jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko na Wielkanoc, ale zazwyczaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikmieć nie będę. Na dokładkę najpierw Mama złapała jakiegoś wirusa , a potem poszło łańcuszkiem - teraz mnie też męczy choróbsko. Nie ma więc sensu szykować wielkich Świąt - zrobimy tradycyjnie barszcz biały , białą kiełbaskę , pasztet , jajka i cos tam jeszcze . Jeśli będą jakieś nowinki w przepisach wstawie je po Świętach jak wydobrzeję. A na razie zapraszam do Zakładki Wielkanoc
Buniabaje w kuchnizawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej plasterków do zupy - a wywar
Buniabaje w kuchniziemi, w sobotę dosialiśmy buraczki i koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda od Gazety Lubuskiej za barszcz biały i drobiowe galaretki Czekolada zawsze dobra na wszystkie smutki Będą pyszne czekoladowe łyżeczki do deserów Kilka miseczek i łyżeczka z promocji Tesco Szał na lody, te z migdałami
Magiczne Życie Martypolubień na FB 119 obserwujących 52 posty 47 ,116 wyświetleń najpopularniejsze posty :Sałatka ze słonecznikiem Tradycyjny biały barszcz wielkanocny Polska minestrone z wielkanocnym akcentem Dziękuję Wam za to, że tutaj ze mną jesteście! To właśnie dla Was jest kolejne rozdanie z niespodziankami! Mam nadzieję, ze weźmiecie udział! Już
Magiczne Życie MartyOkoło tygodnia potrzeba żeby uzyskać super zakwas. Będzie idealny do barszczu czy żurku. Żurek na takim zakwasie będzie rewelacyjny. Przepis na taki barszcz wstawię za 5
Kuchnia Pokoleńczym podać barszcz czerwony, gdy nie ma czasu na to, by lepić uszka? Mam na to radę! Oto pięć pomysłów na przekąski i dodatki do czystego barszczu czerwonego, które można podać zarówno w święta, jak i na imprezie. Co ważne, są to przekąski odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Barszcz z uszkami to typowo wigilijne danie, bez którego(...)się za szybko, możemy podać barszcz z innymi dodatkami. Czysty barszcz czerwony smakuje przecież wyśmienicie w wersji do picia, podany w kubeczku czy w specjalnej bulionówce, np. takiej. W towarzystwie pysznych dodatków będzie odpowiednim daniem na ciepło na drugi dzień świąt lub podczas domowych imprez. Z czym podać barszcz czerwony? Przyjęło się, że barszcz czerwony podaje się z krokietami. Jeśli
Wiszniówkacebulką ze skwarkami. Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo mocno czerwone (prawie czarne), wtedy barszcz będzie intensywnie czerwony i będzie miał dużo smaku. Obowiązkowym dodatkiem do barszczu jest również biała kapusta, która wzbogaca smak barszczu i buraków. Barszcz nie straci koloru, jeśli po pokrojeniu buraki wymieszamy z cukrem i będziemy go gotować na małej mocy palnika. Podgrzewając barszcz(...)jest u Was z burakami, lubicie, gotujecie, czy raczej unikacie? Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej fasoli białej jabłko winne
Kuchcik gotujegórach tradycyjnie zamiast uszek do barszczu dodaje się dużą białą fasolę. Taki barszcz moja mama robi zawsze na Wigilię, dlatego do wywaru nie dodaje mięsa. Ja robię go przez cały rok, ale tylko w święta smakuje wyjątkowo. Składniki: 2 litry wywaru warzywnego szklanka białej fasoli 3-4 buraczki czerwone marchewka ( z wywaru) liście laurowe ziele angielskie pieprz ziarnisty
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniajest pyszny, pożywny i zdrowy. Idealna rozgrzewająca zupa na jesienno-zimowe chłody. Przygotowany ze świeżych pokrojonych w kostkę buraczków i ziemniaków z dodatkiem kapusty włoskiej i białej fasolki. To solidna porcja warzyw. Barszcz zakwasiłam zakwasem z buraków, a to dodatkowo podnosi jego walory, nie tylko smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. W zależności od upodobań barszcz można przygotować w wersji wegeteriańskiej(...)wywarze mięsnym. Ja wykorzystałam wywar z gotowania wędzonki. Barszcz odgrzewany, na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 duże buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora 1 cebula 3-4 ziemniaki 1/8 kapusty włoskiej 1 puszka białej fasolki 1,5 litra bulionu 1 szklanka zakwasu z buraków ( z tego przepisu ), ocet lub sok z cytryny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku, uważam, że akcja świetnie się nam udała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops w kuchni , za dodanie 6 przepisów, mikimamie, autorce bloga(...)Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami na Wigilię Ryba
Weekendy w domu i ogrodzietrochę "robocza". Oto nasze dania: barszcz z kołdunami według Magdy Gessler: zupa borowikowa z kluskami lanymi: zestaw dziecięcy Pinokio, czyli: filet z kurczaka z frytkami i białą kapustą: Barszcz niestety był wodnisty, poza smakiem octu nie było w nim nic wyrazistego. Kołduny były nijakie. Mięso wewnątrz zbite w twardą i suchą kulkę. Zupa borowikowa sprawiała wrażenie zupy z torebki(...)być może to właśnie była przyczyna ich nieapetyczności. 3 plasterki jakiegoś grzybka nie uczyniły tej zupy smaczną. Zestaw dziecięcy Pinokio jest w ogóle dość ciekawy, bo w menu uwzględniono białą kapustę, a podano (bez pytania) marchewkę. Celowo piszę "marchewkę", bo nie była to żadna surówka, lecz łyżka zwykłej startej na tarce marchewki skropiona czymś kwaśnym. Frytki nie wyglądały na robione
Codzienna kuchnia niecodziennaWykorzystałam wywar z gotowania białej kiełbasy na II Danie .Zawsze kupuję dodatkową białą kiełbasę i dodaje ją w różnej formie do zupy ( pulpety, plasterki ).A dodatek
Buniabaje w kuchnipodkarpacka Moim zdaniem barszcz zasługuje na miano symbolu kuchni lasowiackiej. Na północy Podkarpacia, w lasach Puszczy Sandomierskiej, gospodynie z gminy Raniżów przygotowują go w bardzo charakterystyczny sposób. Barszcz jest lekko gęsty, kremowo-biały, a jego smak jest mleczny, łagodny i lekko kwaśny. Barszcz gotowany jest na wodzie oraz mleku lub śmietanie i zakwasie z mąki żytniej. Jedyną przyprawą jaką doprawia(...)Swój charakterystyczny wygląd barszcz raniżowski zawdzięcza mące, z której przygotowuje się zakwas. Nie jest to mąką razowa, a zwykła, drobno zmielona mąka żytnia. Dzięki niej barszcz ma gładką, kremową konsystencję i jasny, niemal biały kolor. Zakwas przygotowuje się w glinianym szkliwionym garnku, przez niektórych nazywanym „gliniokiem” (lub w garnku kamionkowym) i miesza się go drewnianą łyżką. Nie wiem
Trzeci talerzW tym roku wyjątkowo wcześnie zaczęłam przygotowania do Świąt. Kiszenie żuru Większość prezentów mam już kupionych. Jak nigdy chyba. Wyszłam z założenia, iż lepiej zrobić to
mecooks