barszcz biały - 854 przepisów (strona:23/57)

Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 180

zakwas na żurek to  sfermentowana mąka żytnia z wodą i odrobiną przypraw. Są w niej bakterie kwasu mlekowego.Jakiej mąki użyć ? Dziś w telewizji usłyszałam, że do barszczu białego używa się mąki pszennej a do żurku mąki żytniej. Więc niech tak będzie. Ma to być żurek więc wybrałam mąkę żytnią. Im wyższa liczba mąki tym lepiej. Więc mąka

Bon Appetit Małgorzaty
Chlebek do zupek 169

Kapuśniak, biały barszcz czy żurek inaczej smakują podane we własnoręcznie upieczonym chlebku. To również doskonała dekoracja stołu.Upieczemy sobie taki chlebek.   Na 5-6 chlebków potrzebujemy:-ok. 1,5 kg mąki pszennej typ 650-10 dkg drożdży-2,5 szklanki ciepłej wody-3 łyżeczki cukru-3 łyżeczki soliDrożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę wody, szklankę mąki, mieszamyi

Maminek kulinarny
zupy do rekomendowania z Rekomenduj.to... 155

REKOMENDUJ.TO" GROCHÓWKA: wg przepisu z opakowania, ja dodałam kiełbasę śląską podsmażoną z cebulą i łyżeczkę majeranku - zupa smaczna na szybkie zaspokojenie głodu i rozgrzanie w chłodne dni BARSZCZ BIAŁY:dodałam tylko podsmażoną białą kiełbaskę z cebulą, zupę wymieszałam z wodą i 2 łyżkami śmietany 18%, do smaku 1 łyżeczka majeranku - tak przygotowana smakuje zupa z bułką KRUPNIK: nie dodałam ziemniaków

W Mojej Kuchni Lubię
Żytni zakwas na żur 142

Babci. Mój nastaw jest z mielonego żyta typu 2000, będzie miał specyficzny zapach i kwasowość. Jeśli zdecydujecie się na zakwas z mąki pszennej z małą ilością razowej to otrzymacie barszcz biały, znacznie delikatniejszy od żuru. Potrzebujemy 4-5 dni, aby można było go użyć. Ja zawsze dodaje kromkę czerstwego chleba, który był pieczony na zakwasie, przyspiesza to proces kiszenia żuru

Apetyczna babeczka
Zakwas na żur 177

Zbliżają się Święta Wielkanocne, z którymi związane są takie tradycyjne zupy jak żur na zakwasie czy biały barszcz. Zakwas najlepiej nastawić na tydzień przed Świętami ale teraz przed Wielkanocą można przygotować na nim żurek postny (bez mięsa) Składniki na zakwas: płatki owsiane lub mąka (ok. 200g) litr przegotowanej wody czosnek, listki laurowe, ziele angielskie, majeranek Kiedyś do zakwasu używano wyłącznie

prawdziwe jedzenie
ŻUR WIELKANOCNY NA WĘDZONCE 149

której musiałam dorosnąć, a która obecnie jest jedną z moich ulubionych. Nie przygotowuję jej często, bo nie chcę, żeby nam się przejadła.  Żurek doprawiłam mieszanką przypraw do żurku i barszczu białego firmy Kamis. Bardzo fajna sprawa i rzeczywiście zupa wyszła doskonała. Nazwa "żur" pochodzi z od dawnego niemieckiego wyrazu "sūr" (obecnie "sauer"), co znaczy

Przepisy Aleksandry
Śląski żurek na Wielkanoc 401

jedyna potrawa jaką niezależnie od regionu w całej Polsce przygotowuje się tradycyjnie na Wielkanoc. Odmian jest wiele, tyle ile gospodyń w Polsce. I niezależnie jak tę zupę nazwiemy czy barszczem białym, żurkiem, żurem czy zalewajką, wszędzie smakuje tak samo pysznie. Na śląsku o naszym żurze mówimy żur żeniaty, bo zawiera ziemniaki i spożywany jest nie tylko na Wielkanoc, ale zazwyczaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wielkanoc 2013 r 187

mieć nie będę. Na dokładkę najpierw Mama  złapała jakiegoś wirusa , a potem poszło łańcuszkiem - teraz mnie też męczy choróbsko. Nie ma więc sensu szykować wielkich Świąt - zrobimy tradycyjnie barszcz biały , białą kiełbaskę , pasztet , jajka i cos tam jeszcze . Jeśli będą jakieś nowinki w przepisach wstawie je po Świętach jak wydobrzeję. A na razie zapraszam do Zakładki Wielkanoc

Buniabaje w kuchni
Wielkanocna chrzanowa z jajkiem i pieczoną gęsiną 165

zawsze w mojej Rodzinie podawano na Wielkanoc barszcz biały lub żurek na białej kiełbasie z jajkiem. Czytając trochę o zwyczajach wielkanocnych kuchni regionalnych natknęłam się na informację, że niektórzy podają na Wielkanoc zupę chrzanową . Postanowiłam w tym roku też taką zrobić . Ponieważ piekłam w tym roku na Wielkanocny obiad pierś z gęsi wykorzystałam kilka jej  plasterków do zupy - a wywar

Buniabaje w kuchni
Tydzień w moim telefonie XXXII 107

ziemi, w sobotę dosialiśmy buraczki i koperek, a S obowiązkowo słonecznik :) Moje uprawy doniczkowe też mnie zaskoczyły i rosną Relaks i pyszna kawka Nagroda od Gazety Lubuskiej za barszcz biały i drobiowe galaretki Czekolada zawsze dobra na wszystkie smutki  Będą pyszne czekoladowe łyżeczki do deserów  Kilka miseczek i łyżeczka z promocji Tesco Szał na lody, te z migdałami

Magiczne Życie Marty
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc KWIECIEŃ 2014 93

polubień na FB   119 obserwujących  52 posty  47 ,116 wyświetleń  najpopularniejsze posty :Sałatka ze słonecznikiem  Tradycyjny biały barszcz wielkanocny  Polska minestrone z wielkanocnym akcentem  Dziękuję Wam za to, że tutaj ze mną jesteście! To właśnie dla Was jest kolejne rozdanie z niespodziankami! Mam nadzieję, ze weźmiecie udział! Już

Magiczne Życie Marty
Tradycyjny barszcz ukraiński, przepis z Doniecka 261

natką pietruszki i już prawie gotowe. Jedyne czego teraz zupa potrzebuje to czas. Przykrywamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest następnego dnia. Pyszka! ps. można też barszcz wzbogacić białą fasolą, wtedy dzień przed gotowaniem barszczu namaczamy około 1 szklanki fasoli, powinna się moczyć przez całą noc. Następnie gotujemy ją do miękkości i dodajemy do barszczu na etapie dodawania

Ale Pyszka!
Zakwas do żurku lub barszczu białego, 126

Około tygodnia potrzeba żeby uzyskać super zakwas. Będzie idealny do barszczu czy żurku. Żurek na takim zakwasie będzie rewelacyjny. Przepis na taki barszcz wstawię za 5

Kuchnia Pokoleń
Z czym podać barszcz czerwony? – 5 pomysłów na dodatki do barszczu 109

czym podać barszcz czerwony, gdy nie ma czasu na to, by lepić uszka? Mam na to radę! Oto pięć pomysłów na przekąski i dodatki do czystego barszczu czerwonego, które można podać zarówno w święta, jak i na imprezie. Co ważne, są to przekąski odpowiednie zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Barszcz z uszkami to typowo wigilijne danie, bez którego(...)się za szybko, możemy podać barszcz z innymi dodatkami. Czysty barszcz czerwony smakuje przecież wyśmienicie w wersji do picia, podany w kubeczku czy w specjalnej bulionówce, np. takiej. W towarzystwie pysznych dodatków będzie odpowiednim daniem na ciepło na drugi dzień świąt lub podczas domowych imprez. Z czym podać barszcz czerwony? Przyjęło się, że barszcz czerwony podaje się z krokietami. Jeśli

Wiszniówka
Barszcz ukraiński 140

cebulką ze skwarkami. Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo mocno czerwone (prawie czarne), wtedy barszcz będzie intensywnie czerwony i będzie miał dużo smaku. Obowiązkowym dodatkiem do barszczu jest również biała kapusta, która wzbogaca smak barszczu i buraków. Barszcz nie straci koloru, jeśli po pokrojeniu buraki wymieszamy z cukrem i będziemy go gotować na małej mocy palnika. Podgrzewając barszcz(...)jest u Was z burakami, lubicie, gotujecie, czy raczej unikacie? Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki  pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej fasoli białej jabłko winne

Kuchcik gotuje