chodziła za mną ta zupa :) Barszcz ukraiński SKŁADNIKI: szklanka fasoli białej ( ja niestety byłam zmuszona do użycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej
MarciochaKucharzymojego smaku :)A potrzeba na barszczyk:kawałek żeberka wędzonego4 buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie)1 marchew1 pietruszkakawałek selerakawałek białej kapusty2 ziemniakibiała fasola (używam z puszki)sól, pieprz,ew.cukierodrobina majerankuliść laurowyziele angielskiełyżka koncentratu pomidorowegokoncentrat barszczu czerwonegoWykonanie:Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić w słupki, kapustę(...)słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem i majerankiem.Oczywiście warzywa można zetrzeć na oczkach, ale cały urok barszczu ... to wg mnie warzywa pokrojone w słupki
Walijskie Pichceniegrzybami leśnymi Pora na chlubę kuchni staropolskiej, czyli barszcz. Dla mnie barszcz jest silniejszym symbolem niż pierwsza gwiazdka. Gdy pojawia się na stole przykrytym białym obrusem, to znak że zaczęły się Święta. Wigilijny barszcz jest postny, na bulionie z warzyw, a jednak niesamowicie aromatyczny. U mnie ostatnio przyrządzany bez wywaru z grzybów, dzięki czemu nadaje się także dla dzieci
Pełny talerztalerzu. ~~SKŁADNIKI~~ kefir 1 l. maślanka 0.5 l. botwinka 1 pęczek sól 1 łyżeczka ocet 1 łyżeczka lub sok z cytryny cukier 1 łyżeczka barszcz koncentrat Krakus 7 łyżek pieprz biały 1 szczypta koperek do posypania jaja ugotowane na twardo 4 szt. ~~ METODA~~ Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy. Umieszczamy w garze. Zalewamy wodą do pokrycia. Dodajemy sól, cukier
Kuchnia Paulettesilością chrzanu, bo danie wyjdzie zbyt słone, biała kiełbasa jednak ma ten swój wyrazisty smak. Jest to ciekawa alternatywa dla żurku, zupy chrzanowej, czy barszczu, a bardzo smaczna. Składniki: – 80 dag surowej białej kiełbasy; – 250 ml śmietany 30%; – 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%; – 2 łyżeczki chrzanu tartego; – 1/4 szklanki mleka; – 4 kulki ziela angielskiego
dom-agi.plBiałą kiełbasę zazwyczaj dodajemy do żurku lub barszczu, ja dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kiełbasę zapiekaną z cebulą i jabłkami. Z dodatkiem majeranku wychodzi naprawdę smaczna, jeśli jeszcze nie jedliście tak przygotowanej białej kiełbasy koniecznie spróbujcie, możecie ją również podać na Wielkanocny stół. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Biała kiełbasa zapiekana z jabłkiem i majerankiem Składniki 4 kawałki kiełbasy białej surowej
To co lubię - gotuję i polecamwina? Na Mazowszu zamiast żurku na Wielkanoc jada się barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem. Kiedy żurek nam się przeje możemy wypróbować ten przepis. Barszcz czerwony na zakwasie z jajkiem, kiełbasą i chrzanem Składniki na 3 porcje: litr bulionu pół litra zakwasu z buraka podsmażona na patelni biała kiełbasa 3 jajka ugotowane na twardo 3 łyżeczki chrzanu(...)szczypiorek do dekoracji Przepis na barszcz czerwony z jajkiem, kiełbasą i chrzanem Na talerzu ułożyć kiełbasę, 2 połówki jajka i łyżeczkę chrzanu. W garnku podgrzać bulion, dodać do niego zakwas i przelać na talerze. Posypać posiekanym drobno szczypiorkiem lub inną zielenią. W okolicach Wielkanocy w sklepach pojawiają się szparagi. Najlepszy sos do nich można zrobić, jeśli zostało nam za dużo
Ugotowane pozamiatanechęć, zamrożone wrzucam na wrzące i obiad gotowy :) Proszę nie mylić ich z ruskimi, bo w tym przypadku są tu same ziemniaki nie ma białego sera. Farsz na uszka do barszczu: Pieczarki - w zależności ile zjemy to albo pół kilo albo kilogram. Pieczarki myjemy i drobniutko siekamy, bądź prościej jest je zmielić maszynką do mięsa, ja nie mam więc(...)przypadku zwykłych uszek z grzybami. Farsz na pierogi z kapustą: - można zrobić z kapusta i pieczarkami, w tym przypadku farsz pieczarkowy zrobić tak samo jak do uszek. biała kapustę szatkujemy drobno, jak najcieniej, zasypujemy solą, żeby zmiękła - ok 750 gr białej kapsty * jeśli robimy pierogi z samą kapustą bez pieczarek, nie dodajemy cebuli * 2 jajka na twardo 2 ząbki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataTen pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ząbki można przekroić na pół) oraz kminek. Przykrywamy garnek przykrywką i odstawiamy do zakiszenia na 4-7 dni. Po kilku dniach na wierzchu może utworzyć się biały kożuszek, należy go delikatnie zdjąć, barszcz przecedzić i zlać do butelek. Można go przechowywać do kilku tygodni w lodówce. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomi