barszcz biały - 854 przepisów (strona:27/57)

Barszcz ukraiński 192

Miałam trochę swojej jeszcze fasolki białej. Nie miałam do czego wykorzystać bo nie było jej aż tyle żeby zrobić fasolkę po bretońsku,więc wykorzystałam do barszczu. Z botwinki już robiłam,ale ukraińskiego, takiego zabielanego dobrą śmietaną dawno nie było na moim stole.  Przygotowanie banalnie proste. Polecam spróbować.   Składniki : * 2 duże podudzia z kurczaka * kość wieprzowa bądź kawałek żeberka

Magiczne Życie Marty
Jajka w sosie tatarskim 236

odsączeniu 240 g);5 średnich ogórków konserwowych;3/4 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;3/4 szklanki majonezu;2 czubate łyżki drobno posiekanego szczypiorku;Sól;Biały pieprz.Do zabarwienia jaj:1/2 szklanki koncentartu barszczu czerownego;3 szklanki gorącej, przegotowanej wody.Sposób przygotowania:Jaja ugotować na twardo. Wystudzić. Obrać.Koncentrat barszczu czerwonego wymieszać z 750 ml gorącej, przegotowanej wody i włożyć(...)powstały sos.Sos przyprawić białym pieprzem i solą.Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać.Na dno szkalnego naczynia wyłożyć sos.  Sos oprószyć poskienym szczypiorkiem. Na sosie ułożyć połówki jajek.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Jajek nie trzeba farbować i finezyjnie wycinać. Ma to tylko znaczenie dla wyglądu, nie wpływa na smak jajek.Do farbowania jajek można dodać więcej koncentratu barszczu czerownego, będą miały

Gospodyni Miejska
Barszcz wielkanocny na zakwasie 229

Jest to tradycyjny wielkanocny barszcz z południa Polski domowy zakwas 1 kg żeberek 0,5 kg kości karkowych 0,3 kg kiełbasy wiejskiej 4 białe surowe kiełbaski 6 ząbków czosnku 3 ziela … Czytaj dalej Barszcz wielkanocny na zakwasie

czarrna od kuchni
Barszcz ukraiński 356

pieczarkowa – zupa jarzynowa – najlepsza ogórkowa BARSZCZ UKRAIŃSKI PRZYGOTOWANIE: 2 h ILOŚĆ PORCJI: 6-8 SKŁADNIKI: – 400 g żeberek surowych lub 500 g kości wieprzowych – 4 średnie buraczki – 2 cebule – 2 marchewki – 1 mała pietruszka – 1/4 selera – 200 g kapusty kiszonej – 600 g ziemniaków – 1 puszka białej fasoli lub szklanka ugotowanej wcześniej fasoli(...)Gotuj je w osobnym garnku w osolonej wodzie do miękkości. Po ugotowaniu dodaj ziemniaki wraz z wodą w której się gotowały do zupy, dołóż także białą fasolę. To czas na ostatnie doprawienie. Podawaj barszcz z odrobiną śmietany 18%, posypany natką pietruszki. Smacznego! Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Barszcz wielkanocny na zakwasie 199

Jest to tradycyjny wielkanocny barszcz z południa Polski domowy zakwas 1 kg żeberek 0,5 kg kości karkowych 0,3 kg kiełbasy wiejskiej 4 białe surowe kiełbaski 6 ząbków czosnku 3 ziela … Czytaj dalej Barszcz wielkanocny na zakwasie

czarrna od kuchni
Biała kiełbasa pieczona z młodą kapustą. 311

produkt tradycyjnie pojawiający się na wielkanocnym stole. Najczęściej podajemy ją w żurku lub pieczoną na wiele sposobów. Już kilkakrotnie pokazywałam Wam jak można wykorzystać białą kiełbasę:  jako dodatek do żurku staropolskiego,   klopsiki do barszczu wielkanocnego , nadzienie do pieczeni, pieczoną w cydrze , w pieczonych pierożkach, jako nadzienie z młodą kapustą. I ta ostatnia potrawa była inspiracją do przygotowania dzisiejszego

Codziennik Kuchenny
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 390

dawno je robiłam, chyba w lipcu jeszcze. Były pyszne i zdecydowanie warte powtórzenia. Farsz z kurczaka, sera zółtego i białej części pora po prostu bajeczny, zatem polecam zrobienie takich trójkątów. Idealne z barszczem  lub domowym sosem pomidorowym. Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 20 cm  grubej białej części pora 100 g ostrego żółtego sera sól i pieprz

Gosia gotuje
Buraczki z czosnkiem 150

śmietaną i czosnkiem? Smakowite, proste i zdrowe – w sam raz do ryb, mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone

Kulinarne S.O.S.
Buraczki z czosnkiem 150

śmietaną i czosnkiem? Smakowite, proste i zdrowe – w sam raz do ryb, mięs lub dań obiadowych. Do przygotowania możesz wykorzystać buraczki po ugotowaniu barszczu.   Dodatki do obiadu… ** Chińska surówka z białej kapusty ** Surówka ze świeżych ogórków ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Sałatka obiadowa z cukinii   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2-3 buraki czerwone

Kulinarny S.O.S.
Barszcz czerwony czysty inaczej 234

uszkami, krokietami czy samymi ziemniakami.Polecam! Składniki:Zakwas/sok buraczany:2,5 kg czerwonych buraków;100 ml octu spirytusowego 10%;2 łyżki cukru;1 łyżeczka soli;Barszcz czerowny:3 marchewki;2 pietruszki;1/2 selera;Biała część pora;1 cebula;2,5 litra zimnej wody;3 ząbki czosnku;1 łyżka majeranku;Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia;Sól i pieprz(...)jarzyn dodać buraki wraz z sokiem, który puściły (tj. przygotowany poprzedniego dnia zakwas/sok buraczany), zmiażdżone ząbki czosnku, łyżkę majeranku i gotować na bardzo małym ogniu, bez przykrycia (aby barszcz nie stracił koloru), aż do zagotowania.Zestawić z ognia i pozostawić na całą noc, aby buraki puściły smak i kolor.Następnego dnia przecedzić barszcz przez sito, podgrzać, ale nie gotować

Gospodyni Miejska
Barszcz wielkanocny 173

zawsze kojarzy nam się ze świętami. A po świętach jeszcze przez kilka dni zjadamy go ze smakiem, jeśli oczywiście zostało nam trochę zakwasu. Do barszczu wrzucamy wszystkie rodzaje mięsa jakie mamy (gotowane, pieczone, wędzone), ser biały, jajko i chrzan - obowiązkowo skrobany z korzenia, nie ze słoiczka. Jak dla mnie innych potraw na Wielkanoc może nie być, ale barszcz obowiązkowo! szynka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Barszcz ukraiński 147

Barszcz ukraiński to kolejna zupa, którą znają wszyscy i na którą istnieje nieskończenie wiele sposobów przygotowania :) Ja ugotowałam barszcz z dodatkiem wołowiny, ziemniaków, fasoli i buraków oczywiście. Można dodać też kawałeczek drobno poszatkowanej białej kapusty. Aby przyspieszyć proces gotowania zupy, zamiast namaczać i osobno gotować fasolę, użyłam białej fasolki z puszki, którą dodałam pod sam koniec gotowania. Barszczyk podałam(...)posiekaną natką pietruszki. Moja wersja barszczu ma słono-słodko-kwaśny smak. Dla mnie bomba! Tak lubimy najbardziej :) Bardzo treściwa i pożywna zupa. Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego

MyCookBook.pl
Porcja zdrowia czyli domowy zakwas na barszcz świąteczny 152

domu. Przygotowanie zajmie nam tyle czasu co obranie buraków, a potem tylko musimy od czasu do czasu cały zakwas zamieszać i ściągnąć białą pianę, która czasem może tworzyć się na jego powierzchni. U mnie w domu, barszcz kisiło się bardzo często, a już od chwili gdy moja mama wyleczyła anemię pijąc go codziennie, zostałam jego prawdziwą fanką. Ponownie o zaletach(...)ściągamy łyżką pojawiającą się czasem białą pianę. Po kilku dniach przecedzamy zakwas, wlewamy do butelek, zakręcamy i wkładamy do lodówki. Jeżeli barszczyk wypijamy dla zdrowia, po małej szklance dziennie, zakwasu nie wystarcza na długo i szybko trzeba nastawiać następny. Barszczyk szczelnie zakręcony może leżeć w lodówce nawet ponad miesiąc. Jeżeli gotujemy barszcz czerwony np. na Święta, zakwas dodajemy

Moja Mama Gotuje
Barszcz ukraiński na zakwasie z buraków 102

zakwasu z buraków? Zmiana planów, miał być krupnik… szybki przegląd spiżarni, wszystkie składniki się zgadzają, w takim razie startujemy z czerwonym barszczem… ukraińskim. Na Ukrainie zwanym “barszczem czernihowskim” ( борщ чернігівський)* i podawany jest z pampuszkami Pampuszków nie mamy Składniki na garnek 5 – 6l WYWAR gicz cielęca z kością – 2 sztuki – około 800g(...)buraki 300g ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka korzeń 3 listki laurowe 3 ziarna ziele angielskie 10 ziaren pieprz czarny 3 suszone grzyby KAPUSTA 250g szatkowanej białej kapusty 1 łyżka masła 100ml czerwone wino wytrawne BARSZCZ 1 puszka czerwonej fasoli 2 łyżki koncentrat pomidorowy 1l zakwasu z buraków 2 ząbki czosnku 1 – 2 łyżki ocet balsamiczny 100ml śmietany 18% sól

Tajemnice Smaku
Barszcz Ukraiński 218

główki kapusty 6 ziaren ziela angielskiego 1/2 selera 2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 6 liści laurowych 10 ziarenek pieprzu 1/2 szklanki białej fasoli 2 łyżki czerwonego octu winnego 4 suszone grzyby Barszcz Ukraiński wykonanie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około

Delusional Trine