szalotka - 3092 przepisów (strona:12/207)

Szaszłyki drobiowe z szalotką, pieczarkami i papryką 178

Szaszłyki drobiowe z szalotkami, pieczarkami i czerwoną papryką to danie idealne na grilla. Uwielbiam mięsno-warzywne szaszłyki, ponieważ są różnorodne w smaku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje szaszłykowe to spróbujcie przygotować szaszłyki z boczkiem, cebulą i cukinią bądź drobiowo-cytrynowe z cukinią i papryką.   Składniki: podwójna pierś z kurczaka 1 duża czerwona papryka  4-5 szalotek(...)suszona  oliwa z oliwek Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę, a na sam koniec przyprawić solą, pieprzem oraz papryką słodką. Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki (szalotki i pieczarki na 4 części). Na patyki szaszłykowe nabijać warzywa i piersi z kurczaka. Przygotowane szaszłyki polać odrobiną oliwy z oliwek. Po kilku godzinach upiec na rozgrzanym grillu. Podawać

Ugotować
Szaszłyki z białą kiełbaską i warzywami 188

przygotujecie w zaledwie kilka minut. Lubię smak i zapach grillowanego mięsa oraz warzyw, więc te szaszłyki bardzo przypadły mi do gustu. Składniki: białe cienkie kiełbaski (300 g) kilka sztuk szalotek po 1 papryce: czerwonej, żółtej i zielonej 100 g boczku wędzonego  100 g żółtego sera w plasterkach patyki szaszłykowe sól, pieprz Kiełbaski przekroić na 2 części. Szalotki obrać(...)mniejsze kawałki. Plasterki boczku i sera przekroić na dwie części. Białe kiełbaski owinąć serem i boczkiem. Następnie wszystko nabić na patyki szaszłykowe w następującej kolejności: biała kiełbaska, papryka, szalotka, biała kiełbasa itp. Przed grillowaniem całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Najlepiej grillować na aluminiowych tackach

Ugotować
Szaszłyki z kurczaka w cydrowo-miodowej marynacie 194

okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony(...)wieczornego grilla, kurczaka najlepiej zamarynować już rano. 2. Kurczaka wyciągamy z marynaty. 18 kawałków owijamy plastrami boczku i rozpoczynamy nabijanie składników na patyczki w następujący sposób: kurczak w boczku-szalotka-ananas-kurczak-szalotka-ananas-kurczak w boczku. Kurczaka smażymy 10 minut z każdej strony, podczas smażenia możemy polewać mięso cydrem. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie sos barbecue. Smacznego

My Culinary Art
Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 162

tygodniu królować na naszych talerzach będzie szpinak. Naszą pierwszą propozycją jest danie idealne na śniadanie. Pyszna jajecznica smażona na masełku z dodatkiem szalotki, suszonych pomidorów i szpinaku. Bardzo aromatyczny i niezwykle smaczna. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 1 Składniki: 3 jajka 2 plasterki suszonych pomidorów Szalotka Garść szpinaku Łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz Rozgrzewamy patelnie i wrzucamy na nią(...)masło. Szalotkę obieramy i kroimy w plasterki. Suszone pomidory kroimy w kostkę. Oba składniki wrzucamy na rozgrzaną patelnie i delikatnie podsmażamy na masełku. W międzyczasie odcinamy ogonki od liści szpinaku, myjemy je i tniemy na mniejsze części. Wrzucamy na patelnie i smażymy, aż zwiędnie. Zdejmujemy patelnie z ognia, wbijamy jajka, całość mieszamy i doprawiamy. Ustawiamy ponownie na gazie i smażymy

Kolizje Smaków
Kurczak z porem i tymiankiem zapiekany w cieście francuskim wg przepisu Pascala Brodnickiego (Tourte z kurczakiem) 336

filety z kurczaka 250g pieczarek Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (rewelacyjną cenę na szynkę znajdziecie  TUTAJ ) 200ml śmietany 30% 125ml wytrawnego białego wina 100g żółtego sera 3  szalotki 2 jajka Olej rzepakowy 1 por 1 łyżka świeżego tymianku Garść mąki Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól *Osoby na diecie bezglutenowej muszą zakupić ciasto francuskie bez zawartości glutenu. Szalotki(...)kroimy w piórka. Por i pieczarki dokładnie myjemy. Por siekamy w paski, a pieczarki na dowolne kawałki. Na patelnie wlewamy nieco oleju, wrzucamy szalotki i podsmażamy około minutki. Dodajemy pokrojony por, odrobinę soli i smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Dorzucamy pokrojone pieczarki. Podsmażamy całość, a po chwili przekładamy do czystego naczynia. Szynkę szwarcwaldzką kroimy w paski i smażymy

Kolizje Smaków
Kuskus z warzywami z parowaru 214

wypełzła z lodówki, jak za długo tam poleży :)  Składniki : 5 łyżek kuskus 3 pieczarki ok. 15 cm jaśniejszej części pora 1 szalotka 5 pomidorków cherry świeża natka pietruszki1 mini sałata rzymskasok z 1/2 cytrynaoliwa z oliwek z oregano Przyprawy : pieprz czarny zioła dalmatyńskiePieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Szalotkę kroimy drobno(...)odstawiamy pod przykryciem na 5 minut.Sałatę mini rzymską myjemy.Jak woda się wchłonie, a warzywa skończą się parować, dokładamy pieczarki i pora do kuskusa, wrzucamy również natkę i szalotkę.   Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołami dalmatyńskimi, polewamy sokiem z połowy cytryny i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek z oregano i wszystko dokładnie mieszamy.Nakładamy na talerz sałatę mini rzymską

Parowar Faceta
Cebulki po grecku 202

Onions Greek Składniki. 20 dag cebulki szalotki 5 dag rodzynek 1 łyżeczka ziaren kolendry 125 ml oleju 100 ml wina białego szczypta szafranu zioła świeże sól Wykonanie. Rodzynki namoczyć. Obrane szalotki włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Większe przecinam na pół. Kiedy zaczną się rumienić wlać wino, dodać osączone rodzynki, ziarna kolendry, szafran i sól. Dołożyć zioła, natkę, tymianek, estragon(...)Dusić na małym ogniu, aż wino prawie odparuje. Cebulki z kolendrą i rodzynkami wyjąć i przestudzić, schłodzić w lodówce. Dla mnie są doskonałe na ciepło. Rada. Zamiast szalotek można użyć cebulkę perłową. Namawiam do wypróbowania przepisu, bo cebulki są wyjątkowo smaczne

Kulinarny karnet Christophera
Aromatyczne udka kurczaka (Gai Yang) i ziemniaki z woka 306

Moje dzisiejsze obiadowe twory: Pieczone udka kurczaka marynowane w trawie cytrynowej, imbirze, szalotce, kolendrze i czosnku podawane z ziemniaczkami z woka. Kurczak wyszedł bardzo aromatyczny i soczysty, a ziemniaczki są dosyć nietypowe, ale biją na głowę klasyczne frytki, czy ziemniaki z wody :) Potrawa inspirowana jest przepisami ze stron Kuchnia Azjatycka i Słodko - Kwaśny. Gai Yang (dla 2 osób): 2 udka(...)kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżka cukru trzcinowego 3 cm imbiru 2 liście limonki kafir (opcjonalnie) 3 łyżki oleju sól morska lub himalajska Ziemniaki z woka (dla 2 osób): 1 bardzo duży ziemniak 1 mała suszona papryczka 2 łyżki oleju 1 łyżka wina ryżowego sól, pieprz świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA

Tajskie smaki
Śledzie po szwedzku. 161

podane z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach lub pasują jako zakąska do schłodzonej wódki. Pomysł na te śledzie pochodzi z bloga White Plate. Składniki: 500 g solonych płatów śledziowych 4 szalotki 1/4 l wody 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej 1/8 l octu z jabłek 5 liści laurowych 10 jagód jałowca po 5 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu 5 goździków(...)tłoczonego na zimno Przygotowanie: Śledzie moczyć przez 2 godziny w zimnej wodzie, w tym czasie wymienić wodę 1 lub 2 razy. Osuszyć śledzie na sicie i pokroić na prostokąty. Szalotki obrać i pokroić w cienkie krążki. Herbatę zalać wrzątkiem, parzyć 5 minut. Następnie do esencji herbacianej, dodać goździki, liście laurowe, jałowiec, pieprz i pozostawić do wystudzenia, następnie dodać ocet. Kawałki

Codziennik Kuchenny
USZKA Z BOROWIKAMI OTULONE PARMEZANOWĄ PIANĄ 138

zmiksowane na idealnie gładką pastę zawinięte w cienkie ciasto z dodatkiem parmezanowej piany. Cóż mogę więcej napisać, tego dania nie da się zapomnieć. Składniki Farsz mrożone borowiki 140 g szalotka 40 g masło 50 g sól i czarny pieprz do smaku Parmezanowa piana mleko 3,2% 200 ml parmezan 50 g Ciasto na pierogi • mąka typ 500 3 szklanki • rozpuszczone(...)masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka Sposób przygotowania Farsz Mrożone borowiki gotujemy w wodzie 10 minut. Odcedzamy i suszymy za pomocą ręcznika papierowego. Szalotkę oraz grzyby kroimy w drobną kostkę. Smażymy szalotkę przez 2 minuty na odrobinie masła. Dodajemy borowiki i na wolnym ogniu smażymy przez 10 minut. Doprawiamy pod koniec solą i czarnym pieprzem. Miksujemy

chefintheforest
OMLET ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 133

kolację.  Przygotowanie : 20 min. Smażenie: ok. 4 min. Porcja dla 1 osoby Składniki  : ● 3 jajka bio ● 150 g pieczarek ● 80 g świeżego szpinaku ● 1 szalotka ● ½ ząbku czosnku ● ½ łyżki masła ● oliwa z oliwek ● pieprz, sól Przygotowanie : Pieczarki umyj, dokładnie osusz, odrzuć ogonki i pokrój na cienkie plasterki. Obierz szalotkę i pokrój ją w piórka. Przygotuj dużą patelnię(...)rozgrzej na niej oliwę. Pieczarki i szalotkę smaż krótko do lekkiego zrumienienia. Zdejmij z ognia, posól i popieprz. Umyj szpinak, odetnij gałązki i pokrój na większe kawałki. Drobno posiekaj czosnek. Podobnie jak pieczarki, szpinak z czosnkiem smaż krótko na rozgrzanej oliwie, zaczynając od podsmażenia samego czosnku. Zdejmij z ognia, posól i popieprz. Jaja wbij do dużej miski. Dokładnie wymieszaj widelcem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Krewetki z sosem pomarańczowo imbirowym 129

dodaje fajnego smaku. A co to za smak to sami musicie się przekonać. 20 dkg krewetek małych 2 pomarańcza 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru 1 szalotka 3 gałązki mięty sól, pieprz masło klarowane papryka wędzona 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 woreczek ryżu z quinoa Krewetki odmrażam, przekładam na rozgrzane masło, posypuję solą, pieprzem, papryką i chwilę(...)przesmażam. Wykładam na talerz. Szalotkę, chili kroję, imbir i czosnek ścieram na tarce drobnej. Na patelni rozgrzewam masło, dodaję szalotkę, chili, czosnek i imbir i przesmażam całość.Z jednej pomarańczy wyciskam sok, drugą filetuję. Do warzywa dodaję sok z pomarańczy i redukuję chwilę, na końcu dodaję cząstki pomarańczy. Mąkę ziemniaczana rozpuszczam w 1/3 szklance wody i wlewam do sosu

wesoła kuchnia
Jajecznica z mlekiem 181

mlekiem. Część z Was zdziwi dodatek mleka, ale to właśnie ono sprawi, że będzie znacznie bardziej puszysta i delikatniejsza. Do jajecznicy możecie dodać dowolne składniki, ja wykorzystałem szynkę i szalotkę . Składniki 3 jajka 3-4 plasterki szybki 1 szalotka 3 -4 łyżki mleka sól pieprz masło Jajecznica z mlekiem – przepis W misce mieszamy jajka z mlekiem. Doprawiamy szczyptą soli(...)pieprzu. Na patelni szklimy drobno posiekaną szalotkę i dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę szynkę. Całość smażymy 2 – 3 minuty. Dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji Ja lubię jajecznicę jeszcze niecałkowicie ściętą. Smacznego! Artykuł Jajecznica z mlekiem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
śledź w śmietanie/ dekonstrukcja 123

błyszczącej i apetycznie pachnącej konsystencji.  Zdekonstruować śledzia w śmietanie było mi bardzo prosto bo wynikało to z apetytu właśnie na te konkretne produkty. Śledź z różowym pieprzem, kaparami, szalotką i olejem lnianym podałam z marynowaną szarą renetą w słodko- kwaśnej zalewie z zielem angielskim, z kardamonem i goździkami oraz creme fraiche, koperkiem, grillowaną bagietką i pudrem z pierniczków. Według(...)nadal się zastanawiam czy nie przemycić tego dania na wigilijny stół i co na to reszta.  Składniki (na kilka porcji): Śledź marynowany w: oleju lnianym  1 szalotka  2 łyżki kaparów  1 łyżka różowego pieprzu  3-4 plastry śledzia marynowanego w solance lub oleju  Jabłka marynowane z: goździkami  kardamonem  zielem angielskim

Mango Papaja
ŚLEDZIE PIERNIKOWE- NAJLEPSZE 168

wigilię będą min. z 4 opakowań. Składniki: - 400g śledzi a'la matias (u mnie w oleju) - ok.60g pierników w lukrze (u mnie 8 sztuk małych pierników toruńskich) - 2 szalotki - mielony cynamon - świeżo mielony pieprz - ziele angielskie - listki laurowe - olej (oliwa z oliwek się nie nadaje) - ocet balsamico (nie jest konieczny, ale świetnie przełamuje słodycz pierników) Śledzie odsączamy z oleju, kroimy(...)kawałki. Na dnie naczynia układamy warstwami: kawałki śledzi (u mnie na jedną warstwę przypadło 200g śledzi), posypujemy je lekko cynamonem i świeżo mielonym pieprzem; pokrojona w cienkie plastry (krążki) szalotka, obsypujemy rozkruszonymi piernikami (u mnie 4 sztuki). Całość zalewamy olejem. Następnie układamy kolejną warstwę śledzi, posypujemy je lekko cynamonem, oprószamy świeżo mielonym pieprzem, układamy plastry szalotki, posypujemy rozkruszonymi piernikami

Smaczne Zdrowe