ważymy razem z nim wędzonej słoniny! Kolorowy pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jałowiec tłuczemy razem w moździerzu – nie na pył – i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Obieramy szalotki i kroimy je wzdłuż na połowy. Obieramy czosnek i zgniatamy ząbki bokiem noża. Pokrojone mięso, słoninę, szalotki i czosnek oraz połamane na połowy liście laurowe wrzucamy do miski i dokładnie otaczamy(...)kulek ziela angielskiego 6-7 kulek jałowca 1 pełna (z lekką górką) łyżeczka suszonego, mielonego imbiru 1 niepełna łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej ½ łyżeczki mielonego cynamonu 4 szalotki (100g) 3-4 średnie ząbki czosnku (35g) 1 pełna łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 2 pełne łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach 15-20g soli na każdy kg mięsa (waga
Karo in the Kitchenkompozycję tej potrawy. Przygotowanie : 15 min. Marynowanie : 1 godz. Porcja dla 4 osób: ● 350 g filetów z białej ryby (np. dorsza) ● 1 cytryna ● ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki ● 2 szalotki ● 2 dojrzałe marakuje ● 1 pomarańcza ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka oleju z awokado (opcjonalnie) ● 4 awokado ● sól, pieprz Przygotowanie : Rybę umyj, osusz, usuń z niej ości. Pokrój(...)drobną kostkę i wstaw do lodówki. Z cytryny wyciśnij sok, kolendrę (lub natkę z pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj. Szalotki obierz i drobno posiekaj. Owoce marakui przekrój na pół, łyżeczką wyjmij nasiona. Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń białą błonę i pokrój owoc w drobną kostkę. Przełóż do miski drobno pokrojoną rybę, marakuję, pomarańczę i szalotki. Dodaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż(...)blasze, skrop oliwą i piecz około 30minut. 3. Obierz i posiekaj szalotki oraz papryczkę. 4.Rozgrzej łyżkę masła klarowanego/oleju rzepakowego w garnku. 5. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wsyp szalotki, papryczkę i obrany i zgnieciony czosnek(bądź przeciśnięty przez praskę) 6. Zalej gorącym bulionem i dodaj upieczoną dynię. 7. Gotuj do miękkości dyni. 8. Zblenderuj zupę i dopraw do smaku solą morską
U Fiolkiwinegret. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki 1 sałata lodowa 80 g szynki prosciutto 100 g sera feta 10-15 kolorowych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 2 szalotki 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu sos winegret (około 50 ml) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Sałatę grubo kroimy. Szynkę kroimy(...)paski. Ser i paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Szalotki kroimy w piórka. Sałatę, szynkę, ser, pomidorki, szalotkę, kapary i pieprz przekładamy do miski i dokładnie łączymy z sosem winegret. Wstawiamy na 15 min do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchengrzybki mogą zgorzknieć. ------------------------------------------------------------- Jajecznica z kurkami Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 garści kurek 2 duże jajka z wolnego wybiegu 1 łyżka mleka 1 mała szalotka sklarowane masło odo smażenia sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Szalotkę obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni na gorącym tłuszczo. Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą(...)Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do szalotki. Smażymy przez 10 minut, aż grzyby nieco zmiękną. W kubku rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy. Wylewamy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż jajka odpowiednio się zetną. Jajecznicę posypujemy natką i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityNastępne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania. Składniki 2 kg cukinii 600 g szalotek 2 szklanki octu 4 ząbki czosnku 1 kwiatostan kopru 4 listki laurowe 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki ziarenek czarnego i białego pieprzu 3 łyżeczki soli Przygotowanie Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem(...)sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem. Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki
R'n'G Kitchenzdrowe. Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3 patisony o średnicy około 10-12 cm 1 szalotka 1 cebula dymka 6-7 pieczarek 1/2 strąka czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów w oleju 1/2 puszki białej, drobnej fasoli 1 łyżka kaparów 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego(...)pomidory A jak to zrobić: Patisony umyć, osuszyć, odciąć delikatnie górę i wydrążyć. Środek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (tego z pomidorów), dodać pokrojoną szalotkę. Do zeszklonej szalotki, dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wszystko razem podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać przepłukaną i odsączoną
Kuchnia w opałachSprawdzi się zawsze, ponieważ jest po prostu pyszna. Składniki 1 opakowanie miksu sałat 200 g piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego 100 g orzechów ziemnych 2 jajka 2 szalotki 1 opakowanie kiełków (np. rzodkiewki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz(...)sojowy, miód, czerwoną paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos musztardowo-miodowy i wstawiamy go do lodówki. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej szalotki, aż się zeszklą. Dodajemy kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Od czasu do czasu
My Chcemy Jeśćszparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g zielonej fasolki szparagowej 50 g podsuszanej szerokiej kiełbasy 3 kolorowe marchewki 1 szalotka Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego 2 pierniczki Katarzynki sół pieprz dodatkowo 1 pierniczek Katarzynka na posypkę szczypta(...)obieramy ze skórki, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę
Kulinarne przygody Gatitytego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋 Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam z szalotką na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Do tego ugotowany al dente makaron (polecam rurki), troszkę śmietanki kremówki i świeżo siekana natka pietruszki i mamy genialny obiad lub kolację 👍🍝 Opisałam(...)się makaron 😊 Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego! SKŁADNIKI (na ok. 2-3 porcje): 200 g makaronu (dowolny rodzaj, użyłam rurki) 4 łyżki oleju 1 szalotka 2 łyżeczki masła 200 g kurek 200 g krewetek 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek papryczki chili odrobina chili suszonego lub w płatkach 4 łyżki siekanej
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia. PIECZONE WIEŻYCZKI z MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO i PASTERNAKU Składniki na 4 porcje : średni pasternak (200g) 2 ziemniaki (200g) 20g masła 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 500g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego (można użyć bułki tartej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej(...)ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie 15 minut. Rozgnieść widelcem (lub rozdrobnić blenderem), dodać masło i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Szalotkę obrać i drobno pokroić. Mięso wymieszać z przyprawami, siemieniem lnianym, koncentratem i musztardą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić szalotkę, po czym dodać do niej mięso, mieszając podsmażyć, aż zmieni kolor
Dietologtrochę i tak powstało prezentowane danie. Składniki: 4 pomidory 2 jajka 100 gram wędzonego łososia ( może być sałatkowy ) 2 łyżki jogurtu naturalnego ( najlepiej gęsty ) 2-3 ząbki czosnku 1 szalotka 4 plasterki sera żółtego Oliwa Sól Pieprz szczypiorek Wykonanie: Z pomidorów odcinamy wierzch. Wydrążamy miąższ, posypujemy solą i odkładamy pomidory odwrotnie tak aby sok wyciekał. Miąższ siekamy. Czosnek przepuszczamy przez(...)praskę a szalotkę drobno kroimy. Do miseczki wybijamy jajka ( roztrzepujemy ), dodajemy do nich jogurt, pokrojonego wędzonego łososia. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na patelnię wlewamy niewielką ilość oliwy. Szklimy szalotkę i czosnek. Dodajemy posiekany miąższ. Solimy. Odparowujemy nadmiar płynu. Po chwili dodajemy przygotowane jaja. Smażymy do momentu ścięcia jajek. Jajecznicą wypełniamy pomidory. Przykrywamy plasterkiem sera. Zapiekamy
Smaki EwySkładniki 2 średnie cukinie 2 szalotki lub 1 średnia cebula ok 250g lub więcej (im więcej, tym lepiej) kurek 200 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ok 2 garści świeżo startego parmezanu + do posypania 100 g kaszy jaglanej dobra sól, świeżo zmielony pieprz posiekane chili (opcjonalnie) masło klarowane do smażenia Przygotowanie Kaszę jaglaną ugotujcie zgodnie(...)przepisem na opakowaniu (pamiętajcie o przelaniu kaszy najpierw wrzątkiem). Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Kurki dokładnie umyjcie. Szalotkę posiekajcie. Cukinie umyjcie i przepołówcie. Łyżką wydrążcie środek, posiekajcie go. Przygotujcie naczynie do zapiekania, wysmarujcie go masłem. Na dużej patelni lub w rondlu rozgrzejcie masło klarowane. Wrzućcie szalotkę (lub cebulę), smażcie, aż stanie się szklista. Dorzućcie kurki, chwilę przesmażcie i dodajcie posiekany
OliveandThymesałatek czy pieczonych warzyw. Składniki na około 25 klopsików: 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej + 1 szklanka wody 25 g suszonych pomidorów (niesiarkowanych) 60 g orzechów włoskich 2 małe szalotki 2 ząbki czosnku po 1 – 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki i bazylii 1 łyżka oleju, np. ryżowego lub z pestek winogron + odrobina do natłuszczenia papieru nierafinowana sól i przyprawy(...)Suszone pomidory pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić do garnka w połowie gotowania kaszy (nadal nie mieszać zawartości). Po ugotowaniu kaszę z pomidorami pozostawić w garnku do całkowitego wystudzenia. Czosnek, szalotki i zioła bardzo drobno posiekać. Orzechy przełożyć do miski wraz z łyżką oleju oraz 3 łyżkami kaszy (tj. około 60 g), zblendować ręcznym blenderem na masę. Dodać pozostałą kaszę, posiekane
Even Better Foodpodane świetnie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju przyjęciach. Będą idealne na zdrowy lunch lekką kolację. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 batat 1 łyżka oleju roślinnego np. kokosowego 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 awokado 1 pomidor malinowy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z limonki lub cytryny 1/2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona papryka(...)chili. GUACAMOLE: Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 2 minuty, wyjmujemy z wody, obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Odsączamy z soku. Szalotkę kroimy w drobną kostkę. Awokado myjemy, kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ wybieramy łyżką i zgrubnie rozdrabniamy widelcem. Przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem z limonki, dodajemy starty na tarce
cool and minty