sosem z mango. Szybkie i pyszne danie, takie po które chce się wracać. 500 g Mięsa z kurczaka 1 Cukinia 1 Papryka czerwona 250 g Groszku cukrowego 1 Duża szalotka 2 cm Kawałek imbiru 3 ząbki Czosnku 1/2 cup Pokrojonego w kostkę mango 1 Limonka 1 tsp Przyprawy 5 smaków 2 tbsp Sosu sojowego, tamari lub aminokwasów kokosowych 1 tbsp(...)Przygotowujemy wszystkie składniki ponieważ gdy zaczniemy smażenie nie będzie czasu na krojenie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, cukinie, paprykę i imbir kroimy w cienkie paski, szalotkę w pół księżyce, czosnek w kostkę lub przeciskamy przez praskę. W naczyniu blendera mieszamy mango, sok z limonki, sos sojowy, przyprawę 5 smaków, pieprz cayenne i miód. Mocno rozgrzewamy woka
Oslov.chcieć więcej ? Uwielbiam takie dania , nie skomplikowane a tak wyborne Składniki : 6 dużych pieczarek ( zwykłych nie musza być portobello , ważne żeby były dość duże ) kawałek wędzonego, kopconego boczku kilka szalotek parę gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli tłuszcz do wysmarowania blaszki do pieczenia sól , pieprz do smaku Z pieczarek wyciągamy ogonki i siekamy je drobno . Kapelusze odkładamy . Szalotki(...)boczek również siekamy . Czosnek wyciskamy praską . Na patelni podsmażamy boczek , szalotki , czosnek i siekane ogonki pieczarek . Doprawiamy solą , gałką i pieprzem . Jak nabiorą złocistego koloru zdejmujemy z ognia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każda główkę pieczarki faszerujemy nadzieniem . Na wierzchu układamy plaster mozzarelli . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C do momentu aż mozzarella się przyrumieni . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami
Ogrodnik w podróżynich gotować. Kiedy dowiedziałam się, że ona też gotuje, że się na tym zna to uznałam zbyt banalne podać jej tylko makaron z tylko wędzonym łososiem i tylko szalotką i natką pietruszki. Żałowałam, że nie przygotowałam się bardziej. Łatwo jest zrobić wrażenie gotując dla kogoś kto niewiele w kuchni potrafi bądź nie ma świadomości. Gotując jednak dla osoby, która(...)takiego kogoś, z kim jedzenie i rozmowa o tym może być tak dla mnie kreatywne. Składniki (2 porcje): 80- 100 gram makaronu Linguine masło do smażenia szalotka 100 gram łososia wędzonego 1 szklanka śmietany 30% pęczek natki pietruszki szklanka groszku cukrowego sól, pieprz Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem umieszczonym
Mango Papajadzielę się ja. Kurkami. Uwielbiam je, zdecydowanie są to moje smaki. Domowe pieczywo, jaja z wolnego wybiegu ze wsi od gospodarza, kurki zakupione w warzywniaczku podsmażone na maśle z szalotką. To tak banalnie proste a smaczniejsze niż cokolwiek innego. Wiosnę ubóstwiam za szparagi, za to jesień to dla mnie właśnie kurki i figi. Zima to Boże Narodzenie i pierniczki(...)odżywczych i samo zdrowie. Poważnie. Pozostała część talerza prezentuje się następująco: 3-4 jaja z wolnego wybiegu 200 gram kurek 2-3 łyżki masła 1 szalotka garść parmezanu pomidorki koktajlowe sól i pieprz świeże zioła, np. oregano Na maśle smażę szalotkę oraz kurki do zarumienia. Do kurek lubię dodać rozmaryn więc czasem
Mango Papajabędą zachwyceni. Składniki (na około 8 pomidorów): 8 średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy od przygotowania farszu(...)ryż gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany dobrze przelewamy zimną wodą aby się nie posklejał. W międzyczasie cebulki szalotki drobno siekamy, czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekaną szalotkę – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kmin rzymski
Smaczna Stronakwintesencję Włoch na talerzu. Aromatyczna w smaku zupa bazyliowa w postaci gładkiego kremu podana z podpieczonym pomidorem nafaszerowanym serem mozarella Galbani i krewetkami. Składniki: 1 op. mozarella Galbani 2 szalotki 1 ząbek czosnku 75 ml oliwy z oliwek 50 ml wina 400 ml bulionu warzywnego 10 łodyżek bazylii 125 g szpinaku 15 g orzeszków piniowych sól pieprz szczypta chilli(...)proszku 2 pomidory 50 g ugotowanych krewetek ok z 1/4 limonki 100 ml śmietany Szalotki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć do zeszklenia szalotkę z czosnkiem. Dolać wino i podgrzewać do zredukowania się wina. Dolać bulion i gotować aż 1/2 się odparuje. Łodygi bazylii oddzielić od listków. Łodygi dodać do gotującego się bulionu. Listki bazylii posiekać
Kuchnia w oparachtego wiejskie jaja i pyszne i zdrowe danie gotowe. Kasza gryczana z sadzonymi jajkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 duża szalotka lub cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 3-4 wiejskie duże jaja sól pieprz tłuszcz do smażenia świeża natka do posypania dania opcjonalnie płatki chili Wykonanie: Szalotkę i czosnek(...)obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając
Kulinarne przygody Gatityobiadek. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni, wrzucić obrane szalotki i chwilkę smażyć, Jak są wielkości orzecha włoskiego to przekroić na pół. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię. Obsmażyć je razem z szalotkami. Mięso i wszystko(...)wlać 3/4szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie , musztardę i zagotować. Doprawić do smaku solą. Wlać wszystko do naczynia żaroodpornego. Jeśli macie kurki to wlać je z zalewą do szalotek. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i musztardę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec naczynie
Kuchnia Pokoleńróżnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)blaszce, piec do miękkości około ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek), szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków
Kuchnia Beatyportare i n tavola una zuppa molto rinfrescante, ideale da consumare nelle più calde giornate estive. Buon appetito :) SKŁADNIKI 2 pomarańcze 2 pomidory 1 ogórek 1 szalotka 1 dymka 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 250 ml soku pomidorowego 10 listków bazylii 2 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne szczypta czarnego pieprzu **** INGREDIENTI 2 arance 2 pomodori(...)kostkę. Pomidory przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie miąższ kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy, filetujemy, usuwamy białe błonki a cząstki kroimy na mniejsze kawałki. Szalotkę i ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy. Do dużego naczynia wlewamy sok pomidorowy, wrzucamy paprykę, ogórka, pomidory, pomarańcze, szalotkę, ząbki czosnku, drobno posiekane listki bazylii oraz
La grande e la piccola cuocaprzesmażyć na maśle z ziołami. Możecie je również przygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym, do tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka. Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI(...)świeżych kurek 100 g boczku parzonego 2 szalotki 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka zimnego masła 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kurki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną w kostkę szalotkę i czosnek. Całość przesmażamy. Następnie dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Doprawiamy
kulinarnyJałyżeczki czosnku suszonego ½ łyżeczki cząbru suszonego ½ łyżeczki estragonu ⅓ łyżeczki ostrej papryki Sos morelowy 600 g moreli 120 ml soku pomarańczowego * 1-2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżka masła 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu teriyaki 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej ** ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki cząbru pieprz biały sól Dodatkowo 150 g ryżu basmati Kurczak Filety kurczaka(...)marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Sos morelowy Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i skórkę. Prostym sposobem na oddzielenie skórki jest użycie łyżeczki. Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz płatki chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy morele oraz sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy
Wędrówki po kuchnisałatkach i przystawkach. Składniki: 120 g makaronu Łezki Arc Pol 1 puszka tuńczyka w sosie własnym pól op. ricotty 1/2 pęczka szałwii 3-4 cukinie kuliste 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko sól pieprz garść sera żółtego startego Makaron łezki Arc Pol gotujemy. Z cukinii ściąć kapelusze i wydrążyć środek. Na oliwie(...)oliwek podsmażamy pokrojoną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy tuńczyk, przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekaną szałwią. Jajko roztrzepujemy. Dodajemy do jajka ser ricotta oraz podduszonego tuńczyka z szalotką. Dodajemy ugotowany makaron łezki Arc Pol. Wymieszać. Każdą cukinię nafaszerować makaronem z tuńczykiem oraz posypać odrobiną sera żółtego. Piec ok 30 minut gdy cukinia zmięknie. Post powstał we współpracą
Kuchnia w oparachboczek. Trochę sera też nikomu nie zaszkodzi Składniki (na 3-4 porcje): 600g gotowych gnocchi 100g boczku w cienkich plastrach 2 duże garści szpinaku 2 średnie pomidory 1 duża szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 150ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100g tartego żółtego sera 3 łyżki kremowego serka śmietankowego sól i pieprz do smaku(...)pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy. Szpinak opłukujemy i zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na nim plasterki boczku – smażymy z obu stron
Smaczna Stronaśrednicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła szczypta soli 5 łyżek lodowatej wody Na farsz: 2 średnie cukinie 1 średni brokuł pół łyżeczki suszonego tymianku 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Na zalewę: 2 granulowane serki wiejskie 2 duże jaja 2 łyżki śmietany 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz(...)który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy szalotki. Smażymy, mieszając, aż zmięknie. Następnie dodajemy czosnek oraz roztarty w dłoniach tymianek
Smaczna Strona