 Stir-Fry z sosem z mango 162
Stir-Fry z sosem z mango 162sosem z mango. Szybkie i pyszne danie, takie po które chce się wracać. 500 g Mięsa z kurczaka 1 Cukinia 1 Papryka czerwona 250 g Groszku cukrowego 1 Duża szalotka 2 cm Kawałek imbiru 3 ząbki Czosnku 1/2 cup Pokrojonego w kostkę mango 1 Limonka 1 tsp Przyprawy 5 smaków 2 tbsp Sosu sojowego, tamari lub aminokwasów kokosowych 1 tbsp(...)Przygotowujemy wszystkie składniki ponieważ gdy zaczniemy smażenie nie będzie czasu na krojenie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, cukinie, paprykę i imbir kroimy w cienkie paski, szalotkę w pół księżyce, czosnek w kostkę lub przeciskamy przez praskę. W naczyniu blendera mieszamy mango, sok z limonki, sos sojowy, przyprawę 5 smaków, pieprz cayenne i miód. Mocno rozgrzewamy woka
Oslov. Proste i pyszne faszerowane pieczarki 199
Proste i pyszne faszerowane pieczarki 199chcieć więcej ? Uwielbiam takie dania , nie skomplikowane a tak wyborne Składniki : 6 dużych pieczarek ( zwykłych nie musza być portobello , ważne żeby były dość duże ) kawałek wędzonego, kopconego boczku kilka szalotek parę gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli tłuszcz do wysmarowania blaszki do pieczenia sól , pieprz do smaku Z pieczarek wyciągamy ogonki i siekamy je drobno . Kapelusze odkładamy . Szalotki(...)boczek również siekamy . Czosnek wyciskamy praską . Na patelni podsmażamy boczek , szalotki , czosnek i siekane ogonki pieczarek . Doprawiamy solą , gałką i pieprzem . Jak nabiorą złocistego koloru zdejmujemy z ognia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każda główkę pieczarki faszerujemy nadzieniem . Na wierzchu układamy plaster mozzarelli . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C do momentu aż mozzarella się przyrumieni . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami
Ogrodnik w podróży Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i natką pietruszki 157
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i natką pietruszki 157nich gotować. Kiedy dowiedziałam się, że ona też gotuje, że się na tym zna to uznałam zbyt banalne podać jej tylko makaron z tylko wędzonym łososiem i tylko szalotką i natką pietruszki. Żałowałam, że nie przygotowałam się bardziej. Łatwo jest zrobić wrażenie gotując dla kogoś kto niewiele w kuchni potrafi bądź nie ma świadomości. Gotując jednak dla osoby, która(...)takiego kogoś, z kim jedzenie i rozmowa o tym może być tak dla mnie kreatywne. Składniki (2 porcje): 80- 100 gram makaronu Linguine masło do smażenia szalotka 100 gram łososia wędzonego 1 szklanka śmietany 30% pęczek natki pietruszki szklanka groszku cukrowego sól, pieprz Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem umieszczonym
Mango Papaja Jajka z kurkami 156
Jajka z kurkami 156dzielę się ja. Kurkami. Uwielbiam je, zdecydowanie są to moje smaki. Domowe pieczywo, jaja z wolnego wybiegu ze wsi od gospodarza, kurki zakupione w warzywniaczku podsmażone na maśle z szalotką. To tak banalnie proste a smaczniejsze niż cokolwiek innego. Wiosnę ubóstwiam za szparagi, za to jesień to dla mnie właśnie kurki i figi. Zima to Boże Narodzenie i pierniczki(...)odżywczych i samo zdrowie. Poważnie. Pozostała część talerza prezentuje się następująco: 3-4 jaja z wolnego wybiegu 200 gram kurek 2-3 łyżki masła 1 szalotka garść parmezanu pomidorki koktajlowe sól i pieprz świeże zioła, np. oregano Na maśle smażę szalotkę oraz kurki do zarumienia. Do kurek lubię dodać rozmaryn więc czasem
Mango Papaja Faszerowane pomidory 176
Faszerowane pomidory 176będą zachwyceni. Składniki (na około 8 pomidorów): 8 średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka oleju Zaczynamy od przygotowania farszu(...)ryż gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany dobrze przelewamy zimną wodą aby się nie posklejał. W międzyczasie cebulki szalotki drobno siekamy, czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekaną szalotkę – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kmin rzymski
Smaczna Strona ZUPA BAZYLIOWA Z POMIDOREM 170
ZUPA BAZYLIOWA Z POMIDOREM 170kwintesencję Włoch na talerzu. Aromatyczna w smaku zupa bazyliowa w postaci gładkiego kremu podana z podpieczonym pomidorem nafaszerowanym serem mozarella Galbani i krewetkami. Składniki: 1 op. mozarella Galbani 2 szalotki 1 ząbek czosnku 75 ml oliwy z oliwek 50 ml wina 400 ml bulionu warzywnego 10 łodyżek bazylii 125 g szpinaku 15 g orzeszków piniowych sól pieprz szczypta chilli(...)proszku 2 pomidory 50 g ugotowanych krewetek ok z 1/4 limonki 100 ml śmietany Szalotki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć do zeszklenia szalotkę z czosnkiem. Dolać wino i podgrzewać do zredukowania się wina. Dolać bulion i gotować aż 1/2 się odparuje. Łodygi bazylii oddzielić od listków. Łodygi dodać do gotującego się bulionu. Listki bazylii posiekać
Kuchnia w oparach Kasza gryczana z sadzonymi jajkami 153
Kasza gryczana z sadzonymi jajkami 153tego wiejskie jaja i pyszne i zdrowe danie gotowe. Kasza gryczana z sadzonymi jajkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 duża szalotka lub cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 3-4 wiejskie duże jaja sól pieprz tłuszcz do smażenia świeża natka do posypania dania opcjonalnie płatki chili Wykonanie: Szalotkę i czosnek(...)obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając
Kulinarne przygody Gatity Pieczeń z łopatki z kością 139
Pieczeń z łopatki z kością 139obiadek. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni, wrzucić obrane szalotki i chwilkę smażyć, Jak są wielkości orzecha włoskiego to przekroić na pół. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię. Obsmażyć je razem z szalotkami. Mięso i wszystko(...)wlać 3/4szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie , musztardę i zagotować. Doprawić do smaku solą. Wlać wszystko do naczynia żaroodpornego. Jeśli macie kurki to wlać je z zalewą do szalotek. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i musztardę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec naczynie
Kuchnia Pokoleń Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami 169
Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami 169różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)blaszce, piec do miękkości około ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek), szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków
Kuchnia Beaty Letnie gazpacho z pomarańczami (Gazpacho alle arance) 170
Letnie gazpacho z pomarańczami (Gazpacho alle arance) 170portare i n tavola una zuppa molto rinfrescante, ideale da consumare nelle più calde giornate estive. Buon appetito :) SKŁADNIKI 2 pomarańcze 2 pomidory 1 ogórek 1 szalotka 1 dymka 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 250 ml soku pomidorowego 10 listków bazylii 2 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne szczypta czarnego pieprzu **** INGREDIENTI 2 arance 2 pomodori(...)kostkę. Pomidory przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie miąższ kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy, filetujemy, usuwamy białe błonki a cząstki kroimy na mniejsze kawałki. Szalotkę i ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy. Do dużego naczynia wlewamy sok pomidorowy, wrzucamy paprykę, ogórka, pomidory, pomarańcze, szalotkę, ząbki czosnku, drobno posiekane listki bazylii oraz
La grande e la piccola cuoca Kurki z bekonem w sosie śmietanowym 317
Kurki z bekonem w sosie śmietanowym 317przesmażyć na maśle z ziołami. Możecie je również przygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym, do tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka. Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek. Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI(...)świeżych kurek 100 g boczku parzonego 2 szalotki 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka zimnego masła 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kurki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną w kostkę szalotkę i czosnek. Całość przesmażamy. Następnie dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Doprawiamy
kulinarnyJa Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym 164
Grillowany kurczak z pikantnym sosem morelowym 164łyżeczki czosnku suszonego ½ łyżeczki cząbru suszonego ½ łyżeczki estragonu ⅓ łyżeczki ostrej papryki Sos morelowy 600 g moreli 120 ml soku pomarańczowego * 1-2 łyżki miodu prawdziwego 1 łyżka masła 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu teriyaki 1 płaska łyżeczka mąki kukurydzianej ** ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki estragonu ½ łyżeczki cząbru pieprz biały sól Dodatkowo 150 g ryżu basmati Kurczak Filety kurczaka(...)marynaty. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Sos morelowy Morele kroimy na połówki, usuwamy pestkę i skórkę. Prostym sposobem na oddzielenie skórki jest użycie łyżeczki. Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek oraz płatki chili i chwilę podsmażamy. Dodajemy morele oraz sok pomarańczowy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie zmniejszamy
Wędrówki po kuchni CUKINIA FASZEROWANA TUŃCZYKIEM, SZAŁWIĄ I MAKARONEM 196
CUKINIA FASZEROWANA TUŃCZYKIEM, SZAŁWIĄ I MAKARONEM 196sałatkach i przystawkach. Składniki: 120 g makaronu Łezki Arc Pol 1 puszka tuńczyka w sosie własnym pól op. ricotty 1/2 pęczka szałwii 3-4 cukinie kuliste 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko sól pieprz garść sera żółtego startego Makaron łezki Arc Pol gotujemy. Z cukinii ściąć kapelusze i wydrążyć środek. Na oliwie(...)oliwek podsmażamy pokrojoną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy tuńczyk, przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekaną szałwią. Jajko roztrzepujemy. Dodajemy do jajka ser ricotta oraz podduszonego tuńczyka z szalotką. Dodajemy ugotowany makaron łezki Arc Pol. Wymieszać. Każdą cukinię nafaszerować makaronem z tuńczykiem oraz posypać odrobiną sera żółtego. Piec ok 30 minut gdy cukinia zmięknie. Post powstał we współpracą
Kuchnia w oparach Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i boczkiem 718
Gnocchi w kremowym sosie ze szpinakiem i boczkiem 718boczek. Trochę sera też nikomu nie zaszkodzi Składniki (na 3-4 porcje): 600g gotowych gnocchi 100g boczku w cienkich plastrach 2 duże garści szpinaku 2 średnie pomidory 1 duża szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 150ml bulionu warzywnego lub drobiowego 100g tartego żółtego sera 3 łyżki kremowego serka śmietankowego sól i pieprz do smaku(...)pomidory myjemy, nacinamy skórkę na krzyż, wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na 5 minut. Po tym czasie wyciągamy i obieramy ze skórki. Kroimy w dużą kostkę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy, czosnek obieramy. Szpinak opłukujemy i zostawiamy na sicie do odcieknięcia. Rozgrzewamy olej na patelni i układamy na nim plasterki boczku – smażymy z obu stron
Smaczna Strona Tarta z brokułem i cukinią 247
Tarta z brokułem i cukinią 247średnicy XXcm): 1 i 1/4 szklanki mąki 100g zimnego masła szczypta soli 5 łyżek lodowatej wody Na farsz: 2 średnie cukinie 1 średni brokuł pół łyżeczki suszonego tymianku 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Na zalewę: 2 granulowane serki wiejskie 2 duże jaja 2 łyżki śmietany 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz(...)który musi wystygnąć przed przełożeniem do tarty. Cukinie i brokuły myjemy. Cukinie kroimy wzdłuż a następnie w półplasterki, Brokuły dzielimy na różyczki – małe zostawiamy, duże przekrawamy na mniejsze. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy szalotki. Smażymy, mieszając, aż zmięknie. Następnie dodajemy czosnek oraz roztarty w dłoniach tymianek
Smaczna Strona