szalotka - 3092 przepisów (strona:22/207)

Zielone curry z ciecierzycą 200

przepisu! Składniki (2 porcje): ryż basmati, ryż jaśminowy lub makaron 1 puszka ciecierzycy 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 1 łyżeczka brązowego cukru(...)liści tajskiej limonki kaffir garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Ciecierzycę odsącz. Ryż ugotuj i odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę, kumin i mieloną kolendrę, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mleko kokosowe, cukier oraz liście kaffiru oraz ciecierzycę, smaż na małym ogniu

Moja pasja smaku
Marokańska sałatka z marchewki 198

sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy pełna garść rodzynek 1 szalotka 4 łyżki posiekanej mięty, kolendry lub natki pietruszki ,polecam mix wszystkich trzech 2 łyżki płatków migdałowych , do posypania Dressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki(...)słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić na bok. Marchewki obrać, opłukać. Pokroić na cieniutkie plasterki specjalnym nożykiem lub na mandolinie, ewentualnie zetrzeć na tarce na średnie wiórki. Szalotkę obrać, posiekać. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa

Pełny talerz
Stir-fry z brokułem, pieczarkami, dymką i makaronem soba 174

danie ma charakter i jest przepyszne! Składniki: 1 mały brokuł 4 duże pieczarki 1 porcja makaronu soba olej z prażonych nasion sezamu lub inny olej roślinny do smażenia 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 dymka ze szczypiorkiem 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu (można zastąpić 1 łyżką brązowego cukru) 1 łyżka sosu ostrygowego sól himalajska, biały pieprz mielony Wykonanie(...)składniki: Brokuła umyj i podziel na różyczki. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 3 minuty przed końcem czasu gotowania – dodaj do garnka brokuły. Odcedź i ostaw. Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plastry. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj pieczarki, dopraw je solą i pieprzem, smaż na złoty kolor przez kilka

Moja pasja smaku
Marokańska sałatka z marchewki 261

sałatka z marchewki Egzotyczna sałatka z marchewki, do której przygotowania nie potrzeba egzotycznych składników. Składniki dla 4 osób: Sałatka 4-5 marchewek 1/3 puszki ciecierzycy pełna garść rodzynek 1 szalotka 4 łyżki posiekanej mięty, kolendry lub natki pietruszki ,polecam mix wszystkich trzech 2 łyżki płatków migdałowych , do posypania Dressing 3 łyżki oliwy sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki skórki(...)słoiczku, zakręcić i wstrząsnąć do połączenia dressingu, odstawić na bok. Marchewki obrać, opłukać. Pokroić na cieniutkie plasterki specjalnym nożykiem lub na mandolinie, ewentualnie zetrzeć na tarce na średnie wiórki. Szalotkę obrać, posiekać. W misce połączyć marchew, ciecierzycę, szalotkę, rodzynki i zieleninę. Polać sosem. Dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Przed podaniem posypać płatkami migdałowymi. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa

Pełny talerz
Tajska zupa curry z kurczakiem 209

zajmuje dosłownie chwilę. Składniki: 800 ml bulionu drobiowego lub drobiowo-warzywnego 2 piersi z kurczaka (500 g łącznie) 2 czubate łyżki czerwonej pasty curry 1 puszka mleka kokosowego 1 szalotka 2 – 3 ząbki czosnku olej kokosowy lub inny olej roślinny do smażenia makaron udon lub inny ulubiony makaron 5 – 6 liści tajskiej limonki kaffir wedle uznania – sól(...)świeżo zmielony pieprz garść liści świeżej kolendry nasionka chia do dekoracji Wykonanie: Szalotkę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Makaron ugotuj al dente. Pierś z kurczaka pokrój w większą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek i szalotkę, smaż do momentu aż zmiękną. Dodaj pastę curry, smaż około 2 minut. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony

Moja pasja smaku
Portugalska pasta z sardynek 204

oleju czy w pomidorach? Wszystko jedno – bo nie używamy płynu z puszki, tylko ryby. Moje sardynki miały lekko słodki pomidorowy posmak, więc dopełniłam go suszonymi pomidorami. Cebulka na zaostrzenie – szalotka sprawdzi się idealnie – jest delikatniejsza od żółtej cebuli, bardziej aromatyczna od czerwonej i o wiele trwalsza od białej. Choć o trwałości tej pasty naprawdę ciężko cokolwiek powiedzieć, bo znika zawsze(...)najlepiej samodzielnie wydrylowane – jako słony dodatek. I koniecznie – wędzona papryka. I słodka, i pikantna – w takiej ilości jaką lubicie. Osobno siekamy (nie na pastę, ale drobniutko) w blenderze oliwki, szalotkę i pomidory. Przekładamy masę do miseczki (spróbujcie, już sama w sobie jest idealna jako pasta na grzanki!). Szprotki otwieramy widelcem od strony kręgosłupa. Kręgosłup wyjmujemy. Ości i rybia wątroba zostają

Karo in the Kitchen
Domowa surówka coleslaw 196

octu. Od tamtej pory powstało tysiące przepisów na coleslawa - ze śmietaną, maślanką, tartym seler, jabłkiem czy ananasem. Oto nowy przepis na coleslawa w wersji fit z jogurtem greckim, szalotkami i koperkiem.  Składniki ½ główki białej kapusty 1 mała marchewka 2 szalotki 1 małe opakowanie odtłuszczonego jogurtu greckiego  1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka białego octu(...)balsamicznego kilka gałązek koperku sól pieprz Białą kapustę ścieramy na dużych oczkach tarki - to najszybszy sposób na szybkie rozdrobnienie kapusty. Marchewkę obieramy i również ścieramy na tarce. Szalotki kroimy w kostkę. Koperek siekamy. Wszystkie warzywa mieszamy w jednej misce. Dodajemy jogurt grecki, sok z cytryny, miód i biały ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy, aby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Doprawiamy

My Chcemy Jeść
JAJKA FASZEROWANE TUŃCZYKIEM I KUKURYDZĄ 233

będziemy myśleć nad świętaecznym Menu. Zaczniemy piec babki,mazurki, mięsa, szykować sałatki, jajka. Dziś chciałabym Wam przedstawić fajny i smaczny przepis na jajka. Farsz zrobiłam z tuńczyka , kukurydzy i szalotki. Zapraszam i smacznego.   SKŁADNIKI: 6 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka w wodzie lub w oleju 1 szalotka Sól i pieprz do smaku 1 /2 puszki kukurydzy(...)łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Suszona bazylia do posypania PRZYGOTOWANIE:  Jajka przekrajam na połówki.  Tuńczyka odcedzam z oleju, dodaję do miseczki. Kukurydzę odcedzam.  Szalotkę obieram i drobno siekam.  Składniki przekładam do miseczki.  Dodaję majonez, jogurt oraz sól i pieprz.  Całość dokładnie mieszam. Za pomocą łyżeczki nakładam na żółtko farsz. Na koniec posypuję bazylią

Gotowanie Patki
JAJKA FASZEROWANE SELEREM NACIOWYM 185

Kolejną propozycją na Wielkanocny stół są jajka faszerowane selerem naciowym , ogórkiem oraz szalotką. Szybkie w przygotowaniu , fajnie wyglądają a przy tym znakomicie smakują. Zapraszam i Smacznego.  Jeżeli podobają Ci się moje przepisy zapraszam do odwiedzenia i po lubienia mojego FP GOTOWANIEPATKI   Dla mnie to wiele znaczy :) Dziękuję :)  SKŁADNIKI:   4 jajka na twardo 1 łodyga selera(...)ogórki konserwowe 1 szalotka Sól i pieprz do smaku 1 łyżka majonezu tradycyjnego PRZYGOTOWANIE:  Jajka obieram i kroję na pół.  Następnie wyjmuję żółtka.  Selera naciowego myję i kroję w bardzo drobną kostkę. Przekładam do miseczki. Ogórki konserwowe drobno siekam i dodaję do miseczki. Szalotkę obieram i siekam drobno dodaję do miseczki. Żółtka drobno siekam dodaję do miseczki

Gotowanie Patki
Pate z wątróbki drobiowej 180

Pate to rodzaj delikatnego pasztetu, bardziej smarowidło, kremowe, delikatne z rodzynkami, szalotką i i ziołami prowansalskimi  smakuje doskonale, najlepiej z pajdą świeżego  ciemnego pieczywa, jako dodatek polecam chutney z czerwonej cebuli. Pycha! Składniki: 45 dag wątróbki drobiowej 20 dag masła 2 szalotki 50 g rodzynek 100 ml nalewki ze śliwek lub wiśni 1 łyżka ziół prowansalskich(...)godziny  w mleku, następnie osączyć z mleka, osuszyć, obtoczyć w mące pszennej, obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju na patelni. Masło roztopić w rondelku, dodać pokrojoną szalotkę oraz podsmażoną wątróbkę i osączone z nalewki rodzynki, wsypać zioła prowansalskie, całość gotować na wolnym ogniu około 5 minut pod przykryciem, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, całość zmiksować blenderem

Wanilia i Kardamon
Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym 144

każdego. Myślę, że to idealny obiad również dla dzieciaczków. Delikatne klopsiki gotowane w bulionie, muszą po prostu smakować- nawet najbardziej wybrednym. SKŁADNIKI: 1/2 kg. drobiowego mięsa mielonego 1 mała szalotka 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki świeży lub mrożony koperek drobno posiekany (1 łyżka do mięsa i wg. gustu do sosu ) 1 średnia marchewka(...)łyżki bułki tartej 1-2 szkl. rosołu lub bulionu 1-2 łyżki oliwy 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu  50 ml wody lub śmietanka słodka 18% WYKONANIE: 1/2 szalotki kroimy w drobną kostkę, szklimy około 5 min. na odrobinie oliwy, mięso mielone łączymy z przyprawami, bułką, jajkiem, koperkiem, zeszkloną cebulą i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę z rosołu(jeśli

Kuchnia Beaty
Gnocchi w serowym sosie, ze szpinakiem i pieczarkami – zapiekane 214

Były już na blogu gnocchi zapiekane w pomidorach , pyszne i soczyste. Te zapieczone są inaczej – w mocno serowym sosie, aromatycznie doprawionym suszonymi ziołami i bulionem. Karmelizowane pieczarki, młody szpinak, szalotki i czosnek – kilka prostych składników, eksplozja smaku – i obiad zrobiony w całe 20 minut. Szykujemy sobie małą głęboką blachę z zapiekania i wrzucamy do niej gnocchi (bez gotowania, ugotują się(...)sosie), suszoną bazylię i suszone oregano. Szalotki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Liście szpinaku przebieramy i wyrzucamy zepsute. Miękki ser ścieramy na tarce o dużych oczkach, mozzarellę rwiemy w palcach na małe kawałki. Rozgrzewamy piekarnik do 180⁰C, bez termoobiegu. Grzyby oczyszczamy wilgotnym papierowym ręcznikiem – nie lubią moczenia. Kroimy pieczarki na ćwiartki i pozbawiamy

Karo in the Kitchen
NALEŚNIKI Z PIECZARKAMI I DUSZONĄ MARCHEWKĄ 171

SKŁADNIKI: na 12 szt 12 naleśników np. KLIK TU 3 marchewki 6 pieczarek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 0 dag sera żółtego w plastrach Olej do Smażenia np rzepakowy Przyprawy:sól i pieprz do 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka bazyli suszonej 1 łyżeczka peperoni PRZYGOTOWANIE:  Marchewkę obieram i trę na grubych oczkach(...)Pieczarki obieram i kroję w kostkę.  Szalotkę obieram i kroję w kostkę.  Czosnek obieram i drobno siekam.  Ser żółty w plastrach kroję w słupki. Do garnka o grubym dnie wlewam łyżkę oleju następnie dodaję szalotkę, czosnek, marchew i smażę ok 2-3 min następnie dodaję pieczarki. Duszę aż pieczarki będą miękkie.   Dodaję przecier pomidorowy

Gotowanie Patki
Pierogi z mięsem 138

szkl. gorącej wody szczypta soli FARSZ: 1/2 kg. ugotowanego mięsa z rosołu u mnie kurczak, wieprzowina i wołowina, 2-3 łyżki masła klarowanego około 1/2 szkl. rosołu 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 marchewki z rosołu 2-3 łyżki masła klarowanego do smażenia ewentualnie sól, pieprz do okraszenia pierogów: 20 dag. wędzonego boczku, 1 szalotka WYKONANIE: ciasto: wodę gotujemy, dodajemy(...)rosół,jeśli mięso jest za suche, następnie lepimy pierogi, wodę gotujemy ze szczyptą soli, wkładamy pierogi i gotujemy około 5 min. od wypłynięcia, boczek kroimy w drobną kostkę, szalotkę siekamy drobno, smażymy około

Kuchnia Beaty