płaty śledzi z zalewy, 6 polówek pomidorów suszonych w oliwie, 2 szalotki, ostra papryczka, oliwa z pomidorów, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Ostrą papryczkę i pomidory(...)drobno pokroić. Śledzie ułożyć na półmisku, na nich ułożyć wymieszane pomidory z szalotką. Polać oliwą z pomidorów. zastawa
królestwo garówwłaśnie jest z tym sosem do makaronu. Naprawdę wyszedł wyśmienity, więc polecam. dla dwóch osób 100 g krewetek 100 g wędzonego łososia 2 szalotki pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki sól, pieprz 200 g makaronu Szalotkę i pietruszkę poszatkować. Szalotkę podsmażyć maśle, dodać zgnieciony czosnek
Jadło i czytadłopomyślałam sobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej(...)średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...Szukasz przepisu na szybką przekąskę.....oto nasza propozycja. Składniki 400 g wędzonego halibuta 250 g pomidorków koktajlowych 2 szalotki sałata rzymska sos 1000 wysp Przygotowanie Wędzonego halibuta oczyściłem z ości i podzieliłem na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe po umyciu pokroiłem na połówki. Sałatę rzymską opłukałem, porwałem. Szalotki obrałem, pokroiłem w piórka. Tortille podgrzałem na gorącej patelni, posmarowałem(...)sosem 1000 wysp. Rozłożyłem na nich sałatę, pomidorki, szalotkę oraz halibuta. Złożyłem, owinąłem folią aluminiową. Tak przygotowane tortille umieściłem w rozgrzanym piekarniku, w którym były do czasu, aż były gorące. Podałem z sosem 1000 wysp
R'n'G KitchenŚwietny dodatek do dań głównych. Inspiracja "W mojej tajskiej kuchni" D. Ładochy Składniki 100 g ryżu jaśminowego 1 szalotka 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cukru palmowego 1 łyżka oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy(...)pokrojoną w piórka szalotkę, lekko szklimy. Wrzucamy ryż. Do ryżu wlewamy sos rybny, sojowy i ostrygowy oraz cukier palmowy. Mieszamy dokładnie, tak by ryż był cały pokryty sosem. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Z dodatkiem ananasa (dodanego do szalotki) i orzechów nerkowca, stanowi świetną, lekką przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenjako dodatek do mięs i to bardzo rzadko. Dziś postanowiłam to zmienić i od teraz z pewnością jest to moja ulubiona potrawa z kaszy. Pyszne pesto przygotowane z rukoli, szalotki, czosnku, parmezanu oraz oliwy z oliwek i pestek dyni wymieszane z najzdrowszą z kasz. To danie musi być idealne i takie jest. Tak przygotowaną kaszę podałam z pomidorkami koktajlowymi(...)listkami rukoli. Szczególnie polecam to9 danie. Składniki (na 1 dużą porcję): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki wody garść rukoli + kilka listów do dekoracji 1 ząbek czosnku 1/2 szalotki 1łyżka startego parmezanu 1 łyżka pestek dyni 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu pomidorki koktajlowe do podania Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody na małym ogniu
Mango Papajaziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego (L) jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Sos 1 średnia cebula (150g(...)oliwy Dodatkowo 200g spaghetti sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania Instrukcje Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę, boczek, zółtko, szalotkę i przyprawy, po czym wyrabiamy
Kulinarna Pokusabarwnika z kałamarnicy. Kolorowe spaghetti z krewetkami. Składniki (ilość dopasowujemy według potrzeb) : - jasny makaron spaghetti - czarny makaron spaghetti al nero di sepia - krewetki królewskie (podgotowane) - ½ szklanki białego wina - czosnek - szalotki bananowe - masło niesolone - olej sezamowy - natka pietruszki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieoprz kolorowy - chilli w płatkach - suszona natka kolendry - skórka starta z 1 wyparzonej cytryny Ponieważ danie przygotowuje się(...)bardzo szybko, wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, aby były „pod ręką”. Nastawiamy posoloną wodę wodę na makaron. Gotowałam osobno, aby nie mieszać kolorów. Czosnek obieramy i kroimy w talarki. Szalotki kroimy w kostkę. Ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny – ja użyłam specjalnego nożyka do cytrusów. Siekamy natkę pietruszki. Teraz możemy w rzucić makarony do gotowania. Gotujemy al dente, 6 minut
mojewypiekiinietylkozmielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej mak do posypania Przygotowanie: Orzechy włoskie, nerkowce i pestki słoneczka mielimy na mąkę. Szalotki kroimy w kostkę(...)podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Marchewki obieramy i mielimy w blenderze na masę. Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym
Łycha smakówpszennej 1 1/5 szklanki mąki kukurydzianej 1 3/4 szklanki wody bardzo ciepłej 2 łyżki oleju kokosowego szczypta soli oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 1 szalotka 50 ml przecieru pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy 1 papryczka habanero suszona 0,5 łyżeczki kminu rzymski 0,5 cukinii 3 pieczarki(...)plamki. Widać na zdjęciu że wyszły jak chciałam. Placki najlepiej przykryć wilgotną ściereczką aby zachowały elastyczność. Sos meksykański: na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz
Łycha smakówPyszny, prosty makaron w sosie śmietanowym z dodatkiem szalotki, czosnku i dużej ilości ziół z boczkiem i parmezanem to danie gotowe w 15 minut na każdą okazję. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu (użyłam szpinakowego mini penne) 100 ml śmietanki 30% 80 gram surowego boczku 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 lampka białego wina garść świeżego tymianku 15 gram(...)świeżo zmielonego pieprzu Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni do wytopienia tłuszczu. Następnie dodajemy posiekany drobno czosnek i szalotkę. Całość smażymy 2-3 minuty. Dodajemy posiekane drobno zioła oraz lampkę wina. Całość chwilę dusimy, doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu i dodajemy śmietankę. Sos gotujemy do momentu aż nieco zgęstnieje. Ugotowany
Mango Papajafarszem, sycące... przepyszne! To danie doskonale sprawdzi się jako domowa mrożonka, wystarczy wyciągnąć z zamrażalnika, odgrzać w piekarniku i gotowe ;) Składniki: Farsz: 2 piersi z kurczaka 250g boczniaków 2 szalotki 200ml passaty pomidorowej kilka suszonych pomidorków mały pęczek pietruszki zioła prowansalskie chilli sól i pieprz Naleśniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1,5 szklanki mąki szczypta soli(...)mąki 2 jajka 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, oprószyć chili, solą i pieprzem. Boczniaki opłukać i pokroić. Szalotki posiekać, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki. Na dużej patelni rozgrzać olej, krótką chwilę podsmażać szalotki i suszone pomidory, dodać kurczaka i zarumienić. Kurczaka odsunąć na bok patelni
Piąty grzech głównySkładniki Ciasto 150 g mąki gryczanej 100 ml gorącej wody 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suchych drożdży 1 łyżeczka soli Farsz 20 g suszonych borowików 2 – 3 szalotki 5 łyżek ricotty light 1 łyżeczka glazury balsamicznej kilka szczypt tymianku kilka szczypt majeranku kilka szczypt cząbru sól świeżo mielony pieprz Grzyby namaczamy w zimnej wodzie na min. 12 godzin(...)przykrywką i zostawić na noc. Do mąki dodajemy sól i drożdże. Następnie dolewamy gorącą wodę i oliwę z oliwek. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Szalotki i namoczone grzyby kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy szalotki. Smażymy chwilę i dodajemy grzyby. Doprawiamy ziołami, glazurą balsamiczną i smażymy jeszcze kilka minut
My Chcemy Jeśćuznacie za intrygujące a zarazem będziecie mieli ochotę zaraz je zjeść. Takim prowokującym daniem jest właśnie to. Świeży śledź z dodatkiem karmelizowanej marchwi, kopru włoskiego, czerwonej papryki oraz szalotek z dodatkiem cudownie kremowego puree z ziemniaków i topinamburem do danie, które będzie idealne na obiad w gronie przyjaciół, jak i na kolację Wigilijną. Dla mnie jest to całkiem(...)habanero 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 1 ząbek czosnku szczypta papryki wędzone w proszku Karmelizowane warzywa: 1 marchewka 1/2 kopru włoskiego 1/2 czerwonej papryki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka masła 2 łyżki syropu klonowego 1 gałązka rozmarynu opcjonalnie 1/2 lampki słodkiego, różowego wina szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu
Mango Papajaulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż(...)blasze, skrop oliwą i piecz około 30minut. 3. Obierz i posiekaj szalotki oraz papryczkę. 4.Rozgrzej łyżkę masła klarowanego/oleju rzepakowego w garnku. 5. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wsyp szalotki, papryczkę i obrany i zgnieciony czosnek(bądź przeciśnięty przez praskę) 6. Zalej gorącym bulionem i dodaj upieczoną dynię. 7. Gotuj do miękkości dyni. 8. Zblenderuj zupę i dopraw do smaku solą morską
Fiolka w kuchni