które są idealnej wielkości dla jednej osoby. Są w stałej ofercie Tureckiego Sklepu . Składniki: 400ml mleczka kokosowego 500g wołowiny 200g kiełków fasoli mung ze słoika 200g żółtej fasolki 1 szalotka 2 łyżki masła curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wymienione przyprawy mieszamy ze sobą (po 1 łyżeczce z każdej), kmin rozgniatamy w moździerzu i łączymy z przyprawami(...)Wołowinę kroimy na kawałki, posypujemy połową przygotowanej mieszanki przypraw i odstawiamy do lodówki na 60 minut. Szalotkę kroimy w pióra, fasolkę kroimy na mniejsze części. Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy wołowinę i pociętą szalotkę, podsmażamy przez 5 minut z każdej strony. Na patelnię wlewamy mleczko kokosowe, odcedzone kiełki fasoli mung i fasolkę i pozostałą mieszankę przypraw. Przykrywamy patelnię
Gotowanie i blogowanietruskawkami: ok. 100 g mieszanki sałat / roszponki / rukoli / szpinaku 1 – 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu 1 – 1,5 szklanki małych, słodkich truskawek 2 cebule szalotki 1/2 dojrzałego awokado 3 łyżki oliwy extra virgin 2 łyżki octu z czerwonego wina lub balsamicznego 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szalotki obieramy i kroimy na bardzo cienkie półplasterki. Wkładamy do malutkiej miseczki, dodajemy jedną łyżkę octu winnego lub balsamicznego, szczyptę cukru i zalewamy taką ilością wrzątku, aby woda przykryła pokrojoną cebulę (nie więcej). Zostawiamy tak na co najmniej 15 minut. W tym czasie przygotowujemy dressing. Do małego, zamykanego słoiczka wlewamy trzy łyżki oliwy z pierwszego
Poezja smakumąka 0,5 kg świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów bez skórki, całych lub w kawałkach papryka ostra min 2 łyżeczki sól pieprz bazylia liofilizowana 2 ząbki czosnku 2 szalotki masło oliwa z oliwek 1 kubek kaszy Bulgur z vermiceli Przygotowanie: mięso przekładamy do miski, wbijamy jajko, bułkę najlepiej taką czerstwą, kilkudniową, rozdrabniamy i zalewamy śmietaną pieczarki obieramy, podsmażamy(...)maśle z odrobiną oliwy na złoty kolor, dorzucamy posiekane szalotki oraz czosnek, zalewamy przesmażonymi pomidorkami, doprawiamy bazylią mięso mieszamy z bułką w śmietanie, doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy parmezan oraz posiekaną szalotkę, formujemy kuleczki, które obtaczamy w mące i podsmażamy podsmażone pulpeciki zalewamy sosem, dusimy jeszcze przez około 10 minut, w międzyczasie gotujemy kaszę podajemy razem, gorące, oprószone szczypiorkiem
Luźna Kuchniaoliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz Sos kurkowy: 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania listonic_type(...)łyżek oliwy z oliwek 3 łyżki białego octu winnego 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka płynnego miodu sól morska, świeżo mielony pieprz 200 g kurek leśnych 4 cebule szalotki (lub 1 średnia cebula) 2 łyżki masła mniej niż 1/4 szklanki białego wytrawnego wina 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% sól morska, świeżo mielony pieprz natka pietruszki do posypania'; document.write(" "); Sałatka
Poezja smakumarynatą na bazie sosu teriyaki, miodu, ketchupu i whisky Jack Daniels. W dniu pieczenia wyjmujemy z lodówki i umieszczamy w żaroodpornej brytfance. Do środka wkładamy cytrynę, czosnek i szalotkę. Zostawiamy na blacie, na około 2 godziny, aby ocieplił się i w momencie wkładania do piekarnika był w temperaturze pokojowej. Pieczemy długo, w niskiej temperaturze. Podajemy z sosem przygotowanym(...)bazie soków pozostałych z pieczenia. SKŁADNIKI 1 duży kurczak ok. 2 kg. 1 szalotka 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli 2 ząbki czosnku MARYNATA JACK DANIEL'S 100 ml sosu teriyaki 70 ml whisky Jack Daniels 50 ml soku z pomarańczy 50 ml oliwy 1 łyżka ketchupu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
cool and mintySzybka, prosta i bardzo uniwersalna sałatka z sałaty lodowej, roszponki i pokrojonej w cieniutkie piórka szalotki. Z pysznym miodowo-jogurtowym dressingiem z dodatkiem musztardy ziarnistej. Można podać ją jako dodatek do obiadu lub - wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado, pomidorki cherry oraz ugotowane na twardo jajko, wędzonego łososia lub plastry grillowanej piersi kurczaka - i zjeść na lunch czy kolację(...)SKŁADNIKI 1 salaterka poszatkowanej sałaty lodowej 1 szalotka obrana i pokrojona w cienkie piórka garść rukoli 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki oliwy sól morska, pieprz DRESSING 1 łyżka miodu 1 łyżka oliwy 1 łyżka musztardy francuskiej (ziarnistej) / np. TAKIEJ 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18% lub majonezu sól morska WYKONANIE DRESSING : W miseczce mieszamy miód
cool and mintyżółtej i czerwonej papryki. Do roladek podałam ziemniaki w formie wachlarzyków oraz pieczone warzywa: cukini ę , pomidorki , paprykę i szalotkę . Całość przyprawiłam świeżym rozmarynem, szałwią i oregano. Ca ł e danie przygotowałam w jednej formie, co dodatkowo skraca nam czas pieczenia(...)appetito :) SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 100 gr pomidork ów 1 kg ziemniak ó w 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 2 cukinie 2 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku suszone oregano świeży rozmaryn listki świeżej szałwii oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 2 petto di pollo
La grande e la piccola cuocaSkładniki feta - 1 opakowanie 250 g pomidorki koktajlowe - 250 g oliwa z oliwek - 2 łyżki pieprz - do smaku czosnek - 2 ząbki sól ulubione zioła świeże pieczywo 2 szalotki Przygotowanie Pomidorki umyłem, przekroiłem na połówki, dodałem pokrojony w kostkę ser. Szalotki obrałem , pokroiłem w krążki. Ułożyłem w naczyniu do zapiekania, posypałem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem i szalotkami
R'n'G Kitchenponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:) POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk w oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Szparagi gotujemy przez kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Jajka gotujemy na twardo. Oliwki przekrawamy na pół. Szalotki drobno(...)kroimy. Z musztardy + miodu+ oleju z tuńczyka +szalotki przygotowujemy sos. Proporcje w jakich zmieszamy składniki na sos zależą tylko od naszych upodobań. Tak czy inaczej będzie on ostro -słodki. Ostudzone ziemniaki i jajka kroimy na połówki i układamy na talerzu. Dodajemy szparagi, oliwki i tuńczyka. Całość polewamy sosem. Możemy posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAdobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową. Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe(...)końce. Szalotki kroimy w kostkę. Imbir i czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy i smażymy jeszcze
My Chcemy Jeśćwłoska, któż jej nie lubi ? Zadowoli najbardziej kapryśne podniebienia. Dzisiaj jest to potrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej. Te dwa składniki z dodatkiem przypraw, ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki(...)zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka 2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz
Wino Francja Kuchniażeby stracił mocny smak surowizny, wsypujemy gałkę muszkatołową, mieszamy. Na patelnię wrzucamy szpinak, mieszamy, smażymy wszystko razem 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie i straci na objętości. SOS MAŚLANY Szalotkę bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy ze szczypiorem, pietruszką i kaparami. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę. W rondelku rozpuszczamy 2 części masła i smażymy(...)zrumienienia i zbrązowienia, około 5-6 minut. Dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę i smażymy ją tylko do czasu aż się zeszkli, nie powinna zbrązowieć. Wlewamy sok z cytryny, sos Worchestershire, wsypujemy posiekaną pietruszkę, kapary, wrzucamy ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy razem minutkę. Stale gotując i mieszając sos na małym ogniu, dodajemy do niego po części zimnego masła, każdą kolejną dopiero
Karo in the Kitchenfilet z piersi kurczaka -szklanka kaszy bulgur -3 marchewki -1/2 czerwonej papryki -cukinia -20 dkg mrożonego zielonego groszku -20 dkg kalafiora ( może być mrożony ) -ząbek czosnku -5 cebulek szalotek -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -masło -bulion warzywny Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy(...)czas przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki, paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w bulionie warzywnym i odcedzamy. Marchew kroimy w kostkę. Na patelni
Maminek kulinarny