szalotka - 3092 przepisów (strona:26/207)

Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 188

mięso bywa często gorzkawe. Natomiast zimą mule nabierają masy (to tak jak ja ) a ich mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią.  Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier(...)zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko ze świeżych pomidorów zrobić sos i wiadomo, że ten sposób polecam najbardziej :)/ ok. 250 g zielonej cukini 3 szalotki (pokrojone w cienkie piórka)  3 ząbki czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju 2 łyżki orientalnego sosu słodkiego (opcjonalnie) 1/4 szklanka wody (opcjonalnie) pęczek drobno posiekanej natki pietruszki pół pęczka

gutfut
Kremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado 175

Kremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 4 ugotowane na twardo jajka (z wolnego wybiegu) 1 szalotka 2 łyżki kremowego serka typu Philadelphia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego 1 szczypta mielonej słodkiej papryki 1 szczypta ziół prowansalskich  świeży tymianek do ozdoby Wykonanie: Awokado(...)przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć łyżką środek. W miseczce połączyć ze sobą pokrojone jajko w kosteczkę, posiekaną szalotkę oraz serek, przyprawić, ułożyć na awokado. Oprószyć słodką papryką oraz tymiankiem.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Sos barbecue (sos BBQ) 285

receptury, przekazując ja dopiero na łożu śmierci;) Przygotowany przeze mnie sos barbecue jest słodko-kwaśny lekko pikantny, gęsty i ma cudowny aromat wędzonki;) Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 1 puszka pomidorów bez skórek 1/2 szklanki wody 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie musztarda rosyjska) 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu jabłkowego (lub czerwonego octu winnego) 2 łyżki(...)łyżki wędzonej papryki 2-3 łyżki brązowego cukru ewentualnie 1/3 łyżeczki chili w proszku (pieprzu cayenne) lub kilka kropli sosu habanero 50 ml whiskey Jim Beam Przygotowanie: Szalotki i czosnek posiekać bardzo drobno i podsmażyć je na oleju. Następnie dodać pomidory, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż pomidory, szalotki i czosnek rozgotują się tworząc gęsty sos. Jeśli sos nie będzie

Codziennik Kuchenny
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 244

Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta).  Larb bardzo mi smakował, mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie. Do tego szalotka i aromatyczna kolendra, całość to prawdziwa eksplozja smaków. Znajdziecie tu jeszcze jeden zaskakujący smak, mianowicie prażony i utarty ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak.  Sałatkę podaje się na liściach(...)wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Codziennik Kuchenny
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 228

pomocą sprawdziłbym, czy wewnątrz jest 75 stopni. Nudziarstwo, ale wysuszone piersi to nie jest to. Składniki: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 3 szalotki 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 125 ml piwa (miodowego lub ciemnego) sól zielona pietruszka Wykonanie: Piersi z kurczaka zamarynować na 1/2 godziny w oliwie(...)soli. Rozgrzać patelnię i smażyć kawałki kurczaka do zrumienienia z obu stron - po około 6 - 8 minut. Zdjąć z patelni i zawinąć szybko w folię aluminiową. Na patelnię wrzucić szalotki pokrojone w cienkie plasterki i zeszklić je (2 minuty). Połączyć piwo, sos sojowy, musztardę i miód. Dodać do szalotek i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Przenieść

zadanie-gotowanie
Żołądki drobiowe po tajsku 168

żołądków drobiowych 2 liście kaffiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki 150 g makaronu chow mein 150 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 szalotka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 mały pęczek szczypiorku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żołądki czyścimy(...)Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na paski. Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka. Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas

R'n'G Kitchen
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 199

przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy(...)osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy cukinię i pieczarki. Smażymy, aż z warzyw odparuje woda, od czasu do czasu

My Chcemy Jeść
Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym 280

się za nimi stęskniło. Te są delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka  1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki(...)wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą

kruche babeczki
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 190

sałat 250 g pomidorków cherry (różnokolorowych) 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli   Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej(...)Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować

Moja Delicja
Pierś kaczki „Saint-Tropez” 152

Smaczne połączenie kaczki z ulubionym śmietanowym sosem kurkowym.  Składniki 4 piersi kaczki 300 g kurek 4 szalotki szklanka bulionu drobiowego pół szklanki śmietany 18% 1/4 kostki masła 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz ziarnisty   Przygotowanie   Piersi kaczki umyłem, osuszyłem. Natarłem zmiażdżonym ze szczypta soli czosnkiem oraz świeżo zmielonym pieprzem Oczyściłem dokładnie kurki. Obrałem szalotki, opłukałem(...)potem posiekałem. Na patelni rozgrzałem połowę masła, włożyłem mięs. Smażyłem piersi po 5 minut z każdej strony. Na drugiej patelni stopiłem pozostałe masło. Wrzuciłem szalotkę i kurki. Oprószyłem solą i pieprzem. Smażyłem razem 4 minuty, stale mieszając, a następnie zalałem bulionem drobiowym oraz śmietaną. Wymieszałem, na wierzchu ułożyłem podsmażone piersi kaczki. Dusiłem , aż mięso i grzyby zrobiły się wystarczająco miękkie

R'n'G Kitchen
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 176

Składniki: 400 g polędwiczek drobiowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżka oliwy 10 -12 węgierek (wymieszanych:  bardzo dojrzałych i mniej) 2 szalotki 4 - 5 łyżeczki sosu sojowego 3 łyżeczki cukru 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka słodkiego sosu chili Wykonanie: Kurczaka pokroić na paski i zamarynować w oliwie(...)soku cytrynowym z dodatkiem skrobi ziemniaczanej. Odstawić na 1/2 godziny. Ze śliwek usunąć pestki i pokroić owoce na kawałki. Czosnek i szalotki drobno posiekać. W rondelku połączyć śliwki z czosnkiem, szalotkami, imbirem, cukrem, sosem sojowym i chili. Gotować na średnim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Paski kurczaka wrzucić

zadanie-gotowanie
Pad Thai z kurczakiem i tofu 195

gorące, letnie dni. Składniki: (porcja dla 2 - 3 osób) 200 g makaronu ryżowego 600 g piersi z kurczaka 180 g sera tofu 3 ząbki czosnku 1 - 2 cebule szalotki 1 cebula dymka ze szczypiorem 8 łyżek sosu do Pad Thai bez glutaminianu sodu 2 łyżki sosu rybnego 1 limonka 50 g prażonych orzeszków ziemnych 90 g kiełków fasoli Mung(...)oczyścić z żyłek i pokroić na mniejsze kawałki. Kurczaka wymieszać z 4 łyżkami sosu do Pad Thai i odstawić na około 10 minut. Tofu pokroić w 1 cm kostkę. Szalotkę pokroić w kostkę, zaś dymkę na 1 cm paski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Jajka roztrzepać. Orzechy drobno posiekać lub rozgnieść w moździerzu. Do rozgrzanego woka dodać 2 łyżki oleju

Kuchcik gotuje
Sałatka z tortellini z sosem gorgonzola z pomidorkami i karmelizowanymi orzechami 249

sałat 250 g pomidorków cherry (różnokolorowych) 3 łyżki orzechów włoskich 1 łyżka miodu 1/2 łyżeczki soli   Składniki sosu gorgonzola: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 2 łyżki białego wytrawnego wina 4 łyżki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 szczypta mielonego białego pieprzu 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej(...)Przygotowanie: Przygotować sos gorgonzola: Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy lub oleju, wrzucić drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięte ząbki czosnku oraz gałązkę rozmarynu. Smażyć na małym ogniu około 4-5 minut (do zeszklenia, bez rumienienia). 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu Wlać wino, zagotować i odparować alkohol (dość szybko będzie się wszystko redukować

Moja Delicja
Lekki serek śniadaniowy z rukolą i rzodkiewkami 220

proc. Polaków, jedzących śniadania, przygotowuje i spożywa je w domu. Dla takich właśnie osób smacznym dodatkiem do pieczywa będzie lekki serek z dodatkiem ostrej rukoli, chrupiących rzodkiewek i słodkiej szalotki.  Składniki 1 opakowanie białego serka light typu Bieluch 8 rzodkiewek 1 szalotka garść rukoli sól pieprz ziołowy Szalotkę kroimy w kostkę. Rzodkiewki myjemy, osuszamy i kroimy w ćwiartki

My Chcemy Jeść
Świąteczna polędwiczka nadziewana quinoą, borowikami i wędzoną śliwką 168

jednak inny, chyba bardziej kobiecy ;). Zamiast schabu wybrałam delikatniejszą polędwicę wieprzową, a śliwkę zastosowałam z umiarem tylko jako akcent towarzyszący innemu świątecznemu składnikowi - borowikom, które podsmażyłam na maśle z szalotką. Oczywiście nie byłabym sobą gdyby bazy nadzienia nie stanowiła quinoa, tym razem czarna, w moim odczuciu najbardziej świąteczna. Pieczeń podałam w towarzystwie kluseczek śląskich i sosu na winie z czarnej(...)porzeczki i wędzonej śliwki z dodatkiem miodu. Smacznego! Składniki: polędwica wieprzowa około 400 - 500 gram 5 - 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 1 garść suszonych borowików 1 szalotka 2 wędzone śliwki gałązka rozmarynu masło pieprz sól Wykonanie: Borowiki moczymy w ciepłej wodzie przez parę godzin. Polędwicę myjemy przekrawamy w poprzek na pół, oba kawałki nacinamy wzdłuż przez środek długim ostrym nożem

Quinoa Raz!