szalotka - 3092 przepisów (strona:21/207)

Wiosenne przepisy na kolację 194

cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.   4. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego(...)szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie

Tradycyjna Kuchnia
Quiche z zielonymi szparagami 163

placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz, Wykonanie; Z mąki, masła, soli(...)łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut

Anioły w kuchni
Kulinarne inspiracje z Almette Davida Gaboriaud 180

plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną. Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi Składniki: 1/2 selera, 1/2 białej części pora, 1 szalotka, 80 ml białego wytrawnego wina, 4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem, 20 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki orzechy włoskie prażone, 2 łyżki drobno posiekanego(...)szczypiorku, woda lub bulion, sól, pieprz. Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm. Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przez ok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty. Wlej białe wino i poczekaj aż wyparuje. Następnie

karmelowy
Makaron z pieczarkami i kurczakiem 183

Przepis na makaron z pieczarkami i kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 30 minut Składniki 400 g piersi z kurczaka opakowanie pieczarek mrożonych Poltino - 400 g 2 szalotki 250 ml śmietanki do sosów 18% garść natki pietruszki + do posypania sól i pieprz łyżka masła olej do smażenia 300 g makaronu Przepis 1 Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła(...)wrzucamy na nią zamrożone pieczarki. Smażymy na średnim ogniu do momentu odparowania wody z grzybów. 2 Na drugiej patelni podsmażamy posiekaną szalotkę oraz pokrojonego w kostkę kurczaka. 3 Kiedy woda wyparuje z pieczarek, dodajemy do nich kurczaka z szalotką. 4 Całość zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. 5 Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy natkę

Kuchnia Bazylii
Spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" 182

kropka w kropkę. Sos z dodatkiem wina. Włoska poezja. Składniki na spaghetti z klopsikami w sosie pomidorowym z "Ojca Chrzestnego" (3 - 4 porcje): Klopsiki: mięso mielone wieprzowo - wołowe 2 szalotki jajko garść natki pietruszki sól  pieprz Sos: oliwa z oliwek 3 ząbki czosnku przecier pomidorowy 500 ml duży pomidor malinowy ocet balsamiczny łyżka (opcjonalnie) 100 ml czerwonego wytrawnego wina(...)cienkiej kiełbaski pikantnej Szalotki pokroić w drobną kostkę. Wymieszać mięso z szalotkami, jajkiem i natką pietruszki. Doprawić. Zagnieść, uformować średniej wielkości kulki i podsmażyć do zarumienienia. Zdjąć z patelni. Podsmażyć też pokrojoną w cienkie paseczki kiełbasę. Na niewielkiej ilości oliwy z oliwek podsmażyć przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlać przecier i dorzucić pokrojonego w średnią kostkę pomidora. Dodać kiełbasę

Karola gotuje
KURCZAK Z ORZESZKAMI ZIEMNYMI 141

danie wyśmienite,moi goście też bardzo  byli zachwyceni mimo ,że nie przepadają za pikantnymi daniami.Przepis bardzo polecam!.  2 piersi kurczaka 1 biała część pora plus kilka szalotek 1 cebula 2 garści obranych orzeszków ziemnych 4 cm.obranego i drobno posiekanego imbiru 4 ząbki czosnku Marynata do kurczaka: *****************************  3 łyżki sos sojowego 3 łyżki ostrego sosu chilli sól pieprz(...)paski.Składniki marynaty wymieszać ze sobą , włożyć do niej kawałki kurczaka i dobrze je pokryć marynatą,zostawić na 30 minut w lodówce. Por pokroić w słupki,cebulę i szalotki w piórka ,czosnek w plasterki.Wlewamy olej do woka i rozgrzewamy go aż zacznie lekko dymić,wrzucamy czosnek i imbir,chwilę mieszając smażymy,dodać cebulę ,szalotki,porę( cały czas mieszając

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pieczone faszerowane papryki 113

coraz więcej, więc dla zdrowia i urody wprowadźmy je na nasze stoły! SKŁADNIKI: 3 średnie papryki (u mnie czerwone) 0,5 kg mięsa drobiowego(u mnie zmielona pierś ) 1 szalotka 1 łyżeczka chmeli-suneli 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki białego pieprzu 5 cm białej części pora 2 szczypty suszonego lubczyku 2 szczypty suszonego koperku 1 jajko ewentualnie 1 łyżka bułki(...)tartej 1 łyżeczka oliwy z oliwek WYKONANIE: szalotkę i por kroimy w drobną kostkę, smażymy na oliwie na złoty kolor, mięso doprawiamy przyprawami, dodajemy jajko, szalotkę i por , jeśli farsz będzie zbyt luźny dodajemy bułkę tartą, faszerujemy wydrążone papryki, pieczemy w temp. 180 stopni około 45 min. mięso się zrumieni, a papryka będzie miękka

Kuchnia Beaty
Tarta ze szparagami, szalotką i parmezanem na gryczano- żytnim kruchym cieście 128

tarty są niesamowicie smaczne, chociaż ja mogłabym je jeść nawet na surowo i zupełnie mi to nie przeszkadza. Tarta dla wymagającego podniebienia, które surowych szparag nie trawi. Podkręcona słodką szalotką i ogromną ilością parmezanu. Ja uwielbiam!  Składniki (na tartę o średnicy 28 cm): Kruchy spód żytni/gryczany/pszenny: 1/2 szklanki żytniej 1/2 szklanki mąki gryczanej  1/2 szklanki mąki pszennej(...)Nadzienie: 500 gram zielonych szparagów 100 gram parmezanu  3 jajka  100 ml jogurtu naturalnego  100 ml śmietany 12% sól, pieprz i zioła prowansalskie  3-4 szalotki  Składniki na kruchy spód zagniatam na jednolite, gładkie ciasto. Ciasto kruche umieszczam w lodówce na 30 minut a następnie wałkuję i wykładam nim formę do tarty. Piekarnik nagrzewam

Mango Papaja
Schab w sosie śmietanowym z winem 195

komosy ryżowej, gruszki i szpinaku. Składniki: 4 plastry schabu bez kości 1/2 szklanki białego wina 200 g śmietany kremówki 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka 2 – 3 ząbki czosnku świeżo zmielony pieprz, sól, suszony rozmaryn kilka liści szałwii Do podania: Kasza, surówka lub ziemniaki Wykonanie: Kaszę, makaron lub ziemniaki ugotuj. Szalotkę pokrój w drobno(...)każdej strony), dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Schab zdejmij z patelni i odłóż na bok pozostawiając jak najwięcej tłuszczu na patelni. Na tej samej patelni podsmaż szalotkę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minuty. Dodaj wino, smaż kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Następnie dodaj śmietanę, całość wymieszaj

Moja pasja smaku
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań 166

stopni i pieczemy 1,5 godziny. Studzimy, chowamy do lodówki na noc i wcinamy w Niedzielę Wielkanocną. Sałatka z jajkami i ziemniakami 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch 1 pęczek cienkiego szczypiorku sól świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy(...)ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. 2 łyżki można zostawić do dekoracji. Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotową sałatkę

My Chcemy Jeść
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 211

białego wina. Dania Danie główne , Kolacja Kuchnia Włoska Porcje 2 osoby Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 15 minut Czas oczekiwania 35 minut Składniki 20 szt krewetka 2 szt szalotki 2 szt ząbek czosnku 1 szt papryka chilli 1 pęczek natka pietruszki 2 łyżki masło klarowane 10 szt pomidorki koktajlowe parmezan sól pieprz Sposób przygotowania Tagliatelle gotujemy wg. przepisu(...)patelni rozgrzewamy masło i smażymy szalotkę, czosnek i chilli. Rozmrożone krewetki oczyszczamy, płuczemy i osuszamy.Gdy mamy krewetki surowe oddzielamy odwłok od tułowia, zdejmujemy pancerz i usuwamy po przez nacięcie wzdłużne resztę układu pokarmowego (czarna nitka). Gdy szalotka się zeszkli dodajemy krewetki, pokrojone pomidorki koktajlowe, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok. 2-3 min. Podlewamy winem, zwiększamy palnik i smażymy następne

lysygotuje.pl
Roladki z kurczaka z orzechami 140

papryka słodka garść posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie) farsz: 100 g łopatki wieprzowej 50 g podgardla 20 g słoniny 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki majeranku do podania: 4 szalotki 5,6 małych pieczarek oliwa do skropienia Przygotowanie: Udka posypujemy z obydwu stron solą, pieprzem oraz lekko papryką. Mięso wieprzowe (łopatkę,podgardle i słoninę) mielimy w maszynce do mielenia dodając(...)Gotujemy od 20-30 minut (w zależności od wielkości roladek). Ugotowane roladki wyjmujemy z folii i chwilę studzimy i kroimy w plastry. Propozycja podania: podajemy z pieczonymi pieczarkami i szalotkami. Pieczarki i szalotki obieramy i przecinamy na pół. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 minut

Bon appetit mon amie
Chińszczyzna z ryżem basmati 169

świata, dla mnie jest nieodłączną częścią kuchni chińskiej. Chińszczyzna z ryżem basmati. Składniki: - 2 piersi drobiowe (bez skóry, pojedyncze) - wytrybowane mięso z 2 udek (bez skóry) - cebula czerwona - 4 szalotki - 1 papryka czerwona - kawałek białej rzepy japońskiej (daikon) - kilka ząbków czosnku (ilość według uznania) - zielona cebulka - 3 łodygi selera naciowego - sos ostrygowy - różowa sól himalajska - olej arachidowy Marynata do mięsa(...)ryż wchłonie prawie całą wodę. Wyłączamy kuchenkę i zostawiamy przykryty garnek na 20 minut. Po 20 minutach ryż jest gotowy. W międzyczasie kroimy warzywa – paprykę w paski, cebulę i szalotki w piórka, czosnek na plasterki, zieloną cebulkę wzdłuż na połówki, rzepę – używając obieraczki do warzyw – na długie paski. W woku rozgrzewamy olej arachidowy i porcjami smażymy na rumiano

mojewypiekiinietylko
Krewetki w kremowym sosie śmietanowym ze szpinakiem i winem 178

winem podane z makaronem. Bardzo fajne połączenie smaków i robi się szybko. Polecam! Składniki: 20 – 24 duże krewetki duża garść liści szpinaku 200 ml śmietany kremówki 1 duża szalotka 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła + 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki białego wina sól, świeżo zmielony czarny pieprz ser grana padano 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki(...)delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź się przewodu pokarmowego (czarna żyłka)), opłucz pod wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Szpinak umyj i osusz. Szalotkę pokrój w drobna kostkę, czosnek drobno posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej masło i oliwę z oliwek. Dodaj szalotkę i smaż do momentu aż zmięknie. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze około

Moja pasja smaku
Jajka faszerowane w skorupkach 176

nich także białek lub dodać do farszu wędzonego łososia, szprotki czy szczypior – eksperymentujcie! Jajka faszerowane w skorupkach: 6 jajek ok. 300 g pieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki) 2 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) – opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt(...)tatarski, rzeżucha listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='6 jajek ok. 300 g pieczarek 1 średnia cebula (lub 2 szalotki) 2 łyżki posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 łyżka majonezu (lub śmietany) - opcjonalnie 2 łyżki masła + 2 łyżki oleju bułka tarta sól, świeżo mielony pieprz do podania: jogurt lub sos tatarski, rzeżucha'; document.write(" "); Jajka gotujemy na twardo. Studzimy

Poezja smaku