używając wilgotnego, papierowego ręcznika – grzybów nie myjemy – nasiąkają wodą jak gąbka i tracą przez to smak. Odcinamy trzonki, a kapelusze kroimy w 3-4 milimetrowe plasterki. Odkładamy. Drobno siekamy szalotki i natkę pietruszki. Odkładamy do osobnych miseczek. Ser gorgonzola albo kruszymy (jeśli starszy, wtedy będziecie go potrzebować odrobinę mniej) albo kroimy w drobną kostkę – mój ser to gorgonzola dolce, miękka(...)szybsze gotowanie. Makaron do tego dania powinien być ugotowany al dente – spokojnie dojdzie przez chwilę gotowania w sosie. W dużym szerokim rondlu rozgrzewamy na ogniu oliwę. Wrzucamy posiekane szalotki i szklimy je. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy razem przez minutę, aż czosnek straci mocny, surowy zapach. Dodajemy do rondla łyżkę masła, podgrzewamy i wrzucamy pokrojone pieczarki. Dusimy
Karo in the Kitchentwardo kroimy w drobniutką kosteczkę – niektórzy chcąc oszczędzić sobie pracy ścierają jajka na tarce, ale ja jestem wierna klasycznemu francuskiemu sposobowi podania. Kapary siekamy nożem na mniejsze kawałki. Szalotkę obieramy i jak najdrobniej kroimy. Zalewamy szalotkę octem winnym. Odstawiamy na 5-6 minut – cebulka straci na ostrości i lekko się zamarynuje. Dodajemy do niej musztardę, sól, pieprz(...)wołowej i sosem z zielonego pieprzu. SKŁADNIKI składniki na 2 porcje 500-550g szparagów zielonych 1 łyżka octu z czerwonego wina ¼-1/2 łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1 szalotka 1 łyżeczka musztardy Dijon 60ml oliwy extra virgin 2 łyżki kaparów 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 jajka ugotowane na twardo
Karo in the Kitchenkontrastowym kremowym kleksem sosu na wierzchu różowego makaronu, ale najlepiej smakuje zmieszane wszystko razem. Składniki (na 2 porcje): 150g makaronu pappardelle mały pęczek botwinki bez buraczków 1 średnia cebulka szalotka 50ml bulionu warzywnego 2 łyżki oliwy Kremowy sos z fety: 150g twardej fety 3 czubate łyżki jogurtu greckiego 1 średni ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz do smaku(...)soli. Gotujemy makaron al dente. Ugotowany odcedzamy i raz przepłukujemy pod letnią wodą. Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi kroimy na 3 centymetrowe kawałki. Liście kroimy w centymetrowe paski. Obieramy szalotkę, przekrawamy i kroimy w średniej grubości półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią szalotkę – smażymy, aż cebulka lekko zmięknie. Następnie, dodajemy łodygi botwiny i często mieszając
Smaczna StronaPieczone zielone szparagi, to bardzo szybki pomysł na obiad, można go zrobić niemalże w całości w jednym naczyniu. Wystarczą dwa steki z tuńczyka, gałązki pomidorków cherry i szalotka lub czosnek. Cała sztuka to dobrze umieć przygotować i upiec szparagi. Jest to bardzo proste ale trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach. Jakich wszystko zajdziesz w poście. Proste danie jednogarnkowe PIECZONE ZIELONE(...)SZPARAGI ZE STEKAMI Z TUŃCZYKA dla 2 osób - pęczek zielonych szparagów - 2 steki z tuńczyka - 2 gałązki pomidorków cherry - 2 szalotki - około 3-4 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki syropu z agawy - sól morska Przypieczeniu szparagów ważne są dwie rzeczy CZAS i SPOSÓB pieczenia. Jak czasami w internecie widzę na zdjęciach spieczone, spalone i zdezelowane szparagi to chce
SMYKWKUCHNIprimaverile ideale per gli amanti delle verdure e adatto a tutta la famiglia. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u 3 cukinie 2 szalotki 2 ząbki czosnku 750 ml bulionu warzywnego 40 g masła 30 g orzeszków piniowych 10 gałązek natki pietruszki s ó l, pieprz oliwa z oliwek starty parmezan(...)burro 30 g di pinoli 10 rametti di prezzemolo sale, pepe olio d'oliva q.b. parmigiano grattugiato PRZYGOTOWANIE Przygotowanie risotto rozpoczynamy od pokrojenia cukinii na cienkie plasterki a szalotki w drobną kostkę. Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni na średnim ogniu 2-3 minuty. Szalotki podsmażamy na 1 łyżce roztopionego masła z dodatkiem 2 łyżek oliwy
La grande e la piccola cuocadzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których w tym przypadku radziłabym nie zastępować zwykłą cebulą. Czosnek askaloński jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej słodki… jak to mówią „Diabeł tkwi w szczegółach”. Resztę składników bez problemu(...)usprawnia trawienie. Amatorów szparagów zapraszam również po przepis na pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony
Fitsweet.memieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się je zebrać, ale można zastąpić innymi ziołami) 2 obrane i posiekane szalotki łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Pełny przepis tutaj. 4. Sałatka z ogórka, rabarbaru(...)przed ugotowaniem) pęczek rzodkiewek razem z listkami ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki startego parmezanu ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 100 ml oliwy 2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku
Ugotowane pozamiataneprzed ugotowaniem) pęczek rzodkiewek razem z listkami ząbek czosnku przetarty przez praskę 4 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki startego parmezanu ćwierć łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 100 ml oliwy 2 szalotki – obrane, pokrojone na plasterki i podsmażone na patelni czerwona papryka – oczyszczona i pokrojona w słupki – podsmażona na patelni z szalotkami garść groszku cukrowego 2 garście młodego szpinaku(...)Rzodkiewki kroimy na plasterki i zostawiamy do dekoracji, Gotujemy mały garnek wody. Blanszujemy w nim groszek i szpinak. Po minucie odsączamy i przekładamy na patelnię na której smażyły się szalotki i papryka. W garnku gotujemy fasolkę szparagową przez 5 minut. Na patelnię z warzywami dodajemy paski marchewki i cukinii. Makaron mieszamy z pesto i dodajemy do reszty warzyw. Przekładamy warzywa
Ugotowane pozamiataneFrittata u Włochów, a u nas omlet z dodatkiem warzyw. 120 g wędzonego boczku, 220 g szparagów zielonych, 50 g szalotki, łyżka masła, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 50 g sera (u mnie Provolone), Do miski wbić jajka, dodać łyżkę wody, szczyptę soli, świeżo zmielonego pieprzu i gałki muszkatołowej. Rozbełtać. Szparagi umyć, odłamać końcówki, pokroić na kawałki długości około(...)Szalotkę pokroić w półplasterki. Boczek pokroić w plasterki, a następnie w paski. Rozgrzać żeliwną patelnię (z metalową lub odczepianą rączką – patelnię będziemy wstawiać do piekarnika) wrzucić boczek, przesmażyć. Jeżeli boczek będzie zbyt chudy i nie wytopi się tłuszcz, należy dać łyżkę masła i wrzucić szalotkę. Chwilę poddusić. Jeżeli mamy za mało tłuszczu, dodać łyżkę masła, wrzucić szparagi. Przesmażyć. Wlać jajka
królestwo garówsmakoszy kaparów Składniki pierś kurczaka 1 szalotka pół czerwonej cebuli cytryna 2 czubate łyżki kaparów 1 łyżka masła 2 łyżki oleju oregano sól biały pieprz Przygotowanie Filety kurczaka przekroiłem na pół. Lekko rozbiłem przez folię. Zamarynowałem solą, białym pieprzem i oregano. Obrałem szalotkę, posiekałem, czerwoną cebulę pokroiłem w piórka. Cytrynę sparzyłem wrzątkiem, osuszyłem, starłem żółtą skórkę. Kapary po osączeniu posiekałem(...)Masło i olej rozgrzałem na patelni, włożyłem piersi kurczaka, smażyłem z obydwu stron do miękkości. Zdjąłem i utrzymałem w cieple w piekarniku. Szalotkę i czerwoną cebulę przesmażyłem na patelni ok. 3 minuty. Dodałem startą skórkę cytryny, kapary, skropiłem sokiem z cytryny, doprawiłem szczyptą soli i pieprzu. Wymieszałem, poddusiłem minutkę. Na przesmażonych filetach rozłożyłem farsz. Podałem z ryżem smażonym na maśle
R'n'G Kitchenkawior, mimo tego jest bardzo smaczna i idealnie sprawdza się w roli pasty na kanapki. Gorąco polecam! Kawior z pieczarek Składniki: 500g pieczarek 2-3 większe szalotki 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz szczypiorek lub pietruszka do podania masło i olej do smażenia Jak przygotować kawior z pieczarek? Na patelni rozgrzać olej z masłem i przesmażyć(...)drobno pokrojoną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy szalotka się zeszkli dodać obrane i z grubsza pokrojone pieczarki. Doprawić sporą ilością soli i pieprzu i smażyć do czasu aż puszczą wodę, a następnie odparują. Mieszać od czasu do czasu. Pieczarki powinny być przyrumienione i suche. Odstawić do ostygnięcia. Gdy pieczarki będą zimne lekko je zmiksować, ewentualnie
Codzienne Gotowanieuradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta(...)szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków 1 łyżka miodu oliwa z pierwszego tłoczenia 1 cytryna Wykonanie: Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posiekać szalotkę oraz czosnek, cukinię umytą i osuszoną pokroić w małą kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć
Wino Francja Kuchniaktórą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta(...)TESCO) 150 ml mleka 100 ml słodkiej śmietanki Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną na pól szalotkę oraz dwa ząbki czosnku w skorupce. Wszystko oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą, piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut. Upieczone kawałki dyni wraz z szalotką przełożyć do przygotowanego
Wino Francja Kuchniacałkiem przypadkiem. Zainspirowana francuską kuchnią postanowiłam przyrządzić topinambura w prosty i klasyczny sposób, czyli zupę krem (Velouté de topinambours ) . Niewielkie towarzystwo szalotki, czosnku, przypraw oraz czarnuszki nada zupie charakteru, a mleko sprawi, że będzie delikatna i lekko słodka. (Wspaniała alternatywa na zupkę dla dzieci z oszczędnością soli(...)pieprzu. Z czarnuszki w tym przypadku w postaci grubych ziaren też należałoby zrezygnować) Zapraszam! Proporcje dla 3 osób: Składniki: 500 g topinamburu 2 szalotki 1 ząbek czosnku 700 ml mleka 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Wykonanie: Bulwy topinamburu obrać, opłukać, pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę
Wino Francja Kuchniaprzyprawy. Wszystkie składniki zostały wyselekcjonowany abyśmy cieszyli się pyszną zupą. Danie wyszło pyszne, delikatne a kiełbaska chrupiąca. Składniki: 1 op. Żu rek Winiary 750 ml zimnej wody 2 szalotki 200 ml słodkiej śmietanki 4 jajka 4 białe kiełbasy sól pieprz majeranek 1 łyżka masła Żurek rozpuszczamy w zimnej wodzie. Białą kiełbasę gotujemy ok 10 minut razem z żurkiem Winiary(...)koniec gotowania zabielamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem Szalotkę kroimy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dno układamy szalotkę oraz pokrojoną białą kiełbasę. Zalewamy wszystko żurkiem. Wbijamy jajko i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz dodajemy mały wiórek masła. Pieczemy w 180 st C do momentu aż jajko zetnie się. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca
Kuchnia w oparach