ziela angielskiego ok. 10 ziaren czarnego pieprzu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego majeranku sól Klopsy 500g mielonej wieprzowej szynki (lub łopatki, albo innej części wg upodobań) 2 szalotki 1 duże (L) jajko kawałek czerstwej bułki (10-15g) 100 ml mleka > 3% 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki sól 2 łyżki oleju rzepakowego(...)litry wywaru. Bułkę namaczamy w mleku przez 30-60 minut. Następnie odciskamy z niej nadmiar wchłoniętego mleka i dość drobno siekamy. Jajko rozłupujemy pozostawiając z niego jedynie żółtko. Szalotki obieramy i również dość drobno siekamy. Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy na nim posiekaną szalotkę przez ok. 2 minuty często mieszając. Przestawiamy na bardzo
Kulinarna Pokusazarówno jako przystawka jak i samodzielna przekąska na śniadanie czy kolację. Lekka, ale zarazem dość pożywna, łączy zarówno łagodne w smaku szparagi czy mięso z kurczaka z bardziej wyrazistą szalotką i wprost ostrym chili. Zwłaszcza ilość tego ostatniego powinniśmy dobrać z niejaką ostrożnością. Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i szparagami 2014-12-17 15:07:04 Ta nietrudna w przygotowaniu sałatka(...)białych szparagów z zalewy 100g zielonych szparagów z zalewy 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 garść zielonych oliwek 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli 2 lub 3 szalotki 1 mała papryczka chili lub jej kawałek – stosownie do upodobań Instrukcje Z mięsa kurczaka usuwamy błonki, chrząstki i inne niepożądane elementy. Płuczemy w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem
Kulinarna Pokusaktóre podbije serca zarówno gości jak i drugiej połówki. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 1 duża lub 2 średnie piersi z kaczki (500g) 2 małe marchewki kilka szalotek 180g malin (świeżych lub rozmrożonych) 150ml bulionu sól czarny pieprz świeżo mielony 1 łyżka soku z cytryny 5 łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka(...)masła 2 łyżki oliwy 180g makaronu wąskie wstążki (tagliatelle, wąskie fettuccine) Instrukcje Szalotki obieramy i drobno siekamy. Marchewkę obieramy i tniemy na niewielką kostkę. Na niedużej patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy masło. Gdy zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do średniego i wrzucamy szalotki oraz marchewkę. Smażymy ok. 2 minuty, po czym zalewamy bulionem. Gotujemy na niezbyt dużym ogniu przez
Kulinarna Pokusazastępować mięso i być głównym składnikiem diety każdego wegetarianina.” Już sama nazwa wspaniale brzmi – Portobello z winem Marsala. Składniki: - 500g pieczarek portobello (6 – 8 szt.) - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - 3 łyżki wina Marsala - sól himalajska - oliwa do smażenia - natka pietruszki Grzyby dokładnie oczyszczamy (najwygodniej przy użyciu pędzelka). Szalotki kroimy w piórka, czosnek w plasterki(...)słupki, pieczarki w plasterki grubości ok. 1cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę, lekko podsmażamy czosnek, aby oddał aromat. Czosnek zdejmujemy z patelni do miseczki, następnie szklimy szalotki. Również przekładamy do miseczki z czosnkiem. Na patelnię (jeśli jest za mało oliwy, to dolewamy) kładziemy partiami plastry pieczarek (jednorazowo układamy po jednej warstwie), oprószamy solą i smażymy na rumiano. Przekładamy do miski
mojewypiekiinietylkoOtwieranie Garnka: Szybkie Porcji: wedle uznania JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Sos estragonowy na mleku i wywarze drobiowym Składniki 3 szalotki, obierz i posiekaj bardzo drobno 25 g masła 25 g mąki pszennej 250 ml wyklarowanego zimnego wywaru drobiowego, przepis znajdziesz tutaj 250 - 300 ml zimnego mleka tłustego lub innego sól, biały(...)pieprz 1 szczypta (lub minimalnie więcej) gałki muszaktołowej świeży estragon lub inne zioło (np. bazylia, zielona pietruszka), drobno posiekaj Przygotowanie na patelni rozgrzej masło i dodaj posiekane szalotki (ustaw palnik na średnią moc, nie spal masła), podsmażaj chwilkę posyp szalotki mąką i całość mieszaj ubijaczką - rózgą zmniejsz moc palnika i podsmażaj ok. 3 minuty (nie zarumień
Szybko Szybkowarszybki obiad. Mało skomplikowany, ale sycący. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu tagliatelle (używam świeżego, gotującego się w 3 minuty) 500 g pieczarek sok z połowy cytryny 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy 1 łyżka listków świeżego tymianku (z około 5-6 gałązek) + odrobina do dekoracji 50 ml wytrawnego wina białego (można zastąpić bulionem warzywnym(...)dekoracji sól, pieprz 3 łyżki parmezanu startego na tarce o małych oczkach (ewentualnie grana padano) Przygotowanie: Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny. Szalotkę i ząbki czosnku obrać. Szalotkę drobno posiekać, a czosnek pokroić w plasterki. Wstawić wodę na makaron. Na lekko rozgrzaną patelnię wlać olej i od razu dodać szalotkę. Zeszklić na średnim
Moja DelicjaPenne z zielonym groszkiem, kalarepą, oliwkami w serowym sosie (5 osób) Składniki: 1 opakowanie Waszego ulubionego penne 1 szklanka zielonego mrożonego groszku 1 średnia kalarepa 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 duże łyżki słonecznika 1 ser w typie Limburger 1 słodka śmietana 12% (ok. 400 ml) czarne oliwki oliwa z oliwek oregano, pieprz Makaron gotujemy jak zawsze al dente(...)przelewamy wodą, jedynie odcedzamy, przelewamy oliwą z oliwek i dobrze mieszamy makaron, aby pokrył się oliwą. W trakcie kiedy gotuje się makaron przygotowujemy sos. Kroimy szalotkę i kalarepę. Szalotkę w kosteczkę, a kalarepę w słupki. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oliwy z oliwek i wrzucamy na nią szalotkę i kalarepę. Smażymy chwilę, dodajemy szklankę groszku i dwie łyżki słonecznika. Jeszcze
vegetaniebrązowe, po prostu „lubią”. Są to czosnek, natka pietruszki i… wino marsala, ale nie tylko. Składniki: - ok. 3l bulionu (do wyboru warzywny,drobiowy)- 1kg brązowych pieczarek- główka czosnku- 4 szalotki bananowe- 2-3 marchewki z bulionu- 150ml wina marsala- natka pietruszki- sól- świeżo zmielony pieprz- 400ml mleka kokosowego- olej rzepakowy + masło Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki. Kilka(...)całości. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy z dodatkiem masła, wrzucamy pieczarki (te całe również). Solimy i smażymy, aż woda całkowicie wyparuje. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę czosnek oraz szalotki. Zagotowujemy bulion, wsypujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy nie dłużej, jak 15 minut. Do pieczarek dodajemy czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz szalotki. Gdy szalotki się zeszklą wlewamy wino marsala, chwilę
mojewypiekiinietylkojeszcze trwa, postanowiłam ją jak najszybciej zrobić. Wersję zgodną z przepisem zrobię innym razem, w dzisiejszej surówce pominęłam cześć składników których akurat nie miałam (orzechy i szalotkę), ale i bez nich wyszła znakomita!składniki1 duży fenkuł3 - 4 czerwone pomarańczesok z 1 cytryny10 lub więcej liści świeżej mięty2 - 3 łyżki oliwy z oliwek1/4 szklanki orzechów laskowych(...)włoskich1 szalotka pokrojona w bardzo cienkie plasterkiotarta skórka z cytrynysól pieprzprzygotowanieUmieścić orzechy na suchej patelni i prażyć na średnim ogniu, aż się lekko przyrumienią. Ostudzić. W przypadku korzystania z orzechów laskowych, po podprażeniu zetrzeć z nich wszystkie odstające skórki ( np przez ściereczkę ) Orzechy grubo posiekać , odstawić. Odciąć dół fenkuła oraz łodygi, wyrzucić. Fenkuł pokroić w bardzo
Stare GarySkładniki / Ingredients: 10 sztuk wątróbki drobiowej / 10 pieces of chicken liver2 szalotki / 2 shallotsmasło / butter1 łyżeczka tymianku / 1 teaspoon thyme1 łyżeczka czosnku / 1 teaspoon garlicszkocka whisky / scotch whiskeyszczypta czarnego pieprzu / pinch of black pepperszczypta soli / pinch of salt1 pomarańcza / 1 orange 1 łyżka cukru / 1 tablespoon sugarżelatyna / gelatineplasterek pomarańczy / orange slice Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie(...)ilość: 1 sztuka Wątróbki myjemy i suszymy, a szalotki kroimy. Na patelnię kładziemy kawałek masła, kładziemy szalotki, dodajemy czosnek i tymianek. Smażymy aż cebula zmięknie. Następnie kładziemy wątróbki i wlewamy odrobinę whiskey. Smażymy wątróbki około 10 minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz
Projekty ze smakiemMinimalistyczna pizza na jasnym i bardzo cienkim, chrupiącym cieście. A do niej pyszne dodatki - białe i zielone szparagi, włoska szynka prosciutto, szalotki i rozmaryn. Nie jest to klasyczna rzymska pizza bianca, jednak jest równie pyszna. Jej podstawą jest ciasto, zawierające dużą ilość wody, dzięki czemu po upieczeniu ma jasny kolor. No i oczywiście jak na biancę przystało próżno w niej(...)Szparagi obrać i ugotować w lekko osolonej i posłodzonej wodzie na półtwardo. Ostudzić. Przygotować sos: mascarpone wymieszać z oliwą z oliwek, gałką muszkatołową i białym pieprzem. Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki.Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się, więc nie powinno to stanowić problemu
Food Squareoliwek;2 łyżki soku z limonki;Limonka do podania na patelni wraz z fajitas;50 g sera cheddar startego na tarce o grubych oczkach.Guacamole:1 miękkie avokado;1/2 cebulki szalotki;1 łyżka soku z limonki;Sól.Salsa pomidorowa:2 średnie pomidory;1/2 cebuli szalotki;1 łyżka soku z limonki;1/2 papryczki chili;Sól;Pieprz.Sos śmietanowy z limonką:3 łyżki kwaśnej, gęstej(...)połowy limonki, wymieszać i odstawić do lodówki na 30 - 60 minut.Cheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Przygotować sosy. Avokado obrać ze skóry, wyciągnąć pestkę, pokroić w drobną kostkę. Szalotkę pokroić w drobną kosteczkę, dodać do avokado, przyprawić sokiem z limonki i solą i wymieszać. Do pojemnika z guacamole włożyć pestkę z avokado, aby sos nie zczerniał i odstawić
Gospodyni MiejskaSkładniki : 1 pojedyncza pierś z kurczaka 10- 15 cebulek szalotek w zalewie octowej ( u mnie małe zwykłe cebulki które miałam włożone wg wspomnianego wcześniej przepisu) lub czerwona cebula pół szklanki ugotowanej, pokrojonej fasolki szparagowej po pół strąka papryki czerwonej, żółtej i zielonej przyprawa gyros, sól, pieprz i oliwa bazylia, estragon - świeże Przygotowanie : Cebulki osączyć, fasolkę ugotować i też osączyć(...)fasolkę pokroić w krótsze kawałki, wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem,wymieszać ostrożnie, polać pozostałą na patelni oliwą i posypać ziołami. W drugiej wersji zamiast cebulek szalotek użyłam czerwonej cebulki. Jeśli będziemy robić obie wersje sałatki to podstawowe składniki podwajamy, dzielimy na pół i do jednej wersji dodajemy szalotki, a do drugiej czerwoną cebulę :)Mnie smakowała bardziej
Proste Potrawymoże daleko od bolońskiego? Ważna jest inspiracja... Do przygotowania dania użyłem: 300 gram mielonego mięsa wieprzowego z łopatki, 1 puszki pomidorów, 1 średniej marchewki, 3 ząbków czosnku, 2 szalotek, suszonego oregano, suszonego tymianku, 2 łyżek octu balsamicznego, 100 gram żółtych pomidorków koktajlowych, pęczka świeżej bazylii, 50 gram parmezanu, 100 gram mozarelli, 50 gram zielonych oliwek, pełnoziarnistego makaronu spaghetti, oliwy, soli(...)czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie spaghetti a'la bolognese nie wymaga wcześniejszego zamarynowania mięsa, a zatem bez żadnych czynności wstępnych posiekałem w piórka 2 szalotki, a trzy ząbki czosnku w drobną kostkę. Na głęboką patelnię dodałem około 5 łyżek oliwy, którą podgrzałem, a następnie dodałem do niej szalotki i czosnek. Całość delikatnie zrumieniłem - przez około 30 sekund, a następnie dodałem
Wyprawy kulinarne