szalotka - 3092 przepisów (strona:2/207)

Delikatny serek ziołowy do smarowania 157

Dzisiaj zapraszam Was na serek. Taki serek ziołowy z dodatkiem zieleniny i szalotki. Do tego, ma idealną konsystencję, jest gładziutki i aż woła „Zjedź mnie!”. Mnie od sklepowych serków odstraszał skład. W zasadzie najbezpieczniej kupować serek naturalny. Gdy sięgamy po te smakowe, nawet wydawałoby się jedynie z dodatkiem zieleniny, to lista składników zostaje niebezpiecznie wydłużona, bynajmniej nie tylko(...)dodane składniki zielone. Serek zrobicie w jakieś 5 minut, a składniki w większości pewnie posiadacie w lodówce. Ja do serka dodałam szalotkę, bo jest delikatniejsza od cebuli, ale jeśli nie macie szalotki, użyjcie białej, cukrowej lub czerwonej cebuli. Oczywiście, traktujcie ten przepis jako bazę i możecie zrobić swój serek z dodatkiem ananasa, orzechów, czosnku czy papryki. Polecam eksperymentować

Mieszam w Garnku
Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 134

Kremowe risotto z dodatkiem serka Apetina o smaku pesto i rukoli wzbogaciłam jeszcze dodatkową porcją domowego pesto. By danie nie było nudne i przewidywalne podałam je z karmelizowaną krótko szalotką i cukrowym groszkiem oraz krewetkami i chipsami z szynki parmeńskiej.  To danie to eksplozja smaków! Chrupiące chipsy, delikatne krewetki i kremowe risotto! A do tego te przepyszne, dosłownie minimalnie(...)dodatkiem bazyliowego pesto: 1 i 1/2 szklanka ryżu Arborio  1 lampka wytrawnego Prosseco  4 szklanki bulionu warzywnego  50 gram masła  100 gram parmezanu  1 szalotka  1 ząbek czosnku  1 łyżka oliwy z oliwek  szczypta soli i pieprzu  3 łyżki kremowego serka Arla Apetina o smaku pesto i rukoli  3 łyżki

Mango Papaja
Sos z portobello 193

makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello.   Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron   Grzyby(...)dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju

mojewypiekiinietylko
kasza jaglana z czosnkiem askanskim-- porridge di miglio con aglio askanskim 123

Składniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)ciepła i przykrywam na kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode .Paprykę czyścimy i zalewamy wrzątkiem .Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w plasterki Pieczarki wymyte i osuszone ,kroimy w plastry.Dynię bez skórki kroimy w kostkę.Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę ze zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy

w mojej kuchni
Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty 218

SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 gsałata rzymska 1 szt pomidorki koktajlowe ok 6 szt szalotka 1sztrukola 3 garście czosnek 3 ząbkitymianek świeży 3 gałazkirozmaryn świeży 2 gałązki oliwa rozmarynowa masło 3 łyżkisól różowa (równie dobrze może być też morska)świeżo zmielony pieprz(...)nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min- następnie kroję w kawałki większe paprykę żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej)- myję pomidorki, rozkrawam szalotkę i czosnek- rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję- zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa- obracam

Basia w kuchni
Smażona wątróbka cielęca 195

Szybki sposób na danie nieskomplikowane , jednak z nutą wyrafinowania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) wątróbka cielęca w ok. 1cm grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka(...)części i wrzucamy do gorącej i dość dobrze osolonej wody. Gotujemy pod częściowym przykryciem, ok. 20-25 minut, aż będą zupełnie miękkie (ale nie rozgotowujemy!). W międzyczasie obieramy szalotki z łupinek i kroimy w dość cienkie talarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy przez 2-3 minuty, w międzyczasie dodając również kolendrę. Zalewamy

Kulinarna Pokusa
Sos pieczarkowy 206

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sosu pieczarkowego. 14 dkg pieczarek 1 średnia cebula szalotka 1 łyżka masła 100 ml śmietanki (do zupy) 200 ml wody pieprz 1/4 łyżeczka soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Jak przygotować sos pieczarkowy z cebulą szalotką . Do garnka włożyć krojone(...)plastry pieczarki, drobno krojoną cebulę szalotkę oraz masło. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż pieczarki zmiękną. W kubku wymieszac śmietankę z wodą, solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Zalać miękkie pieczarki. Mieszać do zagotowania się sosu a od momentu zagotowania trzymać sos na ogniu przez dwie minuty. Podawać na ciepło jako dodatek do wybranych dań. Sos pieczarkowy Smacznego! O czym

mecooks
Smażona wątróbka cielęca 245

Szybki sposób na danie nieskomplikowane , jednak z nutą wyrafinowania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) wątróbka cielęca w ok. 1cm grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka(...)części i wrzucamy do gorącej i dość dobrze osolonej wody. Gotujemy pod częściowym przykryciem, ok. 20-25 minut, aż będą zupełnie miękkie (ale nie rozgotowujemy!). W międzyczasie obieramy szalotki z łupinek i kroimy w dość cienkie talarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy przez 2-3 minuty, w międzyczasie dodając również kolendrę. Zalewamy

Kulinarna Pokusa
Tagliatelle z kurczakiem i warzywami z parowaru 385

wczoraj została mi druga pierś z kurczaka, więc postanowiłem ją dodać, długo zastanawiałem się co jeszcze, po przemyśleniach zdecydowałem się na pomidorki cherry, pieczarki i szalotkę.  Składniki : ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli 1 filet z piersi kurczaka3 pieczarki 5 pomidorków cherry 1 szalotka 1 łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy(...)każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią i ziołami dalmatyńskimi i znów mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem na bok.Pieczarki myjemy, obieramy daszek i kroimy w plasterki. Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na sitko i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy.Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi kurczaka i włączamy go na 20 minut.Makaron w tym czasie wrzucamy

Parowar Faceta
Pierogi z łososiem 150

miłości. I życzę zdrowia.  Pierogi z łososiem to bardzo mała wariacja. Prosty farsz z łososia świeżego, wędzonego, kopru i ricotty. Ugotowane pierogi podsmażone na maśle z dodatkiem karmelizowanej szalotki i creme fraiche. Skropione cytryną, z koprem smakują niebotycznie nieziemsko.  Widzimy, czytamy i słyszymy się w Nowym Roku. Wszystkiego dobrego, hej!  Składniki (na kilkadziesiąt pierogów ale mniej niż(...)gramów świeżego łososia  75 gramów łososia wędzonego  dużo świeżego kopru  dwie łyżki ricotty  sok z cytryny  dwa żółtka  sól, biały pieprz  jedna szalotka i masło do smażenia, im więcej masła do smażenia tym lepszy farsz aczkolwiek ilość musicie dopasować do tego jak zniesie to Wasza psychika, gdyż mocno wpływa to na kaloryczność pieroga

Mango Papaja
Niedzielny obiad: Kurczak z pieczonymi winogronami 212

upieczonych winogron i pieczonego kurczaka powstaje pyszny, lekki sos, który dodatkowo aromatyzują upieczone szalotki. Po prostu pycha! Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji: 2 duże Są takie dni, kiedy człowiek nie ma pomysłu, czasu i ochoty na robienie niedzielnego obiadu, a z drugiej strony odczuwa psychologiczną presję, że w niedzielę godziłoby się podać coś specjalnego. Jest(...)smakuje nie tylko z surowymi, ale też pieczonymi winogronami, które karmelizują się w wysokiej temperaturze, jeszcze bardziej nabierają słodyczy i aromatyzują oraz nawilżają mięso. Ważnym składnikiem tego dania jest szalotka, słodka, wrzecionowata cebulka. Jeśli jej nie macie pod ręką możecie ją zastąpić cebulą czerwoną, ale używajcie jej ostrożnie, żeby smak cebuli nie zabił sosu. Z tego też względu raczej unikajcie

Niedzielny kucharz
Polędwiczki wieprzowe w sosie z jabłkami i cynamonem 182

zarazem prosty przepis na niecodzienny obiad lub propozycja na wyrafinowaną kolacje we dwojga lub w większym gronie. Składniki (na 2 porcje): 500g polędwicy wołowej 2 duże jabłka 3 cebulki szalotki 3 łyżki masła pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki cynamonu 100ml bulionu z kurczaka 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka mąki(...)się masło układamy mięso i smażymy na złocisto z obu stron – około 7-8 minut z każdej strony.   W międzyczasie gdy mięso się piecze, przygotowujemy jabłka i szalotki. Jabłka kroimy na ćwiarki, usuwamy gniazda nasienne – duże ćwiarki kroimy jeszcze na pół. Obrane szalotki kroimy w średniej grubości krążki.   Usmażone na złocisto mięso odkładamy na talerz

Smaczna Strona
Makaron z sosem kurkowym 180

przed podaniem dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby dodać do sosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle 1 szalotka 200ml śmietanki kremówki 100ml bulionu warzywnego 50ml białego wina 2 łyżki masła łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę(...)obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię dajemy łyżkę masła i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy do niej posiekaną szalotkę i przesmażamy 3-4 minut do zeszklenia się szalotki. Do szalotek dodajemy mrożone kurki, mieszamy i smażymy do chwili aż grzyby całkowicie się rozpuszczą i zmiękną – około 10 minut na średnim ogniu, pod lekkim przykryciem. Jeśli używamy

Smaczna Strona
Makaron w kremowym sosie z łososiem 177

zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 25 min Czas przygotowania(...)Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 25 min Sos 400 g filetu łososia 300 g śmietany kremówki 2 łyżki tartego parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 82% ½ pęczka świeżego kopru ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego sól Dodatkowo 250 g makaronu farfalle * 2 łyżki parmezanu 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru Instructions Szalotkę obieramy i kroimy

Wędrówki po kuchni
Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 321

konserwowanie letniej obfitości owoców i warzyw – przygotowywane przy użyciu podobnej masy owoców, cukru i octu konserwowały się same i umożliwiały długie przechowywanie. Do swojej konfitury używam cebuli czerwonej i szalotek – nie da się zrobić naprawdę dobrej konfitury z białej czy żółtej cebuli – obie za bardzo miękną i rozpadają się przy długim gotowaniu. Kawałki cebuli powinny być widoczne i wyczuwalne(...)się karmelizuje, ciężej ją dzięki temu przypalić. Dostępna jest przez cały rok – na początku lata i jesieni będzie bardziej delikatna i słodka, nabierze mocy w jesiennych i zimowych miesiącach. Szalotki z kolei przy smażeniu stają się kruche i chrupkie – dodają tekstury. Cebule obieramy i odważamy potrzebną ilość. Czerwone cebule kroimy wzdłuż na pół, kładziemy sobie rozcięciem na desce i ponownie

Karo in the Kitchen