jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek(...)kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy
Tajskie smakijałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną w ten sposób. Polecam! Brukselka z jałowcem Składniki: 2-3 szalotki w zależności od wielkości 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki owoców jałowca 500g brukselki 250ml bulionu warzywnego oliwa i masło do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać masło(...)oliwą. Przesmażyć na nim drobniutko pokrojoną szalotkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz owoce jałowca rozgniecione (utarte) w moździerzu. Smażyć przez kilka minut aż szalotka się przyrumieni. W międzyczasie brukselkę obrać z zewnętrznych, zniszczonych liści i lekko nakroić na krzyż od strony głąba. Brukselkę dodać do przesmażonej szalotki, chwilę smażyć i dolać bulion. Przykryć i gotować
Codzienne Gotowanieolej do skropienia Na pomidorową kaszę jaglaną: 100g kaszy jaglanej 250g pomidorków koktajlowych 8 dużych, suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju spod pomidorów 50ml białego wina 2 cebulki szalotki sól i pieprz do smaku Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej – kaszę jaglaną wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku, gotujemy aż będzie al dente. Odcedzamy i raz przelewamy(...)osuszamy i dzielimy na kawałki – wielkości jak paluszki rybne. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem. W tym czasie gdy kasza się gotuje, przygotowujemy dalsze składniki – szalotki drobno siekamy, Suszone pomidory kroimy w paski, pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Na patelnię wlewamy olej spod pomidorów, rozgrzewamy. Na gorący olej wrzucamy pokrojone szalotki i smażymy
Smaczna Stronaskładników odżywczych. Możecie je również przygotować dzień wcześniej w domu i zabrać na obiad albo lunch do pracy . Składniki (na 4 porcje) 1 torebka kaszy gryczanej 1 cukinia 2 szalotki czerwona papryka ząbek czosnku łyżka masła 200g zielonego groszku (mrożonego albo z puszki) 2 łyżki sosu sojowego sól morska łyżeczka oregano 1 filet z kurczaka 1/2 papryczki chilli Składniki(...)kurczakiem Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z dodatkiem oregano, pieprzu i słodkiej papryki. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odsączamy z wody. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek w bardzo cienkie plasterki. Szalotkę i czosnek szklimy na maśle. Zamarynowanego kurczaka dokładamy do szalotki i smażymy ok. 3 minut. Pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!także je polubicie. Proste czerwone curry z kurczaka Proste czerwone curry z kurczaka - składniki około 60 dag piersi z kurczaka 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru(...)tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir
Cztery Fajeryminut Drukuj Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym By Piotr 14 września 2018 Składniki: makaron - 250g (u mnie farfalle) pieczarki - 200g śmietana 30% - 250ml masło - 1,5 łyżki szalotka - 1 niewielka czosnek - 1 ząbek, przeciśnięty przez praskę parmezan - ok. 100g, startego papryka słodka - szczypta papryka ostra - szczypta sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło(...)łyżką oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem przez kolejne kilka minut. Dolewamy śmietankę i dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania (cały czas mieszając). Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy by cały pokrył się sosem. Jeśli lubimy, do całości proponuję dodać jeszcze garść
Pogotujmy.plWszystkie składniki – dosłownie kilka – elegancko widoczne, jak na dłoni. Słodkość i charakterystyczny smak kurek podkreślony szalotką i ziołami. Piętnaście minut pracy i już można wbijać widelec! Ten omlet jest leciutki, delikatny, syci na krótko – będzie idealny na szybki lunch lub na obiad z dwóch dań. Jajka rozbijamy, mieszamy je w miseczce ze śmietaną/jogurtem i posiekanymi ziołami. Solimy i pieprzymy(...)Szalotkę drobno kroimy. Kurki oczyszczamy z piasku albo pędzlem i wilgotnym papierowym ręcznikiem – jeśli nie są bardzo brudne, albo na sitku – pod mocno rozproszonym strumieniem bieżącej wody. Grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko, inaczej nasiąkną wodą jak gąbka i bardzo rozrzedzicie ich smak, a na patelni zamiast się smażyć – zaczną się dusić. Dajemy
Karo in the Kitchenlepsze niż się spodziewałam J #MasterTuńczyk inspiruje! Składniki na 4 porcje/ 20 dag ciecierzycy 15 dag zielonego groszku 1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym Princes 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody ½ pęczka natki pietruszki ½ pęczka koperku Przyprawy: Kmin rzymski szczypta do smaku kolendra w proszku szczypta do smaku sól morska, biały pieprz(...)smaku Dodatkowo: czarny sezam do obtoczenia Sos wiedeński z kaparami: 100 ml majonezu 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kaparów ½ świeżego ogórka szklarniowego 1 szalotka ½ pęczka koperku ½ pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy, dokładnie płuczemy. Zielony groszek gotujemy
Wanilia i Kardamonmłodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku(...)białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie
Wino Francja KuchniaBardzo smaczna surówka, nada się również na drugie śniadanie. Wystarczy dodać podsmażonego fileta z kurczaka, pokrojonego na paski. Składniki 1 opakowanie roszponki 2 szalotki 6 mini papryczek słodkich 1 gruszka nashi 2 łyżki sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 75 ml oleju ryżowego 2 łyżki octu malinowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)miodu sól, pieprz Przygotowanie Papryczki kroimy na plasterki. Szalotki kroimy w piórka. Gruszkę kroimy na ćwierć plasterki. Papryczki, szalotki i kruszkę mieszamy. Olej, ocet, śmietanę i miód dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziarna prażymy na suchej patelni. Na roszponkę układamy papryczki, szalotki i gruszkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami, polewamy sosem
R'n'G Kitchenmłodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku(...)białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie
Wino Francja Kuchniajesienną pogodę zapraszam Was na pyszny obiad: klopsiki wołowe z żurawiną. Smacznego! Składniki na około 25 sztuk: 500 g mielonej wołowiny 2 kajzerki mleko do namoczenia kajzerek 2 średnie szalotki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 ml półsłodkiego czerwonego wina 50 g suszonej żurawiny(...)łyżki oleju do smażenia mąka pszenna do oprószenia klopsików Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno 1 szalotkę posiekać drobno. Do mielonej wołowiny dodać namoczone kajzerki, szalotkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę, tymianek). Wszystko razem wyrobić aż do dokładnego połączenia. Jeśli masa mięsna jest zbyt zbita, wtedy można dodać odrobinę zimnej wody. Na końcu wsypać żurawinę
Codzienna kuchnia niecodziennamimo to powinien Wam posmakować ( w tym zapachu chyba cały jego urok). Polecam. RYŻ JAŚMINOWY Z KURCZAKIEM NA SPOSÓB TAJSKI Składniki: 100 g ryżu jaśminowego 1 jajko 2 szalotki 1/2 filetu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente. Szalotki kroimy w pióra i podsmażamy na oleju,a kiedy(...)się zeszklą dodajemy jajko i smażymy aż się zetnie. Jajko z szalotką odkładamy na bok patelni, albo talerz. Na olej wrzucamy filet kurczaka pokrojony w małe kawałki. Kiedy kurczak będzie usmażony dodajemy ugotowany ryż oraz jajko z szalotką. Całość polewamy wymieszanymi sosami (sojowy + ostrygowy) mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy posypane dymką lub bazylią tajską. przepis wg. D.Ładochy
Bon appetit mon amiejesienne chandry. Zróbcie to danie, a zafundujecie sobie długo celebrowany poranek, pachnący bagietkami zapiekanymi z pastą z suszonych pomidorów i kaparów i aromatem duszonych w winno-karmelowej emulsji szalotek, podgrzany ciepłem z piekarnika. Mniam! W wersji uproszczonej bagietki można zrobić bez szalotkowwgo sosu, a w wersji fit camambert możecie zastąpić jajkiem w koszulce ( np. według tego niezawodnego przepisu ). Przepis wzięliśmy(...)Tomka Jakubiaka – jego różne patenty kulinarne są naprawdę godne polecenia. Składniki: 1 camembert 2 bagietki Pasta z suszonych pomidorów i kaparów Sos z szalotkami Świeże zioła Pasta z suszonych pomidorów i kaparów : Duża garść szuszonych pomidorów (mogą być z zalewy) Garść kaparów Kilka garści dowolnych ziół: rukoli, bazylii, szczypiorku Garść pomidorków koktajlowych Sok z cytryny Pieprz Oliwa
Niedzielny kucharzjajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: ulubiony sos Cheddar ścieramy na tarce jarzynowej (najlepiej(...)blachę (ja używam tej od piekarnika). Rozsmarowujemy – uzyskamy cienką warstwę (masy może wydawać się bardzo mało, ale urośnie). Pieczemy przez ok. 15 minut w 200ºC (190ºC z termoobiegiem). Szalotkę i marchew obieramy. Szalotkę kroimy drobno, a marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Do mięsa mielonego dodajemy dwa jajka, dwie czubate łyżki bułki tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno
Poezja smaku