szalotka - 3092 przepisów (strona:5/207)

Szaszłyki z cukinią, papryką i szalotką 170

Warzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe.  Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek oleju(...)łyżki ketchupu 1 łyżka sosu balsamicznego Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Na patyki szaszłykowe nabijać: szalotkę, cukinię, paprykę itp. Na sam koniec warzywa lekko posolić, popieprzyć i polać marynatą (składniki na marynatę wymieszać ze sobą). Przygotowane szaszłyki odstawić na kilka

Ugotować
Conchiglioni z parowaru 379

gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten makaron :) I oczywiście za chwile był mój :)Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie z czymś niekonwencjonalnym kiedyś was też zaskoczę. Składniki : 11 szt makaronu Conchiglioni Rigata150g mięsa mielonego(...)natka pietruszkisuszone pomidory z czosnkiem i bazylią Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente.W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem na sitku.Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami

Parowar Faceta
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 179

jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek(...)kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy

Tajskie smaki
Brukselka z jałowcem 103

jałowcem będzie ciekawym urozmaiceniem każdego obiadu, nawet świątecznego. Wasi goście z pewnością będą zaskoczeni kontrowersyjną brukselką przygotowaną w ten sposób.  Polecam! Brukselka z jałowcem Składniki: 2-3 szalotki w zależności od wielkości 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki owoców jałowca 500g brukselki 250ml bulionu warzywnego oliwa i masło do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzać masło(...)oliwą.  Przesmażyć na nim drobniutko pokrojoną szalotkę, czosnek wyciśnięty przez praskę oraz owoce jałowca rozgniecione (utarte) w moździerzu. Smażyć przez kilka minut aż szalotka się przyrumieni.  W międzyczasie brukselkę obrać z zewnętrznych, zniszczonych liści i lekko nakroić na krzyż od strony głąba.  Brukselkę dodać do przesmażonej szalotki, chwilę smażyć i dolać bulion.  Przykryć i gotować

Codzienne Gotowanie
Dorsz w chrupiącej panierce z pomidorową jaglanką 120

olej do skropienia Na pomidorową kaszę jaglaną: 100g kaszy jaglanej 250g pomidorków koktajlowych 8 dużych, suszonych pomidorów z oleju 3 łyżki oleju spod pomidorów 50ml białego wina 2 cebulki szalotki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej – kaszę jaglaną wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku, gotujemy aż będzie al dente. Odcedzamy i raz przelewamy(...)osuszamy i dzielimy na kawałki – wielkości jak paluszki rybne. Posypujemy z obu stron solą i pieprzem.   W tym czasie gdy kasza się gotuje, przygotowujemy dalsze składniki – szalotki drobno siekamy, Suszone pomidory kroimy w paski, pomidorki koktajlowe myjemy i przekrawamy na pół. Na patelnię wlewamy olej spod pomidorów, rozgrzewamy. Na gorący olej wrzucamy pokrojone szalotki i smażymy

Smaczna Strona
Kasza gryczana z cukinią i kurczakiem 217

składników odżywczych. Możecie je również przygotować dzień wcześniej w domu i zabrać na obiad albo lunch do pracy . Składniki (na 4 porcje) 1 torebka kaszy gryczanej 1 cukinia 2 szalotki czerwona papryka ząbek czosnku łyżka masła 200g zielonego groszku (mrożonego albo z puszki) 2 łyżki sosu sojowego sól morska łyżeczka oregano 1 filet z kurczaka 1/2 papryczki chilli Składniki(...)kurczakiem Kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w oliwie z dodatkiem oregano, pieprzu i słodkiej papryki. Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu, a następnie odsączamy z wody. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek w bardzo cienkie plasterki. Szalotkę i czosnek szklimy na maśle. Zamarynowanego kurczaka dokładamy do szalotki i smażymy ok. 3 minut. Pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Proste czerwone curry z kurczaka 203

także je polubicie. Proste czerwone curry z kurczaka Proste czerwone curry z kurczaka - składniki około 60 dag piersi z kurczaka  1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2-3 szalotki pokrojone w cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru(...)tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną pastę curry i ciągle mieszając smażę około 2 -3 minut. Na drugiej patelni podsmażam na złoty kolor pokrojone w kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir

Cztery Fajery
Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym 127

minut Drukuj Makaron z pieczarkami i sosem śmietanowo-parmezanowym By Piotr 14 września 2018 Składniki: makaron - 250g (u mnie farfalle) pieczarki - 200g śmietana 30% - 250ml masło - 1,5 łyżki szalotka - 1 niewielka czosnek - 1 ząbek, przeciśnięty przez praskę parmezan - ok. 100g, startego papryka słodka - szczypta papryka ostra - szczypta sól, pieprz Wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło(...)łyżką oleju i podsmażamy na nim drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy razem przez kolejne kilka minut. Dolewamy śmietankę i dodajemy starty parmezan. Przyprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do zagotowania (cały czas mieszając). Dorzucamy makaron i dokładnie mieszamy by cały pokrył się sosem. Jeśli lubimy, do całości proponuję dodać jeszcze garść

Pogotujmy.pl
Francuski omlet z kurkami 192

Wszystkie składniki – dosłownie kilka – elegancko widoczne, jak na dłoni. Słodkość i charakterystyczny smak kurek podkreślony szalotką i ziołami. Piętnaście minut pracy i już można wbijać widelec! Ten omlet jest leciutki, delikatny, syci na krótko – będzie idealny na szybki lunch lub na obiad z dwóch dań. Jajka rozbijamy, mieszamy je w miseczce ze śmietaną/jogurtem i posiekanymi ziołami. Solimy i pieprzymy(...)Szalotkę drobno kroimy. Kurki oczyszczamy z piasku albo pędzlem i wilgotnym papierowym ręcznikiem – jeśli nie są bardzo brudne, albo na sitku – pod mocno rozproszonym strumieniem bieżącej wody. Grzyby nie lubią długiego moczenia, starajcie się myć je sprawnie i szybko, inaczej nasiąkną wodą jak gąbka i bardzo rozrzedzicie ich smak, a na patelni zamiast się smażyć – zaczną się dusić. Dajemy

Karo in the Kitchen
Wiosenny falafel z ciecierzycy i tuńczyka z sosem wiedeńskim z kaparami 112

lepsze niż się spodziewałam J #MasterTuńczyk inspiruje! Składniki na 4 porcje/ 20 dag  ciecierzycy 15 dag  zielonego groszku 1 puszka tuńczyka w oleju rzepakowym Princes 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka sody ½ pęczka  natki pietruszki ½ pęczka koperku Przyprawy: Kmin rzymski  szczypta  do smaku kolendra w proszku  szczypta do smaku sól morska, biały pieprz(...)smaku Dodatkowo: czarny sezam do obtoczenia Sos wiedeński z kaparami: 100 ml majonezu 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kaparów ½ świeżego ogórka szklarniowego 1 szalotka ½ pęczka koperku ½ pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc. Następnego dnia odcedzamy, dokładnie płuczemy.  Zielony groszek gotujemy

Wanilia i Kardamon
Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie 142

młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego estragonu  2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku(...)białego wytrawnego wina  100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie

Wino Francja Kuchnia
Surówka z roszponki, gruszki i papryki 83

Bardzo smaczna surówka, nada się również na drugie śniadanie. Wystarczy dodać podsmażonego fileta z kurczaka, pokrojonego na paski. Składniki 1 opakowanie roszponki 2 szalotki 6 mini papryczek słodkich 1 gruszka nashi 2 łyżki sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 75 ml oleju ryżowego 2 łyżki octu malinowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)miodu sól, pieprz Przygotowanie Papryczki kroimy na plasterki. Szalotki kroimy w piórka. Gruszkę kroimy na ćwierć plasterki. Papryczki, szalotki i kruszkę mieszamy. Olej, ocet, śmietanę i miód dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziarna prażymy na suchej patelni. Na roszponkę układamy papryczki, szalotki i gruszkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami, polewamy sosem

R'n'G Kitchen
Filety z kurczaka z młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie 196

młodym groszkiem w sosie TIKKA CURRY na białym winie i śmietanie Ekspresowo, smacznie i pożywnie, danie w tak zwane 5 minut! Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżeczka suszonego estragonu  2 garści mrożonego lub świeżego młodego groszku 2 łyżeczki TIKKA CURRY 1 łyżeczka prażonej szalotki sól i pieprz do smaku(...)białego wytrawnego wina  100 ml śmietany 30% 1 garść posiekanej kolendry Wykonanie: Umyte, osuszone filety z kurczaka pokroić w paski, przełożyć na rozgrzane masło w patelni, dodać posiekaną szalotkę i czosnek, oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą TIKKA CURRY, obsmażyć z obydwu stron, podlać winem, odparować, na koniec dodać śmietanę, chwilę dusić do połączenia się smaków i zgęstnienia sosu, następnie

Wino Francja Kuchnia
Wołowe klopsiki z żurawiną, w sosie z czerwonym winem i z aksamitnym puree ziemniaczanym 160

jesienną pogodę zapraszam Was na pyszny obiad: klopsiki wołowe z żurawiną. Smacznego! Składniki na około 25 sztuk: 500 g mielonej wołowiny 2 kajzerki mleko do namoczenia kajzerek 2 średnie szalotki sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka suszonego tymianku 150 ml półsłodkiego czerwonego wina 50 g suszonej żurawiny(...)łyżki oleju do smażenia mąka pszenna do oprószenia klopsików Kajzerki namoczyć w mleku. Odcisnąć, ale nie za mocno  1 szalotkę posiekać drobno. Do mielonej wołowiny dodać namoczone kajzerki, szalotkę i przyprawy (sól, pieprz, paprykę, tymianek). Wszystko razem wyrobić aż do dokładnego połączenia. Jeśli masa mięsna jest zbyt zbita, wtedy można dodać odrobinę zimnej wody. Na końcu wsypać żurawinę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryż jaśminowy z kurczakiem smażony na sposób tajski 123

mimo to powinien Wam posmakować ( w tym zapachu chyba cały jego urok). Polecam. RYŻ JAŚMINOWY Z KURCZAKIEM NA SPOSÓB TAJSKI Składniki: 100 g ryżu jaśminowego 1 jajko 2 szalotki 1/2 filetu z kurczaka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Ryż gotujemy al dente. Szalotki kroimy w pióra i podsmażamy na oleju,a kiedy(...)się zeszklą dodajemy jajko i smażymy aż się zetnie. Jajko z szalotką odkładamy na bok patelni, albo talerz. Na olej wrzucamy filet kurczaka pokrojony w małe kawałki. Kiedy kurczak będzie usmażony dodajemy ugotowany ryż oraz jajko z szalotką. Całość polewamy wymieszanymi sosami (sojowy + ostrygowy) mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Podajemy posypane dymką lub bazylią tajską. przepis wg. D.Ładochy

Bon appetit mon amie