szalotka - 3092 przepisów (strona:8/207)

Kurczak w kurkumie z jabłkiem i szalotką 112

macie, że ciągle jesteście w biegu? Przy takim trybie życia sprawdzają się szybkie i łatwe potrawy na obiad. Dlatego dziś proponuję Wam kurczaka w kurkumie z jabłkiem i szalotką. Zajadam się i biegnę do parku, bo we Wrocławiu czuć już wiosnę! Składniki na 4 porcje: 2 łyżki zmielonej kurkumy  1 łyżka oliwy 4 pojedyncze piersi z kurczaka(...)posiekanej szalotki 200 g jabłek, obranych i posiekanych 1 łyżka cukru 1/4 łyżeczka soli 2 łyżki masła  1 łyżka octu balsamicznego Wykonanie: Wymieszaj kurkumę z oliwą i natrzyj filety z obu stron. Dopraw solą i pieprzem i marynuj w lodówce około 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj confit. Włóż do garnka jabłka, drobno posiekaną szalotkę, sól, cukier, masło

Bike By Life
Klopsy wieprzowo-wołowe z brukselką 197

wieprzowiny (najlepiej szynki z odrobiną surowego boczku) 300g mielonej wołowiny 1 duża papryka (300g) 1 średnia cebula (150g) 2 nieduże marchewki (200g) 400g brukselki – świeżej lub mrożonej 2 nieduże szalotki 1 łyżka słodkiej papryki 1 duże (L) jajko sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek tartej bułki 250ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku kilka(...)łyżek oleju rzepakowego Instrukcje Cebulę, szalotki i marchewkę obieramy, paprykę rozcinamy i usuwamy gniazda nasienne. Szalotkę drobno siekamy, cebulę kroimy w niezbyt szerokie półtalarki, marchewkę w plasterki o grubości kilku milimetrów, a paprykę w dość grubą kostkę (ok. 1 cm). W dość dużej misie umieszczamy mięso. Dodajemy szalotkę oraz żółtko jajka, a także mieloną słodką paprykę, sól (zwykle 1 łyżeczkę

Kulinarna Pokusa
Dorada po śródziemnomorsku – soczysta, lekko pikantna, pieczona na warzywach 230

odpowiada za soczystość mięsa po przygotowaniu. To świetny gatunek nadający się zarówno do smażenia, pieczenia jak i grillowania, a także podstawa słynnej francuskiej zupy rybnej z Marsylii – bouillabaisse. Cebule szalotki i czosnek obieramy, kroimy je w cienkie plasterki. Pomidory parzymy, ściągamy im skórkę, a następnie kroimy je w niezbyt grube plasterki. Pietruszkę drobno siekamy. Formę do pieczenia smarujemy cienko masłem(...)sprawi, że ryba będzie się piec równomiernie, niezależnie od grubości mięsa. Rybę mocno nacieramy sokiem z cytryny, pieprzem, posypujemy z każdej strony solą. W powstałe nacięcia wkładamy półplasterki szalotki i plasterki czosnku. Zawijamy rybę w plasterki boczku –wystarczy zawinąć sam wierzch ryby, końcówki plastrów boczku wkładając do środka ryby. Wierzch boczku posypujemy 1/3 posiekanej pietruszki. Ryby odstawiamy, chwilkę się zamarynują

Karo in the Kitchen
Pomidorowa pizza z figami i serem pleśniowym 137

użyłam soku sklepowego, naturalnego bez zbędnych dodatków) opakowanie suszonych drożdży (7 g) łyżka suszonego oregano szczypta soli 0/5 łyżeczki cukru trzcinowego 3 łyżki oliwy z oliwek sos: 2 małe szalotki lub 0/5 dużej 2 ząbki czosnku 150 ml soku pomidorowo-warzywnego łyżka oliwy dodatkowo: 2 dojrzałe figi duży plaster dobrej szynki serrano kulka mozzarelli 30 g gorgonzoli 30 g camemberta(...)odrobina parmezanu 2 małe szalotki lub 0/5 dużej kilka listków bazylii   Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotki i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy aż zmięknie po czym dodajemy sok i gotujemy aż zgęstnieje. Umyte figi i szalotkę kroimy

Mienta blog
Bakłażan po azjatycku 195

wypróbować bakłażana w takim wydaniu. Bakłażan po azjatycku: 1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku „baby” 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego(...)posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 średni bakłażan ok. 50 g świeżego szpinaku "baby" 2 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka (500 ml) 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 czerwone papryczki chilli (bez pestek) 3-4 cm kawałek imbiru 3 łyżki mirinu lub sake 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka

Poezja smaku
Królik pieczony w winie 367

Królik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne(...)będzie im przypominał znajomego kurczaka. Składniki (dla ok. 3-4 osób): tuszka królika bez podrobów o wadze 1 – 1,2 kg 1 szklanka białego, półwytrawnego wina 6 cebul szalotek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka musztardy ziarnistej np. francuskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól morska, świeżo

Poezja smaku
Ryba zapiekana z porami pod sosem jogurtowo-koperkowym i placki z cukinii 116

lampka białego wina i mamy komplet! Zapraszam zatem po przepis i dajcie znać jak Wam smakowało. Potrzebujemy: ok. 300 g ryby (u nas pstrąg łososiowy) 1 por 2 małe szalotki 150 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła garść świeżego koperku sól, pieprz 1 łyżka soku z cytryny Por i szalotki kroimy w talarki. Dusimy przez 10 minut na 1 łyżce(...)Polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, posiekanego koperku, soli i pieprzu. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia. A teraz placuszki: Potrzebujemy: 1 cukinię 2 jajka 1 szalotkę 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu 5 łyżek mąki orkiszowej 3 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz olej do smażenia Cukinię ścieramy na tarce na grubych okach, solimy i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Makaron Soba z tofu, kurkami i szalotkami 175

się z kuchni japońskiej, gdzie serwowany jest jako dodatek do zup, sałatek czy dań z woka. Jeżeli masz ochotę, możesz użyć innego makaronu. Natomiast będę się upierała w kwestii szalotek, które mają słodki i delikatniejszy smak, którego zwykła cebula nie jest w stanie zastąpić. Postaraj się znaleźć małe cebulki i dodać je w całości – danie będzie wyglądać bardzo interesująco! Składniki(...)makaronu Soba 6-8 sztuk małych szalotek 200 g kurek 1 kostka tofu 2 cm kawałek świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju ryżowego 3 łyżki soku z cytryny  3-4 łyżki sosu sojowego posiekana natka pietruszki do podania Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie szalotki obierz, i ewentualnie większe sztuki przekrój na połówki. Kurki opłucz, oczyść

Roślinna - blog wegański
Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu 269

syta. Cukinia odświeża całość. Sałatka z kurczaka, cukinii i czerwonego ryżu: 1 nieduża, podwójna pierś z kurczaka 2 małe cukinie lub 1 duża 1 ząbek czosnku 2 cebule szalotki 1 szklanka czerwonego ryżu (może być także „dziki”, brązowy lub zwykły biały) dwie duże garście rukoli (ok. 50 g) kilka pomidorów suszonych z zalewy lub pomidorków koktajlowych 1 łyżeczka(...)solą, pieprzem oraz płatkami chili. Podsmażamy przez ok. 5 minut (co jakiś czas mieszając), aż kurczak się usmaży. Zdejmujemy. Cukinię myjemy, odkrawamy końce i kroimy w dość grube półplasterki. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę, Dolewamy jeszcze 2 łyżki oliwy na tą samą patelnię na której smażyliśmy kurczaka. Podsmażamy szalotki do zeszklenia, dodajemy cukinię oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Lekko solimy

Poezja smaku
Risotto pomidorowe 249

Jeśli macie ochotę na pomidorowe szaleństwo, to warto wypróbować to danie. Risotto pomidorowe (dla 4-ech osób): 1,5 szklanki ryżu do risotto 4 szklanki bulionu warzywnego 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów z puszki (użyłam Pelati) 8 pomidorów suszonych(...)morska, świeżo mielony pieprz świeża bazylia + pomidorki do dekoracji listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1,5 szklanki ryżu do risotto 4 szklanki bulionu warzywnego 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (ja użyłam z dodatkiem suszonych pomidorów i bazylii) 400 g krojonych pomidorów z puszki (użyłam Pelati) 8 pomidorów suszonych

Poezja smaku
Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim, sosem beurre blanc i pieczonymi młodymi marchewkami 139

tylko sztuczne aromaty. Oprócz tego rybę podamy z klasycznym  sosem  beurre blanc , (fr. białe masło), o którym Julia rozpisywała się w swojej książce. Sos pachnie winem i szalotką, ma cudowną kremową konsystencję i kolor kości słoniowej. Stanowi wprost idealny dodatek do delikatnych ryb (szczególnie o białym mięsie) oraz pieczonych warzyw. Dodatkowo do klasycznego przepisu wprowadziłem blanszowany szpinak(...)masło jest już twarde). Trochę wtedy mniej rośnie podczas pieczenia, ale efekt, tj. listkowanie się ciasta, jest podobny. Blanszowany szpinak: 300 g młodych liści szpinaku 1 łyżka masła 1 szalotka 2 ząbki czosnku ½  łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżki startego parmezanu sól, świeżo mielony pieprz Posiekaj drobno szalotkę oraz czosnek i wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż na małym

Food Square
Sałatka z kurczakiem i brązową ciecierzycą 224

spiżarni i lodówce. Efekt końcowy wyszedł znakomicie. Oto przepis na pożywną, pełną witamin i dobrych tłuszczów sałatkę.  Składniki 1 opakowanie mixu sałat 1 puszka brązowej ciecierzycy 4 szalotki ½ pomarańczowej papryki 1 cukinia 1 łyżka ziołowej oliwy z oliwek + kilka kropli do skropienia sałaty 1 łyżeczka sosu sojowego 300 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka ziół(...)Kurczaka można zamarynować dzień wcześniej - będzie bardziej aromatyczny. Pierś pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym na 200 stopni. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Ciecierzycę płuczemy z zalewy i ostawiamy. Szalotki kroimy w krążki, paprykę w kostkę, a cukinię w półplastry. Szalotki wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię. Dodajemy odrobinę wody, aby się nie przypaliła. Gdy szalotki będą miękkie dodajemy paprykę, cukinię

My Chcemy Jeść
Mule w białym winie 208

użyłam muli, czyli omułków) 1 szklanka białego pół-wytrawnego wina dobrej jakości (jeśli nie lubicie jego smaku zastąpcie je pół-słodkim) 1/2 szklanki domowego bulionu warzywnego 3-4 cebule szalotki 2-3 łyżki masła 1-2 ząbki czosnku 1 liść laurowy kilka gałązek świeżego tymianku (użyłam cytrynowego) pół pęczka natki pietruszki świeża bagietka lub grzanki do maczania listonic_type='fooddrink(...)gotowe do gotowania. Jeśli już po myciu któraś z małży ponownie się otworzyła to już bez znaczenia – ważne, że sprawdziliśmy, że są żywe. Mule w białym winie : Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku z pokrywką, który pomieści wszystkie małże rozgrzewamy masło (musi być go sporo). Dodajemy szalotkę, dużą szczyptę soli i wyciskamy ząbek czosnku. Podsmażamy

Poezja smaku
Bliny ziemniaczane 170

użyłam do nich drożdży instant, a Mama zawsze używa świeżych. Sposób wykonania też odmienny, bo jest to wersja dosłownie… ekspresowa.       Składniki: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Dodatkowo (u mnie) : - jogurt grecki naturalny(...)zielona cebulka - miechunka peruwiańska   Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek kroimy w kostkę. Do pojemnika miksera wbijamy całe jajko, dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki i czosnek. Miksujemy na gładką i puszystą masę. Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy drożdże instant i sól – mieszamy składniki. Dodajemy zmiksowaną masę i łyżką lub rózgą wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką

mojewypiekiinietylko
Rosół z grillowanym indykiem, brokułami i karmelizowaną szalotką 224

zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki makaronu w kształcie malutkich kuleczek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 gram filetu z indyka Filet(...)rozgrzanej patelni grillowej (lub grillu ogrodowym w sezonie) z dodatkiem oliwy z oliwek po 4-5 minut z każdej strony. Następnie na patelni grillowej układamy pokrojone na ćwiartki szalotki, grillujemy 2-3 minuty z każdej strony pod koniec grillowania dodajemy na patelnię cukier trzcinowy i karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy na kawałki. Do gotującego się rosołu dodajemy różyczki

Mango Papaja