szalotka - 3092 przepisów (strona:16/207)

Aromatyczna sałatka z ciecierzycą, kaszą quinoa, warzywami oraz świeżą miętą 155

uradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska  opcjonalnie 1 szczypta pieprzu  1 szczypta pieprzu cayenne  1 szczypta(...)szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków  1 łyżka miodu  oliwa z pierwszego tłoczenia  1 cytryna Wykonanie: Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posiekać szalotkę oraz czosnek, cukinię umytą i osuszoną pokroić w małą kostkę.  Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć

Wino Francja Kuchnia
Farfalle w wersji fusion w sosie tikka curry z pieczonej dyni z parmezanem oraz młodym groszkiem 123

którą to najpierw upiekę, a następnie zmiksuję na aksamitny krem. Wybrałam do dania Farfalle, które kapitalnie komponują się z moim aromatycznym sosem. Składniki: 250 g świeżej dyni  1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1/2 łyżki masła 1 garść startego parmezanu 1 garść mrożonego młodego groszku sól i pieprz 1 szczypta mielonego imbiru 1 szczypta kurkumy 1 szczypta(...)TESCO) 150 ml mleka 100 ml słodkiej śmietanki Wykonanie: Dynię obrać ze skóry, pokroić na małe części, opłukać, osuszyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać jedną przekrojoną na pól szalotkę oraz dwa ząbki czosnku w skorupce. Wszystko oprószyć sola i pieprzem, skropić oliwą, piec w temperaturze 190 stopni około 20-30 minut. Upieczone kawałki dyni wraz z szalotką przełożyć do przygotowanego

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z topinamburu na mleku 161

całkiem przypadkiem. Zainspirowana francuską kuchnią postanowiłam przyrządzić topinambura w prosty i klasyczny sposób, czyli zupę krem (Velouté de topinambours ) . Niewielkie towarzystwo szalotki, czosnku, przypraw oraz czarnuszki nada zupie charakteru, a mleko sprawi, że będzie delikatna i lekko słodka.  (Wspaniała alternatywa na zupkę dla dzieci z oszczędnością soli(...)pieprzu. Z czarnuszki w tym przypadku w postaci grubych ziaren też należałoby zrezygnować) Zapraszam! Proporcje dla 3 osób: Składniki: 500 g topinamburu 2 szalotki 1 ząbek czosnku 700 ml mleka 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła  sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czarnuszki Wykonanie: Bulwy topinamburu obrać, opłukać, pokroić w plastry. W garnku rozgrzać oliwę

Wino Francja Kuchnia
KIEŁBASA ZAPIEKANA W ŻURKU Z JAJKIEM 107

przyprawy. Wszystkie składniki zostały wyselekcjonowany abyśmy cieszyli się pyszną zupą. Danie wyszło pyszne, delikatne a kiełbaska chrupiąca. Składniki: 1 op. Żu rek Winiary 750 ml zimnej wody 2 szalotki 200 ml słodkiej śmietanki 4 jajka 4 białe kiełbasy sól pieprz majeranek 1 łyżka masła Żurek rozpuszczamy w zimnej wodzie. Białą kiełbasę gotujemy ok 10 minut razem z żurkiem Winiary(...)koniec gotowania zabielamy śmietaną. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem Szalotkę kroimy. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem. Na dno układamy szalotkę oraz pokrojoną białą kiełbasę. Zalewamy wszystko żurkiem. Wbijamy jajko i przyprawiamy delikatnie solą i pieprzem oraz dodajemy mały wiórek masła. Pieczemy w 180 st C do momentu aż jajko zetnie się. 'Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca

Kuchnia w oparach
Karczochy po rzymsku 107

Kuchnia włoska. Składniki 6 karczochów 6 jajek 3 szalotki 1 ząbek czosnku natka pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz masło Przygotowanie Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości.  Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości. Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut. Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem(...)środka. Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku. Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko

R'n'G Kitchen
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SOCZEWICĄ 171

lunch do pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka pasty curry (użyłam takiej ) lub przyprawy curry w proszku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 szalotka  garść pomidorków koktajlowych 200 g soczewicy z puszki, odsączonej 1 łyżeczka octu winnego 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1 pęczek listków botwinki 1 mała marchewka 1 ogórek gruntowy(...)minuty z każdej strony, aż kurczak będzie gotowy w środku i ładnie przypieczony na zewnątrz. Odkładamy na 5 minut na deskę do krojenia. Przed podaniem kroimy w cienkie plasterki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, marchewkę obieramy, ogórka myjemy i osuszamy. Z marchewki i ogórka, obieraczką do warzyw ścinamy cieniutkie wstążki. Listki botwinki lub sałaty opłukujemy

cool and minty
Pasta z wędzonych szprotek 288

czyniąc szprotki bardziej przystępnym smakołykiem. Pokazywałam już na blogu pastę z makreli wędzonej z odrobiną chrzanu, świeżą i lekką sałatko-pastę z tuńczyka , portugalską pastę z sardynek , mocno doprawioną szalotkami, oliwkami i wędzoną papryką – wszystkie nadają się zarówno na kanapki, tartinki, krakersy jak i do nadziewania jajek czy pomidorów ( nie tylko na wielkanocny stół ! ). Pasta z wędzonych szprotek będzie(...)szprotki – te w oleju będą za tłuste. Rybek nie obieramy – odcinamy im tylko głowy i ogonki, mięso wrzucamy do blendera – razem z ośćmi i kręgosłupami, bez problemu się rozdrobnią. Szalotki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy z oleju polówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny i pikantny sos. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach

Karo in the Kitchen
Wtorek: Pęczotto primavera 129

wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji : 4 Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki(...)minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Smaż 2 minuty. Krok 2 Przepłucz pod zimną wodą pęczak i dodaj do masła i szalotek. Smaż 3 minuty po czym podlej winem/cydrem, zaczekaj aż odparuje i podlej szklanką bulionu

Niedzielny kucharz
Pęczotto primavera 107

wina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji : 4 Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka(...)minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Smaż 2 minuty. Krok 2 Przepłucz pod zimną wodą pęczak i dodaj do masła i szalotek. Smaż 3 minuty po czym podlej winem/cydrem, zaczekaj aż odparuje i podlej szklanką bulionu

Niedzielny kucharz
Królik w sosie musztardowym 181

Klasyczny francuski przepis - królik w sosie musztardowym Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 1 królik o wadze ok 1.5 kg 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 4 szalotki 200 ml białego wytrawnego wina 2- 3 szklanki wody 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Instructions Królika poporcjować(...)wychodzi 6 porcji). Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać po jednej łyżce oliwy i masła, usmażyć królika na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Szalotkę posiekać. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano. Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino. Smażyć

Cooking for Emily
Biała kiełbasa zapiekana w żurku i z dodatkiem jajka 187

białe kiełbasy (sparzone) 4 jajka 250 ml zakwasu na żurek 200 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku 1/5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki cukru 2 średnie szalotki 3 większe ząbki czosnku 1 łyżka masła + masło do wysmarowania foremek Szalotkę i czosnek obrać, posiekać.  W garnku stopić masło, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić.  Zakwas wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lunchbox w stylu japońskim (dla 2 osób) 126

moich lunchboxów jest tatar z łososia, podany z ryżem, awokado i chipsami z łososiowej skóry oraz wędzoną krewetką. Składniki: 300 g łososia ze skórą 2 nieduże, drobno posiekane szalotki szalotki 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżka sosu sojowego Ryż do sushi + sos do ryżu Dodatkowo: 1 awokado Czerwony/czarny kawior Pasta wasabi Świeży ogórek pokrojony(...)opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej skórki. Następnie mięso drobno siekamy. Przekładamy do miseczki. Dodajemy szalotki, szczypiorek, pastę miso oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy tak, aby smaki wszystkich składników się połączyły. Skórę z łososia skrobiemy z łusek. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie prażymy

Kate's Kitchen
Sałatka z ziemniakami i groszkiem cukrowym 116

może taką sałatkę zaserwujecie na Wielkanocny stół ? Składniki 5 ziemniaków 250 g groszku cukrowego 2 szalotki kilka pomidorków koktajlowych gałązka rozmarynu ( może być suszony ) cytryna oliwa sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki umyłem, ugotowałem w mundurkach, odcedziłem, przestudziłem. Obrałem, pokroiłem  Ziemniaki umyłem, ugotowałem w mundurkach, odcedziłem, przestudziłem. Obrałem, pokroiłem w plasterki. Groszek cukrowy blanszowałem 5 minut w osolonym wrzątku, osączyłem. Pomidorki(...)umyłem, pokroiłem w ćwiartki. Szalotki obrałem, posiekałem. Rozgrzałem 2 łyżki oliwy, zeszkliłem szalotki, dodałem ziemniaki, rozmaryn, doprawiłem sola i pieprzem. Smażyłem, aż ziemniaki się zrumieniły, połączyłem z groszkiem, na koniec dodałem pokrojone pomidorki

R'n'G Kitchen
Wiosenna sałatka jajeczna 451

marchewki 3 rzodkiewki 200 g szynki w plastrach (użyłam wędzonego schabu)* ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki) 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej 1 duża szalotka lub cebula dymka 6 łyżek dobrego majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej pęczek szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od ugotowania wszystkich jajek na twardo. Po ugotowaniu przelewamy(...)obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Groszek także wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 7-8 minut. Paprykę, szalotkę i szynkę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek pokrojonych w kostkę dodajemy szalotkę oraz 4 łyżki majonezu i 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej

Poezja smaku
Posiłek po treningu: Kurczak pieczony ze szparagami 178

posiłek, którym można się najeść i który jednocześnie wesprze wysiłki na siłce ;-). Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej Szalotka Łyżka oleju Marynata: 2 ząbki czosnku Skórka starta z połowy cytryny plus sok z połowy cytryny 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu, tymianku lub pietruszki, albo łyżka utartego w moździerzu suszonego(...)minutach dołóż umyte szparagi (pozbawione wcześniej zdrewniałych końcówek). Wszystko razem piecz jeszcze przez 5 minut. Krok 3 W międzyczasie ugotuj kaszę. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na patelnię, zamieszaj. Smaż 3 minuty. Opłucz kaszę i dodaj do szalotki, smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zalej szklanką wody, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez

Niedzielny kucharz