zupa - 39749 przepisów (strona:1453/2650)

Ogrodowy lubczyk a maggi w płynie 70

Przepis na maggi w płynie Domowa maggi przyprawa w płynie z lubczyku ogrodowego. Lubczyk a maggi, jak zrobić domową przyprawę w płynie do zup, mięs i marynat? Krótka lista składników, łatwe wykonanie to cały przepis na domową maggi. Jak tylko pamiętam, przetwory z lubczyku przewijały się przez mój rodzinny dom. Lubiśnik lekarski tak nazywany dawniej, dziś bardzie popularny pod nazwą

Dieta moja pasja
Chłodnik z ogórków kiszonych 73

solą i pieprzem. 4. Całość schłodź w lodówce. 5. Przed podaniem posyp natką pietruszki i szczypiorkiem oraz dodaj pokrojone w kostkę dodatkowe ogórki kiszone, doda to fajnej tekstury do zupy. Chłodnik możesz też podawać z jajkiem na twardo

Z notatnika dietetyka
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 64

przesmażamy pokrojone pomidory (10 minut) wraz z czosnkiem. Całość przelewamy  do garnka z  włoszczyzną. Z garnka usuwamy pora i zielone części łodyg selera. Gotujemy chwilę i miksujemy. Zupę można przetrzeć przez sito. Podawać z bazylią i świeżo mielonym pieprzem

AZgotuj!
Rosół wołowo-drobiowy z tortellini 80

rosołu. Rosół z tortellini Warto wiedzieć robiąc rosół wołowo-drobiowy z tortellini. Po zagotowaniu całości na rosole zebrać może się szara piana zwana szumowiną . Należy ją zebrać łyżką do zupy bądź łyżką cedzakową. Dzięki usunięciu piany rosół będzie bardziej klarowny. Rosół należy gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Gotujący się rosół powinien gotować się bardzo wolno, całość ma dosłownie

MeCooks
Chłodnik pomidorowy z jajkiem 62

śmietanę i ser feta. ? Wszystkie składniki razem jeszcze miksować 30 sekund. ? Doprawić solą i pieprzem – trzeba spróbować, bo feta jest słona. ? Schłodzić. Jeśli wszystkie składniki są z lodówki, zupa jest gotowa do spożycia. ? Wylać na talerze, posypać koperkiem. ? Jajka pokroić w plasterki, położyć na chłodniku

To co kocham
Krem z brokuła 66

bulionem drobiowym i ugotować do miękkości ok. 15 minut. ? Zmiksować na gładki krem, dodać serek i jeszcze raz zmiksować. Przyprawić. ? Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. ? Przed podaniem posypać zupę pestkami dynii i natką pietruszki

To co kocham
Krem z zielonego groszku 63

minut. ? Zdjąć z kuchenki, dodać liście bazylii i ser feta, zmiksować. ? Dopiero teraz posolić, bo feta jest słona, i doprawić pieprzem ? Dodać sok z cytryny. ? Podawać posypane koperkiem. ? Zupa jest wyśmienita z grzankami lub groszkiem ptysiowym

To co kocham
Soljanka z polędwicy 63

minut ? Na maśle przesmażyć czosnek, dodać ogórki, chwilę poddusić i dodać do mięsa. ? Wrzucić pomidory, doprawić do smaku, dodać pokrojone w plasterki oliwki i natkę pietruszki. ? Gęstą zupę rozlać do miseczek, dodać plasterki cytryny i podawać z bagietką. Z pryjemnością informuję, że tym daniem zakwalifikowałam się do półfinałów ogólnopolskiego konkursu na Blogerszefa

To co kocham
Zupa gulaszowa 69

Sycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa ? 1 seler ? 4 marchewki ? 2 pietruszki ? 5 ziemniaków ? 2 łyżki vegety Mięso ? 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości ? 4 cebule ? 1 papryka czerwona ? 25 dkg pieczarek ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia oraz ? 1 puszka groszku konserwowego

To co kocham
Chłodnik litewski 68

Jest to podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin i wartości odżywczych. Chłodnik ten robiłam według przepisu Adama Chrząstowskiego

To co kocham
Sos aksamitny pomidorowy 65

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: ? puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? szczypta suszonego oregano

To co kocham
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 63

Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często

To co kocham
Kapuśniak na żeberkach 74

Uważam kapuśniak za zupę, do której należy dorosnąć, bo w dzieciństwie zdecydowanie nie lubiłam go, chociaż podobno babcia robiła najlepszy. Przyznam się, że to mój pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki

To co kocham
Chłodnik ogórkowy z awokado 57

Najlepsze letnie zupy to chłodniki – zimne, od gęstych warzywnych po lekkie owocowe, na słono i na słodko. Są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i dietetyczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Moja propozycja to aromatyczny chłodnik ogórkowy z dodatkiem awokado i zieleniny, który doskonale syci i orzeźwia. Nie wiem jak u Was, ale moi domownicy na hasło

To co kocham