zupa - 39012 przepisów (strona:1448/2601)

Bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym - sposób na czerstwe pieczywo 114

Pomysł na wykorzystanie lekko czerstwego pieczywa - bagietka zapiekana w sosie śmietanowo-serowym posypany szczypiorkiem. Taka zapiekanka najlepiej smakuje podana od razu po upieczeniu (np. podana jako dodatek do kremowej zupy).  Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 lekko czerstwa, długa bagietka 3 duże jajka 150 g startego sera mozzarella 1/2 pęczka szczypiorku 1/4 kostki masła

Ugotować
Zupa chrzanowa 106

świeże lub wędzone 1 laska kiełbasy wiejskiej 2 białe kiełbaski 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego 1 łyżeczka majeranku liść laurowy i ziele angielskie sól, … Czytaj dalej Zupa chrzanowa

czarrna od kuchni
ZUPA CHRZANOWA 88

Kremowa, idealnie przyprawiona zupa na wielkanocny stół. Składniki: 2 pory 2 korzenie pietruszki 2 ziemniaki 2 cebule 0,5 selera 2 l wody 200 ml śmietanki 200 g wędzonego boczku liść laurowy 2 ziela angielskie pieprz ziarnisty 1 łyżka majeranku 4 łyżki chrzanu tartego sól pieprz świeżo mielony Boczek pokroić w kostkę. Posmażyć do wytopienia się tłuszczu. Warzywa (prócz ziemniaków

Kuchnia w oparach
Żurek na zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy i jajkiem 109

studzimy, a następnie obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki. Wyciągnięte z wywaru grzyby drobno kroimy. Na głęboki talerz wylewamy żurek z pulpetami, dodajemy posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę możemy podawać z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego! Artykuł Żurek na zakwasie z pulpecikami z białej kiełbasy i jajkiem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Wielkanocny żur na wędzonce 89

rozgniecione obrane ząbki czosnku oraz chrzan. Gotować przez minutę, odstawić z ognia i doprawić w razie potrzeby solą. W drugim garnku podgrzać żurek (zakwas) i zaprawić go śmietaną. Ugotowaną zupę przecedzić do czystego garnka. Dodać mięso obrane z żeberek, pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę (białą i wędzoną) oraz pokrojoną marchewkę. Wsypać majeranek oraz stopniowo wlewać żurek ze śmietaną jednocześnie mieszając

Świat Domowej Kuchni
ZUPA JARZYNOWA Z TUŃCZYKIEM 97

kostkę. Dodać do warzyw, zalać wodą. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Następnie posiekać kapary. Dodać je wraz ze śmietanką, skórką cytrynową, tuńczykiem. Doprowadzić zupę do wrzenia.Zupę zdjąć z ognia, dodać posiekaną natkę z pietruszki i odstawić na 5 minut

Kuchnia w oparach
Barszcz biały 87

Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Barszcz biały to jedno z kluczowych dań na naszym Wielkanocnym stole. To alternatywa dla Żurku czy Żuru. Jest łagodniejszy w smaku niż wspomniane zupy, a jednocześnie jest bardzo aromatyczny. The post Barszcz biały appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Krem z pieczarek i białej fasoli 120

wpadła w moje ręce, to dodam ją do kremu pieczarkowego, który miałam zamiar przygotować. Pomysł okazał się całkiem niezły, bowiem fasoli w ogóle nie czuć, ale rozdrobniona świetnie zagęściła zupę. Nie było też żadnych łupinek które mogłyby denerwować w trakcie jedzenia. Z dodatkiem chrzanu mogą być fajną alternatywą na świąteczny obiad, zresztą zobaczcie sami :) Składniki dla 4 osób: 750ml bulionu

Kuchnia w czekoladzie
Tradycyjny żurek wielkanocny 115

ziemniaków 500 ml zakwasu na żurek 2 łyżeczki chrzanu 2 łyżeczki suszonego majeranku 4 białe, surowe kiełbasy 4 jajka ugotowane na twardo 6 łyżek śmietanki 18% lub 30% do zup i sosów sól, pieprz Sposób wykonania: Do dużego garnka wkładamy żeberka i zalewamy je wodą, następnie dodajemy obrane i umyte warzywa. Cebulę opalamy dla lepszego smaku (opcjonalnie) i dodajemy

Mostek w kuchni
Biały barszcz z jajkiem na wędzonce 110

Mocny rozgrzewająca, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem świątecznego jajka smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości. Jest obowiązkową potrawą naszego Wielkanocnego stołu. Składniki: 500g wędzonego boczku 500ml żuru z butelki (zakwas) 4 cebule 4 liście laurowe 3 ząbki czosnku 100ml śmietany 18% 6 ziemniaków 4 łyżeczki majeranku 6 jajek sól pieprz olej Wykonanie: 1. Boczek

Szalona Kuchnia Eweliny
Wielkanocny barszcz chrzanowy z jajkiem i białą kiełbasą 106

Moja wersja tradycyjnego barszczu podawana na naszym świątecznym stole podczas Wielkanocnego śniadania. Mocna rozgrzewająca, wyraziście chrzanowa, pachnąca wędzonką i opalaną cebulką zupa z dodatkiem białej kiełbasy własnej roboty smakuje rewelacyjnie i szybko znika z talerzy naszych gości. Składniki: 500g wędzonego boczku 5 cebul 4 liście laurowe 500ml żuru z butelki (zakwas) 120g chrzanu 3 ząbki czosnku 100ml śmietany

Szalona Kuchnia Eweliny
Barszcz ukraiński z kiełbasą jałowcową 77

pokrojone w paski prawdziwki wraz z wodą w której się gotowały. Dodałem pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy i ugotowaną fasolę. Kapustę włoską wcześniej poszatkowaną dodałem do gotującej się zupy pod koniec gotowania. Całość doprawiłem solą, pieprzem, posiekanym koperkiem, cukrem i octem. Kiełbasę pokroiłem w plasterki, które wrzuciłem do barszczu. Gotowałem jeszcze przez kilka minut. Na koniec zabieliłem śmietaną ( można

R'n'G Kitchen
Chłodnik z miętową nutą 78

mojprzepisna.pl | Chłodnik z miętową nutą Stragany pękają w szwach od botwinek, rzodkieweczek, szczypiorków i koperków dodajcie jeszcze do tego świeżego ogóreczka, kilka listków mięty i powstanie Wam całkiem fajna zupa na upalne dni. Chłodnik. Mój chłodnik jest wzbogacony smakiem mięty, myślę że świetnie się dogadują. Polecam Składniki na garnek o pojemności 2-3 litry: 1 pęczek botwinki 2 pęczki rzodkiewki

moj przepis na
Zupa warzywna z kaszą i soczewicą 155

brokułów 150 g mrożonej fasolki włoszczyzna 80 g zielonej soczewicy 45 g kaszy jaglanej jarzynka, pieprz 3/4 szklanki mleka Przygotowanie: Włoszczyznę obrać, pokroić, zalać wodą, wsypać … Czytaj dalej Zupa warzywna z kaszą i soczewicą

czarrna od kuchni
Bułki z serem, puszyste i pyszne 81

Pyszne bułki idealne jako dodatek do zup i dań mięsnych. Bułeczki wyszły puszyste i pyszne. Z tej porcji zrobiłam 8 bułek. Polecam W letniej wodzie rozmieszać drożdże, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru. Wymieszać i zostawić do wyrośnięcia. Do miski wrzucić pozostałe składniki i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić, ugniatając na gładkie sprężyste ciasto. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe

Kuchnia Pokoleń

Proponowane wyszukiwania