zupa - 39012 przepisów (strona:1442/2601)

Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym 48

końcu upchnęłam gdzieś genialną wędzoną fetę. Wychwalałam Wam ją w poprzednim poście, więc już milczę. Wiecie, że jedyne pory roku, w których jestem w stanie zjeść zupę to jesień i zima? Ale aleee… od czasu do czasu chłodnikiem nie pogardzę. Wczoraj było tak gorąco, że nic innego nie byłabym w stanie zjeśc ze smakiem. My jak zwykle kręcił nosem

Kardamonovy
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 45

misce, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do lekko gotującej się wody, mieszamy, gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przed podaniem dodajemy śmietanę. Artykuł Zupa koperkowa z lanymi kluskami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami 48

nawet nie wiem jak do niego dotarłam. Wiem natomiast, że zmusiły mnie do tego obecne upały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie. Składniki: 400 ml jogurtu greckiego 3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej 5 ogórków gruntowych 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku garść orzechów włoskich 1 łyżeczka oliwy extra virgin

Kardamonovy
Pomidorowa z tortellini 52

rozdrobniony czosnek smażymy chwilę na oliwie. Następnie dodajemy pomidory, gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy bulion, ocet, sól, pieprz i cukier, gotujemy 10 minut. Zupę studzimy, miksujemy, wlewamy z powrotem do garnka, zagotowujemy, wrzucamy bazylię. Przelewamy do misek, dodając tortellini i ser. Na koniec można jeszcze skropić oliwą extra virgin. Artykuł Pomidorowa z tortellini pochodzi

Kardamonovy
Grochówka wegetariańska 55

rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Grochówka wegetariańska pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Chłodnik z ogórkami i awokado 50

uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin. 2 dodatkowe ogórki kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do misek, posypujemy ją ogórkami, poszatkowanym szczypiorkiem, siemieniem i skrapiamy odrobiną oliwy. Artykuł Chłodnik z ogórkami i awokado pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Grochówka z białą kiełbasą 53

dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Grochówka z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Jabłczanka zupa z jabłek 97

mogę surowych) to wyszukuję tu i ówdzie wszystko co jest jabłkowe, regionalne i polskie... bo wiadomo że polskie jabłka są najlepsze. Ja zrobiłam ją w wersji kremowej. Ale ta zupa podawana jest zwykle kawałkami jabłek, zagęszczana skrobią i podawana z makaronem lub grzankami z chałki.  na 4 porcje 4 jabłka ( wybrałam championy) 1/2 szklanka wody sok z 1/2 cytryny

AZgotuj!
Grochówka z chipsem z boczku i grzankami 84

Jedna z najbardziej znanych zup polskich, każdy ją jadł ,nie każdy lubi. Dziś grochówka na wędzonce z chipsem z boczku i grzankami. SKŁADNIKI: ok. 1,5 szkl. grochu łuskanego Kawałek dobrego, wędzonego boczku (ok.100-150 gr) Włoszczyzna (por, seler, korzeń pietruszki) 2 średnie marchwie 4 średnie ziemniaki Sól Majeranek Cienkie plasterki boczku Kromka czerstwego chleba PRZYGOTOWANIE: Groch na noc trzeba namoczyć

Kopystką po garach
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka 68

Brzysk, malowniczej miejscowości położonej pomiędzy Jasłem a Pilznem, na zachodzie Podkarpacia.  W naszym regionie połączenie fasoli i suszonych śliwek to znana bożonarodzeniowa tradycja, jednak zwykle jest to zupa podawana na słodko. Fasola z suszem owocowym z Brzysk jest nietypowa, ponieważ zagęszcza się ją śmietaną i podaje na słono. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk opublikowano w zbiorze regionalnych dań

Trzeci talerz
Zimowa zupa fasolowa ze szpinakiem i makaronem 99

Zimowa zupa fasolowa 3/4 szklanki fasoli "Piękny Jaś"  2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 2 marchewki korzeń pietruszki kawałek selera łodyga selera naciowego kawałek pora  3/4 szklanki zielonej fasolki szparagowej mrożonej 4 kostki mrożonego szpinaku 2-3 łyżki oleju cebula czosnek majeranek pieprz i sól do smaku 3/4 szklanki makaronu ( u mnie gryczany) 1 łyżka sosu sojowego

AZgotuj!
Kapuśniak z kiszonej kapusty 121

minut. 3. Ziemniaki pokrój w kostkę, dodaj do garnka i gotuj kolejne 30 minut. 4. Po tym czasie dodaj posiekaną kapustę (zawsze dodawaj ją na końcu, ponieważ zakwasi zupę, a w kwaśnym środowisku ziemniaki nie zdążą się ugotować) i gotuj jeszcze przez 20 minut. 5. Pod koniec gotowania dodaj roztarty w dłoniach majeranek, gotuj jeszcze kilka minut, po czym dopraw

Z notatnika dietetyka
Zupa krem z pieczarek 72

Taka zupa będzie idealna na świąteczny stół, jest aromatyczna i smakowita. Smakuje zawsze dobrze, to jest tylko moja propozycja na wigilię. Ja taką ugotuję. Krem z pieczarek. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Czysty barszczyk z fasolą 81

Witajcie Kochani A ja znowu ze świątecznym przepisem. Klasyka Wigilii to barszcz z uszkami. Ja mam inny pomysł - barszczyk z wielkim jasiem.Oczywiście, mam na myśli fasolę. Zupa jest pyszna. Połączenie smaku buraków i fasoli daje świetny efekt. Potrzebujemy: 20 dag fasoli duży Jaś 2 średnie buraki włoszczyzna bez kapusty masło naturalne 1 mała cebula 2 ząbki czosnek

Co w garnkach piszczy
Zupa ze świeżych grzybów 80

Dzisiaj przepis na zupę ze świeżych grzybów. Zapewne ostatni w tym sezonie

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania