przetestować coś nowego, ale są oczywiście pozycje obowiązkowe, bez których święta nie mogłyby się odbyć. Tradycyjny barszcz wigilijny na zakwasie , to dla mnie kwintesencja tych świąt. Barszcz wigilijny Dzisiejsza zupa jest przeze mnie robiona bardzo często nie tylko od święta. Uwielbiam pić barszcz czerwony prosto z kubka, bez żadnych dodatków. Klarowny, lekko pikantny, delikatnie kwaśny, a jednocześnie słodki… PERFEKCYJNY
Blendmanmakaron Pokrojony makaron rozrzucam pojedynczo za pomocą widelca lub palców i odstawiam do podsuszenia na kilka minut. Możesz też zwinąć je w gniazda. Podsuszony makaron wykorzystuję od razu do zupy lub drugiego dania. Nadmiar makaronu możesz zamrozić lub wysuszyć (kilka dni w temperaturze pokojowej!). Do sprawnego suszenia sprawdzi się idealnie suszarka do grzybów i owoców. Możesz też wykorzystać piekarnik
Ania gotujeremowa zupa grzybowo kalafiorowa z korzeniem pietruszki z grzankami. Składniki: 2 suszone grzyby kafior mały 300 g pieczarrek korzeń pietruszki cebula 2 ząbki czosnku mleczko kokosowe 100 ml 1 kostka bulionu warzywnego lub grzybowego 2 łyżki miso sól, pieprz do smaku orzechy włoskie 2 łyżki oliwy ziele angielskie kilka ziarenek gałka muszkatołowa grzanki oliwa do polania Przygotowanie
AZgotuj!Barszcz czerwony i uszka z grzybami to podstawa dań wigilijnych. Osobiście za nim przepadam, cudowny smak zupy i delikatne a zarazem mocno grzybowe uszka, rewelacyjne danie. Polecam państwu przepis. FARSZ : 100 g suszonych grzybów 100 g świeżych pieczarek 2 cebule 100 g masła sól, pieprz do smaku CIASTO
Kulinarne Fantazje Mariolilubi czysty barszcz niech nie czyta dalej... 😋bo kremowy barszcz przygotowałam z zakwasu, buraków i włoszczyzny. Aby nie wyrzucać ugotowanych warzyw, pozostałości z czystego barszczu wszystko zmiksowałam zupę na krem. A tym którym nie chce się robić pierogów -uszek lub po prostu nie styka czasu proponuję jako dodatek gwiazdki z ciasta francuskiego. Smakuje obłędnie. Składniki: włoszczyzna - porcja buraki gotowane
AZgotuj!środka możecie dodać wszystko co akurat macie pod ręką żurawinę, wiórki kokosowe czy czekoladę. 5. I wreszcie pierwszy niesłodki przepis. Coś co robimy często Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na zupę dyniową. 6. Dyniowe latte , przebój Starbucksa, ale można też w domu, samemu, prosto. Idealnie, aby zasiąść popołudniem z książką i odpocząć. 7. Ciasto dyniowe nadziewane czekoladą, zresztą
PaleoLifeinnych znienawidzona. Znam ją od dzieciństwa, gotowała ją moja babcia i wtedy (jeszcze jako dziecko)… Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Czarnina</span> – tradycyjna zupa kujawska pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwystygnie i stężeje możesz zdjąć z niego warstwę tłuszczyku. Potem można go wykorzystać do smażenia. Gdy skończysz gotować rosół, pamiętaj aby wyjąć z niego mięso i warzywa. Niestety zupa ta ma tendencję do kwaśnienia, dlatego trzeba ją przechowywać przecedzoną. Natomiast mięso z rosołu możesz wykorzystać do zrobienia farszu np. do pierogów lub krokietów. Jeśli nie planujesz robić ich od razu
Kulinarne przygody GatityPyszny rosół z kaczki to sycąca i rozgrzewająca zupa, którą pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często gotowała taki rosół, a … Przeczytaj cały artykuł Artykuł Pyszny <span>rosół z kaczki</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerdodajemy pomidory z puszki oraz kukurydzę i groszek (wczesniej odcedzone z zalewy). Przyprawiamy pieprzem, solą, papryką słodką mieloną oraz papryką chili. Trzymamy na ogniu jeszcze przez 5 min. Zupę nalewamy na talerz i posypujemy świeżą natką pietruszki
Kuchnia MagdaLenyBardzo aromatyczna zupa z grzybami shiitake. Oryginalnie podawana jest z krewetkami, ale zastąpiłam je tofu. Chcę przygotować w ciągu roku 20 NAJLEPSZYCH POTRAW ŚWIATA (link). MIEJSCE
BullioJesienna zupa - dyniowa. Pyszna, gęsta, kremowa i rozgrzewająca. Składniki: 3 kg dyni (waga przed wydrążeniem) 2 ziemniaki, 300 ml bulionu, mała marchew, sól, pieprz grubo mielony, łyżeczka słodkiej papryki, twaróg biały wędzony, śmietana Przygotowanie: Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki - oczyszczamy. Kroimy w kostkę. Ziemniaki i marchew obieramy, kroimy na kawałki. Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy bulionem. Gotujemy
Lena Gotujeszczerze że tak naprawdę nigdy wcześniej nie jadłam dobrego barszczu ukraińskiego, do czasu aż ugotowały nam goszczące w domu Ukrainki. Serce i wdzięczność za pomoc były w smaku tej zupy. Każdemu kto go spróbował, a sporo tych osób było, bardzo smakował, dlatego następnym razem obserwowałam jak to robią i ile czego dają, spisując sobie przepis. Dlatego postanowiłam teraz w domu
Bernika - moj kulinarny pamietnikmarchewki (u mnie gotowane w bulionie) 1 upieczony batat ok 2 szklanek bulionu 1 puszka mleczka kokosowego sól, pieprz curry, kurkuma imbir świeży lub … Czytaj dalej Jesienna zupa krem z dyni, marchewki i batata
czarrna od kuchnikolendry. Dynię zalałam solanką 1l przegotowanej zimniej wody/1 łyżka soli kamiennej. Po kilku dniach kiszenia dynia była gotowa. Jest pyszna do jedzenia prosto ze słoika. Poniżej pokazuję przepis na zupę z dyni kiszonej do której podałam komosę ryżową. • Składniki: kiszona dynia 1 słoik kalafior 1/2 sztuki marchew 1 sztuka pietruszka 1 sztuka ziemniak 1 sztuka ( ja nie dałam
AZgotuj!