zupa - 39012 przepisów (strona:1428/2601)

Grochówka 44

Sycąca, rozgrzewająca i bardzo smaczna zupa grochowa. Ja przygotowują ją na wędzonych żeberkach z dodatkiem majeranku i grochu łupanego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Grochówka Składniki 400 g grochu łupanego 1 pasek wędzonych żeberek 1 spora marchewka 1 mała pietruszka, kawałek selera opcjonalnie 4-5 średnich ziemniaków pokrojone w kostkę 4 kulki

To co lubię - gotuję i polecam
Zupa cebulowa. 23

pieprzu. Gotuj jeszcze około 5 minut. Na końcu dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Bagietkę pokrój na mniejsze kawałki, podpiecz w piekarniku, aby się leciutko zrumieniła. Gorącą zupę rozlej do głębokich talerzy. Do każdego talerza wrzuć kilka wysuszonych kawałków bagietki. Możesz także posypać suszoną lub świeżo pokrojoną natką pietruszki.             Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Żur 28

Żur to typowa polska zupa przygotowywana na bazie zakwaszanej żytniej mąki. Jak czytamy w książce "Staropolska Kuchnia"; były żury postne jadane w czasie Wielkiego Postu i żury z dodatkiem mięsa. Powstanie żuru należy wiązać z odkryciem fermentacji mąki, którą wykorzystywano do przygotowania typowego dla polskiej kuchni chleba na tzw. zakwasie.   „W Wielkim Poście jadano żur ze śledziem. Gdy więc

Kulinarne przemyslenia
na szybko żurek z białą kiełbasą z multicooker... 25

minut, zamknąć pokrywę i po 8-miu minutach otworzyć, wymieszać i piec przy otwartej do końca czasu. Wlać wodę, wsypać kucharka, dać ziele angielskie, liście laurowe ustawić program zupa, zamknąć pokrywę i gotować 10 minut. Następnie butelkę z żurkiem dobrze wstrząsnąć, wlać do dzbanka, dodać śmietanę, sól do smaku i wlać wszystko do wywaru, wymieszać, zamknąć i zagotować, po zagotowaniu

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa krem gyros z grochu 29

Treściwa i rozgrzewająca zupa krem z grochu łuskanego zadowoli amatorów wojskowej grochówki, jak i azjatyckich smaków. Oczywiście ilość przyprawy można modyfikować w zależności od podniebienia. Przy trzech łyżkach gyrosa dla mnie była dość pikantna, ale o to właśnie chodziło. Dlaczego wersja z grochem? Powód był dość prozaiczny. Na wigilię szykowałem groch z kapustą i sypnęło mnie się do wody całe

R'n'G Kitchen
Barszcz czerwony z fasolką szparagową 30

Barszcz czerwony z fasolką szparagową to niewielkie urozmaicenie klasyki, które smakuje naprawdę wyśmienicie. Taka zupa sprawdzi się o każdej porze roku, jest bardzo pożywna i pełna smaku. Moja rodzina uwielbia ją ze śmietaną, ale na zdjęciu chciałam Wam ukazać ten apetyczny kolor! Koniecznie Czytaj więcej

Di gotuje
na szybko prosta zupa pieczarkowa z makaronem z multicooker... 37

zamknąć i gotować 12 minut, na koniec dodać do smaku sól, pieprz mielony, wlać mleko i tylko zagotować, wyłączyć urządzenie szybciej, niż ustawiony czas - bardzo łatwa, prosta, bez mięsa zupa pieczarkowa z makaronem, ugotowana w urządzeniu jest aromatyczna.........SMACZNEGO!!! Mam przyjemność testować Multicooker Philips HD4713/40 "zobacz TUTAJ" z portalu TRND "zobacz TUTAJ

W Mojej Kuchni Lubię
Barszcz czerwony z pieczonych buraków 24

garnku zagrzej bulion warzywn y, dodaj przyprawy, grzyby, starte buraki oraz czosnek i gotuj 30 minut. 6. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. 7. Zupę przecedź przez sito. Czysty barszcz możesz podać np. z uszkami czy pasztecikami. Przed podaniem warto posypać natką pietruszki

Z notatnika dietetyka
Barszcz czerwony na zakwasie 47

zapomnijcie o dodaniu jabłka, które świetnie podkreśla smak buraków. Liczba porcji: 2000 ml Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 60 minut Wartość kaloryczna: 100 g = 34 kcal Kategoria: przystawka, zupa Dieta: wegetariańska, wegańska, bezglutenowa Przepis na wigilijny barszcz czerwony na zakwasie Składniki na barszcz czerwony na zakwasie: 1 kg buraków 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 korzenia selera 1 kwaśne jabłko

Kuchcik gotuje
Barszcz czerwony wigilijny 21

barszcz czerwony wigilijny jest dość prosty a do jego przygotowania potrzebne są nam łatwo dostępne składniki takie jak między innymi burak ćwikłowy , marchew, pietruszka czy seler korzeniowy. W tej zupie nie może na pewno zabraknąć suszonych grzybów a raczej wywaru, który otrzymujemy po ich ugotowaniu. Do smaku barszcz doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję również cukier a także ocet jabłkowy. Zachęcam

MeCooks
Przepis na kwaśny rosół – zupa na kaca 25

szaleństwie. Wieprzowy rosół z sokiem z kapusty to mieszanina wszystkiego co najlepsze na zmęczony organizm. Co na kaca rano? Żadne sztuczne napoje izotoniczne, naturalny rosół z kwasem z kapusty. Zupa na kaca i odporność Taki pożywny rosół zaprawiony kwasem z kapusty to nie tylko lek na syndrom dnia poprzedniego, to także sposób na podniesienie odporności. Kiszona kapusta, a jeszcze bardziej

Dieta moja pasja
Zupa ogórkowa 28

koniec dorzucamy rozgnieciony nożem, czosnek- smażymy przez kilka chwil, aż puści aromat. Wlewamy gorący bulion warzywny. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Śmietanę "rozrabiamy" (hartujemy) z chochlą zupy, wlewamy do całości. Podgrzewamy, nie zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek. Do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa imbirowa i inne domowe receptury na przeziębienie 30

czarodziejskie mikstury warto poszukać w domowej kuchni a sprawdzone receptury można znaleźć między innymi w kulinarnej blogosferze.  Oto kilka propozycji, które mogą pomóc podczas walki z przeziębieniem:   Zupa imbirowa z kurczakiem Składniki: - Kawałek kurczaka (pierś lub udko) - Świeży imbir (starty lub pokrojony w plastry) - Czosnek (drobno posiekany) - Marchewka (pokrojona w kostkę lub plasterki) - Seler (pokrojony w kostkę) - Bulion

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Barszcz ukraiński z pieczonych buraków 32

Pyszna zupa, pełna warzyw. Idealna na jesień ale nie tylko. Bardzo często ją robię bo jest treściwa i może zastąpić drugie danie. Prosty przepis po mojemu, polecam .... Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Czy gęś nadaje się na rosół 31

Gęś faszerowana Okrasa z gęsiny Pasztet z gęsi Odpowiadając jednak na pytanie: CZY GĘŚ NADAJE SIĘ NA ROSÓŁ Może warto odpowiedzieć sobie najpierw na pytanie czym jest rosół? To zupa powstała przez powolne gotowanie mięsa i warzyw, czysta, niezabielana. Rosół najczęściej przygotowuje się z takich mięs jak drób ( kura, indyk, kaczka, parliczka a więc i gęś) lub wołowiny, baraniny. Zatem

Dorota Smakuje

Proponowane wyszukiwania