słodko - kwaśny smak. Idelany dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: Główka młodej kapusty; Pęczek koperku; 2 duże cebule; 2 łyżki masła; 1 liść laurowy 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 5 łyżeczek białego cukru; 2 - 3 łyżki octu spirytusowego 10%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paseczki lub poszatkować. Włożyć do garnka, zalać(...)litra gorącej, przegotowanej wody i odstawić na 15 minut, aby kapusta zmiękła. Po tym czasie, do kapusty z wodą dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup, liść laurowy, łyżeczkę soli, 5 łyżeczek cukru i pieprz. Gotować na średnim ogniu, aż kapusta stanie się miękka. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić
Gospodyni Miejskamieszania). Podawać oprószone startym parmezanem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a czerwoną cebulę - białą. Najlepszą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej
Gospodyni Miejskamięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 duża cebula; 1 średnia, czerwona papryka; 250 g pieczarek; 5 suszonych grzybów; 100 ml gorącej wody; 1 łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety/ lub 1/2 kostki rosołowej; 3 ząbki czosnku; 2 łyżki oleju; 1 łyżeczka oregano; 1 łyżeczka bazylii; 3 łyżki startego parmezanu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie(...)przepisem na opakowaniu. W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w bardzo drobną kostkę. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na rozgrzany
Gospodyni Miejskatuńczyka w kawałkach, w oleju, ale może być także rozdrobniony czy w sosie własnym. Śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Dobrą śmietaną jest śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18% . Śmietana ta nie waży się w sosach czy zupach. Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej
Gospodyni MiejskaPogoda sprzyja, w lesie rosną grzyby :) Spacerując po lesie (lub targowisku) możemy upolować dorodne sztuki i zatracić się w jesiennych smakach, a możliwości jest wiele. Risotta, pasty, zupy, sosy, czy też absolutnie wyjątkowy pasztet, bardzo popularny w Belgii i Francji. Wystarczy porcja grzybów, dodatek mięsa i warzyw, dużo świeżych ziół i gotowa bardzo wykwintna przekąska w przystępnej cenie(...)pieprzem. Pod koniec gotowania dodać wątróbki, gotować jeszcze 10 minut. Bulin odlać (po schłodzeniu można go przechowywać do 5 dni w lodówce lub zamrozić i wykorzystać np. do zup, sosów, risotto), mięso i włoszczyznę wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku. Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą skracając czas mycia do minimum, żeby grzyby nie nasiąkły
SzczyptaSmaQmięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami lub pomarańczą. Mięso z upieczonego wielkiego ptaka świetnie sprawdzi się w sałatkach, galaretkach, zupach , szybkich zapiekankach itp. Bardzo oryginalnie smakuje w zupie z żôłtich wrëków (którą można znaleźć na Kujawsko-Pomorskim Gęsinowym Szlaku Kulinarnym), jednogarnkowym daniu z dodatkiem brukwi. Gęś
SzczyptaSmaQżyjemy i gdzie wszystko jest w gotowcach zapomnieliśmy, że możemy sami zrobić wiele rzeczy. Dziś chce wam pokazać jak zrobić w bardzo prosty sposób bulionetkę (kostkę) warzywną, wersję do zup oraz wersję do mięs, sosów. Pierwsza wersja to bulionetka do zup: Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy 250g soli SKŁADNIKI: - 3 szt marchwi
Basia w kuchniZaczyna pachnieć wiosną, święta tuż tuż.Czas kompletowania meni na Wielkanoc. Jedną z tradycyjnych zup jest żurek podawany na talerzu lub w miseczce chlebowej. Jest to super rozwiązanie smakowe no i naczynia nie trzeba zmywać :) Chlebki robi się szybko, możemy zrobić je większe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram(...)mniej chlebka ze środka - tak przygotowane chlebki przed podaniem smaruję w środku samym białkiem i zapiekam w 160 stopniach przez 12-15 minut to dodatkowo ochroni przed wyciekaniem nam zupy Smacznego zajadania naczynia
Basia w kuchnitarg. Dowiecie się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki(...)smakowały wyśmienicie. Najbliższe mojemu sercu są pieczone pomidory po prowansalsku oraz rewelacyjne danie z trzech składników - libański ryż z soczewicą i duszoną cebulką. Pieczone pomidory z Prowansji Egipska zupa z soczewicy Kurczak z pomidorami i miodem Tunezyjska pieczona sałatka Gazpacho andaluz Libański ryż z soczewicą Tażin z klopsikami i jajkiem Książka jest ładnie wydana, ma twardą okładkę i dobrej
Chilli Czosnek i OliwaPrzepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami, m.in. w oryginale były z dodatkiem jogurtu- nam ta wersja nie przypadła do gustu. Idealnie smakują same, jak również jako dodatek np. do zup. Składniki na ok.15 sztuk: - 1kg surowych, obranych ziemniaków - 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - sól i pieprz do smaku - 1 łyżka mąki ziemniaczanej (nie trzeba) - olej kokosowy lub oliwa(...)wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu. Rewelacyjnie smakują same ale również jako dodatek do zupy np. grzybowej lub do żurku. Smacznego
Smaczne Zdrowemarjoram 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: ok. 5 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy marchewkę i makaron. Wlewamy bulion do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy marchewkę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Stawiamy garnek na gaz i gotujemy około 15 minut(...)marchewka będzie al dente. Potem dodajemy koncentrat pomidorowy, pieprz, paprykę, majeranek i pietruszkę. Całość gotujemy na wolnym ogniu jeszcze przez 5 minut. Zupę można podawać ze grzankami oraz jogurtem naturalnym (śmietaną) lub bez. ***** Before you start to cook the soup, get ready carrots and pasta. We pour the broth into the pot (first boil the broth) with water
Projekty ze smakiemmarjoram 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon of parsley Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, gotowanie: 30 godz., ilość porcji: ok. 6 Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy kurczaka (ja użyłam piersi i uda z kurczaka) i makaron. Gotujemy makaron, a kurczaka dokładnie myjemy. Wlewamy buliony do garnka (najpierw zagotować bulion) z wodą i dodajemy liść laurowy, ziele(...)Stawiamy garnek na gaz i 3 godziny na wolnym ogniu. 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojoną marchewkę, majeranek i pietruszkę. Dobrze mieszamy i dalej gotujemy na wolnym ogniu. Zupę podajemy z makaronem oraz jak ktoś chce kurczakiem. Całość posypujemy koperkiem do smaku. ***** Before you start to cook the soup, get ready chickien (I use the breast and thigh
Projekty ze smakiemSkładniki, 4 litry zupy: Bulion: 200 g żeberek 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 marchewka 0,5 korzenia selera 1 pietruszka (korzeń + liście) 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 4 ziarenka pieprzu 4 suszone grzybki Zupa: 0,5 kg czerwonych buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz i sól do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki
cooklifeDostałam wczoraj połówkę dużej dyni i postanowiłam tym razem poeksperymentować z dynią inaczej. Zazwyczaj robiłam zupę dyniową w różnych odsłonach, a to na mleku kokosowym z chili, albo z brandy, lub po prostu z nutą gałki muszkatołowej.Ale w ostatnich dniach nie miałam ręki do zupy dyniowej. A to kupiłam dynię... Dyniowe bułeczki pyszne i bardzo delikatne is a post
Nie Bo Piekłogotowaniu rosołu pozostaje nam zawsze dylemat, co zrobić z mięsem, na którym zupka się gotowała? Najprościej jest po prostu obrać je i wrzucić z powrotem do zupy. Najczęściej tak robimy, ale jeśli nie ma u nas amatorów na gotowane mięso , proponuję zrobić z niego pyszne mielone. Po odpowiednim doprawieniu nie odbiegają one od tych z mięsa wieprzowego(...)pewno zdrowsze i chudsze. Składniki: drobiowe mięso z rosołu (albo od innej zupy) 2 jajka 1 cebula łyżka musztardy sól, pieprz przyprawa do kurczaka koperek oliwa do smażenia masło sklarowane bułka tarta Wykonanie: Mięso obieramy, usuwając kości, chrząstki i skórę. Cebule kroimy na kilka części. W maszynce do mięsa (lub melakserze) mielimy ugotowane mięso wraz z cebulą. Dodajemy jajka, bułkę
Walijskie Pichcenie