Najprostsza zupa krem z cukinii jaką znam. Gdybym jej nie posypywała pestkami dyni właściwie byłaby nijaka. Ale zupy kremy w mojej opinii właśnie takie są, a posypywanie ich grzankami, czy groszkiem ptysiowym nie jest mi po drodze. Nie pisze tego aby kogoś zniechęcić, ale wręcz przeciwnie. Jeśli komuś nie w smak z cukinią, zupą kremem, albo jednym i drugim, niech(...)uduszonych warzyw wlej bulion (około 2 szklanki). 5. Użyj blendera aby zmixować na gładki krem. 6. Dopraw do smaku solą, pieprzem, i jeśli masz ochotę ostrą papryczką. 7. Podawaj zupę posypaną chrupkimi pestkami dyni, które będą "zagryzką" i parmezanem
Matka ŻywicielkaZupa w sam raz na jesienne wieczory. Idealna kombinacja ziół, przypraw i świeżego imbiru doskonale nas rozgrzeje, a słoneczny kolor trochę przypomni nam lato w te ponure dni. Każdy pewnie pamięta z dzieciństwa zupę dyniową jako bezsmakową i mdłą papkę. My złamiemy dzisiaj ten stereotyp i zrobimy pełną intensywnego smaku i aromatu potrawę. Zupa- krem z dyni SKŁADNIKI(...)garnku w 1 litrze wody rozpuszczamy dwie kostki rosołowe. Dodajemy upieczoną dynię, wszystkie przyprawy oraz resztę świeżych ziół. Gotujemy aż dynia się rozpadnie. Resztę blendujemy na gładką masę. Gotową zupę można posypać grzankami oraz prażonymi pestkami dyni. Smacznego
Zainspiruj się kuchniązwiązków mineralnych . "MARCHEW leczy artretyzm , choroby nerek , stany przedrakowe .Popijać wtedy dziennie litr soku z marchwi z dodatkiem pół litra soku z selera .Zupę z marchwi zaleca się ze względu na właściwości remineralizujące i odtruwające oraz zdolność przywracania w organizmie równowagi kwasowo - zasadowej . Zupa taka wskazana jest dla osób otyłych .Ma ona właściwości moczopędne , poprawia krążenie krwi , pobudza czynności(...)gruczołów wydzielania wewnętrznego .Marchew i jej liście powinny być dodawane do wszystkich zup jarzynowych , w których występuje por , cebula , czosnek , tymianek , rozmaryn , kalarepa , goździki , liść laurowy , seler , pietruszka . Zupa z marchwi powinna być spożyta w dniu przyrządzenia . Zawiera wtedy mniej azotanów .1 kg marchwi usuwa glisty zprzewodu pokarmowego w ciągu 24 godz. , jeśli nie przyjmuje się innego pokarmu . Spożywając
Proste Potrawypokroić w drobne półpierścienie Wsypać pora do garnka z mięsem, gotować około 30 min. Dodać do smaku sól, pieprz prawdziwy, mielony oraz tymianek - wymieszać Odlać do szklanki trochę ciepłej zupy i rozmieszać w niej pokrojony w drobną kostkę serek (ważne-by się nie "zważył") Gdy się rozpuści dodać to do zupy, zamieszać i ewentualnie dodać przegotowanej wody, tyle by całość(...)była zbyt gęsta i doprawić jeszcze do smaku maggi Zupy starcza dla ...8 osób, dlatego jeśli potrzebujemy upitrasić coś na większą imprezę to w sam raz:), a jak ograniczymy ilość składników będziemy mieć obiad dla dużej rodziny. Ważne, że przyrządzenie zupy jest proste i dość szybkie... A zupka jest syta na maksa
Proste Potrawywarzywa ( mniejszym kłopotem będzie zmiksować wszystko, ale w przepisie jest mowa tylko o warzywach) i odłożone mięso Na łyżce smalcu przesmażyć mąkę- zrobić zasmażkę i dodać ją do zupy -zamieszać energicznie i zagotować, ale uważać, by nie zrobiła się "klucha" Doprawić sokiem z cytryny ( ostrożnie, jeśli używaliśmy tartego chrzanu w occie), solą i pieprzem Już na talerzu można dodać(...)łyżkę śmietany. Pomysł z "Zupy- pomidorowa, ogórkowa i wiele innych" Muszę przyznać, że zupa choć jest dość oszczędna w składniki, to po jej przyrządzeniu pozostanie kilka naczyń do mycia, ale warto ją ugotować. Jest bardzo smaczna, syta i oryginalna w smaku. No chyba, że ktoś nie lubi chrzanu :( Ten przepis wykorzystam jeszcze nie raz, szczególnie gdy będę miała
Proste Potrawypół miękko, dodajemy przemyty groch łupany i gotujemy do miękkości obu Warzywa kroimy na drobno lub ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną(...)kiełbaskę :) Kto nie ma czasu na gotowanie grochu to może zrobić taką zupę tylko z grochu łupanego. Groch zawiera wapń, żelazo, fosfor, jod, potas, jod i dużo błonnika. Dlatego to zdrowe nasionka:) Z podanych składników ugotujemy zupy dla około 4 osób
Proste Potrawyużyłam mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle. Nie jest to potrawa skomplikowana, tylko taka by każdy mógł sam ją przyrządzić i przekonać się o walorach smakowych szpinaku. Bo w tej zupie najważniejszym składnikiem jest właśnie szpinak. Ja robiłam ją pierwszy raz, ale przypadła mi do smaku i wiem, że przyrządzę ją powtórnie. Szpinak 1000 listków świetnie się w niej sprawdził. Zachęcam(...)garnka z rosołem , gotujemy na małym ogniu około 20 min. Po ugotowaniu doprawiamy ewentualnie solą, pieprzem, ja dodałam odrobinę soku z cytryny Już na talerzu można dodać łyżkę śmietany. Zupę szpinakową możemy serwować z makaronem, jajkiem lub groszkiem ptysiowym. Mam nadzieję, że moja propozycja jest atrakcyjna dla wielbicieli szpinaku, a co ważne łatwa do przyrządzenia. Smacznego ! Zupę można zrobić oczywiście
Proste PotrawyDzisiejsza pogoda nastraja by zrobić sobie do jedzenia coś wyjątkowego, innego niż zawsze. Stąd moja propozycja właśnie - zupa czekoladowa, nie tylko dla wielbicieli czekolady :) Składniki : 1 tabliczka czekolady deserowej 1/2 l. mleka 2 kopiaste łyżki rodzynek sułtanek- można mniej pół filiżanki suszonych moreli - można mniej kopiasta łyżka cukru żółtko Przygotowanie: Morele moczymy około 1 godziny w wodzie, a potem(...)mleku zestawiamy je z ognia i dodajemy ostrożnie (cały czas mieszając) utarte żółtko, dobrze mieszamy do połączenia składników Morele kroimy w paseczki i wraz z rodzynkami dodajemy do zupy i jeszcze raz całość zagotowujemy. Zupa jest dość esencjonalna , a użyte morele, rodzynki oraz żółtko powodują jej zagęszczenie. Gdy zupa przeznaczona jest dla dorosłych możemy dodać do niej pół kieliszka winiaku
Proste Potrawytakie dni pragnie się rozgrzewających posiłków. Sezon dyniowy się rozpoczął, po raz pierwszy dyni użyłam jako puree. Bardzo mi zasmakowała, więc zaprzyjaźniłam się z nią na dłużej. Rozgrzewająca zupa krem z posmakiem imbiru i goryczą ostrości. Jestem w siódmym niebie! :) Składniki: 1/2 dyni hokkaido 1 l bulionu drobiowego (marchew, seler, pietruszka, skrzydełko z kurczaka) 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka ostrej(...)angielskie Sposób przygotowania: Do gotującego się bulionu drobiowego (gotujemy 15 minut) wrzucamy umytą, wydrążoną z nasion, obraną i startą na grubych oczkach dynię. Gotujemy 15 min. Pod koniec gotowania zupę zabielamy: 1/2 łyżki mąki kukurydzianej, trochę wody i 2 łyżkami jogurtu naturalnego (mieszamy w oddzielnej miseczce, a potem wlewamy do garnka z zupą). Dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy jeszcze przez chwilę
Truskawkowa FiestaZupa przygotowana z przepisu w książce A. Ciesielskiej "Filozofia zdrowia" , czyli zgodnie z Kuchnią 5 Przemian. Pyszna, sycąca, rozgrzewająca, pikantna zupa, wystarczyła mi za cały obiad:) Składniki na 2 porcje: * 2 -3 ziemniaki * 300 g porów * kawałek kapusty włoskiej - dodałam od siebie * łyżka masła * przyprawy: tymianek, kurkuma, kminek, imbir, pieprz cayenne, sól W Kuchni 5 Przemian ważna jest(...)bazylii lub łyżeczka soku z cytryny) (k) 2. uzupełniłam wrzątkiem (g) 3. odrobina masła (sł) 4. pieprz (o) i sól (sn) jeśli potrzeba 5. koperek (k) To moja pierwsza zupa tak ugotowana i na pewno będą następne, bo coś jest w tej kuchni, że bardzo przypadła mi do gustu, a właściwie do smaku:) Oczywiście taką zupę można ugotować bez przestrzegania
Zdrowa Kuchnia SowyZupa ekspresowa, ale niestety tylko dla posiadaczy blendera. Ma słodkawy posmak i jest bardzo pożywna. Może nie spodobać się mięsożercom, ale ma swój niespotykany urok. Fajna jako przystawka do mięsnego dania głównego. Do tego niezwykle tania! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w drobną kostkę i wrzucamy(...)BLENDOWANIE (3 min): zawartość garnka blendujemy mikserem na papkę. 3 minuty powinny wystarczyć. Pamiętajcie, że blender nie może pracować więcej niż 1 minutę bez przerwy, więc lepiej miksować zupę pulsacyjnie (włączyć na chwilę i wyłączyć – tak w kółko). 5. GRZANKI (2 min): powinny być ladnie zarumienione z obu stron. Ściągamy je z patelni i kroimy w sporą kostkę. 6. ŚMIETANA
Nerds KitchenTradycyjna polska zupa w moim wydaniu - gotowana zawsze w minimum 3 litrowym garnku - ze względu na duży popyt :) SKŁADNIKI (na 3 litry zupy) 1 bardzo duże udko z kurczaka (lub 2 małe ) 3 marchewki 1 pietruszka kawałek pora i selera 150 g kaszy jęczmiennej (12 czubatych łyżek) 1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego w wersji light(...)warzywa i kurczaka. Odlewamy do garnuszka pół kubka wywaru. Dodajemy kaszę, solimy i pieprzymy do smaku. Obieramy udko i siekamy na małe kawałki. Marchewkę kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze ok. 15 min., aż kasza zmięknie. Mieszamy odlany wywar ze śmietaną . Po odstawieniu garnka z kuchenki zabielamy lekko przestudzoną zupę
Moje Kuchenne RewelacjeMoja starszaa latorośl jest od kilku dni chora, w związku z czym aktywnie gotuje zupy by zjadł cokolwiek ciepłego. Jednakże rosół już nam się zdecydowanie przejadł, a pomidorowej nie lubi. Zainspirowana dość niską ceną kalafiora postanowiłam przygotować mu zupę krem z tego warzywa. Efekt przeszedł moje oczekiwania: zupa była pyszna, a maluch wcinał ze smakiem. A co najważniejsze… przygotowuje(...)pieprz Kalafior tniemy na różyczki. Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Warzywa gotujemy aż będą miękkie w lekko osolonej wodzie. Bulion w osobnym garnku podgrzewamy i dodajemy ugotowane warzywa. Zupę następnie blenderujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.Smacznego
Kolizje Smakówuczyć się na własnych błędach. Poprawić przepis albo ponownie nie robić. Ot, taka filozofia. Pierwsze podejście do raków okazało się porażką. Masochistycznie zdecydowałam się na drugie. Przepis na zupę znalazłam niechcący, szukając przepisu na raki w ogóle. Zakochane w zupach , bo stąd przepis , podświadomie "przestrzegały" mnie przed jej wykonaniem ;) Ale ja się uparłam. Przepis chyba z dziesięć(...)razy czytałam, ale... Krok po kroku wykonałam, krok po kroku napotykałam na te same trudności. Z finalną konkluzją też się zgadziłam. Od siebie dodam nawet- nigdy więcej zup żółtkiem zaprawianych. A fuj! Z całego zamieszania tylko to dobre, że liznęłam nieco wiedzy na temat gotowania raków, historii kulinarnej Dolnego Śląska i utwierdziłam, że eksperymentowanie jest nie dla mnie. raki
bastalena