zupa - 39132 przepisów (strona:1427/2609)

Dania z kurkami – 20 przepisów 16

sosie kurkowym Sos kurkowy Risotto z kurkami i bobem Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami Makaron z kurkami Tarta z kurkami Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Zupa z kurek Artykuł Dania z kurkami – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Krem z dyni 16

palnik, zagotowujemy warzywa i zmniejszamy płomień. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania dodajemy przyprawy- curry, estragon i tymianek, a pod koniec gotowania rozgniecione nożem, ząbki czosnku. Zupę studzimy, po czym blendujemy na gładko i przecieramy przez drobne sito.   Do kremu dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i wstawiamy na płomień w celu podgrzania.   Całość oprawiamy do smaku

R'n'G Kitchen
Zupa dyniowa z batatem 85

Pyszna, lekko pikantna, kremowa zupa dyniowa z dodatkiem batata, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni. Składniki: dynia hokkaido, pół dużego batata, duży ziemniak, bulion, szczypta papryki chili pieprz cayenne pestki słonecznika i dyni (ja użyłam mixu do sałatek) Przygotowanie: Ziemniaka i batata obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy

Lena Gotuje
Rosół 31

dnia czy niewłaściwej pogody na rosół. U nas nieważne czy to niedziela czy środek tygodnia, zawsze jest chętnie jedzony. Nie ważne też czy zima czy lato, na tą zupę zawsze znajdą się chętni. U nas rosół jedzony jest najczęściej z makaronem ale bywa też z ryżem czy kaszą, szczególnie z kaszą jaglaną. Jak wy najchętniej go jadacie? PRZEPIS ROSÓŁ Składniki

Dorota Smakuje
Zupa koperkowa 22

Delikatna zupa gotowana na porcji rosołowej z dodatkiem ziemniaków, marchewki i dużej ilości koperku.  Składniki: porcja rosołowa  - ok 500 g z drobiu, 250 g ziemniaków, 1 marchewka, 1 duży lub 2 mniejsze pęki koperku, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Ziemniaki obieramy kroimy w kostkę. Marchew obieramy, kroimy w kostkę lub w plastry. Do garnka wrzucamy porcję

Lena Gotuje
Chłodnik buraczano-ogórkowy 18

maślanką, dopraw solą, pieprzem i kminkiem, wsyp posiekany szczypiorek, wszystko wymieszaj i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. 6. Jajka obierz, przekrój na pół i dodaj do zupy przed podaniem

Z notatnika dietetyka
GROCHÓWKA Z OGNISKA PASTERYZOWANA W SŁOIKACH + FILMIK 26

obok na patelni podpiekamy cebulę z pokrojonym boczkiem i kiełbasą. Kości wędzone, już ugotowane, obieramy i dodajemy łącznie w przypieczonym boczkiem i kiełbaską do garnka. Mieszamy, majeranek, doprawiamy zupę do smaku. Teraz ważne aby często mieszać grochówkę aby nie przywarła do dna. Wodę dolewamy opcjonalnie, grochówka nie może być zbyt gęsta. Gotujemy wszystko około 30-  20 minut, doprawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa pomidorowa jak u babci 115

wcześniej były świeże ogórki, to nie mogło też zabraknąć zupy pomidorowej z tych, szczególnie dla mnie ulubionej odmiany, lima. Cudownie słodkie, soczyste, pachnące...no soki z nich to czysta poezja. Lima to kwintesencja pomidorowości. Tego smaku nic nie przebije. Arek Gie Składniki:           1,5 kg pomidorów lima 2 ząbki czosnku 50 g masła 1 litr

R'n'G Kitchen
Koldskål - duński chłodnik maślankowy na słodko 24

delikatną cytrynowo-waniliową nutą chłodnik idealnie sprawdza się w upalne popołudnia ale w swojej słodkiej wersji z pewnością nie jednemu przypadnie do gustu na letnie śniadanie. Do maślankowej schłodzonej zupy świetnie pasują sezonowe owoce, które rozjaśniają jej smak i dodają pysznej soczystości, a do tego kilka pokruszonych ciasteczek, dodających przyjemnie chrupiącego akcentu. Ja wykorzystałam tutaj kruszonkę, która została

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Zupa z młodej kapusty z pulpetami 20

Pyszna letnia zupa pachnąca koperkiem. Przygotowana jest z młodych warzyw więc robi się bardzo szybko. Delikatna a zarazem pożywna bo z dodatkiem pulpecików. Jeśli lubimy bardziej kwaskowe smaki można dorzucić jeszcze koncentrat pomidorowy, ja zostałam przy deliktnym smaku koperku. składniki: 700 g młodej kapusty 3 l bulionu 3-4 duże młode ziemniaki 3-4 średnie młode marchewki 1 cebula

Monia miesza i gotuje
Krupnik z pak choy 32

kapusty, tym delikatniejszy jej smak), soczystość i chrupkość (bardziej chrupiące są łodygi niż liście). Jest jadalna w całości – zarówno białe łodygi, jak i zielone liście. Można dodawać ją do zup, makaronów, dań z ryżu, dań typu stir-fry i wielu innych . Pak choy jest bogata w błonnik i jest niskokaloryczna – w 100g surowej kapusty jest tylko 14 kcal. Po więcej

Dorota Smakuje
Przepis na zupę - chłodnik litewski 24

dyskusyjna.       Zapraszamy na przepis na chłodnik.     Mariusz i Agnieszka    Link do filmu z przepisem Jak zrobić CHŁODNIK litewski❓ - Przepis na zupę na lato   Składniki: duży pęczek botwinki (jak mały to dwa) 0,5 litra wody mały pęczek koperku  mały pęczek szczypiorku  3 sztuki ogórków gruntowych duży pęczek rzodkiewek

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa krem z soczewicy i marchewki 29

Pyszna zupa z czerwonej soczewicy i marchewki, prosty przepis na pyszny i zdrowy obiad. Polecam... Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Zupa krem z zielonych szparagów 21

Prosty przepis na pyszną zupę, sezon na szparagi się zaczyna, więc warto wykorzystać ten czas i zrobić coś pysznego, dni wróciły chłodniejsze, więc zupka na rozgrzewkę będzie jak znalazł, polecam ... Zobacz przepis

Swojskie jedzonko