zupa - 39012 przepisów (strona:1436/2601)

Zupa gulaszowa z szynką i kluseczkami 79

Pyszna pożywna zupa na wzór strogonova, bograczu i tego typu dań ;-)  Składniki: 800 g szynki bez kości 1 duża cebula 20 dag pieczarek 2 marchewki 1 mała czerwona papryka sól, pieprz liść laurowy, ziele angielskie majeranek 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku słodka i ostra mielona papryka 1 łyżka adżiki  kluseczki: 10 łyżek mąki 6 łyżek wody

Kuchnia domowa Ani
Kapuśniak domowy 76

Kapuśniak domowy. Kapuśniak domowy z kiszonej kapusty.     Tradycyjny przepis na domowy kapuśniak z kiszonej kapusty. Zupa kapuśniak z ziemniakami i podsmażoną cebulką, doprawiona świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Najlepszy, domowy kapuśniak ugotowany na wędzonych żeberkach - oto przepis, składniki i przygotowanie krok po kroku. Składniki i przyprawy na domowy kapuśniak: około 300g wędzonych żeberek wieprzowych pęczek włoszczyzny, oczyścić, obrać

Moja Książka Kucharska
Zupa kalafiorowa na żurku 80

kocham eksperymenty w kuchni. Oczywiście kultowe dania mam opanowane, tradycję lubię, choć czasami od niej też odbiegam. Bo najważniejsze w tym wszystkim jest włożenie w potrawę swojego serca. Oczywiście zupa kalafiorowa musiała doczekać się mojej interpretacji.              Składniki:     1 mały kalafior 2 duże ziemniaki 2 marchewki 250 g boczku wędzonego 3 liście

R'n'G Kitchen
Zakwas na żur 54

tydzień”, ale od czasu do czasu faktycznie niech ma. Tak oto kisi się w ciepłej kuchni, zakwas na żur. Przepis prosty, ale nie wiem jak sprawdzi się w zupie. Mam nadzieję, że czegoś nie spieprzę, bo zakwas pachnie już w tej chwili bardzo dobrze. Zresztą, mieszkam na Śląsku, mam wiele osób, do których mogę zadzwonić i zapytać

Kardamonovy
Chłodnik litewski 47

dzisiaj zrobię. I oczywiście, w sekundę, moja obojętność zmieniła się w wiosenną obsesję na punkcie warzyw. Chłodnik wyszedł przesuper, ale wiadomo, że dopiero jutro będzie taki jak trzeba. Zupę robi się szybko i jest bardzo, bardzo zdrowa – zróbcie ją koniecznie. Składniki: pęczek botwinki z większymi buraczkami pęczek rzodkiewki pęczek koperku pęczek szczypiorku 3 ogórki gruntowe 1 litr maślanki, kefiru

Kardamonovy
Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym 48

końcu upchnęłam gdzieś genialną wędzoną fetę. Wychwalałam Wam ją w poprzednim poście, więc już milczę. Wiecie, że jedyne pory roku, w których jestem w stanie zjeść zupę to jesień i zima? Ale aleee… od czasu do czasu chłodnikiem nie pogardzę. Wczoraj było tak gorąco, że nic innego nie byłabym w stanie zjeśc ze smakiem. My jak zwykle kręcił nosem

Kardamonovy
Zupa koperkowa z lanymi kluskami 45

misce, ciasto musi mieć konsystencję gęstej śmietany. Ciasto wlewamy cienkim strumieniem do lekko gotującej się wody, mieszamy, gotujemy minutę od wypłynięcia klusek na powierzchnię. Przed podaniem dodajemy śmietanę. Artykuł Zupa koperkowa z lanymi kluskami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami 48

nawet nie wiem jak do niego dotarłam. Wiem natomiast, że zmusiły mnie do tego obecne upały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie. Składniki: 400 ml jogurtu greckiego 3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej 5 ogórków gruntowych 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku garść orzechów włoskich 1 łyżeczka oliwy extra virgin

Kardamonovy
Pomidorowa z tortellini 52

rozdrobniony czosnek smażymy chwilę na oliwie. Następnie dodajemy pomidory, gotujemy około 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie dodajemy bulion, ocet, sól, pieprz i cukier, gotujemy 10 minut. Zupę studzimy, miksujemy, wlewamy z powrotem do garnka, zagotowujemy, wrzucamy bazylię. Przelewamy do misek, dodając tortellini i ser. Na koniec można jeszcze skropić oliwą extra virgin. Artykuł Pomidorowa z tortellini pochodzi

Kardamonovy
Grochówka wegetariańska 55

rozdrobnione ząbki czosnku i paprykę, chwilę smażymy. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Grochówka wegetariańska pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Chłodnik z ogórkami i awokado 50

uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin. 2 dodatkowe ogórki kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do misek, posypujemy ją ogórkami, poszatkowanym szczypiorkiem, siemieniem i skrapiamy odrobiną oliwy. Artykuł Chłodnik z ogórkami i awokado pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Grochówka z białą kiełbasą 53

dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. . Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Grochówka z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Jabłczanka zupa z jabłek 97

mogę surowych) to wyszukuję tu i ówdzie wszystko co jest jabłkowe, regionalne i polskie... bo wiadomo że polskie jabłka są najlepsze. Ja zrobiłam ją w wersji kremowej. Ale ta zupa podawana jest zwykle kawałkami jabłek, zagęszczana skrobią i podawana z makaronem lub grzankami z chałki.  na 4 porcje 4 jabłka ( wybrałam championy) 1/2 szklanka wody sok z 1/2 cytryny

AZgotuj!
Grochówka z chipsem z boczku i grzankami 84

Jedna z najbardziej znanych zup polskich, każdy ją jadł ,nie każdy lubi. Dziś grochówka na wędzonce z chipsem z boczku i grzankami. SKŁADNIKI: ok. 1,5 szkl. grochu łuskanego Kawałek dobrego, wędzonego boczku (ok.100-150 gr) Włoszczyzna (por, seler, korzeń pietruszki) 2 średnie marchwie 4 średnie ziemniaki Sól Majeranek Cienkie plasterki boczku Kromka czerstwego chleba PRZYGOTOWANIE: Groch na noc trzeba namoczyć

Kopystką po garach
Fasola z suszem owocowym – kuchnia podkarpacka 68

Brzysk, malowniczej miejscowości położonej pomiędzy Jasłem a Pilznem, na zachodzie Podkarpacia.  W naszym regionie połączenie fasoli i suszonych śliwek to znana bożonarodzeniowa tradycja, jednak zwykle jest to zupa podawana na słodko. Fasola z suszem owocowym z Brzysk jest nietypowa, ponieważ zagęszcza się ją śmietaną i podaje na słono. Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk opublikowano w zbiorze regionalnych dań

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania