Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na bardzo dobrą zupę. Nie wiem czy oglądacie i znacie Kingę Paruzel ? ta dzisiejsza zupka jest właśnie według jej przepisu. Polecam. Składniki: 1 bakłażan 2 duże ziemniaki 4 szt. pomidorów bez skórki ( może być z puszki ) 30 -40 g makaronu oliwa 2 łyżeczki tymianku sól, pieprz natka pietruszki 2 łyżki śmietany wywar rosołowy(...)Dodajemy tymianek i ziemniaki. Całość dusimy ok. 5 minut. Zalewamy wywarem rosołowym. Gotujemy na małym ogniu do czasu , gdy ziemniaki zmiękną. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. miękki dodajemy do zupy. Pod koniec gotowania wrzucamy bakłażana i śmietanę. Całość jeszcze chwilkę gotujemy. Smacznego
Słodkości i nie tylkochwilke gotujemy Wylaczamy palnik i znow odlewamy zupe do miski i dodajemy ze 4 - 5 lyzek smietany Mieszmy to co w misce i powoli wlewamy do zupy ciagle mieszajac Zupa juz jest gotowa Gotujemy makaron wedlug przepisu na opakowaniu Zupe podajemy ciepla z makaronem Smacznego
Klaudynkowa kuchniaZupa nie musi być wstępem do dalszej części obiadu. Może być całym posiłkiem jeśli jest pełna różnych składników, smaków i kolorów. Naprawdę nie trzeba wiele żeby taką przygotować - ot, wystarczy przejrzeć zawartość lodówki i na pewno znajdziemy coś co można wykorzystać. A zawartością jednej miseczki pysznej zupy nasycimy się i rozgrzejemy w chłodny dzień. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzawybraniem swojej ulubionej zupy mam problem bo lubię różne. Pomidorowa, kartoflanka, rosół, jarzynowa - każda inna. Jednak w czołówce na pewno jest ogórkowa. Taka gęsta, kwaśna, z dużą ilością ogórków, oczywiście takich kiszonych samodzielnie w domu. No i chyba jednak z ziemniakami chociaż wersja z ryżem też mi smakuje. Do takiej zupy obowiązkowo czosnek i dużo koperku. Tak, uwielbiam ogórkową. ROZWIŃ
Smaczna Pyzajakiś czas temu całą, razem ze skórą, a potem wybrałam miąższ i to czego nie zużyłam od razu popakowałam do pojemników i zamroziłam. Kilka razy miałam gotową bazę do zupy albo ciasta. Ta ostatnia porcyjka też trafiła do gara powstała bardzo prosta zupa. A na blogu "Mężczyzna gotuje" można przeczytać od dzisiaj zapis rozmowy jaka miała miejsce niedawno
Smaczna PyzaBotwinka to taka wiosenna zupa i teraz smakuje najlepiej. Jest gęsta od dużej ilości młodych liści, warzyw, zieleniny i smakowita a ja postanowiłam wzbogacić ją jeszcze innymi wiosennymi roślinami. Kwaskowego posmaku nadał prawdziwy kiszony w domu barszczyk. Botwinkę podaję z jajkami ugotowanymi na twardo, ale z ziemniakami też będzie dobrze smakować jeśli ktoś się uprze na pożywniejszą wersję. Jednak według(...)mnie tej dzisiejszej nic więcej nie potrzeba ! Zobacz przepis na inną wersję botwiny - Zupa botwinkowa z mięsem i chrzanem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZupa z dużą ilością mięsa, z kolorową papryką, cebulą i czosnkiem. Rozgrzewające danie idealne na jesienne i zimowe obiady. Składniki: pół kg mięsa z szynki, pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej, pół papryki zielonej, 3-4 pieczarki, duża cebula, marchewka, 3 ząbki czosnku, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka masła, sól, pieprz, łyżka majeranku, łyżka wędzonej papryki w proszku, 3-4 liście
Lena GotujeZupa pieczarkowa z brokułem to z pewnością niezbyt popularne połączenie, ale uwierzcie mi na słowo, że smakuje wybornie! Powstała już jakiś czas temu na życzenie mojej córki i od tamtej pory wielokrotne gościła na naszym stole. Możecie ją zabielić śmietaną lub pozostawić w lżejszej wersji. Smacznego! Czytaj więcej
Di gotujeJest to moja opcja na zrobienie zupy typu Ramenu w domu. Dodatki mogą być dowolne - u mnie tym razem gotowane mięso, chrupiący plaster boczku, pikantne kiełki rzodkiewki, aromatyczny olej sezamowy i oczywiście jajko. Składniki: 1 kg kości wieprzowych, 500 g porcji rosołowej z kurczaka, duża cebula, pół główki czosnku, 250 g makaronu ramen, 4 łyżki sosu sojowego, przypawa miso
Lena Gotujeokolic otrzymałam od Pani Marii Walentyny. W jej domu gotowane suszone grzyby wysmaża się ze śmietaną i dodaje się je do wywaru grzybowego z zakwasem na barszcz. Tak przygotowana zupa grzybowa ma lekko kwaskowy posmak barszczu, a jednocześnie przyjemny kremowy smak śmietany. Ten smaczny barszcz podaje się z uszkami grzybowymi. Barszcz grzybowy ze śmietaną – kuchnia podkarpacka Składniki: 2 litry wody
Trzeci talerzogniu przez 2-2,5 godziny. 4. Na pół godziny przed końcem gotowania dodaj natkę pietruszki, lubczyk oraz zieloną część pora i sos sojowy. 5. Dopraw pieprzem do smaku. Zupę podawaj z lanymi kluskami, makaronem lub ryżem
Z notatnika dietetykaJedni bardzo lubią tą zupę inni nienawidzą, ja należę do tej pierwszej grupy i bardzo mi smakuje. Szczególnie w zimny dzień , bardzo rozgrzewa i jest pyszna. Polecam … Zobacz przepis
Swojskie jedzonkososie kurkowym Sos kurkowy Risotto z kurkami i bobem Pierogi z kaszą gryczaną i kurkami Makaron z kurkami Tarta z kurkami Kasza pęczak z kurkami, orzechami laskowymi i szpinakiem Zupa z kurek Artykuł Dania z kurkami – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakujepalnik, zagotowujemy warzywa i zmniejszamy płomień. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania dodajemy przyprawy- curry, estragon i tymianek, a pod koniec gotowania rozgniecione nożem, ząbki czosnku. Zupę studzimy, po czym blendujemy na gładko i przecieramy przez drobne sito. Do kremu dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i wstawiamy na płomień w celu podgrzania. Całość oprawiamy do smaku
R'n'G KitchenPyszna, lekko pikantna, kremowa zupa dyniowa z dodatkiem batata, posypana chrupiącymi pestkami słonecznika i dyni. Składniki: dynia hokkaido, pół dużego batata, duży ziemniak, bulion, szczypta papryki chili pieprz cayenne pestki słonecznika i dyni (ja użyłam mixu do sałatek) Przygotowanie: Ziemniaka i batata obieramy ze skóry. Kroimy w kostkę. Dynię oczyszczamy z pestek, kroimy w kostkę. Całość wrzucamy do garnka, zalewamy
Lena Gotuje