zupa - 39012 przepisów (strona:1431/2601)

Sos aksamitny pomidorowy 20

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: ? puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? szczypta suszonego oregano

To co kocham
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 17

Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często

To co kocham
Kapuśniak na żeberkach 28

Uważam kapuśniak za zupę, do której należy dorosnąć, bo w dzieciństwie zdecydowanie nie lubiłam go, chociaż podobno babcia robiła najlepszy. Przyznam się, że to mój pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki

To co kocham
Chłodnik ogórkowy z awokado 18

Najlepsze letnie zupy to chłodniki – zimne, od gęstych warzywnych po lekkie owocowe, na słono i na słodko. Są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i dietetyczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Moja propozycja to aromatyczny chłodnik ogórkowy z dodatkiem awokado i zieleniny, który doskonale syci i orzeźwia. Nie wiem jak u Was, ale moi domownicy na hasło

To co kocham
Rosół z kaczki 29

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i zawsze jego zapach przenosi mnie do tamtych lat. Osobiście rosół gotuję rzadko, może nawet za rzadko, bo tylko kilka razy w roku. Wynika to z tego, że będąc dzieckiem cierpiałam na migreny weekendowe, a właściwie na migreny niedzielne. Szkoła

To co kocham
Gazpacho – dieta dr Dąbrowskiej 27

Gazpacho, hiszpańska zupa na diecie. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się z surowych warzyw – cebuli, papryki, ogórka, pomidorów. Na diecie dr Dąbrowskiej bez oliwy, ale poza dietą jak najbardziej. Składniki: – 1 papryka – 3 ogórki gruntowe – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – kilka liści bazylii – sól, pieprz do smaku

To co kocham
Żurek wielkanocny na białej kiełbasie z jajkiem na twardo. 42

wyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez żurku. Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuje taki żurek, ugotowany na swojskiej białej kiełbasie i podany z jajkiem na twardo. Ta klasyczna, prosta do zrobienia zupa, często gości na moim stole, ale musze przyznać, ze w Wielkanoc smakuje jakoś wyjątkowo. Składniki: około 500 g białej kiełbasy 1.5 l zimnej wody 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka

Pani M - kuchnia smakowita
Zupa krem z dyni 37

garnka, zalewamy wodą i blendujemy.Całość zagotowujemy. Teraz są dwie opcje: 1. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym 2. Przecieramy zupę przez sito, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Do Was należy wybór. Smacznego

R'n'G Kitchen
Placek wytrwany z boczkiem i porem 58

oraz sera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego. Składniki: 1 por 200 g boczku wędzonego w kawałku

Kuchnia MagdaLeny
Czym różni się żurek od barszczu białego? 41

Barszcz biały i żurek wyglądają bardzo podobnie, ale to jakże dwie różne zupy. Zobacz, jak je przyrządzić ! Artykuł Czym różni się żurek od barszczu białego? pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Zupa na podniesienie poziomu żelaza 37

pokrojone buraki oraz liść lautowy i ziele angielskie. Zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić dosmaku.Gotować kilka minut (7-10). Wlać zakwas i zagotować. Wyjąć liść laurowy a zupę zmikoswać na krem.  Podawać z czarną soczewicą. Polecam gotować soczewicę 25-30 minut. Nie jak zalecają producenci 45minut. Jest po prostu rozgotowana. Najlepiej po 25 minutach sprawdzić czy już jest

AZgotuj!
Tajski bulion drobiowy baza do zup 30

cebula; 3 cm kawałek świeżego imbiru; pół małego pęczka świeżej kolendry; listki limonki kaffir; sól, pieprz w ziarenkach; przepis na tajski bulion drobiowy Artykuł Tajski bulion drobiowy baza do zup pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Chlebowa kwaśnica 31

zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek, gotujemy 15 minut od zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko. Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans. Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa z żołądków 603

Pyszna zupa, rozgrzewająca, idealna na chłodne dni. U mnie lekko pikantna, ale możecie zrobić łagodną jeśli wolicie. Dla mnie rewelacja, jedna praca i obiad na dwa dni. Super sprawdzi się również na imprezie jako ciepłe danie. Polecam Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Prosty wywar warzywny na zupy i sosy 35

WARZYWNY SKŁADNIKI 1 większa lub dwie mniejsze marchewki; 3 duże pietruszki; mały kawałek selera; garść natki pietruszki; sól, pieprz; przepis na prosty wywar warzywny Artykuł Prosty wywar warzywny na zupy i sosy pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka

Proponowane wyszukiwania