śmietanę i ser feta. ? Wszystkie składniki razem jeszcze miksować 30 sekund. ? Doprawić solą i pieprzem – trzeba spróbować, bo feta jest słona. ? Schłodzić. Jeśli wszystkie składniki są z lodówki, zupa jest gotowa do spożycia. ? Wylać na talerze, posypać koperkiem. ? Jajka pokroić w plasterki, położyć na chłodniku
To co kochambulionem drobiowym i ugotować do miękkości ok. 15 minut. ? Zmiksować na gładki krem, dodać serek i jeszcze raz zmiksować. Przyprawić. ? Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. ? Przed podaniem posypać zupę pestkami dynii i natką pietruszki
To co kochamminut. ? Zdjąć z kuchenki, dodać liście bazylii i ser feta, zmiksować. ? Dopiero teraz posolić, bo feta jest słona, i doprawić pieprzem ? Dodać sok z cytryny. ? Podawać posypane koperkiem. ? Zupa jest wyśmienita z grzankami lub groszkiem ptysiowym
To co kochamminut ? Na maśle przesmażyć czosnek, dodać ogórki, chwilę poddusić i dodać do mięsa. ? Wrzucić pomidory, doprawić do smaku, dodać pokrojone w plasterki oliwki i natkę pietruszki. ? Gęstą zupę rozlać do miseczek, dodać plasterki cytryny i podawać z bagietką. Z pryjemnością informuję, że tym daniem zakwalifikowałam się do półfinałów ogólnopolskiego konkursu na Blogerszefa
To co kochamSycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa ? 1 seler ? 4 marchewki ? 2 pietruszki ? 5 ziemniaków ? 2 łyżki vegety Mięso ? 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości ? 4 cebule ? 1 papryka czerwona ? 25 dkg pieczarek ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia oraz ? 1 puszka groszku konserwowego
To co kochamJest to podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin i wartości odżywczych. Chłodnik ten robiłam według przepisu Adama Chrząstowskiego
To co kochamSezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: ? puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych ? 1 cebula ? 2 ząbki czosnku ? 2 serki topione śmietankowe po 100 g ? szczypta suszonego oregano
To co kochamFlaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą króla Władysława Jagiełły, teraz królują na polskich stołach, bardzo często
To co kochamUważam kapuśniak za zupę, do której należy dorosnąć, bo w dzieciństwie zdecydowanie nie lubiłam go, chociaż podobno babcia robiła najlepszy. Przyznam się, że to mój pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi się w ustach żeberkami. Następny będzie z golonką! Składniki
To co kochamNajlepsze letnie zupy to chłodniki – zimne, od gęstych warzywnych po lekkie owocowe, na słono i na słodko. Są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i dietetyczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Moja propozycja to aromatyczny chłodnik ogórkowy z dodatkiem awokado i zieleniny, który doskonale syci i orzeźwia. Nie wiem jak u Was, ale moi domownicy na hasło
To co kochamRosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i zawsze jego zapach przenosi mnie do tamtych lat. Osobiście rosół gotuję rzadko, może nawet za rzadko, bo tylko kilka razy w roku. Wynika to z tego, że będąc dzieckiem cierpiałam na migreny weekendowe, a właściwie na migreny niedzielne. Szkoła
To co kochamGazpacho, hiszpańska zupa na diecie. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się z surowych warzyw – cebuli, papryki, ogórka, pomidorów. Na diecie dr Dąbrowskiej bez oliwy, ale poza dietą jak najbardziej. Składniki: – 1 papryka – 3 ogórki gruntowe – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – kilka liści bazylii – sól, pieprz do smaku
To co kochamwyobrazić sobie wielkanocne śniadanie bez żurku. Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuje taki żurek, ugotowany na swojskiej białej kiełbasie i podany z jajkiem na twardo. Ta klasyczna, prosta do zrobienia zupa, często gości na moim stole, ale musze przyznać, ze w Wielkanoc smakuje jakoś wyjątkowo. Składniki: około 500 g białej kiełbasy 1.5 l zimnej wody 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka
Pani M - kuchnia smakowitagarnka, zalewamy wodą i blendujemy.Całość zagotowujemy. Teraz są dwie opcje: 1. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym 2. Przecieramy zupę przez sito, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Do Was należy wybór. Smacznego
R'n'G Kitchenoraz sera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego. Składniki: 1 por 200 g boczku wędzonego w kawałku
Kuchnia MagdaLeny