zupa - 39012 przepisów (strona:1430/2601)

Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami 16

nawet nie wiem jak do niego dotarłam. Wiem natomiast, że zmusiły mnie do tego obecne upały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie.  Składniki: 400 g jogurtu greckiego 3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej 5 ogórków gruntowych 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku garść orzechów włoskich 1 łyżeczka oliwy extra

Kardamonovy
Chłodnik z ogórkami i awokado 23

uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy do niego poszatkowane zioła, sok z cytryny, sól i pieprz, mieszamy i wkładamy do lodówki na parę godzin. 2 dodatkowe ogórki kroimy w kostkę. Zupę przelewamy do misek, posypujemy ją ogórkami, poszatkowanym szczypiorkiem, siemieniem i skrapiamy odrobiną oliwy. Podobne przepisy: Gazpacho Chłodnik z kalarepą Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym

Kardamonovy
Rosół drobiowy 23

jednak w to wątpić, bo niby czemu miałoby go u mnie zabraknąć. To nie jest przecież jakaś fizyka kwantowa. Zresztą każdy ma swój pomysł na rosół, jedni robią tę zupę na paru rodzajach mięs, inni dodają podroby, jabłka. Jak ktoś będzie chciał mnie zjeść to i tak zje, najczęstsze kłótnie na grupach kulinarnych dotyczą carbonary i rosołu. U mnie dziś

Kardamonovy
Zupa botwinkowa z pulpetami 41

Zupa botwinkowa z pulpetami i ziemniakami, pachnąca koperkiem - pyszny letni i syty obiad. Składniki: 2 pęczki botwinki, 5-6 średniej wielkości ziemniaków 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowego), jajko, mała cebula, ok 1 l bulionu, pęczek koperku, sól, pieprz   Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jajko oraz dużą szczyptę soli i pieprz. Mieszamy razem. Formujemy

Lena Gotuje
Ogrodowy lubczyk a maggi w płynie 37

Przepis na maggi w płynie Domowa maggi przyprawa w płynie z lubczyku ogrodowego. Lubczyk a maggi, jak zrobić domową przyprawę w płynie do zup, mięs i marynat? Krótka lista składników, łatwe wykonanie to cały przepis na domową maggi. Jak tylko pamiętam, przetwory z lubczyku przewijały się przez mój rodzinny dom. Lubiśnik lekarski tak nazywany dawniej, dziś bardzie popularny pod nazwą

Dieta moja pasja
Chłodnik z ogórków kiszonych 40

solą i pieprzem. 4. Całość schłodź w lodówce. 5. Przed podaniem posyp natką pietruszki i szczypiorkiem oraz dodaj pokrojone w kostkę dodatkowe ogórki kiszone, doda to fajnej tekstury do zupy. Chłodnik możesz też podawać z jajkiem na twardo

Z notatnika dietetyka
Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów 27

przesmażamy pokrojone pomidory (10 minut) wraz z czosnkiem. Całość przelewamy  do garnka z  włoszczyzną. Z garnka usuwamy pora i zielone części łodyg selera. Gotujemy chwilę i miksujemy. Zupę można przetrzeć przez sito. Podawać z bazylią i świeżo mielonym pieprzem

AZgotuj!
Rosół wołowo-drobiowy z tortellini 40

rosołu. Rosół z tortellini Warto wiedzieć robiąc rosół wołowo-drobiowy z tortellini. Po zagotowaniu całości na rosole zebrać może się szara piana zwana szumowiną . Należy ją zebrać łyżką do zupy bądź łyżką cedzakową. Dzięki usunięciu piany rosół będzie bardziej klarowny. Rosół należy gotować pod przykryciem, na bardzo małym ogniu. Gotujący się rosół powinien gotować się bardzo wolno, całość ma dosłownie

MeCooks
Chłodnik pomidorowy z jajkiem 21

śmietanę i ser feta. ? Wszystkie składniki razem jeszcze miksować 30 sekund. ? Doprawić solą i pieprzem – trzeba spróbować, bo feta jest słona. ? Schłodzić. Jeśli wszystkie składniki są z lodówki, zupa jest gotowa do spożycia. ? Wylać na talerze, posypać koperkiem. ? Jajka pokroić w plasterki, położyć na chłodniku

To co kocham
Krem z brokuła 23

bulionem drobiowym i ugotować do miękkości ok. 15 minut. ? Zmiksować na gładki krem, dodać serek i jeszcze raz zmiksować. Przyprawić. ? Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. ? Przed podaniem posypać zupę pestkami dynii i natką pietruszki

To co kocham
Krem z zielonego groszku 24

minut. ? Zdjąć z kuchenki, dodać liście bazylii i ser feta, zmiksować. ? Dopiero teraz posolić, bo feta jest słona, i doprawić pieprzem ? Dodać sok z cytryny. ? Podawać posypane koperkiem. ? Zupa jest wyśmienita z grzankami lub groszkiem ptysiowym

To co kocham
Soljanka z polędwicy 20

minut ? Na maśle przesmażyć czosnek, dodać ogórki, chwilę poddusić i dodać do mięsa. ? Wrzucić pomidory, doprawić do smaku, dodać pokrojone w plasterki oliwki i natkę pietruszki. ? Gęstą zupę rozlać do miseczek, dodać plasterki cytryny i podawać z bagietką. Z pryjemnością informuję, że tym daniem zakwalifikowałam się do półfinałów ogólnopolskiego konkursu na Blogerszefa

To co kocham
Zupa gulaszowa 26

Sycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa ? 1 seler ? 4 marchewki ? 2 pietruszki ? 5 ziemniaków ? 2 łyżki vegety Mięso ? 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości ? 4 cebule ? 1 papryka czerwona ? 25 dkg pieczarek ? 3 liście laurowe ? kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca ? sól, pieprz do smaku ? olej do smażenia oraz ? 1 puszka groszku konserwowego

To co kocham
Chłodnik litewski 24

Jest to podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin i wartości odżywczych. Chłodnik ten robiłam według przepisu Adama Chrząstowskiego

To co kocham

Proponowane wyszukiwania