Zimową porą nasze organizmy łakną sytych i rozgrzewających zup, dlatego dzisiaj przedstawiamy kolejny przepis właśnie na takie danie. Uwielbiam w tej zupie kluseczki :). Przepis krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryCoś mnie wzięło na zupy z kluskami. Dzisiaj ponownie gości na blogu zupa z kaszą gryczaną, ale dodatek ziemniaczanych kopytek sprawia, że jest jeszcze lepsza. Polecam wypróbować. Ewa :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście
Przepisy Aleksandryzbyt dobrze, a nie zawsze mam ochotę robić mielone, czy grzanki. Jest jednak jeszcze jeden sposób. Przypomniało mi się o nim, gdy znalazłam w szafce wyschniętą na kamień bułkę. Zupa chlebowa! Nie potrzeba do niej wiele, większość składników zawsze mamy w domu. Jest to obiad niezwykle tani, szybki i smaczny. W sam raz na tą naszą niepogodę. Dziś na obiad(...)Zupa chlebowa z boczkiem i kwaśną śmietaną Świeżo zmiksowana i jeszcze spieniona, ale i tak ślicznie się prezentuje w białym talerzu :) Do jej przygotowania potrzebujemy: 3 razowe, żytnie bułki (lub odpowiednią ilość chleba) 1 cebulę 2 ząbki czosnku ok. 1,5 l bulionu lub rosołu ok. 200 g chudego boczku 2 łyżki masła przyprawy: kminek, majeranek, słodką mieloną paprykę, sól
Ratunku obiadulubione. Te pierwsze zrobiłam sama drugi raz. Już za pierwszym podejściem przekonałam się, że będę je robić zdecydowanie częściej. Tym razem była do tego świetna okazja. W planach miałam zupę ogórkową, a zupa gotowana nie na mięsie to dla mnie nie zupa. Później jednak nie zawsze jest ochota na to ugotowane mięso i często nie wiadomo(...)niego zrobić. Ja specjalnie kupiłam tego mięska więcej, bo od początku wiedziałam, jak chcę je wykorzystać. To trochę taka ekonomia-gastronomia. Zupę gotujemy na mięsie, z którego później robimy pierogi. Nic się nie marnuje. Lubię takie rozwiązania. Lubię kiedy dzięki daniu z dnia poprzedniego, później mogę przyrządzić całkiem nową potrawę i to jeszcze jaką smaczną. Takie gotowanie daje mi ogromną
Ratunku obiadKrem porowo-ziemniaczany jest najłatwiejszą i najtańszą zupą jaką kiedykolwiek ugotowałam. Co zaskakujące jest też niesamowicie pyszna, mimo, że doprawiona jedynie solą. Spróbujcie koniecznie i sprawdźcie sami, jak smaczne potrafią być najprostsze potrawy! Przepis z książki Julii Child "Gotuj z Julią" Zupa krem porowo-ziemniaczana Składniki na 6 porcji: 3 szklanki posiekanego pora (2 średnie sztuki
Obiad za dychęKrem z zielonego groszku, to jedna z ulubionych zup moich dzieciaków. Jest gęsta sycąca, lekko słodka, choć nieco przełamana smakiem słonego sera. Poza tym nie bez znaczenia jest fakt, że jej delikatnie zielony kolor kojarzy mi się z wiosną, na którą tak długo już czekam... Zupa krem z zielonego groszku Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie zielonego groszku
Obiad za dychęroku z utęsknieniem czekam, kiedy na straganach pojawią się małe buraczki. Kocham je miłością absolutną i nie wyobrażam sobie wiosny bez zupy z botwinki. Według mnie to pozycja obowiązkowa. Spróbujcie koniecznie! Składniki: 1 pęczek botwinki (liście wraz z buraczkami) 2 marchewki 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cytryny 1/2 pęczka koperku liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka suszonej mieszanki bulionowej(...)Dodać ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszankę bulionową i liść laurowy. Gotować przez około 20 minut na wolnym ogniu. Botwinkę umyć, buraczki obrać, całość drobno posiekać. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości (ok. 15 minut). Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać na gorąco, ze śmietaną i posiekanym koperkiem. Smacznego! Wyliczenia: botwinka
Obiad za dychęZupa dyniowa z mlekiem kokosowym jest jedną moich ulubionych, w sezonie jesiennym. Rewelacyjnie rozgrzewa, więc jest idealna na chłodniejsze dni, a jej energetyczny kolor przywodzi na myśl minione już lato. Jeśli dodacie do niej grzanki, z powodzeniem zastąpi cały obiad, bo syci naprawdę na długo. Polecam! Składniki: 1 kg obranej dyni, pokrojonej w dwucentymetrową kostkę 3 średnie ziemniaki(...)zlać do czystego naczynia. Można je przechowywać w lodówce przez 48 godzin lub zamrozić. Jeśli nie chce się Wam robić mleka kokosowego samodzielnie, możecie użyć tego z puszki, niestety zupa będzie wtedy droższa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojoną dynię, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę. Całość zalać 1,5 litra wody
Obiad za dychęznalazłam zakopane niczym skarb pirata opakowanie soczewicy... czerwonej... Kupiona "wieki temu" czekała na debiut w mojej kuchni. I dzisiaj przyszedł na nią czas!!! Przejrzałam kilka przepisów na zupę - wybrałam z nich to co lubię, dodałam swoje i tak powstała moja ZUPA Z SOCZEWICY. Składniki: mała cebula; pół pora; marchewka; mała pietruszka; 2 ziemniaki; 2 łyżki oliwy; 1 szkl. soczewicy
MiksturownikDzisiejszy wpis dedykuję Dominice, która kilka dni temu zapytała mnie o przepis na zupę krem z brokuła. No przecież to moja ulubiona zupka jest, a na blogu po niej ani śladu... Także od dziś już będzie: Zupa krem z brokułów. Składniki na 4 porcje: brokuły - mogą być mrożone; 1 litr bulionu warzywnego; pieprz; pieczywo na grzanki. Brokuły myjemy, dzielimy
MiksturownikSałatka z warzyw z zupy :) Co zwykle robisz z warzywami, które gotują się w wywarze na zupę? Otóż marchewka, pietruszka i seler, jeśli są ugotowane, a nie rozgotowane, stanowią świetną bazę na pyszną sałatkę! Zwłaszcza, że już same w sobie przesiąknięte są przyprawami, które zazwyczaj dodajemy do wywaru (ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, lubczyk itp). Czytaj dalej
Kraina Tysiąca SmakówZupa gulaszowa z piersią z kurczaka Zupa gulaszowa, ale w wersji z filetem z kurczaka. Przygotowuje się ją szybko, bo mięso nie musi się długo gotować, żeby było miękkie. Jest też bardzo treściwa i sycąca. Z podanej ilości składników wychodzi duża, rodzinna porcja :) Dla trzyosobowej rodziny spokojnie wystarczy na dwa dni. Można też podać ją w różnych wariantach, świetnie smakuje
Kraina Tysiąca SmakówKupiłam kalarepki. Miała być zupa, już po raz drugi się do niej szykowałam, bo za pierwszym razem zanim kalarepka wylądowała w zupie, to została zjedzona przeze mnie na surowo i zupa musiała się bez niej obejść;) Tym razem też nie miała szczęścia (zupa), bo stwierdziłam, że dawno nie jadłam soczewicy i może fajne by było połączyć ją z ryżem
Zdrowa Kuchnia Sowyobiad... - pomidorowa - Łamiąc tradycję, dziś u mnie - pomidorowa. Wszak to wtorek, a nie czwartek - ale nic mi innego do głowy nie przyszło.. Taka pomidorowa na szybko. POMIDOROWA ZUPA - przepis 1,5 l wody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu(...)łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Makaron Wielicki WSTĄŻKA - produkowany tradycyjną metodą walcową, z najwyższej jakości kaszki makaronowej i semoliny oraz ze świeżych jaj. Makaron nawet po bardzo długim czasie gotowania
kolorowotorcikowoSzybki obiad - zupa z soczewicy Gdy nie ma czasu na gotowanie, a mi się to nadzwyczaj często zdarza - najlepszym i najszybszym wyjściem jest zupa. Tym razem ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy - przyznam - pierwszy raz. Mi posmakowała, dzieciaki i mąż - stękały przy jedzeniu... Mimo wszystko będę ją robić co jakiś czas, może z czasem przekonają się to jej smaku. Przepis - zupa
kolorowotorcikowo