zupa - 39012 przepisów (strona:1444/2601)

Krem z kalafiora z popcornem z kaszy gryczanej 98

Przepyszny Krem z kalafiora z chrupiącym popcornem z kaszy gryczanej to świetny pomysł na obiad lub kolację, a dla niektórych nawet na śniadanie. Tak, tak! Zupy na śniadanie, szczególnie jesienią i zimą z dodatkiem zbóż (jak w tym przypadku – kaszy gryczanej) z powodzeniem zastąpić mogą wszelkie owsianki, jaglanki czy kanapki. Rozgrzeją nas, pobudzą do działania i zaopatrzą w porcję

Moja Delicja
BARSZCZ UKRAIŃSKI 79

Barszcz ukraiński to zupa warzywna z dodatkiem buraka ćwikłowego. Barszcz przygotować można wyłącznie z warzyw lub dodać do niego również mięso. W barszczu poza marchewką czy pietruszką znaleźć można fasolę, kapustę a co niektórzy dodają także grzyby. Barszcz podawany jest najczęściej z kwaśną śmietaną i świeżo krojonym koperkiem. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Barszcz

MeCooks
Zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą 77

Zupa pomidorowa z soczewicą jest gęsta, aromatyczna i bardzo sycąca. Idealnie rozgrzewa w pochmurne, dżdżyste jesienne dni. Odpada przy tym odwieczny dylemat pomidorówki - z makaronem, czy z ryżem? Ta trzecia opcja z czerwoną soczewicą jest i najsmaczniejsza i najzdrowsza. Muszę stwierdzić, że czerwona soczewica i pomidory to przesmaczny duet, warto wypróbować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kartoflanka z grzybami 61

Dzień dobry. Grzybowe szaleństwo trwa. Tym razem są to grzyby, które można kupić przez cały rok - pieczarki i boczniaki. To jedna z zup "nawinie". W lodówce miałam trochę jednych, trochę drugich grzybów, kawałeczek boczku. Oto efekt - pyszna  zupka. Potrzebujemy: 2 litry dowolnego rosołu 4 średnie ziemniaki 20 dag pieczarek 20 dag boczniaków 1 średnia cebula 0,5 szkl ugotowanej

Co w garnkach piszczy
Co na obiad, żeby nie było nudno? Sięgnij po delikatesy 125

się, pomimo że w wielu europejskich krajach, i to wcale nie tak nam odległych, serowarstwo urosło wręcz do rangi sztuki. Sery mogą składnikiem wielu dań makaronowych, sosów, dipów lub zup . Niezwykle pyszną przystawką lub zakąską okaże się deska serów, która będzie świetnie komponować się z winem lub rzemieślniczym piwem. Warto poznawać gatunki serów pochodzące z krajów, które na serowarstwie zbudowały

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bulion warzywny 70

marchew, korzeń pietruszki, cebula, seler korzeniowy oraz por. Warzywa te są podstawą bulionu, który w zależności od pożądanego smaku wzbogacić można ziołami czy pikantną papryką. Bulionu najczęściej używam do zup, risotto, sosów, duszenia warzyw i mięs. Bulion przetrzymywać można w lodówce przez kilka dni. Idealnie nadaje się także do mrożenia. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook

MeCooks
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 90

suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach wydobywa z nich cały smak i słodycz, którym potem nasiąka cała zupa w trakcie chłodzenia przez noc. Do tak przygotowanego barszczu nie trzeba dodawać ani grama cukru. W tym barszczu zaskoczyły mnie dwie rzeczy. Po pierwsze smak, który już był

Moja Delicja
Curry laksa z kurczakiem i makaronem ryżowym 78

Curry laksy wg. przepisu Gordona Ramsay’a , i która to bardzo trafiła w nasze kubki smakowe. Dzisiejsza laksa jest dość podobna smakiem, ale robi się ją z całego kurczaka. Zupa jest bardzo rozgrzewająca, pikantna (więc świetnie podkręci nasz metabolizm) oraz bardzo zdrowa. Kolendra oraz imbir mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Kolendra pomaga oczyścić organizm z toksycznych metali, ma działanie bakteriobójcze (pomaga

Moja Delicja
Rosół z kaczki 83

przygotowania aromatycznego sosu z kaczki lub do confitu z kaczki), zamiast nogi daję drugie skrzydło. Dzięki temu z jednej całej kaczki mam kilka obiadów. Rosół z kaczki jest tłustą zupą, ale w prosty sposób możecie go odtłuścić (szczegóły w przepisie). Kiedyś nie byłam fanką rosołu z kaczki. Najzwyczajniej mi nie smakował, a wszystko przez brak dwóch przypraw, dzięki którym “nieprzyjemnie

Moja Delicja
DOMOWY BARSZCZ CZERWONY 97

buraczki oraz czosnek roztarty z solą. Barszcz czerwony uzupełnić wrzątkiem do 2 litrów, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i kwasem z buraków. Zagotować i zestawić z ognia. Do zupy wsypać posiekaną zieleninę. Barszcz czerwony można zabielić śmietaną rozmieszaną z 1 łyżką mąki. Miłego gotowania! Czerwony barszcz. Barszcz czerwony z ziemniakami

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z pasternaka 81

imbir Rosół wlewamy do ganka, dodajemy pokrojone  warzywa i mięso z rosołu, gotujemy do miękkości i dokładnie blendujemy. Dodajemy przyprawy i śmietanę . Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia. Kremową zupę podajemy z grzankami

Gotowanie jest łatwe
Grzyby w oleju do słoików z cebulką 75

ciągu następnych dwóch dni. Jeśli tego nie zrobimy, grzyby na pewno nam się zepsują. Grzyby z tego przepisu są delikatne, kruche, bardzo sprężyste. Doskonale nadają się do sosów, do zup, wypasionych jajecznic, a także jako samodzielne danie np. z ziemniakami , kaszą lub makaronem . Polecamy! Składniki: na 3 kg grzybów 0,8 litra oleju 3 – 4 cebule sól i pieprz

Kuchnia Na Wypasie
Zupa dyniowa z ryżem 95

Dziś na blogu przepis na szybką zupę z dynią i ryżem.  Pyszna, treściwa idealna na chłodne dni. Polecam:) Składniki: 2 L bulionu 1 kg dyni  2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula 2 ząbki czosnku masło szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowy  sól, pieprz dodatkowo: szklanka ryżu natka pietruszki Wykonanie: Dynię pokroić

magiczna kuchnia Kasi
Zupa ze świeżych grzybów 64

www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Ja pominęłam w swojej wersji tłuszcz. Natomiast wywar gotowałam na bazie ćwiartki z kurczaka i warzyw. Dodałam do zupy zarówno ziemniaki jak i drobny makaron nitki. Doprawiłam dodatkowo kminkiem, majerankiem i pieprzem ziołowym. Do podprawienia użyłam śmietany 18%  Dla zainteresowanych udostępniam zdjęcie strony w/w książki

Kulinarne przemyslenia
Zupa krem z jesiennych warzyw 71

maśle - dla wydobycia smaku. Następnie zalewam wodą i gotuję do miękkości warzyw. Dodaję przecier i przyprawy i jeszcze chwilę gotuję ( jakieś 3-4 min)  a następnie wszystko miksuję. Zupę można podawać z grzankami, dodać mięso , dla tych co lubią lub po prostu delektować się smakiem tak jak jest

Kuchnia Pełna Emocji

Proponowane wyszukiwania