Długo nie mogłam przemóc się do dań typu chłodnik. Okazuje się jednak, że taka zupa na zimno świetnie smakuje i sprawdza się podczas prawdziwie gorących, letnich dni. Chłodnik z botwniki to jeden z najczęściej przygotowywanych. Zachwyca różowym kolorem i jest dość szybki w przygotowaniu. Lista zakupów (na 4 porcje) 500 ml bulionu 1 pęczek botwniki 400 g kefiru lub jogurtu
Proste-przepisy.plRosół z papryczkami padron – to mój pomysł na pyszną zupę trochę w stylu zero waste . Zostało mi kilka papryczek padron, na które już nikt nie miał zbytniej ochoty i szukałam sposobu by je wykorzystać. Akurat gotowałam rosół, a wiadomo do wywaru im więcej warzyw tym lepiej by był bardziej aromatyczny i smaczny. Polecam. Papryczki padron – jedliście już? Ich nazwa
Dorota SmakujePyszny, świeży i orzeźwiający! Czyli przepis na letni CHŁODNIK Z OGÓRKÓW. Nie ma nic lepszego na upalne dni niż zupa, która nie wymaga gotowania! Artykuł CHŁODNIK Z OGÓRKÓW pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEChłodnik z ogórków małosolnych. Domowe chłodniki przygotowywane latem to ochłoda dla ciała i ducha. Bardzo często je robię z różnych składników, w zależności na co mam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZupa szczawiowa kojarzy mi się nieodmiennie z dzieciństwem. Jej kwaskowaty smak nieco przypomina żurek ale jest świeższy i bardziej wyrazisty. Do tego cieszy wiosenną zielenią. Doskonała z jajkiem i domowymi grzankami. Składniki: łyżka masła łyżka oliwy por 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 500g łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 korzeń pietruszki średniej wielkości seler 5 sporych garści szczawiu 3 ziemniaki
Pyry na Gazpowiedział? on jest smaczny o każdej porze roku i smakuje obłędnie. Dziś wersja na własnym zakwasie, zrobicie go sami bo to rzecz prosta. Potem będziecie delektować się wspaniałą zupą przez cały rok. Barszcz chrzanowy na zakwasie. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieRazem z warzywkami i białą kaszą gryczaną łopatka stworzyła niezapomniane doznania samkowe i rzeczywiście spędziliśmy razem cudowne chwile. Zanim Króliś wrócił do domu, łopatka za pomocą magii wyparowała z zupy i mieliśmy dwa szczęśliwe stworzenia. Mnie, bo zeżarłąm pyszną łopatke i Królisia, bo zeżarł cud malina krupnik. Pierwszy raz robiłam krupnik z białą kaszą gryczaną. Mega fajowy. Królisiowi
Spice things upRosół z kury z pokrzywą Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. Jak ugotować rosół? Kilka składników: mięso, warzywa, przyprawy i najważniejsze – czas, bo rosół lubi
Dorota SmakujePyszna sycąca zupa- idealna na chłodniejszy deszczowy dzień. Podaje ją z grzankami ,posypaną startym żółtym serem i świeżym tymiankiem. Dużo smaku dodaje jej wolno smażona cebula i sery. Polecam
Swojskie jedzonkoZupa ze świeżego szczawiu z mięsnymi kulkami, jajkiem, zabielona śmietaną. Składniki: 700 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, jajko surowe, 2 duże pęczki szczawiu, cebula, sól, pieprz, majeranek, śmietana, jajka ugotowane na twardo Przygotowanie: Szczaw dokładnie myjemy i drobno siekamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy. Do mięsa dodajemy jedno surowe jajko, dużą szczyptę soli, pieprzu oraz majeranku. Mieszamy dokładnie. Formujemy kulki
Lena Gotujepokrojoną cukinią, ziemniakiem i cebulą- smażyć Wszystko zmiksować, przełożyć do garnka z 1/2 l bulionu Zagotować, doprawić do smaku sokiem, solą i pieprzem Jeśli ktoś potrzebuje bardziej sytą zupę to można dodać ugotowane, rozdrobnione jajko
Proste PotrawyDelikatna, efektownie wyglądająca zupa krem z zielonego groszku. Jest najsmaczniejsza ze świeżych warzyw, ale po sezonie możecie ją także zrobić z groszku mrożonego. Kremowa dzięki śmietance i aromatyczna dzięki serom. Składniki na ok 4-5 porcji: 1,5 - 2 litry wody 500 gram groszku zielonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 duży ziemniak 200 gram sera pleśniowego
Życie zaczyna się w kuchniszczypta pieprzu Dodatkowo: grzanki Przygotowanie: Na łyżce masła podsmażyć posiekaną cebulkę i przeciśnięty czosnek. Dodać pomidory z puszki i sok z pomarańczy – gotować przez 15 minut. Następnie zmiksować zupę za pomocą blendera, doprawić solą i pieprzem. Całość wymieszać z posiekaną natką pietruszki i startą skórką z pomarańczy. Podawać z grzankami. Smacznego. Krok po kroku: 1. Podsmażyć cebulę i czosnek
KuchniaWeDwoje.plPyszna i prosta zupa z kapusty oraz mięsa mielonego w sosie pomidorowym. Składniki 500g mięsa mielonego 1 cebula 2 pomidory mała główka kapusty 200 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki kostka rosołowa sól pieprz koperek Przygotowanie Do dużego garnka około (3litry) wkładamy drobno pokrojoną kapustę, następnie na patelni smażymy pokrojoną cebulkę z mięsem mielonym i doprawiamy przyprawami. Po podsmażeniu wrzucamy
Wasze Przepisy