barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń Wiejskich Wierzbna pod Jarosławiem. Przepis opublikowano w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju
Trzeci talerzZupa ze szpinakiem czyli zielona, kaszą jęczmienną zagęszczona, na ostro doprawiona, miętą orzeźwiona. Bardzo sycąca, kubki smakowe pobudzająca, a do tego w 25 min ją się przygotowuje i niewiele kosztuje. Składniki: 1 duża marchew, 1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonka), 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej
Moniki Smakołykiziemniaków 150 g pieczarek 1 cebula 40 g soczewicy 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka sól, pieprz ostry sos chili Przygotowanie: Cebule obrać pokroić … Czytaj dalej Pożywna zupa z jarmużem
czarrna od kuchnidobrze pomrozić wieże grzyby, z których można wyczarować przepyszne dania. W ubiegłym roku bór obdarzył nas mnóstwem prawdziwków. Właśnie z nich powstała prosta, a zarazem bardzo smaczna, zupa grzybowa. Składniki: 200 g makaronu łazanki 300 g mrożonych prawdziwków 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka masła ghee 1,2 litra bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false
R'n'G KitchenLekka zupa krem brokułowo szpinakowa z gruszką i cheddarem. Smakuje tak jak wygląda. Jest delikatna, gruszka i ser dodają jej fajnego smaczku. Robi się ją naprawdę szybko. Nie ma przy niej dużo pracy wbrew pozorom. Zapewniam was że zachwycicie rodzinę i gości. 1 mały brokuł 750 ml bulionu warzywnego 100 ml wina białego 200 g szpinaku świeżego 1 cebula
wesoła kuchniaogniu - co chwilę mieszając. Do garnka dolewamy bulion (kostki rozpuszczone we wrzątku). Całość doprawiamy gałką, papryką i imbirem - gotujemy max 40 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupkę. Przygotowaną zupę przelewamy do miseczek - polewamy mleczkiem, posypujemy pieprzem i papryką. Podajemy z płatkami parmezanu, dekorujemy lubczykiem
Alutka-Gotujegładką masę, wlewamy wodę i bulion, i ponownie mieszamy. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy suszoną miętę, sól, pieprz i pęczak. 3) Zupę serwujemy posypaną świeżymi ziołami i plastrem masła
Roślinożerni urlopowiczeOprócz przepysznych słodyczy to właśnie cykoria jest głównym kulinarnym skojarzeniem z Belgi ą . Można ja zrobić na miliony sposobów, ale jednym z ciekawszych jest zupa krem! Składniki (3-4 porcje): - 3 cykorie - 2 małe ziemniaki - 2 szklanki bulionu - 2 szklanki wody - 200 ml śmietanki 12% - szczypta gałki muszkatołowej, pieprz - pęczek koperku - grzanki (do podania) Przygotowanie: 1) Obieramy cykorię i wrzucamy
Roślinożerni urlopowiczeminuty. 5) Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy kosteczki halloumi. Smażymy przez około 2 minuty, rzadko mieszając. Halloumi powinno się zarumienić. 6) Zawartość garnka blendujemy. Zupę posypujemy pestkami dyni, zielskiem i halloumi
Roślinożerni urlopowiczetemperaturze ok 200 °C do czasu, aż warzywa będą miękkie i zarumienione. To, że podana porcja jest duża nie jest przypadkowe :) Z takiego zestawu warzyw można przygotować pyszną zupę-krem - nie jesz dwa razy tego samego, nie jest nudno, nie jest pracochłonnie :) Krem z pieczonych warzyw Składniki: ok 700 g pieczonych warzyw ok 0,5 l bulionu drobiowego ewentualnie
Gary Bez dnaDopraw solą i pieprzem do smaku. 10. Wyjmij kurczaka i wołowinę - będziesz mogła wykorzystać je później, np. do przygotowania drugiego dania. 11. Bulion przecedź przez gęste sito. Ja zupę podałam z ryżem - skoro po azjatycku, to po azjatycku ;) Ale równie dobrze smakuje np. z domowymi kluskami
Z notatnika dietetykaflaków w wersji wegańskiej. Flaczki z boczniaków to pyszna zupka pełna warzyw. Jest lekka i dietetyczna, a do tego świetnie smakuje! Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie. Aby zupa nie była mdła w smaku i nabrała charakteru, należy ją dobrze przyprawić. Dlatego w przepisie oprócz soli i pieprzu znajduje się pełno różnych przypraw jak: imbir, gałka muszkatołowa, papryka
Kuchnia MagdaLenycukrem i sosem sojowym. Dodaj listki świeżego tymianku. Przykryj garnek i gotuj na malutkiej mocy palnika 30 minut. 5 minut przed końcem gotowania dodaj pastę curry i dobrze wymieszaj. Zupę dokładnie zblenduj, podawaj gorącą. Ingredients: (4 servings) 2 cans of chopped tomatoes ( 800 g.) 6 tablespoons of olive oil 1 large onion 1 teaspoon smoked pepper 1/2 red pepper
Delicious PlaceMoja wersja azjatyckiej zupy laska zawiera polecaną przez ze mnie we wcześniejszych przepisach z pastę curry Cosmovedy. Możecie też taką pastę wykonać sami. makaron z czerwonej fasoli adzuki - 1 opakowanie ( lub dowolnego) pasta curry - 1 łyżka tofu - 1 opakowanie opcjonalnie: dorsz lub krewetki lub pierś z kurczaka - 400 g ok 1,5 l. bulionu warzywnego czosnek - 2 ząbki
AZgotuj!Zupa warzywna pikantna Po świętach już dość było tych tłustych i kremowych ciast, teraz trzeba trochę zmienić swój jadłospis na lżejszy i dziś proponuję smaczną zupkę warzywną. Przepis z internetu. Składniki: kapusta pekińska - 0,5 szt papryka czerwona - 1 szt pomidory - 3 szt seler - kawałek cebula - 2 szt listek laurowy - 2 szt ziele angielskie - 4 ziarna oliwa z oliwek majeranek
Kuchnia Danusi