zupa - 39749 przepisów (strona:1454/2650)

Rosół z kaczki 68

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i zawsze jego zapach przenosi mnie do tamtych lat. Osobiście rosół gotuję rzadko, może nawet za rzadko, bo tylko kilka razy w roku. Wynika to z tego, że będąc dzieckiem cierpiałam na migreny weekendowe, a właściwie na migreny niedzielne. Szkoła

To co kocham
Gazpacho – dieta dr Dąbrowskiej 65

Gazpacho, hiszpańska zupa na diecie. Nie wymaga gotowania i jest podawana na zimno. Składa się z surowych warzyw – cebuli, papryki, ogórka, pomidorów. Na diecie dr Dąbrowskiej bez oliwy, ale poza dietą jak najbardziej. Składniki: – 1 papryka – 3 ogórki gruntowe – 1 szklanka soku z pomidorów – 1 cebula – kilka liści bazylii – sól, pieprz do smaku

To co kocham
Zupa krem z dyni 70

garnka, zalewamy wodą i blendujemy.Całość zagotowujemy. Teraz są dwie opcje: 1. Dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym 2. Przecieramy zupę przez sito, dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podajemy z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Do Was należy wybór. Smacznego

R'n'G Kitchen
Placek wytrwany z boczkiem i porem 100

oraz sera cheddar, pieczony w piekarniku. To świetna alternatywa dla pizzy lub tarty. Smakuje dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można być pysznym dodatkiem do sałatek, czy zup typu krem. Placek jest bardzo sycący, więc sprawdzi się też jako przekąska do pracy lub szkoły, np. w towarzystwie jogurtu naturalnego. Składniki: 1 por 200 g boczku wędzonego w kawałku

Kuchnia MagdaLeny
Czym różni się żurek od barszczu białego? 88

Barszcz biały i żurek wyglądają bardzo podobnie, ale to jakże dwie różne zupy. Zobacz, jak je przyrządzić ! Artykuł Czym różni się żurek od barszczu białego? pochodzi z serwisu Wędrówki po kuchni

Wędrówki po kuchni
Zupa na podniesienie poziomu żelaza 76

pokrojone buraki oraz liść lautowy i ziele angielskie. Zalać wodą do zakrycia warzyw. Posolić dosmaku.Gotować kilka minut (7-10). Wlać zakwas i zagotować. Wyjąć liść laurowy a zupę zmikoswać na krem.  Podawać z czarną soczewicą. Polecam gotować soczewicę 25-30 minut. Nie jak zalecają producenci 45minut. Jest po prostu rozgotowana. Najlepiej po 25 minutach sprawdzić czy już jest

AZgotuj!
Tajski bulion drobiowy baza do zup 63

cebula; 3 cm kawałek świeżego imbiru; pół małego pęczka świeżej kolendry; listki limonki kaffir; sól, pieprz w ziarenkach; przepis na tajski bulion drobiowy Artykuł Tajski bulion drobiowy baza do zup pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Chlebowa kwaśnica 59

zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy, kapustę, posiekaną cebulę i czosnek, gotujemy 15 minut od zawrzenia. Studzimy, miksujemy na gładko. Boczek i kiełbasę, kroimy w kostkę. Dodajemy do zupy razem z przyprawami, gotujemy przez kwadrans. Wlewamy sok, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa gulaszowa z żołądków 665

Pyszna zupa, rozgrzewająca, idealna na chłodne dni. U mnie lekko pikantna, ale możecie zrobić łagodną jeśli wolicie. Dla mnie rewelacja, jedna praca i obiad na dwa dni. Super sprawdzi się również na imprezie jako ciepłe danie. Polecam Zobacz przepis

Swojskie jedzonko
Prosty wywar warzywny na zupy i sosy 62

WARZYWNY SKŁADNIKI 1 większa lub dwie mniejsze marchewki; 3 duże pietruszki; mały kawałek selera; garść natki pietruszki; sól, pieprz; przepis na prosty wywar warzywny Artykuł Prosty wywar warzywny na zupy i sosy pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Zupa kapuśniak na szynce 72

Zupa z kapusty kiszonej, gotowana na mięsie z szynki.  Składniki: 600 g mięsa z szynki, 500 g kiszonej kapusty, duża marchewka, 4 duże ziemniaki, ziele angielskie, liść laurowy, łyżka majeranku suszonego, pieprz, 2 l bulionu Przygotowanie: Szynkę dzielimy na 3-4 mniejsze kawałki. Gotujemy w bulionie przez około 30-35 minut aż mięso będzie miękkie. Dodajemy starą na dużych

Lena Gotuje
Rosół drobiowy 72

jednak w to wątpić, bo niby czemu miałoby go u mnie zabraknąć. To nie jest przecież jakaś fizyka kwantowa. Zresztą każdy ma swój pomysł na rosół, jedni robią tę zupę na paru rodzajach mięs, inni dodają podroby, jabłka. Jak ktoś będzie chciał mnie zjeść to i tak zje, najczęstsze kłótnie na grupach kulinarnych dotyczą carbonary i rosołu. U mnie dziś

Kardamonovy
Szybkowar przepisy 181

kurczakiem wędzonym Golonka w kapuście z szybkowaru Parzybroda z szybkowaru Fasolka po bretońsku z szybkowaru Żeberka z szybkowaru Szybciej się nie da! Brokułowa z szybkowaru. Krupnik z szybkowaru Zupa fasolowa z szybkowaru Jak ugotować buraki Jak ugotować ciecierzycę Jak ugotować fasolę czerwoną w szybkowarze Biała fasola z szybkowaru Jak ugotować ziemniaki w szybkowarze Jak ugotować kaszę jaglaną w szybkowarze

Dorota Smakuje
Bogracz gulasz węgierska zupa gulaszowa 70

porządne łyżki smalcu z mangalicy; mały plasterek wędzonej słoniny z mangalicy; 1 duża cebula; duża żółta papryka; 2-3 łyżki słodkiej, mielonej papryki; 1... Artykuł Bogracz gulasz węgierska zupa gulaszowa pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka
Grochówka wojskowa czyli zupa grochowa 68

surowe); kilka plastrów szynki dojrzewającej; korzeń pietruszki; 1 marchewka; mały kawałek selera; kawałek pora (opcja); masło klarowane; suszony majeranek; sól, pieprz; przepis na grochówkę wojskową Artykuł Grochówka wojskowa czyli zupa grochowa pochodzi z serwisu Kuchnia Tomka

Kuchnia Tomka