zupa - 39132 przepisów (strona:1462/2609)

Zupa z krewetek i papai 107

momentu zawrzenia), przez 40 min. Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans. W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki. Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Żur z tłuczonymi (posztamfowanymi) ziemniakami 95

pory wielka przeciwniczka żuru się przekonałam. Czysty, prawie klarowny żur, do tego kopczyki tłuczonych ziemniaków, plasterki kiełbaski i skwarki z boczku, tak mogę jeść. Zresztą dodanie gniecionych kartofli do zupy, szczególnie do żuru to od lat sposób na oszczędność w kuchni, czyli zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam po innym obiedzie. Takie ziemniaki na śląsku nazywa się “posztamfowanymi” czyli tłuczonymi. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa krem z pieczarek 138

szklanki bulionu (u mnie wołowy) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka groszek ptysiowy … Czytaj dalej Zupa krem z pieczarek

czarrna od kuchni
Lekka zupa z kurczakiem 177

kapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora, zielona część 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ostrej pasty z … Czytaj dalej Lekka zupa z kurczakiem

czarrna od kuchni
Zupa kapuściana z kurczakiem 159

zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się

Bullio
Zupa kapuściana z kurczakiem 159

zupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się

Bullio
Zielone szpecle (spätzle) jarmużowe 163

szczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej. Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie. Lubię kolorowe makarony i wykorzystuję do ich barwienia sezonowe warzywa. Kolorowe kluseczki dzięki dodatkom mają nie tylko więcej walorów zdrowotnych, ale i cieszą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem brokułowo - serowy 132

Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą w takiej ilości aby warzywa były przykryte. Gotować do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami

Kuchenne aromaty
Ramen 129

Ramen nie lubi pośpiechu, a sekret tej zupy tkwi w długo gotowanym wywarze, w którym powoli uwalnia się umami, legendarny piąty smak. Najważniejszym związkiem, który wywołuje odczuwanie smaku umami, jest kwas glutaminowy, z którym spotykamy się zwykle pod postacią jego soli- glutaminianu sodu. Dokładnie tego samego, oznaczonego na etykietach jako E-621, kojarzonego z najbardziej przetworzoną, śmieciową pseudożywnością. Tymczasem glutaminian

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem porowo-ziemniaczana z wędzonym łososiem (Crema di porri e patate con salmone affumicato) 136

czasu do czasu. Na koniec dolewamy gorący bulion, wrzucamy 2 gałązki natki i kilka listków majeranku.  Całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy warzywa do miękkości ok. 15 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kawałeczkami wędzonego łososia,  natką pietruszki, skrapiamy oliwą extravergine d'oliva, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli

La grande e la piccola cuoca
Makaron z łososiem i cukinią 187

Makaron z łososiem i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, a wychodzi najlepsze jak przygotuje je Madzia. Idealne połączenie wędzonego łososia z suszonymi pomidorami i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu) 164

Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu)  Jeżeli przez przypadek lub też nie, ugotowaliśmy ciecierzycę, to po odlaniu dwóch chochelek ugotowanej ciecierzycy z jej wywarem (do sałatki na przykład), połączymy z jedną puszką pokrojonych pomidorów, dodamy tymianek, prażoną szalotkę oraz aromatyczne przyprawy, to uzyskamy cenną w witaminy oraz minerały expresową pomidorową bez tłuszczu

Wino Francja Kuchnia
Zupa gulaszowa 156

Zimową porą sięgamy po potrawy,które nas rozgrzeją i dostarczą energii.  Zupa gulaszowa jest ku temu odpowiednia.   500 g chudej szynki wieprzowej 1 cebula  1 papryka czerwona 1 żółta papryka 3 ziemniaki  1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ogórki konserwowe  800 ml bulionu  1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne

Kolorowa kuchnia Elki
Żarska zupa rozgrzewająca 99

Lekki mróz i tak daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min. Składniki 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g) 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 litra bulionu wołowego 2 łyżki kaszy pęczak 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
Zupa meksykańska 151

koncentrat pomidorowy i wodę (ok. 2 szklanki, w zależności od preferencji konsystencji). 5. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dusimy kilka minut. Zupa meksykańska jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę B 1 (pochodzącą z fasoli

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach