momentu zawrzenia), przez 40 min. Wywar przecedzamy dodajemy papaję, mleko kokosowe i gotujemy przez kwadrans. W tym czasie krewetki obieramy z pancerzy, usuwamy „czarną nitkę”, kroimy na kawałki. Zupę blendujemy, dodajemy pokrojone krewetki i ryż. Gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenpory wielka przeciwniczka żuru się przekonałam. Czysty, prawie klarowny żur, do tego kopczyki tłuczonych ziemniaków, plasterki kiełbaski i skwarki z boczku, tak mogę jeść. Zresztą dodanie gniecionych kartofli do zupy, szczególnie do żuru to od lat sposób na oszczędność w kuchni, czyli zagospodarowanie ziemniaków, które zostały nam po innym obiedzie. Takie ziemniaki na śląsku nazywa się “posztamfowanymi” czyli tłuczonymi. Czytaj
Bernika - moj kulinarny pamietnikszklanki bulionu (u mnie wołowy) 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 1/2 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka groszek ptysiowy … Czytaj dalej Zupa krem z pieczarek
czarrna od kuchnikapusty pekińskiej 1 marchewka kawałek pora, zielona część 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki mleka 1 łyżeczka ostrej pasty z … Czytaj dalej Lekka zupa z kurczakiem
czarrna od kuchnizupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się
Bulliozupa to banalnie prosty sposób na wykorzystanie liści kapusty, których nie zużyjecie podczas robienia gołąbków. Zawsze zostają mi liście, które są za małe lub się porwały, a staram się
Bullioszczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej. Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej. Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie. Lubię kolorowe makarony i wykorzystuję do ich barwienia sezonowe warzywa. Kolorowe kluseczki dzięki dodatkom mają nie tylko więcej walorów zdrowotnych, ale i cieszą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Warzywa wrzucić do garnka, zalać wodą w takiej ilości aby warzywa były przykryte. Gotować do miękkości. Dodać serek śmietankowy, wszystkie składniki zmiksować za pomocą blendera, doprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z grzankami
Kuchenne aromatyRamen nie lubi pośpiechu, a sekret tej zupy tkwi w długo gotowanym wywarze, w którym powoli uwalnia się umami, legendarny piąty smak. Najważniejszym związkiem, który wywołuje odczuwanie smaku umami, jest kwas glutaminowy, z którym spotykamy się zwykle pod postacią jego soli- glutaminianu sodu. Dokładnie tego samego, oznaczonego na etykietach jako E-621, kojarzonego z najbardziej przetworzoną, śmieciową pseudożywnością. Tymczasem glutaminian
Smakowity Blog Kulinarnyczasu do czasu. Na koniec dolewamy gorący bulion, wrzucamy 2 gałązki natki i kilka listków majeranku. Całość mieszamy, przykrywamy, gotujemy warzywa do miękkości ok. 15 minut. Przygotowaną zupę miksujemy na gładki krem. Przed podaniem posypujemy kawałeczkami wędzonego łososia, natką pietruszki, skrapiamy oliwą extravergine d'oliva, oprószamy świeżo zmielonym pieprzem. **** PREPARAZIONE Pulite i porri, lavateli, asciugateli
La grande e la piccola cuocaMakaron z łososiem i cukinią to jedno z moich ulubionych dań, a wychodzi najlepsze jak przygotuje je Madzia. Idealne połączenie wędzonego łososia z suszonymi pomidorami i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wegetariańska zupa pomidorowa z ciecierzycą, prażoną szalotką oraz tymiankiem (bez tłuszczu) Jeżeli przez przypadek lub też nie, ugotowaliśmy ciecierzycę, to po odlaniu dwóch chochelek ugotowanej ciecierzycy z jej wywarem (do sałatki na przykład), połączymy z jedną puszką pokrojonych pomidorów, dodamy tymianek, prażoną szalotkę oraz aromatyczne przyprawy, to uzyskamy cenną w witaminy oraz minerały expresową pomidorową bez tłuszczu
Wino Francja KuchniaZimową porą sięgamy po potrawy,które nas rozgrzeją i dostarczą energii. Zupa gulaszowa jest ku temu odpowiednia. 500 g chudej szynki wieprzowej 1 cebula 1 papryka czerwona 1 żółta papryka 3 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ogórki konserwowe 800 ml bulionu 1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne
Kolorowa kuchnia ElkiLekki mróz i tak daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min. Składniki 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g) 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 litra bulionu wołowego 2 łyżki kaszy pęczak 1 łyżeczka
R'n'G Kitchenkoncentrat pomidorowy i wodę (ok. 2 szklanki, w zależności od preferencji konsystencji). 5. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dusimy kilka minut. Zupa meksykańska jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę B 1 (pochodzącą z fasoli
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach