zupa - 39012 przepisów (strona:1464/2601)

Pulpeciki rybne w rosole 146

Magda Bardzo wyrazisty, słodki od marchewki i pachnący pietruszką i lubczykiem warzywny rosół a do tego delikatne, subtelnie cytrynowe rybne kuleczki to moja propozycja na świąteczną zupę. Możecie ją podać zamiast tradycyjnego drobiowego rosołu lub zaserwować na Wigilię- na pewno będzie smacznym zaskoczeniem. Składniki (na 4 porcje): 250g białej ryby, bez skóry i ości – użyłam mintaja 1 małe jajko

Smaczna Strona
Barszcz biały z grzybami 147

rodzinnym domu po barszczu czerwonego z uszkami moja mama podaje barszcz biały, który ma mocny aromat leśnych grzybów zbieranych latem i jesienią przez mojego tatę oraz czosnku. Uwielbiam tę zupę. Składniki: zakwas na barszcz biały 6 szklanek bulionu warzywnego po kilka kulek ziela angielskiego i pieprzu 3-4 liście laurowe garść suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów, najlepiej borowików

Czerwień i błękit
Zupa krem z brukselki 155

marchewka ok. 2 szklanek rosołu 1/2-3/4 szklanki mleka 1 cebula sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 2-3 kromki czerstwego chleba zioła … Czytaj dalej Zupa krem z brukselki

czarrna od kuchni
KEKS WYKWINTNY 137

tylko... Moja propozycja to keks mocno pieczarkowy z dodatkiem papryki czerwonej oraz żółtego sera, a do tego dobrze przyprawiony. Idealnie pasuje jako dodatek do czerwonego barszczy czy kremowych zup, ale świetnie smakuje też solo. Można go podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też jako przekąska na różnego rodzaju imprezach, a goście będą zachwyceni 😉  Jest bardzo

Kuchnia MagdaLeny
Krem pieczarkowy 118

dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, domową kostkę warzywną, szczyptę soli i pieprzu. 3. Całość dusimy kilka minut. 4. Pieczarki miksujemy na gładki krem. 5. Do pieczarek dodajemy mleko (jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodajemy przegotowaną wodę). 6. Krem pieczarkowy podajemy z kleksem jogurtu naturalnego i posiekaną natką pietruszki. Krem pieczarkowy jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z pieczarek), który daje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Rosół z kaczki i wołowiny 71

czas dolewając zimnej wody. Następnie mięso i warzywa wyjmujemy, przekładamy do szczelnego pojemnika (pokażemy Wam, jakie cuda można wyprawiać z rosołu). Część marchewek kroimy w talarki, ponownie dodajemy do zupy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem

R'n'G Kitchen
wigilijna zupa z suszonych owoców 130

składniki: 300 g suszonych owoców Helio ok. 1500 ml gorącej wody ok. 60 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej cynamon, goździki do smaku makaron lub

Domowy Smak Jedzenia
Bulion grzybowy z klopsikami 89

Bardzo pyszna zupa, aromatyczna i nie co inaczej smakuje jak tradycyjna grzybowa. Do przygotowania tego bulionu bardzo dobre są suszone grzybki mun. Podwyższają znacznie walory smakowe. Grzybów rodzimych również można użyć, jeżeli taka wersja będzie nam bardziej odpowiadać. Zachęcam oczywiście do spróbowania z grzybami mun, bulion jest wyśmienity. Składniki opakowanie suszonych grzybków mun 2-3 … Czytaj dalej Bulion grzybowy

gotuj ze mną
NAJLEPSZY KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH - zarzucajka 106

Kapuśniak na żeberkach fot. Moja Książka Kucharska Pyszna zupa kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach, dawniej zwany zarzucajką. Przepis na najlepszy kapuśniak z kiszonej kapusty, suszonymi grzybami, cebulą i ziemniakami. Kapuśniak ugotowany na rosole z żeberek, doprawiony czosnkiem, selerem i kminkiem. Do kapuśniaku można dodać 1/2 szklanki namoczonego i ugotowanego wcześniej grochu. Tradycyjny kapuśniak na żeberkach - zobacz wypróbowany przepis, składniki

Moja Książka Kucharska
barszcz czerwony po mojemu 397

się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom

w mojej kuchni
Zupa krem z pieczonej dyni 107

pieczoną dynię i wyciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i zagotowujemy zupkę. Wyciągamy liście laurowe. Wszystko razem miksujemy na gładki krem. Dodatkowo możemy dodać świeżą natkę pietruszki. Zupę podajemy z prażonym słonecznikiem i czosnkową grzanką. Smacznego

kulinarne odsłony pati
ZUPA Z SOCZEWICY NA MLEKU KOKOSOWYM 155

Sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na nadchodzący zimowy czas. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Krem grzybowy z kluskami razowymi / Mushroom cream with whole wheat noodles 143

przykryj i gotuj 15 minut. Wlej 1/2 szkl. wody z moczenia grzybów i wrzuć posiekaną natkę. Gotuj jeszcze 5 minut. Zestaw garnek z ognia, wlej śmietankę i dokładnie zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli krem jest dla Ciebie zbyt gęsty dolej więcej wody z moczenia grzybów i ponownie zagotuj. Składniki na kluski połącz na stolnicy i wyrabiaj

Delicious Place
Makaron spaghetti z małżami z pietruszką w winno-maślanym sosie 169

Makaron spaghetti z małżami to danie, które nadaje się na spotkanie z przyjaciółmi czy pomysł na romantyczną kolację z najbliższą osobą. Małże bogate są w wapń

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Barszcz z suszonych grzybów 120

Grzyby wyjąć - przeznaczyć na farsz na uszka lub jako dodatek np. do farszu na paszteciki. Do gotującego się wywaru dodać zakwas na żurek - ilość wedle uznania - zależy, czy zupa ma być mniej czy bardziej kwaśna. Doprawić do smaku pieprzem. 4. Podawać z gotowanymi ziemniakami lub do kapuśniaczków, pasztecików czy paluszków. Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania