zupa - 39749 przepisów (strona:1473/2650)

Kapuśniak 732

Kapuśniak – to bez wątpienia jeden z klasyków wśród polskich zup. W naszych domu najczęściej pojawia się kapuśniak z kiszonej kapusty, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Zaś w sezonie wiosenno-letnim króluje u nas kapuśniak z młodej kapusty. The post Kapuśniak appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Barszcz czerwony na wędzonce zabielany + film 112

około 20- 30 minut do momentu aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania barszcz doprawiamy solą. Do miseczki przekładamy śmietanę i dokładnie łączymy ją z 2 chochlami gorącego wywaru. Zupę zabielamy wcześniej przygotowaną zawiesiną ze śmietany, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowany barszcz podajemy z ziemniakami i posiekanym koperkiem.   Artykuł Barszcz czerwony na wędzonce zabielany + film

Smakowite Dania
Krupnik 153

Krupnik tradycyjny – dla jednych zmora dzieciństwa, dla innych ulubiona zupa. Ja na szczęście należę do tych osób, które krupnik uwielbiają i mogłabym go jeść na okrągło. Mój Mąż zaś stwierdził, że krupniku nie lubi, a jak tylko posmakował tej The post Krupnik appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Chłodnik z botwinki z kefirem i jogurtem 113

Stragany uginają się od pęczków rzodkiewek, koperku, szczypiorku i młodej botwinki. Sezon na chłodniki w pełni, bierzemy się więc do dzieła. Chłodnik najlepiej podawać dobrze schłodzony

Tajemnice Smaku
Botwina kiszona w kefirze 86

Chłodnik z botwinki to najlepsza zupa na upały. Do tej pory przygotowywałam chłodnik tradycyjnie, czyli obgotowywałam botwinkę w wodzie lub bulionie, studziłam dodawałam pozostałe warzywa, kefir, jogurt , jajko i już (dla przypomnienia przepis na chłodnik z botwinki ). Tym razem mała rewolucja, botwinkę zakisiłam w kefirze. Można fermentować również w maślance, dlaczego wybrałam kefir? Ponieważ posiadam grzybka kefirowego, więc kefiru

Tajemnice Smaku
Barszcz biały na ogórczance – kuchnia podkarpacka 119

barszczu. Podawano ją tak samo jak barszcz – z chlebem bądź ziemniakami, chętnie okraszano ją też skwarkami. Przepis, który dzisiaj polecam, jest bogatszą wersją barszczu na ogórczance, ponieważ bazę zupy stanowi wywar drobiowy. Przekazała go Pani Zofia Kurek z Koła Gospodyń Wiejskich Wierzbna pod Jarosławiem. Przepis opublikowano w „Wielkiej księdze tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju

Trzeci talerz
Zupa szpinakowo miętowa z kaszą na ostro 161

Zupa ze szpinakiem czyli zielona, kaszą jęczmienną zagęszczona, na ostro doprawiona, miętą orzeźwiona. Bardzo sycąca, kubki smakowe pobudzająca,   a do tego w 25 min ją się przygotowuje i niewiele kosztuje. Składniki: 1 duża marchew, 1 duża biała cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 450 g szpinaku   rozdrobnionego (mrożonka), 1 płaska łyżeczka kurkumy mielonej

Moniki Smakołyki
Pożywna zupa z jarmużem 207

ziemniaków 150 g pieczarek 1 cebula 40 g soczewicy 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki mleka sól, pieprz ostry sos chili Przygotowanie: Cebule obrać pokroić … Czytaj dalej Pożywna zupa z jarmużem

czarrna od kuchni
Zupa grzybowa z łazankami 96

dobrze pomrozić wieże grzyby, z których można wyczarować przepyszne dania. W ubiegłym roku bór obdarzył nas mnóstwem prawdziwków. Właśnie z nich powstała prosta, a zarazem bardzo smaczna, zupa grzybowa. Składniki: 200 g makaronu łazanki 300 g mrożonych prawdziwków 2 marchewki 1 cebula 1 łyżka masła ghee 1,2 litra bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false

R'n'G Kitchen
Krem brokułowo szpinakowy z gruszką 152

Lekka zupa krem brokułowo szpinakowa z gruszką i cheddarem. Smakuje tak jak wygląda. Jest delikatna, gruszka i ser dodają jej fajnego smaczku. Robi się ją naprawdę szybko. Nie ma przy niej dużo pracy wbrew pozorom. Zapewniam was że zachwycicie rodzinę i gości. 1 mały brokuł 750 ml bulionu warzywnego 100 ml wina białego 200 g szpinaku świeżego 1 cebula

wesoła kuchnia
Krem z batata z mleczkiem kokosowym 138

ogniu - co chwilę mieszając. Do garnka dolewamy bulion (kostki rozpuszczone we wrzątku). Całość doprawiamy gałką, papryką i imbirem - gotujemy max 40 min. Zdejmujemy z ognia i blendujemy zupkę. Przygotowaną zupę przelewamy do miseczek - polewamy mleczkiem, posypujemy pieprzem i papryką. Podajemy z płatkami parmezanu, dekorujemy lubczykiem

Alutka-Gotuje
Armenia - Ormiańska zupa jogurtowa (Spas) 196

gładką masę, wlewamy wodę i bulion, i ponownie mieszamy. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy suszoną miętę, sól, pieprz i pęczak.  3) Zupę serwujemy posypaną świeżymi ziołami i plastrem masła

Roślinożerni urlopowicze
Belgia - Krem z cykorii 115

Oprócz przepysznych słodyczy to właśnie cykoria jest głównym kulinarnym skojarzeniem z Belgi ą . Można ja zrobić na miliony sposobów, ale jednym z ciekawszych jest zupa krem! Składniki (3-4 porcje): - 3 cykorie - 2 małe ziemniaki - 2 szklanki bulionu - 2 szklanki wody - 200 ml śmietanki 12% - szczypta gałki muszkatołowej, pieprz - pęczek koperku - grzanki (do podania) Przygotowanie: 1) Obieramy cykorię i wrzucamy

Roślinożerni urlopowicze
Krem z zielonych szparagów ze skwarkami z halloumi 124

minuty. 5) Na patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu smażymy kosteczki halloumi. Smażymy przez około 2 minuty, rzadko mieszając. Halloumi powinno się zarumienić. 6) Zawartość garnka blendujemy. Zupę posypujemy pestkami dyni, zielskiem i halloumi

Roślinożerni urlopowicze
Pieczone warzywa z ziołami, a jutro zupa 103

temperaturze ok 200 °C do czasu, aż warzywa będą miękkie i zarumienione. To, że podana porcja jest duża nie jest przypadkowe :) Z takiego zestawu warzyw można przygotować pyszną zupę-krem - nie jesz dwa razy tego samego, nie jest nudno, nie jest pracochłonnie :) Krem z pieczonych warzyw Składniki: ok 700 g pieczonych warzyw ok 0,5 l bulionu drobiowego ewentualnie

Gary Bez dna