Pana Tadeusza”. Pod wódeczkę raczej nie pójdzie chłodniki jaki Wam chcemy zaproponować, ale idealnie nadaje się na prosty obiad w upalny dzień. Wystarczy zmiksować ogórki, które do zupy wnoszą przyjemną wilgoć i nadają jej konsystencję, fetę, która stanowi jej treść i zioła o niesamowitym ładunku świeżości i ostrości, łagodzonej przez kremowe nadzienie z avocado na grzankach. Chłodnik, jak sama
Niedzielny kucharzodpuszczają, wi ę c ratujemy si ę lekkim i orzeźwiającym obiadem, wywodzącym się z Andaluzji. Zapraszam Was na hiszpańskie gazpacho, s chłodzoną zupę pomidorow ą , która nie wymaga gotowania i długiego przygotowania. Dodatkowo smak gazpacho wzbogaciłam dodatkiem pomarańczy, zielonej papryki, ogórka i octu balsamicznego, przez co otrzymujemy niesamowity
La grande e la piccola cuocaZebrane przez nas wczoraj w lesie borowiki długo nie poleżały bezczynnie. Szczerze mówiąc nie wiedziałam co z nich zrobić. Sos? Jajecznicę? Oh, nie. ZUPĘ KREM. Będąc na kolacji walentynkowej M. zamówił krem borowikowy, który był GENIALNY (chociaż on, bo cała reszta była mocno słaba, no, deser się jeszcze bronił) dlatego spróbowaliśmy go powtórzyć i się udało. Mocno kremowy
Czarnawisienkanawet nie wiem jak do niego dotarłam. Wiem natomiast, że zmusiły mnie do tego obecne upały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie. Składniki: 400 ml jogurtu greckiego 3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej 5 ogórków gruntowych 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku garść orzechów włoskich 1 łyżeczka oliwy extra
KardamonovyZupy pomidorowej jest tyle wersji ile gotujących osób, każdy lubi inną. Ja dziś polecam moją pomidorówkę z dodatkiem bobu, pyszną i pożywną. A jaką pomidorowa Ty lubisz? gęstą? kremową? z ryżem? makaronem? czy może z ziemniakami? Pomidorówka z dodatkiem bobu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePomidorowa ze świeżych pomidorów, ze słodką śmietanką, z miodem, świeżą bazylią i czosnkiem. Najlepsze na letnie obiady i nie tylko. Zupę można podawać tradycyjnie z ryżem lub makaronem, lub bagietką zapieczoną z mozzarellą. 1 litr zmiksowanych świeżych pomidorów lub passaty 1 litr bulionu 200 ml słodkiej śmietany 1 główka czosnku 1 duża cebula pęczek świeżej bazylii oregano
Jadło i czytadłoBazylia pięknie mi rośnie w donicy na parapecie, więc znów trochę ją przycięłam i wykorzystałam w kuchni. Postawiłam na lekką, zieloną zupę, a do niej zjadłam ryż z olejem kokosowym i czarnuszką. Czytaj więcej
Kasia Sarnabazylii i zmiksuj blenderem, odstaw do całkowitego wystudzenia. Do zimnych jagód wlej jogurt, dodaj resztę bazylii. Zmiksuj na gładki krem (teraz możesz też dosłodzić chłodnik jeśli potrzebujesz, np. miodem). Zupę schłodź w lodówce. Podawaj chłodnik w takiej postaci lub z dodatkiem ugotowanego makaronu
Delicious Placezaczną się rumienić. Do gotującego się grochu dodaj podsmażone warzywa i ziemniaki. Zaczekaj, aż ponownie się zagotuje i gotuj na niewielkim ogniu (nadal pod pokrywką) przez 15 minut. Do zupy dodaj posiekany w drobną kosteczkę czosnek oraz roztarty w dłoniach majeranek. Gotuj kolejne 15 minut
Delicious Placeprzepyszny przepis na zupę ziemniaczano - porową tworzy zaskakująco zdrowy rodzinny posiłek. Jest wspaniałym daniem dla dorosłych jak i dzieci. Składniki: łyżka masła 450g ziemniaków 2 ząbki czosnku cebula 450g pora 700ml bulionu lub wody 150ml śmietanki 12% 150ml mleka sok z połowy cytryny sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Na maśle podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Dodaj posiekany
wysmienityprzykryciem do momentu, kiedy wszystkie warzywa będą miękkie. Całość lekko studzimy, miksujemy. W razie potrzeby dolewamy bulionu warzywnego. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy do zupy, podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G Kitcheninnych ogórki kiszone, szyjki rakowe.... Jednak zawsze należy dodać jajka i koperek. Proponuję dodać ugotowane ziemniaki do środka, lub podać na talerzyku obok, tak jak przy chłodniku litewskim . Oczywiście zupę można podać na ciepło – botwinkę ; lub na zimno – chłodnik . Botwinka – 1 lub 2 pęczki, 200-300 ml. soku z kiszonych ogórków, sok z cytryny, 300-400 ml. śmietany 18%, cukier
królestwo garówKlasyczny CHŁODNIK Z BOTWINKI podawany z koperkiem i ugotowanym jajkiem.... Artykuł Chłodnik z botwinki pochodzi z serwisu CookMagazine .
COOKMAGAZINEkurdyjska...ale może spróbujmy czegoś innego. I dochodzimy do kulminacji głodu, a wiadomo... jak Polak głodny to zły, Ukrainiec też. Właśnie na takie sytuacje jest ta zupa - robi się błyskawicznie, a z pieczywem czosnkowym smakuje super. Łapcie przepis. Składniki: 1l bulionu warzywnego (ja wiem, że nie ma się czym chwalić, ale w takich awaryjnych sytuacjach używam kostki, kupuję zazwyczaj vegańską
Ale Pyszka!szatkujemy. Wszystko gotujemy do miękkości. Gdy warzywa są miękkie wyłączamy ogień, dokładamy pokrojone mięso, solimy, pieprzymy porządnie, wciskamy czosnek, posypujemy natką pietruszki i już prawie gotowe. Jedyne czego teraz zupa potrzebuje to czas. Przykrywamy i odstawiamy, aby smaki się przegryzły. Najlepsza jest następnego dnia. Pyszka! ps. można też barszcz wzbogacić białą fasolą, wtedy dzień przed gotowaniem barszczu namaczamy około
Ale Pyszka!