zupa - 39012 przepisów (strona:1475/2601)

Zupa rybna 147

powstałego wywaru dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Po chwili dodajemy podsmażone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Ugotowane ryby obieramy z mięsa i dekorujemy zupę na talerzu. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zupa-krem dyniowo-serowa 185

ViolaPassion Wspaniała rozgrzewająca jesienna zupa -krem Tym razem pikantna  dyniowo-serowa  Treściwa i pyszna gotowa w pól godzinki Składniki: Jedna mała dynia piżmowa  moja ulubiona dynia) pokrojona w kawałki, obrana z pestek 1 cebula pokrojona 1 marchew pokrojona 3 łyżki masła kilka łyżek grzanek pieprz grubo mielony 1-1,5 litra wody  2 garści tartego dowolnego

Viola cooks with passion
Zupa krem marchewkowy 89

Rozgrzewająca,gęsta, bardzo sycąca, lekko słodkawa zupa z marchweki. Podajemy z ciepłą bułką czosnkową.  Składniki: 1 kg marchewki, 1 duża pietruszka, pół cebuli, 2 małe ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy w kostkę, tak jak cebulę i czosnek. Zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy

Lena Gotuje
Zupa krem buraczkowa z imbirem (Crema di barbabietole con zenzero) 124

peperoncino . Dodajemy buraki oraz starty imbir; doprawiamy sol ą i  pieprzem.  Na koniec dolewamy gorący bulion.  Całość mieszamy, gotujemy pod przykryciem ok. 30 minut. Przygotowaną zupę miksujemy. Serwujemy z kwaśną śmietaną, migdałami i plasterkami peperoncino.  **** PREPARAZIONE Pelate le barbabietole e la cipolla,  poi tagliatele a cubetti. In una grande casseruola riscaldate 2-3 cucchiai

La grande e la piccola cuoca
Zupa toskanska 120

Zupa idealna na takie zimno jak teraz. Rozgrzewa, syci i przenosi do słonecznej Toskanii. Łatwa w przyrządzaniu, więc idealna dla każdej pani domu i w dodatku szybka, więc obiad powstanie w pół godziny. Znaleziona u Karmelowy. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
zupa-krem z pora i brokuła 126

brokuł i gotować warzywa na parze .Gotowy bulion przecedzić ,przestudzić .Zmiksować w blenderze warzywa z bulionem ,dodać śmietanę ,doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Rozgrzewająca ,słoneczna ,lekka, pyszna zupa z porów i brokuła , dobra na zimne dni :)) ps,część brokuła pozostawić w kawałkach

w mojej kuchni
Esencjonalny rosół bazowy 128

zamrażalniku. W przeciwieństwie do kostek rosołowych nie zawiera chemii. Jest zdrowy, ma wspaniały aromat i świetnie się przechowuje. Wystarczy kilkanaście minut by zamienić rosół w jedną z wielu niesamowitych zup. To must have każdego, kto planuje posiłki. Czas : 3 h (nie wymaga Twojej ciągłej uwagi) Poziom trudności: łatwy Esencjonalny rosół bazowy – niezbędny przy planowaniu Esencjonalny, długo gotowany rosół bazowy

Niedzielny kucharz
Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby 171

Danie jednogarnkowe wprost z Filipin. Sinigang to filipińska zupa lub gulasz charakteryzująca się kwaśnym i pikantnym smakiem. Można do niej włożyć co tylko dusza zapragnie ale smak kwaśny od tamaryndu powinien zagościć, u mnie zakwaszenie od limonki. Zapraszam zatem na pyszne danie. Kociołek Sinigang z ośmiornicy, krewetek i ryby. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa z pieczonej marchwi. 112

Pieczenie warzyw sprawia, że nabierają one nowego, zdawałoby się pełniejszego smaku. Użycie ich potem do przygotowania zupy to naprawdę dobry pomysł. Dlaczego z marchewki? Bo ta u mnie zawsze w nadwyżce ;) Smak podkręciłam jeszcze czosnkiem i imbirem. Aromat tego pierwszego był wyraźnie wyczuwalny, jednak nie zdominował całości. Jak dla mnie w sam raz, można oczywiście zmniejszyć jego ilość. Składniki

zadanie-gotowanie
Zupa z cukinii i groszku 203

waga po wydrążeniu) 1 marchewka kawałek selera 1 szklanka mrożonego zielonego groszku sól, pieprz grzanki lub groszek ptysiowy Mamut do podania Przygotowanie: Cukinię pokroić na kawałki … Czytaj dalej Zupa z cukinii i groszku

czarrna od kuchni
ZUPA Z SOCZEWICĄ 152

Dawno nie pojawiała się komosa ryżowa w moich przepisach. No to jest! w doborowym towarzystwie czerwonej soczewicy, kilku warzyw i zieleniny. Zupa jest gęsta, prawie jak gulasz, ale dzięki temu jeśli dorzucimy do niej kilka kromek chleba, będziemy mieć sycący obiad, niewymagający drugiego dania. Czytaj więcej

Kasia Sarna
Zupa cebulowa z ziemniakami w tle. 114

Uważam, że dobra zupa cebulowa, wymaga kilku trików- wyrazistego doprawienia i pysznego sera, jako dopełnienie całości. Oczywiście cały sekret polega na tym, żeby spełnić te warunki i nie przesadzić. Łatwo przyćmić rozkosznie słodki smak cebuli. Wersja, którą Wam dzisiaj prezentuję przemyca składnik, który bardzo lubię. Jest to ser scamorza, pochodzący z południowej części Włoch. Należy do tej samej grupy serów

Pichceniomania
Zupa krem marchewkowy 91

Rozgrzewająca,gęsta, bardzo sycąca, lekko słodkawa zupa z marchweki. Składniki: 1 kg marchewki, 1 duża pietruszka, pół cebuli, 2 małe ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewkę i pietruszkę obieramy. Kroimy w kostkę, tak jak cebulę i czosnek. Zalewamy wodą tak aby przykryła warzywa. Gotujemy do miękkości. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepis

Lena Gotuje
Zupa rybna z dorsza 122

Rzepę obieramy, kroimy w dużą kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, następnie zalewamy wrzątkiem ( 1,5 l ) lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Do zupy dodajemy pokrojony na paski filet z dorsza, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i białym pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa solanką zainspirowana 145

Solanka, błędnie, jak się okazuje, nazywana solianką, stała się wypadkową do stworzenia poniższego przepisu. W oryginale jest to zupa wywodząca się z kuchni ukraińskiej i rosyjskiej. Może być w wersji mięsnej, rybnej lub warzywnej. Jedyną żelazną zasadą podczas przygotowania tego dania jest osiągnięcie słonego i zarazem kwaśnego smaku. Udała się świetnie, smak też miała odpowiedni. Polecam- bardzo krzepiąca i rozgrzewająca

Pichceniomania

Proponowane wyszukiwania