zupa - 39353 przepisów (strona:1466/2624)

Zupa gulaszowa 174

Zimową porą sięgamy po potrawy,które nas rozgrzeją i dostarczą energii.  Zupa gulaszowa jest ku temu odpowiednia.   500 g chudej szynki wieprzowej 1 cebula  1 papryka czerwona 1 żółta papryka 3 ziemniaki  1 łyżka koncentratu pomidorowego  2 ogórki konserwowe  800 ml bulionu  1 łyżeczka mielone słodkiej papryki świeżo mielony pieprz szczypta chili cayenne

Kolorowa kuchnia Elki
Żarska zupa rozgrzewająca 119

Lekki mróz i tak daje się we znaki. Gorąco polecamy naszą pyszną rozgrzewającą zupę, którą popełnicie w około 30 min. Składniki 1 pętko kiełbasy polskiej surowej (200 g) 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 por (biała część) 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 litra bulionu wołowego 2 łyżki kaszy pęczak 1 łyżeczka

R'n'G Kitchen
Zupa meksykańska 172

koncentrat pomidorowy i wodę (ok. 2 szklanki, w zależności od preferencji konsystencji). 5. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, ostrą, wędzoną, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i dusimy kilka minut. Zupa meksykańska jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit, - likopen (pochodzący z koncentratu pomidorowego), który jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo, - witaminę B 1 (pochodzącą z fasoli

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
zupa-krem z pora i brokuła 135

brokuł i gotować warzywa na parze .Gotowy bulion przecedzić ,przestudzić .Zmiksować w blenderze warzywa z bulionem ,dodać śmietanę ,doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Rozgrzewająca ,słoneczna ,lekka, pyszna zupa z porów i brokuła , dobra na zimne dni :)) ps,część brokuła pozostawić w kawałkach

mojej kuchni
Chłodnik ogórkowy po bułgarsku z chipsami z batata 110

Orzeźwiająca zimna bułgarska zupa z jogurtu, ogórków, czosnku, orzechów włoskich, kopru, oleju i wody. Składniki 500ml jogurtu gęstego około 450 g ogórków około 100g orzechów włoskich , posiekanych i lekko prażonych na suchej patelni 3 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 szkl. wody zimnej przegotowanej 2 -3 ząbki czosnku 1 mały pęczek naci pietruszki,lub kopru sól do smaku pieprz do smaku

mojej kuchni
barszcz czerwony po mojemu 144

się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom

mojej kuchni
Zupa pieczarkowa 113

warzywa w bulionie będą półtwarde , dodaj ę przysmażone pieczarki, gotuj ę jeszcze chwile do miękkości warzyw, po tym czasie dodaj ę śmietanę, którą wcześniej rozrabia m z gorącą zupą. Dodaję dużą ilość majeranku, jak ktoś nie lubi można dodać świeżą natkę pietruszki. SMACZNEGO

Na moim talerzu
Flaki wołowe 182

nawet spróbować. A spróbować warto, bo flaki wołowe są smaczne, rozgrzewające i sycące. Po odpowiednim przygotowaniu mają przyjemny zapach. Aby były miękkie wymagają dość długiego gotowania, jednak jest to zupa, którą możemy przygotować w dość prosty sposób

Przepisy Kulinarne
Zupa gulaszowa 168

pieczarki z cebulą i czosnkiem oraz kolorowe papryki i gotujemy jeszcze około 15 minut. Na sam koniec dajemy pomidory z puszki i zagotowujemy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Zupę podajemy z dowolnym pieczywem. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Domowe warzywko- naturalne kostki warzywne bulion 197

Przestudzić, zmiksować i przelać do szklanych pojemników. W lodówce można trzymać przez tydzień. Można też zamrozić w małych pojemnikach. W ten sposób przygotowane warzywka są świetną bazą do przygotowania zup lub sosów

Tradycyjna Kuchnia
Krupnik na gęsinie 114

piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem. Gotujemy do miękkości kaszy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Zupa-krem buraczkowo-kokosowa, z lekkim imbirowym posmakiem... 127

Świetna alternatywa dla tych, którym przejadł się tradycyjny, czysty barszczyk. Albo dla tych, którzy nie lubia ewentualnego wyrzucania wygotowanych resztek. Aromatyczna, delikatnie przyprawiona zupa, o mocnym, kokosowym posmaku. Warta wypróbowania, bo może się okazać kolejnym ulubionym daniem wigilijnym...  Przepis inspirowany znalezionym na blogu Pasja Smaku . Składniki: (na 3-4 porcje) 500g buraczków, pokrojonych w kostkę 2 duże zabki czosnku

Lejdi of the house
Zupa mięsna z brukselką 91

Bardzo spodobała nam się karkówka, która rozpada się w ustach. Postanowiliśmy przyrządzić na niej zupę, która w zasadzie robi się sama. Składniki 600 g karkówki wieprzowej 2 litry bulionu wołowego 500 g ziemniaków 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 180 g koncentratu pomidorowego 400 g brukselki 1 łyżka masła 1 łyżka mąki cukier sól, pieprz Przygotowanie Karkówkę

R'n'G Kitchen
ŻUREK PRZEPIS - staropolski żur na zakwasie z jajkiem i kiełbasą 166

żurek: 2,5 litra wywaru z mięsa 1 - 1,5 szklanki rozmieszanego zakwasu pszennego na żur 1/2 szklanki suszonych grzybów 1-2 łyżki chrzanu tartego 1/2 szklanki śmietany do zup 30% sól i pieprz do smaku 1 łyżka przesianego majeranku 2 białe kiełbasy  dodatkowo na wkładkę: mięso pieczone, duszone lub gotowane z wywaru jajka gotowane na twardo  Przepis

Moja Książka Kucharska
Zupa krem z białych warzyw 133

rozgrzewających potraw. Świetnym pomysłem na zimowy obiad może być dzisiejszy krem z białych warzyw. Jest lekki i aksamitny, a jednocześnie bardzo sycący i rozgrzewający.  Jako dodatek do zupy zaproponowałem Wam prażone pestki słonecznika. Ale możecie również przygotować go z pestkami dyni. A dla tych co nie przepadają za ziarnami i pestkami polecam przygotowanie razowych grzanek. Czas przygotowania

kulinarnyJa