zupa - 39132 przepisów (strona:1459/2609)

Obiad w 30 minut: Zupa pieczarkowa – ekspresowa! 107

Któż nie lubi szybkiego obiadu? Mam świetną propozycję Ekspresowa, smaczna, pożywna i wegetariańska zupa! Jeśli pieczarki zamienicie na leśne grzyby wyjdzie równie wspaniała jesienna grzybowa! Składniki (4 talerze): 250 g pieczarek 3 cm kawałek pora 1 marchewka 1 pietruszka korzeń sól świeżo mielony pieprz 3 łyżki oleju rzepakowego 1,5 l wrzątku szklanka makaronu 2 łyżeczki mąki pół szklanki śmietanki

Mój pomysł na
Wegetariańska cieciorka po bretońsku / Vegetarian chickpeas in tomato sauce 151

suchej patelni podsmaż mąkę, mieszaj aż zrobi się jasnobrązowa. Dodaj olej i połącz z mąką. Ostudź na patelni. Do ostudzonej zasmażki dodawaj po 2 łyżki gorącego płynu z zupy i dokładnie mieszaj. Gdy zasmażka będzie dość płynna, wlej ją do cieciorki, dobrze wymieszaj i ponownie zagotuj z dodatkiem świeżych listków tymianku. Dopraw pieprzem oraz solą jeśli potrzeba. Odstaw garnek

Delicious Place
Zupa gołąbkowa 115

Miałam dziś opublikować zupełnie inny post, ale jak patrzę na pogodę, to jedyne co jest dziś odpowiednie to zupa. Na dodatek nie byle jaka, bo gołąbkowa. Nie byłam na początku jakoś bardzo entuzjastycznie do niej nastawiona... a potem ją spróbowałam. Pyszna (myślę, że nawet i bez mięsa byłaby spoko ;)). I chyba nie jest jakimś dużym zaskoczeniem, że naprawdę smakuje

Kardamonovy
Żur świąteczny 82

wody, dodałem białą kiełbasę, pokrojone wędzone żeberka, liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowałem razem 30 minut. Wyjąłem białą kiełbasę, pokroiłem w plasterki. Posiekany por podsmażyłem na oleju, dodałem do zupy razem z boczkiem, wędzoną kiełbasą oraz plasterkami białej kiełbasy. Gotowałem chwilę, dodałem zakwas, doprawiłem majerankiem, solą i pieprzem. Przed podaniem zabieliłem śmietaną

R'n'G Kitchen
Żurek z białą kiełbasą 107

skorupek i kroimy w ćwiartki. Kiełbasę kroimy w plastry, a wyciągnięte z wywaru grzybki – kroimy drobno. Na głęboki talerz wylewamy żurek. Dodajemy krążki kiełbasy, posiekane grzybki oraz cząstki jajek. Zupę można doprawić łyżką kwaśnej śmietany. Artykuł Żurek z białą kiełbasą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Biały barszcz na białej kiełbasie 133

Tradycyjny smak Wielkanocy to oprócz żurku także barszcz biały. Różnica polega na tym, że żurek robi się na zakwasie żytnim, a barszcz na zakwasie pszennym. Samo przygotowanie zupy jest podobne. Gotujemy ją na warzywach i wędzonce bądź kiełbasie, doprawiamy czosnkiem i majerankiem, podajemy z jajkami, kiełbasą i ziemniakami. Mniam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
ŻUREK NA ZAKWASIE Z KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY 173

bulion.  Następnie do bulionu dodajemy nasz zakwas (przed wlaniem mieszamy). Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny. Na koniec przekłądamy do zupy zawartość patelni (boczek z cebulką) doprawiamy żurek solą, pieprzem, dużą ilością majeranku oraz śmietaną

Walijskie Pichcenie
KARTOFLANKA 189

przyprawę warzywną, pieprz i gotujemy około 20 minut. W tym czasie na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy kiełbasę i boczek. Resztę ziemniaków kroimy w kostkę i dodajemy z kiełbasą do zupy. Na koniec dodajemy koperek i śmietanę migdałową i gotujemy jeszcze ze 2 minuty. Można podać z prażoną cebulką

Cytryna&Co.
POTRAWY NA WIELKANOC : sprawdzone przepisy na tradycyjne barszcze i żury 458

barszcz biały na Wielkanoc.    Wśród wielu smakowitych potraw Wielkanocnych, na świątecznym stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku albo białego barszczu z grzybami. Sposobów na przygotowanie tych świątecznych zup mamy wiele i każda Pani domu z pewnością może pochwalić się swoim wypróbowanym przepisem na najlepszy żur albo barszcz biały :)     Zobaczcie kilka wypróbowanych, pysznych przepisów na domowe żurki

Moja Książka Kucharska
CHŁODNIK POMIDOROWY Z KREWETKAMI 70

chłodnik pomidorowy może być aromatyczny? Oczywiście jeżeli koncentrat pomidorowy Pudliszki połączymy z anyżem, krewetkami i koprem włoskim. Pomidory i pomarańcza to idealne połączenie na niecodzienny smak. W zupie połączyłam passatę pomidorową Pudliszki, koncentrat Pudliszki oraz ananasa i pomarańczę. Wszystko wyszło idealne! Składniki: 1 ananas 1 szkl. passaty pomidorowej Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 1/2 suszonego chilli sól pieprz

Kuchnia w oparach
Rosół domowy – przepis 98

Rosół domowy to zupa najczęściej chyba przygotowywana w polskich domach. Najpopularniejszy jest rosół z kury oraz drobiowo – wołowy, potem rosół domowy czy z kaczki. Tradycyjnie rosół podaje się z makaronem nitki, choć w niektórych regionach również z ziemniakami czy kluskami zacierkami. PRZEPIS NA ROSÓŁ DOMOWY: Składniki na rosół domowy: ok 1-1,5 kg mięsa drobiowego – może być kura

Dorota Smakuje
BARSZCZ BIAŁY Z GRZYBAMI - przepis na czysty biały barszcz Wielkanocny 130

Tradycyjny biały barszcz . Przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie białego barszczu na Wielkanoc krok po kroku.       Pyszna i tradycyjna zupa na Wielkanoc - oto domowy, czysty barszcz biały gotowany na jarskim rosole i wywarze z grzybów. Barszcz doprawiony majerankiem i roztartym z solą czosnkiem, zabielany śmietaną. Aromatyczny, świąteczny barszcz, który podaję z jajkami na twardo oraz wędliną, pieczonym, gotowanym

Moja Książka Kucharska
Zupa z boćwiny 85

również, gdyż boćwina w naszym kraju jest mało popularna. Botwinka, to liście buraka ćwikłowego, korzeniowego, wyrywane wczesną wiosną i z niej przyrządza się wspaniałą, obowiązkową na naszym stole,   zupę <3 Boćwina jest liściasta lub łodygowa. Podobnie jak z selerem korzeniowym i naciowym. Jak zwykle wszystkie nowe produkty poznajemy jedząc na świeżo. W smaku bardzo zbliżona do botwinki, może

R'n'G Kitchen
Krem z buraków z mlekiem kokosowym 106

burakami, z pewnością rzuciłbym w niego najbliższą dostępną zabawką. Jednak czasy się zmieniły, a ja dorosłem i z radością odkrywam smaki tego czerwonego warzywa. Dziś jako pierwsze danie, czyli zupa krem

Vegan Taste
Linsensuppe - zupa z soczewicy 164

Linsensuppe to niemiecka zupa soczewicowa. U mnie wzbogacona o przyprawę curry, która jest lubiana w Niemczech. Jedliście ją kiedyś? Jest bardzo sycąca, wegańska i smakuje naprawdę świetnie.  Składniki: 200g czerwonej lub brązowej soczewicy 1 por 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 1 cebula 1/2 selera 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki przyprawy curry Sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie Przygotowanie

Czarnawisienka