zupa - 39353 przepisów (strona:1483/2624)

ZUPA KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 118

rozmrożony groszek z tymiankiem. 2. Przekładamy groszek do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 15 min. 3. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą soli. Całość miksujemy na gładki krem. Ja zupę podałam z odrobiną mleka migdałowego i plastrami rzodkiewki J Mleko roślinne można zamienić na np. jogurt, czy śmietanę. Krem z groszku pysznie smakuje też udekorowany listkami świeżej mięty Smacznego

Marcepanowa kuchnia
Imbirowy rosół z lanymi kluskami 151

łyżki mąki 2 jajka sól Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Wlewać przez lejek na gotującą się zupę bulion.Zamieszać i gotować jeszcze 2-3 minuty

Moje domowe kucharzenie
Gotujemy wywar rybny w szybkowarze 156

Aromatyczny i uniwersalny wywar rybny to doskonała baza do zup rybnych, risotto, sosów czy też owoców morza. Po wyklarowaniu można go użyć do przygotowania fantastycznej galarety rybnej. Inne wywary mięsne, drobiowe i warzywne znajdziesz w dziale Wywary . Wywar rybny. Składniki 800 g ryby - kręgosłupy z kawałkami mięsa, z płetwami, ja użyłam 3 z sandacza i 1 z łososia

Szybko Szybkowar
Zielony krem z białego batata i szparagów 170

mnie wiosennie! Krem z białego słodkiego ziemniaka i szparagów. Biały słodki ziemniak nadaje zupie gęstej konsystencji, dzięki czemu krem jest sycący. Delikatny smak oraz kolor słodkiego ziemniaka nie dominuje nad szparagami, dlatego można rozkoszować się zarówno ich smakiem, jak i soczystym zielonym kolorem. Krem z białego batata i szparagów. Składniki ok. 600 g białego słodkiego ziemniaka (batata), obierz

Szybko Szybkowar
Zupa szczawiowa i "Francuski klejnot" 149

Przejażdżka polnymi drogami nie mogła się zakończyć inaczej, jak nie zupą szczawiową. Nie sposób przeoczyć go w czasie takiej wyprawy. Szczaw jest bombą witaminową - zawiera dużo witaminy C, przez co dawniej był stosowany jako ziele przeciw szkorbutowi. Zawiera też dużo potasu, fosforu i wapnia, choć z drugiej strony zawiera też szczawiany, które budzą wiele kontrowersji. Wszystko jest dla ludzi

Weekendy w domu i ogrodzie
Zupa UNNNMS 95

Bardzo smaczna i delikatna zupa, która podobnie jak rosół w niedzielę, pojawić się może na Waszych stołach. Tym bardziej, że sezon już rozpoczął się. A co kryje się pod nazwą UNNNMS? U Nas Nic Nie Marnuje Się…Dlaczego? Nie ze skąpstwa. Lubimy produkty „wykańczać” do końca. Składniki 1 głąb brokułu 200 g łodyg białych szparagów 3 młode marchewki 1 pomarańczowa

R'n'G Kitchen
Krem z kukurydzy z nutą pikanterii 165

Gęsty krem z kukurydzy z dodatkiem wyrazistego imbiru, pikantnej nuty w postaci papryczki chilli i chrupiących pestek dyni to świetna propozycja idealnie rozgrzewającej zupy. Składniki: 3 kolby kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1,5l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 50g pestek dyni przyprawa chilli sól pieprz olej Wykonanie: 1. Kolby kukurydzy umyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety mielone z mozzarellą 243

Kotlety mielone z mozzarellą to świetny pomysł nie tylko na obiad ale również jako przystawka na imprezę czy bankiet. Proste i pyszne danie nie wymaga od

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Botwinka z jajkiem i młodymi ziemniaczkami 170

Tradycyjna sezonowa zupa, w mojej wersji podawana z młodymi ziemniaczkami i ugotowanym na twardo jajkiem. Składniki: 3 udka z kurczaka 4 marchewki 1 pietruszka 100g selera 2 pęczki botwinki pieprz w ziarnach ziele angielskie 2 łyżki posiekanego kopru 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki 4 łyżki soku z cytryny 4 łyżki śmietany 12% pieprz sól Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo

Szalona Kuchnia Eweliny
Grochówka do kociołka z boczkiem i kiełbasą 162

mieszamy i razem smażymy przez minutę, a następnie podlewamy wodą i dodajemy groch. 2. Grochówkę gotujemy przez ok. 40 minut do godziny, aż groch się częściowo rozpadnie i zagęści zupę. Podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać

Apetyczna babeczka
Botwinkowy chłodnik z kiełkami 136

oraz starty burak pieczony. Gotuję na wolnym ogniu około 15 minut. Na końcu dodaję liście i gotuję jeszcze dwie minuty. Ogórka i rzodkiewki kroję w kostkę. Dodaję do przestudzonej zupy, dolewam mleko  kwaśne, jogurt, ocet winny, zakwas. Doprawiam solą, pieprzem. Chłodnik wstawiam do lodówki i podaję go z jajkami przepiórczymi, kiełkami, natką i szczypiorkiem

wesoła kuchnia
Bulion warzywny 94

Przepisów na bulion warzywny jest bardzo dużo. Tym razem proponujemy taka wersję. Bulion warzywny stanowi podstawę do przyrządzania wielu zup, sosów i innych potraw. Składniki 2 marchwie 1 duża pietruszka 2 pory 1 średni selera 1 cebula 2 łyżki masła kawałek kapusty włoskiej pół pęczka natki pietruszki 2 ziarenka ziela angielskiego 6 ziarenek czarnego pieprzu 1 liść laurowy sól pieprz

R'n'G Kitchen
Zupa krem cebulowa z grzankami 251

Pikantna, rozgrzewająca zupa  krem cebulowa! Świetnie smakuje z grzankami! Koniecznie spróbujcie. :) Składniki: 6 niewielkich cebul 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/3 łyżeczki pikantnej papryki mielonej szczypta majeranku szczypta tymianku 700 ml bulionu warzywnego (przepis TUTAJ ) 1 łyżka masła sól  pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy plastry. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę

Gotuj z Mąką
Pomidorowa z soczewicą 123

Znana wszystkim pomidorówka, nie co urozmaicona, bardzo pożywna. Można zrobić jako zupę krem lub pozostawić bez miksowania. Ja wybrałam drugą wersję , lubimy widzieć co zjadamy:) Składniki 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 świeże pomidory marchew pietruszka,kawałek selera,por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 szklanka soczewicy sos sojowy liść laurowy,ziele angielskie sól,pieprz natka … Czytaj

gotuj ze mną
Zupa ogórczasta 182

Zupa ogórkowa kojarzy mi się z wersją z ogórków kiszonych. Przynajmniej taka zawsze gościła na moim stole. Pierwszy raz skusiłam się na ugotowanie jej ze świeżych, nieprzetworzonych ogórków, dlatego nazwałam ją "ogórczastą", dla odróżnienia ;) Wyszła pyszna i aromatyczna. Moi współbiesiadnicy byli zaskoczenia, że nie jest ostra i mocno podkręcona przyprawami, jak to zwykle moje potrawy

Pichceniomania