zupa - 39012 przepisów (strona:1488/2601)

Chłodnik z kwasu chlebowego 143

pęczka koperku i natki pietruszki – drobno posiekane 2 jajka na twardo do dekoracji – obrane i pokrojone na ćwiartki litr kwasu chlebowego – schłodzonego 3 łyżki śmietany do zupy (opcjonalnie) sok z połowy cytryny świeżo zmielony pieprz Jak przygotować chłodnik z kwasu chlebowego typu okroszka?   Dodatki warzywne rozdzielić na 4 talerze/miseczki po równo. Kwas chlebowy wymieszać z sokiem

Ugotowane pozamiatane
Chłodnik z wiśni z makaronem 103

rurki Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy, jak zakipi wrzucamy wiśnie, niech chwilą pokipią. Osobno gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie. Następnie mieszamy mąkę ze śmietaną i wlewamy na zupę, żeby zakipiała. Cukrujemy do smaku, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem dodajemy makaron, zupka najlepiej smakuje na zimno. SMACZNEGO

Kuchnia u Bietki
Pan brokuł z gorgonzolą 118

Ostatnio w moim domu królują kremowe zupy, blenduję przecieram wszystkie możliwe warzywa,  nie ma dnia bez głosu blendera wydobywającego się z kuchni. Testuje nowe pomysły, wczoraj był krem z fasolki szparagowej z orzeszkami ziemnymi a Dzisiaj przepis na bardzo szybki, pożywny i bardzo zdrowy krem brokułowy wzbogacony smakiem gorgonzoli. Będziesz potrzebować na ok 4 porcje brokuł - 2 szt cebula

Wylizany Rondel
zupa czereśniowa 115

Zupy owocowe to w moim domu w okresie letnim jedne z ulubionych 🙂 ..Robię je z różnych owoców i w różnej proporcji z owocami..Tym razem do czereśni dodałam także jagody oraz sok z cytryny i skórkę..Wyszła nieziemska .Polecam nawet najgorszemu wrogowi 🙂 Składniki: 1 kg czereśni 1/2 szklanki jagód/opcjonalnie/ skóra z cytryny

Ugotujmy Coś
Zielona zupa pomidorowa 155

żeberek 1 kg pomidorów 1 łyka masła 1/2 szklanki śmietany 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki makaron ze szpinakiem sól, pieprz, cukier do smaku 1/2 kg warzyw na zupę Wykonanie Pomidory pokroić udusić z masłem przetrzeć przez sito. Warzywa cebulę umyć, oczyścić opłukać i wycisnąć sok z nich przez sokowirówkę. Powstały sok mieszamy z koncentratem

Kulinarne pyszności Molki
Barszcz czerwony zabielany 131

przez praskę czosnek i majeranek. Do miski wlewamy śmietanę. Nabieramy chochelkę gorącego barszczu i wlewamy ją powoli do śmietany przez cały czas mieszając. Następnie przelewamy ją do garnka z zupą i mieszamy. Mój barszcz ma dosyć ciemny kolor, ponieważ nie lubię  zbyt dużej ilości śmietany.   Do barszczu dodajemy posiekany koperek, pietruszkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

kulinarne odsłony pati
KRUPNIK NA BOGATO 161

zaczynając od tych, które gotują się najdłużej, a kończąc np. na koperku :) Gotujemy odpowiednio długo i doprawiamy do smaku. Jeśli jest za gęsta zawsze można uzupełnić wodą ;) Uwielbiam spontaniczne zupy! ...bo gdy tak intuicyjnie zapełniam garnek, sama się sobie dziwię jakie to smaczne ;) Smacznego

wege i kropka
ZUPA Z ŻÓŁTEJ CUKINII I BIAŁYCH WARZYW 172

chcemy albo co lubimy [  ponoć nie każdy lubi seler ;)  ]. Następnie wszystko blendujemy na gładką masę. Można również pokroić w plasterki marchewkę i dorzucić do naszej kremowej zupy. Na koniec posypujemy koperkiem.  Smacznego

wege i kropka
ZUPA SZPARAGOWA 180

całości. W momencie, gdy ziemniaki będą już gotowe dorzucamy szparagi, koperek, szczypiorek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chwilę jeszcze gotujemy. Na koniec łączymy śmietanę z ugotowaną już zupą. Smacznego

wege i kropka
Zupa krem z pieczonych pomidorów malinowych 134

bazylią (możesz teraz dorzucić jeszcze kilka kolejnych listków). Całość zmiksuj za pomocą blendera. Krem z pomidorów przecedź kolejno przez sito, pozbawiając go pestek. Dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Zupę delikatnie podgrzej i podawaj z kleksem crème fraîche , natką pietruszki i listkami bazylii. Możesz ją również delikatnie zredukować przed podaniem, aby była bardziej gęsta. * * Ta piękna deska, którą widzicie

Food Square
Zupa z kurek 155

lesie powoli wychodzą pierwsze grzybki A to znaczy, ze można już coś z nich robić. Dziś jeden z pierwszych takich przepisów - na zupę z kurek. Zapraszam dalej :) Składniki: 350 g kurek 2 łyżki masła połowa cebuli 1 ząbek czosnku 300 g ziemniaków 1 marchewka 1 litr bulionu (przepis  TUTAJ ) szczypta kurkumy 1 łyżka posiekanego szczypiorku 100 g gęstej śmietany

Gotuj z Mąką
Botwinka (zupa z botwiny) 116

Bardzo aromatyczna, cudownie czerwona zupa z botwiny, czyli młodych liści i korzeni buraka. Co ciekawe, zauważyłam że botwinkę albo się kocha i czeka na nią z utęsknieniem cały rok albo

Bullio
Botwinka z pomarańczą 96

Botwinka  nie musi być czerwona, może być żółta lub czerwona, a przygotowana z niej zupa być zielona, żółta..... Przygotowałam botwinkę z białych buraczków z liśćmi. Wyszła zielon :) 1 pęczek botwinki z ładnymi buraczkami, sok z 2 pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, sól, cukier, dodatki: ser kozi dojrzewający, Botwinkę oczyścić, wyrzucając brzydkie liście, porządnie umyć i posiekać. Włożyć do garnka

królestwo garów
Zupa z kalarepy 132

zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać posiekany koperek oraz porwane liście kalarepki (bez twardych łodyżek). Gotować jeszcze chwilę aby liście zmiękły. Garnek zestawić z ognia, zupę zabielić śmietanką i można podawać

Monia miesza i gotuje
ZUPA KREM OGÓRKOWA 176

Składniki: 2 kostki rosołowe drobiowe 3 ziemniaki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ogórki szklarniowe 0,5 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki topiony serek ementaler

Przepisy kulinarne babci Antoniny

Proponowane wyszukiwania