zupa - 39012 przepisów (strona:1494/2601)

Krem z kiszonych ogórków 162

Rozgrzej oliwę i zacznij dusić przez kilka minut. Wlej bulion, dodaj przyprawy i gotuj aż warzywa będę miękkie. Pod koniec gotowania dodaj pokrojone ogórki, gotuj 10 minut. Następnie zmiksuj zupę. Udekoruj koperkiem i świeżo mielonym pieprzem

AZgotuj!
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 114

garnka wlewamy bulion wołowy, kwas z ogórków, dodajemy przyprawę i zagotowujemy. Krok 2. Mąkę dokładnie rozprowadzamy ze śmietaną, hartujemy kilkoma łyżkami gorącego płynu, wlewamy do garnka z zupą, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Żurek doprawiamy pieprzem i roztartym czosnkiem . Krok 3. Kiełbasę kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Podsmażoną kiełbasę rozkładamy na talerzach, zalewamy żurkiem i posypujemy zieleniną

Moja Książka Kucharska
WIELKANOCNY BARSZCZ BIALY wg. MAGDY GESSLER 202

Krok 2. Z wywaru wyjmujemy włoszczyznę oraz ziarenka i liście laurowe, dodajemy zakwas pszenny oraz czosnek - gotujemy powoli kolejną godzinę. Krok 3. Śmietankę hartujemy gorącym barszczem, wlewamy do wrzącej zupy, mieszamy, doprawiamy chrzanem. Krok 4. Białą kiełbasę nakłuwamy w kilku miejscach, wkładamy do barszczu i gotujemy 10 minut - wyjmujemy i kroimy na plasterki. Krok 5. Boczek oraz cebulę kroimy

Moja Książka Kucharska
Delikatna Zupka Pomidorowa Na Rosole 122

pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpa pomidorową :) Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam :D Składniki na 2 talerze zupy: około 800 ml rosołu (wczorajszego bądź zamrożonego, bo rosół można mrozić ;) 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego bądź domowego przecieru z pomidorów około 8 łyżek śmietanki 30-36 % 1/2 łyżki mąki

Gotowanie...to proste !
ZUPA Z BATATÓW 131

Zupa powstała spontanicznie z końcowek różnych produktów - głównie chodziło o zużycie otwartego soku pomidorowego ;). Czytaj więcej

Kasia Sarna
Ekspresowy krem z zielonego groszku 128

więc czas zacząć opróżniać zamrażarkę z warzyw mrożonych. Na pierwszy ogień idzie groszek. Można już go siać do gruntu, więc za kilka tygodni pojawi się świeży i słodziutki :) A zupę z niego robi się w tempie ekspresowym. Składniki (na 4 - 5 porcji): ok. 600 g mrożonego groszku łyżka suszonego  czosnku niedźwiedziego łyżeczka mielonego kminku łyżeczka ostrej papryki w proszku

Weekendy w domu i ogrodzie
Rosół z trzech mięs 269

połowę, z każdej strony, przypiec ze wszystkich stron na ciemny kolor (przypieczeniu powinna ulec jedynie wierzchnia warstwa cebuli). Łupiny z cebuli, dodane do rosołu, zapewniają ładny, złocisty, naturalny kolor zupy. Rosół należy gotować powoli, na bardzo małym ogniu, bez przykrycia. Rosół powinien jedynie pyrkać. Zapewnia to, że cały smak mięs i warzyw, a także składniki odżywcze przechodzą do rosołu. Rosół

Gospodyni Miejska
Zupa z topinamburem i czosnkiem niedźwiedzim 138

Jeżeli tylko uda się Wam kupić świeży czosnek niedźwiedzi i topinambur, koniecznie zróbcie taką zupę. Jest lekko pikantna i z orzechowym posmakiem topinamburu. Można dodać odrobinę śmietany i podawać z grzankami. Szkoda, że sezon na czosnek niedźwiedzi trwa tak krótko! Te piękne zielone listki dostałam w prezencie, w ogródku pomału rośnie czosnek posadzony przeze mnie jesienią, a w drodze jest

Stare Gary
Zupa chrzanowa 162

Mimo, że chrzan kojarzymy z Wielkanocą to jednak ta zupa gości w naszym domu przez cały rok, bo świetnie smakuje i można ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują. Składniki: - 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg - 2 marchewki - 1 pietruszka - plaster selera - 1/3 pora, może być zielona

Apetyczna babeczka
Cykl wielkanocny: Zupa krem ze szparagów, szpinaku i bazylii (Crema di asparagi, spinaci e basilico) 85

pieprzem. Szpinak podsmażamy ok. 1-2 minuty.  Na koniec dolewamy gorący bulion i dodajemy natkę pietruszki, pęczek bazylii oraz ugotowane szparagi.  Całość miksujemy.  Zupę oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy listkami bazylii. **** PREPARAZIONE Cuocete gli asparagi al vapore per circa 5-10 minuti, il tempo di cottura dipende dalla grandezza degli asparagi. In una grande casseruola

La grande e la piccola cuoca
ZUPA MEKSYKAŃSKA Z KURCZAKIEM 163

Treściwa zupa z dodatkiem czerwonej fasoli na chłodne dni, jak ten dzisiejszy - doskonale rozgrzewa a przy tym rewelacyjnie smakuje. W wersji na szybko można użyć fasoli z puszki. SKŁADNIKI 1 podwójna pierś z kurczaka, 300 g fasoli czerwonej , 1 l bulionu warzywnego, 1 cebula, 1 papryka czerwona, ½ puszki kukurydzy, 1 puszka pomidorów krojonych, 2 papryczki chilli , ½ łyżeczki przyprawy meksykańskiej

słodki bratek
Zupa chrzanowa z jajkami i zrazami 174

paseczku boczku, marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze ] prawie do miękkości zrazów. Zupa [ ilość składników wedle gustu] ziemniaki chrzan ze słoiczka  1 żółtko śmietana  jajka gotowane Do gotujących się , prawie miękkich zrazów dodać pokrojone ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków

Moje domowe kucharzenie
Zupa chrzanowa 101

lekko "pyrtolić", nie gotować się. Wrzucić kiełbasę i parzyć 15 minut. Kiełbasę wyjąć. Odcedzony wywar wlać do kartofli, zagotować, zmiksować. Dodać żurek. Zagotować. Chrzan wymieszać ze śmietaną, dodać do zupy. Podgrzać, nie gotować. Gotowany chrzan traci na ostrości. Doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z jajkiem i kiełbasą. Można posypać świeżo startym chrzanem. *można użyć chrzan przygotowany w domu

królestwo garów
Pomidorowa z czosnkiem i cebulką 230

Łatwe Tanie Rozgrzewająca zupa pomidorowa. Szybka w przygotowaniu i do tego pyszna! Składniki 1l bulionu warzywno – drobiowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietanka 18%, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia i oregano – do smaku 2,5 łyżki mąki i pół szklanki zimnej wody – do przygotowania zaklepki makaron […] Artykuł Pomidorowa z czosnkiem

PysiaGotuje.pl
Zupa z boczniakami 107

Boczniaki kroimy w cienkie paski a obraną marchewkę w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy kilka minut. 4. Całość zalewamy wodą z dodatkiem przypraw i gotujemy ok. 30 min. Zupa z boczniakami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 300 ml Energia: 74,5 kcal Białko

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach

Proponowane wyszukiwania