pestki malin są bardzo zdrowe, więc niby po co je odrzucać. Taki chłodnik jest też idealny na pinknik – wystarczy zabrać warzywa i makaron w osobnym pojemniku a zupę w drugim, żeby na miejscu zrobić sobie pyszny posiłek. Składniki na 4 osoby: ogórek szklarniowy – obrany i mocno posolony pojemniczek malin papryka żółta lub zielona drobno pokrojone pół pęczka
Ugotowane pozamiatanewrzucamy zawartość patelni, mieszamy, gotujemy, dodajemy pieprz i chilli. Gdy warzywa są miękkie dodajemy natkę pietruszki i bazylię i blendujemy. Podajemy z kleksem śmietany 18% i bagietką czosnkową. Artykuł Zupa krem z pomidorów pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plIdealna zupa na letnie upały. Jest pyszna, sycąca i szybko się ją robi. Poza podanymi składnikami, możecie dodać swoje ulubione dodatki. W mojej wersji jest jajko i świeży ogórek gruntowy. SKŁADNIKI 2 średniej wielkości buraki 7 niewielkich liści buraka 1 l maślanki 1 marchewka 2 ogórki kiszone 250-300 ml koncentratu barszczu Krakus 3 szklanki wody świeżo mielony pieprz
Passions hobbies lifeosobiście uwielbiam zupy , a dziś zapraszam na zalewajkę warzywną , bardzo smaczną , rozgrzewającą , mam nadzieje że i tobie zasmakuje taka propozycja zupki . Potrzebne nam będą 3 białe kiełbaski ( bądź średnia porcja rosołowa ) 2 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 2 parówki 10 sztuk średnich ziemniaków 100 ml śmietany do gotowania 1 torebka barszczu białego
Mój SmakSezon na świeże warzywa trwa, więc nie mogłam się powstrzymać od wrzucenia przepisu na jedną z moich ulubionych zup. Krem z cukinii można podawać z grzankami, paluchami czosnkowymi lub świeżym chlebem z chrupiącą skórką. Przygotowanie nie jest trudne i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, więc każdy z Was poradzi sobie z jego wykonaniem. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkasmakuje z innymi warzywami. Miękki miąższ sprawia, że jest bardzo delikatny. Na zbliżającą się jesień (chociaż niech jeszcze trwa lato) sprawdza się idealnie! Polecam przygotować bardzo sycącą i rozgrzewającą zupę krem w roli głównej - patison. Składniki: 2-3 patisony 1 marchew 1/2 pietruszki 1/4 selera 2 łyżki ryżu przyprawy: jarzynka bez soli, pieprz czarny, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe
Truskawkowa FiestaPierwszy raz jadłam ją w Krakowie i zakochałam się w jej smaku. Biełucha, bo o niej mój dzisiejszy post to zupa na bazie kwaśnego mleka, wędzonego boczku i ziemniaków. Jest pyszna, sycąca i idealna zarówno na ciepłe jak i mroźne dni. Nie miałam akurat kwaśnego mleka więc dodałam maślanki. Jest to potrawa regionalna pochodząca głównie z terenu Beskidu Śląskiego. Dodaję
Pieguskowa Kuchnianajszybsza zupa kremowa jaką kędykolwiek zrobiłam. Jeśli tylko ma się świeży szpinak. Inaczej w czas przygotowania należy wliczyć rozmrażanie. Swój mrożony szpinak wyjęłam wieczorem z zamrażarki do lodówki. W momencie przygotowywania był już rozmrożony. paczka rozmrożonego szpinaku (lub świeży) 2 ząbki czosnku olej rzepakowy 1 łyżka litr bulionu sól i pieprz gałka muszkatołowa dodatki: listki mięty, małe kuleczki mozzarelli, kiełki
AZgotuj!szybki lunch. A gdyby nagle zrobiło się zimno i trzeba by było chłodnik zamienić na coś bardziej rozgrzewającego to wystarczy dodać odrobinę imbiru, chilli i mamy fajną dającą powera zupę. Przepis na chłodnik z arbuza : Składniki: 4 szklanki pociętego na kostkę arbuza garść świeżej bazylii sok z połowy cytryny 1 ogórek 2 szklanki pomidorów ⅓ puszki mleka kokosowego 1 papryka
PaleoLifeDziś mam dla Was bardzo prostą i szybką w przygotowaniu zupkę, w sam raz na letnie upały. Wszystko "na oko". Podobną zupę mogłaby zrobić moja mama w jednym garnku na turystycznej butli gazowej w większości ze składników prosto z grządek, wystarczy zabrać ze sobą trochę quinoy i kawałek szynki ;) Składniki: 3 łyżki ziarna białej quinoy 2 młode marchewki
Quinoa Raz!woda odparuje. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 20 minut. Wrzucamy makaron. Gdy makaron będzie miękki w małej ilości zimnej wody rozcieńczamy śmietanę po czym wlewamy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania
Dziś Ja gotujewłoszczyznę. Gotujemy na wolnym ogniu 30 minut. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki kalafiora. Sparzony i obrany ze skórki pomidor miksujemy lub drobno kroimy, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 15 minut. Wyciągamy z wywaru mięso i włoszczyznę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę, resztę włoszczyzny odrzucamy. Mięso oddzielamy od kości, drobimy i wrzucamy razem do wywaru. Zdejmujemy
Kulinarne przemysleniaNadeszły afrykańskie upały... a na upał najlepszy jest chłodnik. Zupa która orzeźwia, chłodzi i syci. Chłodnik jest szybki w przygotowaniu, można go zrobić od razu więcej i mieć z głowy obiad na 2-3 dni. Bo uwierzcie mi można go jeść i jeść i się nie nudzi. To idealny lekki obiad, nawet do pracy. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktakie temperatury jedyna słuszna zupa to gazpacho! Znakomicie chłodzi i orzeźwia, a co najważniejsze smakuje wprost rewelacyjnie. Jeśli miałbym wybrać swoją ulubioną hiszpańską potrawę z pewnością byłby to jeden z ichniejszych chłodników. Dodatek arbuza w pomidorowym gazpacho dodaje fajnej słodyczy i sprawia, że jest ono jeszcze bardziej orzeźwiające. Ja podaję je najczęściej ze świetnie kontrastującym przez słony smak serem bałkańskim
Food SquareProsty posiłek na letni dzień, czy potrzeba czegoś więcej? Polecam Wam przepis na botwinkę - pyszną zupę na lato. Niektórzy gotują ją z ziemniakami i serwują z jajkiem na twardo ale równie dobrze możecie podać botwinkę z ziemniaczanym puree okraszonym cebulką i skwarkami. Ja zdecydowanie wybieram drugą wersję :-) składniki: 750 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego) pęczek botwinki 1 średni burak
babka w formie