zupa - 39012 przepisów (strona:1495/2601)

Jak zrobić domowe grzanki? 155

Grzanki idealnie nadają się do zup czy sałatek - można kupić gotowe w sklepie, ale można również wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobra ć według własnych upodobań. Domowe grzanki Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie

Bananowe Pole
GROCHÓWKA WOJSKOWA 122

namoczony przez całą noc ,do gorącego wywaru,posolić,gotować do miękkości.Boczek i wędzoną słoninę pokroić w kostkę,przetopić,zasypać 1 łyżką mąki i zrobić złotą zasmażkę,wlać do zupy,gotować.Przyprawić do smaku

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym 130

wymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło. Do dekoracji: suszone pomidory natka pietruszki mleko kokosowe SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zupa z zielonego groszku i cukinii 129

Dzisiaj drugi dzień gotowania w kolorze zielonym. I choć wiosna nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku i cukinii. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 młoda cukinia 3 pędy selera naciowego lub pół dużego selera 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki łyżka włoskich ziół łyżka majeranku

Czerwień i błękit
Zupa chrzanowa 114

koperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę , grzybki i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę, sok z cytryny,doprawić.Gotować jeszcze chwilkę,dodać pokrojoną kiełbaskę.Na końcu dodać śmietanę.Podawać z ugotowanym jajkiem

Moje domowe kucharzenie
Zupa pomidorowa-jak u mamy 87

Zamknij oczy i pomyśl o beztroskim dzieciństwie, domu, najlepszym obiedzie u mamy....o czym pomyśleliście? Ja,o zupie pomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją i dziś. Jest to oryginalny przepis mojej mamy. Dziś, i ja. jestem mamą...a smak pomidorówki jest taki sam. PRODUKTY: kawałek żeberek do nagotowania(opcjonalnie) ! średnia marchew ! mały korzeń pietruszki kawałek pora 1/4 średniego

Kopystką po garach
Botwinka z ziemniakami i kozim serem 147

buraczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę wlewamy na talerze, zdobimy chipsem z szynki, odrobiną koperku i serem, pokrojonym w kostkę-dla chętnych odrobina śmietany lub jogurtu greckiego

Kopystką po garach
Zupa dyniowa z nutką imbiru i pomrańczą 102

Zupa dyniowa, bardzo zdrowa, gdyż nie ma w niej grama tłuszczu. Wystarczy ugotować warzywa, zmiksować i doprawić. PRODUKTY: ok. 200-300 gr dyni (bez pestek i skóry) 2 średnie marchwie 2 ziemniaki ok. 5 cm. kawałek obranego imbiru (imbir dodajemy na koniec, więc każdy przyprawia pod swój gust) sól pieprz kumin rzymski papryka słodka natka pietruszki sos  z połowy

Kopystką po garach
Charczo- gruzińska zupa z wołowiną. 362

orzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę.  Propozycja podania z chlebkiem lawasz np. z tego przepisu :  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html

Kopystką po garach
Krem porowo-ziemniaczany z wędzonym łososiem 133

Zupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :) SKŁADNIKI: 4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora 3 -4 średnie ziemniaki ok. 2 litry bulionu warzywnego Kawałek sera z białą pleśnią, ew. śmietankowego Hochanld Ew. sól Pieprz Kurkuma Kilka plasterków wędzonego łososia Łyżka oliwy lub masła PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora

Kopystką po garach
Zupa z boczniaków 158

cebula się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone w paseczki boczniaki - całość smażymy przez ok. 10 min. następnie zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez ok. 20 min.  Zupę doprawiamy majerankiem, rozmarynem , papryczką , pieprzem i solą

Łycha smaków
Zupa z cukinii i porów 110

tymianek i gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy odcedzony z zalewy makaron i podgrzewamy kilka minut (nie gotujemy). Zupę do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
ZUPA KREM Z JARMUŻU 154

Zapraszam dzisiaj do zapoznania się z przepisem na przepyszną , aksamitną bombę witaminową ! Zupę krem o zachwycającym odcieniu zieleni :)  * KILKA CIEKAWOSTEK * Jarmuż, jest przez nas zdecydowanie zbyt rzadko spożywany , a szkoda bo zawiera on szereg witamin : A, C, E oraz K. Jest także źródłem magnezu, wapnia, fosforu, żelaza (100 g jarmużu pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek – jego wchłanianie

Marcepanowa kuchnia
Grochówka z kapustą kiszoną 145

teraz gotując dużo zupek trza coś urozmaicać i poznawać nowe smaki..takiego połączenie ja jeszcze nie jadłam..no i dla mnie pasuje..ja akurat za bardzo nie przepadam za zupą grochową,a tu bardziej dominuje kapusta kiszona..w sumie ilość tych składników może być dowolna..u mnie zresztą jak zawsze na oko.. kilka żeberek lub kości schabowych 1 szkl

Moje domowe kucharzenie
FASOLOWA Z FASOLI PINTO Z KLOPSIKAMI 184

trakcyjna wizualnie, a nazwa  pochodzi od bordowych kropeczek, którymi jest pokryta.  Ma leciuteńko słodki posmak Dziś jej debiut w mojej kuchni. I debiut baaardzo udany 😊  Zupa z tego gatunku fasoli wyszła pyszna 😋  Dodatkowo wzbogacona solidną porcją mięsa, tym razem pod postacią klopsików stanowiła dla nas zarówno I i II danie . Składniki: 300g fasoli pinto 2 marchewki

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania