Łatwe Tanie Rozgrzewająca zupa pomidorowa. Szybka w przygotowaniu i do tego pyszna! Składniki 1l bulionu warzywno – drobiowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietanka 18%, sól, pieprz, papryka słodka, bazylia i oregano – do smaku 2,5 łyżki mąki i pół szklanki zimnej wody – do przygotowania zaklepki makaron […] Artykuł Pomidorowa z czosnkiem
PysiaGotuje.plBoczniaki kroimy w cienkie paski a obraną marchewkę w kostkę i dodajemy do cebuli. Podsmażamy kilka minut. 4. Całość zalewamy wodą z dodatkiem przypraw i gotujemy ok. 30 min. Zupa z boczniakami jest bogata w: - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza perystaltykę jelit. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja waży: ok. 300 ml Energia: 74,5 kcal Białko
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachGrzanki idealnie nadają się do zup czy sałatek - można kupić gotowe w sklepie, ale można również wykonać je samemu w domu. Ich zrobienie zajmuje dosłownie chwilkę, a smak grzanek możemy dobra ć według własnych upodobań. Domowe grzanki Do każdego rodzaju będziemy potrzebowali kromki chleba pszennego lub bułki - dobrze do tego sprawdzi się już lekko czerstwe pieczywo. Z jednej kromki wyjdzie
Bananowe Polenamoczony przez całą noc ,do gorącego wywaru,posolić,gotować do miękkości.Boczek i wędzoną słoninę pokroić w kostkę,przetopić,zasypać 1 łyżką mąki i zrobić złotą zasmażkę,wlać do zupy,gotować.Przyprawić do smaku
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwymieszać z warzywami. Całość zalać wrzątkiem, tak aby woda zakryła warzywa, zagotować. Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Mleko kokosowe (kilka łyżek zostawić do dekoracji) dodać do ciepłej zupy, wymieszać. Całość zmiksować na krem. Podawać na ciepło. Do dekoracji: suszone pomidory natka pietruszki mleko kokosowe SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiDzisiaj drugi dzień gotowania w kolorze zielonym. I choć wiosna nieśmiało kroczy do nas, to na talerzach królują zielone warzywa. Dzisiaj podaję zieloną zupę z groszku i cukinii. Smacznego! Składniki: 1 opakowanie mrożonego groszku 1 młoda cukinia 3 pędy selera naciowego lub pół dużego selera 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku pęczek posiekanej natki łyżka włoskich ziół łyżka majeranku
Czerwień i błękitkoperek Do garnka wlać wodę, włożyć białą kiełbasę .Dodać susz warzywny, pokrojoną cebulę , grzybki i przyprawy.Gotować na wolnym ogniu.Pod koniec wyjąć kiełbaskę i pokroić w plasterki.Do garnka z zupą dodać chrzan, musztardę, sok z cytryny,doprawić.Gotować jeszcze chwilkę,dodać pokrojoną kiełbaskę.Na końcu dodać śmietanę.Podawać z ugotowanym jajkiem
Moje domowe kucharzenieZamknij oczy i pomyśl o beztroskim dzieciństwie, domu, najlepszym obiedzie u mamy....o czym pomyśleliście? Ja,o zupie pomidorowej. Uwielbiałam ją, gdy byłam dzieckiem, uwielbiam ją i dziś. Jest to oryginalny przepis mojej mamy. Dziś, i ja. jestem mamą...a smak pomidorówki jest taki sam. PRODUKTY: kawałek żeberek do nagotowania(opcjonalnie) ! średnia marchew ! mały korzeń pietruszki kawałek pora 1/4 średniego
Kopystką po garachburaczki i ziemniaki będą miękkie, ale nierozpadające się. Doprawiamy octem, cukrem, pieprzem, majerankiem (słodko-kwaśno), dodajemy posiekany koperek. Na suchej patelni przesmażamy szynkę ( np. szwarcwaldzką lub inna -długo dojrzewającą). Zupę wlewamy na talerze, zdobimy chipsem z szynki, odrobiną koperku i serem, pokrojonym w kostkę-dla chętnych odrobina śmietany lub jogurtu greckiego
Kopystką po garachZupa dyniowa, bardzo zdrowa, gdyż nie ma w niej grama tłuszczu. Wystarczy ugotować warzywa, zmiksować i doprawić. PRODUKTY: ok. 200-300 gr dyni (bez pestek i skóry) 2 średnie marchwie 2 ziemniaki ok. 5 cm. kawałek obranego imbiru (imbir dodajemy na koniec, więc każdy przyprawia pod swój gust) sól pieprz kumin rzymski papryka słodka natka pietruszki sos z połowy
Kopystką po garachorzechy oraz pomidory. Dusimy kolejną godzinę. Mięso musi się rozpadać. Po tym czasie wsypujemy ryż, gotujemy 10-12 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, jeżeli trzeba papryką. Natkę drobno siekamy. Posypujemy zupę. Propozycja podania z chlebkiem lawasz np. z tego przepisu : https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/02/lawasz.html
Kopystką po garachZupa w 20 minut-do tego sycąca i pyszna. Niemożliwe? A jednak :) SKŁADNIKI: 4 kawałki (po ok. 20 cm) białej i jasnozielonej części pora 3 -4 średnie ziemniaki ok. 2 litry bulionu warzywnego Kawałek sera z białą pleśnią, ew. śmietankowego Hochanld Ew. sól Pieprz Kurkuma Kilka plasterków wędzonego łososia Łyżka oliwy lub masła PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, pora
Kopystką po garachcebula się zeszkli, dodajemy umyte i pokrojone w paseczki boczniaki - całość smażymy przez ok. 10 min. następnie zalewamy wywarem warzywnym i gotujemy przez ok. 20 min. Zupę doprawiamy majerankiem, rozmarynem , papryczką , pieprzem i solą
Łycha smakówtymianek i gotujemy do miękkości warzyw. Zestawiamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na gładko. Mieszamy ze śmietaną, dodajemy odcedzony z zalewy makaron i podgrzewamy kilka minut (nie gotujemy). Zupę do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenZapraszam dzisiaj do zapoznania się z przepisem na przepyszną , aksamitną bombę witaminową ! Zupę krem o zachwycającym odcieniu zieleni :) * KILKA CIEKAWOSTEK * Jarmuż, jest przez nas zdecydowanie zbyt rzadko spożywany , a szkoda bo zawiera on szereg witamin : A, C, E oraz K. Jest także źródłem magnezu, wapnia, fosforu, żelaza (100 g jarmużu pokrywa 20% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek – jego wchłanianie
Marcepanowa kuchnia