zupa - 39805 przepisów (strona:1496/2654)

Zupa cyganówka 549

Pomysł na podobną zupę znalazłam w jednej książce, w necie też znalazłam podobne przepisy..ale ja zrobiłam trochę inaczej i nie wiem jak smakuje oryginał..ale ta w moim wykonaniu jest pyszna.. kilka  ziemniaków kawałek czerwonej papryki 1 cebula 2-3 łyżki konentratu pomidorowego 1 łyżka smalcu 10 dkg  boczku gotowanego 20 dag białej kiełbasy

Moje domowe kucharzenie
Bulion dashi 185

Dzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup np. miso-shiru lub ramen. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych Składniki: 1 l zimnej wody + 1/2 szklanki 20 g konbu 30 g katsuobushi (bonito) Składniki

Oryginalny smak
Grecka pomidorowa 138

Zupa pomidorowa od zawsze komponuje się w naszą tradycję. Po niedzielnym rosole, przeważnie w poniedziałki króluje na polskich stołach. Aby nieco urozmaicić tę potrawę, proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.  Składniki 500 g  pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa

R'n'G Kitchen
Krem z kalafiora - wegański :) 228

śmietankowy, dzięki użyciu owsianej śmietanki. Przepis jest bardo prosty, składniki nie wyszukane, dostępne w każdym sklepie (śmietankę można pominąć lub dodać jogurtu w wersji wegetariańskiej). Dotychczas zawsze robiłam takie zupy z brokuła, zapominając o kalafiorze. Jednak teraz nadrobię zaległości, bo coś czuję, że te danie zostanie ze mną na długo 😉 Składniki: 1 średni kalafior  3 średnie ziemniaki

Zdrowie na języku :P
Zupa, krem czosnkowy ze szczypiorkiem 265

gotować do miękkości ziemniaków. Wyjąć marchewkę i resztę zmiksować do uzyskania gładkiego kremu. Podawać z posiekanym szczypiorkiem/kleksem śmietany/jogurtu oraz ulubionymi pestkami/grzankami/groszkiem ptysiowym. Smacznego! Inne moje propozycje na zupy krem: Krem z kukurydzy z chipsami i kindziuka Krem z pomidorami z serem Krem serowy z pora i cukinii

CookYourself
Zupa pieczarkowa z makaronem 186

Pieczarki obrać, umyć i pokroić. W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone w kostkę warzywa, pieczarki [ pieczarki można wcześniej ciut poddusić] i przyprawy. Wszystko razem gotować . Do gotującej się  zupy wrzucić makaron i gotować do miękkości makaronu. Pod koniec dodać masło,śmietanę, w razie potrzeby  doprawić

Moje domowe kucharzenie
Zupa pieczarkowa z kluseczkami 194

prawie  do miękkości ziemniaków. Jajka wbić do miseczki, dodać sól, mąkę i ucierać, aż na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza.Wlewać ciasto cienkim strumieniem na gotującą się zupę. Zamieszać i gotować jeszcze około 2 minuty. Pod  koniec dodać masło.Dodać również śmietanę , koperek i doprawić do smaku

Moje domowe kucharzenie
Zupa krem z marchewki z curry i rukolą 123

marchewkę obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą do poziomu marchewki, dodajemy sól, gotujemy do miękkości, miksujemy dodając curry, kurkumę, chilli i śmietanę. wylewamy zupę na talerz, dekorujemy rukolą, konsumujemy

Gocha gotuje!
Zupa krem z czosnku z grzankami 100

wodą centymetr, dwa nad poziomem ziemniaków, gotujemy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. kromki ciabatty smarujemy masłem, "maczamy" w posiekanej natce, grzejemy na małym ogniu na suchej patelni. zupę podajemy ozdobioną natką i kilkoma kroplami oliwy wraz z chrupiącymi grzankami również skropionymi oliwą. naprawdę rozgrzewa ;) (chyba nawet bardziej niż rosół

Gocha gotuje!
Zupa krem z bobu z miętą i imbirem 110

szklankę, dwie wrzątku (w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać), dodajemy miętę i starty imbir, doprawiamy solą i pieprzem, miksujemy. dodajemy resztę bobu, pozostawiając kilka ziaren do dekoracji. wykładamy zupę na talerz, dekorujemy łyżką śmietany, bobem i listkiem mięty. smacznego

Gocha gotuje!
Zupa z fasolki szparagowej z natką pietruszki i grzankami 132

osolonej wodzie, odcedzamy, zostawiamy kilka strączków do dekoracji, resztę wrzucamy do gorącego bulionu, dodajemy natkę i śmietanę, miksujemy. bagietkę kroimy w dużą kostkę, smażymy na oliwie aż będą chrupiące. zupę wylewamy na talerz, dekorujemy strączkami fasoli, posiekaną natką i grzankami, konsumujemy

Gocha gotuje!
Zupa z dyni z mlekiem kokosowym i orzechami włoskimi 137

przykryć ją całą, solimy i gotujemy do miękkości. gdy dynia jest już miękka, ale nie rozpadła się do końca dolewamy mleko kokosowe, doprawiamy płatkami chili i mieszamy. jeśli wolimy zupy krem możemy ją zmiksować, ale ja tym razem wolałam zostawić trochę nierozgotowanej dyni. podajemy udekorowane sporą ilością orzechów włoskich i miętą. smacznego

Gocha gotuje!
Żurek dla wegetarian 191

czystego wywaru wlewamy wymieszany w butelce żurek, dodajemy chrzan, majeranek i 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy. Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę. Na talerze nakładamy puree ziemniaczane, okraszamy cebulką i pozostałym koperkiem, wlewamy żurek. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Wielkanocne fit menu - 5 smacznych i zdrowych dań 207

muszą być kaloryczne i ciężkie. Wystarczy kilka prostych zmian, aby wszystkie potrawy były i zdrowe, i smaczne. Oto wielkanocne fit menu, czyli 5 smacznych i zdrowych świątecznych dań. Zupa chrzanowa (4 porcje) 6 ziemniaków 1 cebula 1 jajko 750 ml bulionu warzywnego 1 jogurt naturalny 3 ząbki czosnku 2 – 3 łyżki tartego chrzanu 1 łyżka oliwy z oliwek

My Chcemy Jeść
Wielkanocny żurek bez glutenu i laktozy 210

chrzanem (według uznania, ja lubię sporo, ale tak żeby nie zdominował smaku żurku), świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Chwilę gotujemy i  zdejmujemy z ognia.  Zupę podajemy z jajkiem na twardo, można też dodać plasterki ugotowanej marchewki i posypać szczypiorkiem, albo innym dodatkami, które według Was pasują.  Życzę miłych przygotowań do świąt

Quinoa Raz!