zupa - 39012 przepisów (strona:1500/2601)

Soljanka z polędwicy 97

przesmażyć czosnek, dodać ogórki, chwilę poddusić i dodać do mięsa. • Wrzucić pomidory, doprawić do smaku, dodać pokrojone w plasterki oliwki i natkę pietruszki. • Gęstą zupę rozlać do miseczek, dodać plasterki cytryny i podawać z bagietką. Z pryjemnością informuję, że tym daniem zakwalifikowałam się do półfinałów ogólnopolskiego konkursu

To co kocham
Zupa gulaszowa 118

Sycąca i rozgrzewająca, gęsta zupa gulaszowa na mroźne zimowe dni. Składniki: Warzywa • 1 seler • 4 marchewki • 2 pietruszki • 5 ziemniaków • 2 łyżki vegety Mięso • 1 kg wołowiny do gulaszu bez kości • 4 cebule • 1 papryka czerwona • 25 dkg pieczarek • 3 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • sól, pieprz do smaku • olej

To co kocham
Chłodnik litewski 105

Jest to podawana na zimno zupa, której bazę stanowi ugotowana botwina zmieszana ze zsiadłym mlekiem, jogurtem bądź kwaśną śmietaną wraz z dodatkami, takimi jak surowy ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek i jajko gotowane – u mnie jajko w koszulce. Idealny na obiad w letnie dni – orzeźwia, syci, jest źródłem witamin

To co kocham
Sos aksamitny pomidorowy 98

Sezon pomidorowy w pełni! Oprócz zup i sałatek polecam wykonanie sosu pomidorowego, bardzo aksamitnego. Sos ten pasuje do kurczaka i schabu, do roladek i faszerowanego mięsa, a także do kalafiora i jarskich kotletów. Składniki: • puszka pomidorów bez skóry lub 0,5 kg świeżych, mięsistych • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 serki

To co kocham
Flaczki wołowe z zielonym groszkiem 116

Flaczki to dla niektórych bardzo kontrowersyjne danie i omijają je z daleka. Jest to tradycyjna potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski żołądków wołowych lub cielęcych, czyli potocznie flaków. W przeszłości flaczki były ulubioną potrawą

To co kocham
Kapuśniak na żeberkach 110

Uważam kapuśniak za zupę, do której należy dorosnąć, bo w dzieciństwie zdecydowanie nie lubiłam go, chociaż podobno babcia robiła najlepszy. Przyznam się, że to mój pierwszy ugotowany w życiu kapuśniak, bo jakoś wcześniej nie było mi z nim po drodze. Wyszedł naprawdę smaczny, pachnący wędzonką, z miękką kapustą i rozpływającymi

To co kocham
Chłodnik ogórkowy z awokado 102

Najlepsze letnie zupy to chłodniki – zimne, od gęstych warzywnych po lekkie owocowe, na słono i na słodko. Są smaczne, zdrowe, orzeźwiające i dietetyczne, szybkie i proste w przygotowaniu. Prawdziwa bomba witaminowa na talerzu. Moja propozycja to aromatyczny chłodnik ogórkowy z dodatkiem awokado i zieleniny, który doskonale

To co kocham
Rosół z kaczki 98

Rosół to tradycyjna zupa niedzielna należąca do narodowych polskich potraw. Całe moje dzieciństwo kojarzę z rosołem na niedzielny obiad i zawsze jego zapach przenosi mnie do tamtych lat. Osobiście rosół gotuję rzadko, może nawet za rzadko, bo tylko kilka razy w roku. Wynika to z tego, że będąc

To co kocham
Prosty rosół z grzybów. Opieńka miodowa 188

pieprzem oraz zeszkloną połówką posiekanej cebuli. Grzyby kroimy w paski i wrzucamy spowrotem do wywaru. Podajemy z gotowanymi w całości ziemniakami i okraszamy domowymi, przypieczonymi skwarkami. Dekorujemy świeżą zieleniną. Zupa prosta, ale dla amatorów grzybów smakowita. Wartości zdrowotnych nie posiada, ale czy musi? Taki rosół najlepszy jest z gąsek, ale z braku laku i opieńka smakuje

Kuchnia po mojemu
Krem dyniowy po tajsku z mleczkiem kokosowym w rytmie curry 120

racji braku obiadu, musiałam wymyślić coś na szybko. Dotargałam dynię do domu, obrałam, pokroiłam, upiekłam.. i ugotowałam zupę. W tajskich rytmach, z domieszką curry i włożonym w nią całym sercem. Połączenie polskich smaków z tajskimi wyszło pyszne. Zawirowania i obroty smakowe.  Tak podsumuję smak i zapraszam do przepisu. Składniki: 500g obranej dyni 1 mała puszka (165ml) mleczka kokosowego

Czarnawisienka
czerwony barszcz bieszczadzki 144

buraków 200 g fasoli jaś 300 g ziemniaków 250 g warzyw (marchewka, pietruszka, seler) 1500 – 2000 ml wywaru (rosołu) 2 łyżki śmietany sól, pieprz wykonanie: Dzień przed gotowaniem zupy fasolę, płuczemy zalewamy letnią wodą i pozostawiamy do napęcznienia (ok. 12 godz.). Następnego dnia fasolę gotujemy do miękkości. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do innego garnka, zalewamy wywarem

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania