zupa - 39012 przepisów (strona:1413/2601)

Rozgrzewająca zupa krem z dyni 185

Jesień tuż, tuż, w ogrodach i na polach dojrzewają więc dynie. Żal nie skorzystać! Dzisiaj mój sposób na pyszną, rozgrzewającą zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz! Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe

PastelFood
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 257

robili ludziom wody z mózgu i zakodowali sobie, że skorzonera to to samo co wężymord. Mam tylko cichą nadzieję, że z tych wdzięcznych warzyw powstanie coś więcej niż puree, zupy i chipsy. Podobno naród oszaleje na punkcie kalafiora. Fajnie! Ja się cieszę, bo uwielbiam. Liczę na kolorowe odmiany, szał sałatek i zup. Może się ktoś wreszcie opamięta i przestanie

ladykitchen
Zupa brokułowa z curry. KONKURS - Kuchnia Malucha. 116

Zupa, czyli danie pierwsza klasa" Podzielcie się proszę swoim pomysłem na zupę dla dzieci, sycącą, dobrą i niekoniecznie klasyczną, z dodatkiem orientalnych przypraw lub składników. Napiszcie jakie jest Wasze doświadczenie - czy dzieci chętnie próbują nowych smaków? Jak zaszczepić w dziecku miłość do mniej znanych składników. Czytaj więcej

bistro mama
Zupa krem z dyni / Cream of pumpkin soup 138

gęsty) / natural yoghurt (dense) prażone pestki z dyni / roasted pumpkin seeds   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6   Zanim zaczniemy gotować zupę, przygotujmy warzywa. Trzeba je umyć i obrać. Dynię, marchew i cebulę kroimy na kawałki. Następnie przekładamy je do garnka z grubym dnem, dodajemy oliwę i podsmażamy wszystko przez 5 minut(...)warzywa zmiękną. Gdy warzywa są już gotowe, zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło i przyprawy (po 0,5 łyżeczki). Na koniec miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Podajemy zupę z łyżką jogurtu i pestkami z dyni. Smacznego! ***** Before we begin to cook soup, get ready vegetables. You need to them wash and peel. We cut pumpkin, carrot and onion into

Projekty ze smakiem
PODSUMOWANIE ROKU 2014 - Najchętniej czytane wpisy 249

pełen radości i spełnionych marzeń, abyście rozwijali swoje pasje i żebyście nigdy się nie poddawali :) Wszystkiego dobrego! Dagmara Osowska ~~~ PODSUMOWANIE ROKU 2014  8 NAJCHĘTNIEJ CZYTANYCH PRZEPISÓW MIEJSCE I ZUPA WONTON MIEJSCE II PIECZONA POLĘDWICA W SEZAMIE MIEJSCE III KURCZAK MAŚLANY MIEJSCE IV PRĘGA WOŁOWA PIECZONA W JOGURCIE MIEJSCE V SKRZYDEŁKA KURCZAKA PO CHIŃSKU MIEJSCE VI KURCZAK SŁODKO-KWAŚNY MIEJSCE(...)PROSTA TAJSKA ZUPA RYBNA MIEJSCE VIII KHAI YAT SAI - TAJSKI OMLET Z NADZIENIEM

Tajskie smaki
Łazanki z kapustą i mięsem 187

udka z kurczaka lub 500 g mięsa wieprzowego (tym razem kurczak) * 500 g kapusty białej * 1 marchewka * sól, pieprz, vegeta * pieprz ziołowy * papryka słodka mielona * tymianek * przyprawa do zup w płynie * kminek mielony * 1/2 opakowania makaronu łazanki (250 g) Sposób wykonania Udka, marchewkę i kapustę włożyć do garnka, zalać zimną wodą, dodać łyżeczkę vegety, nieco soli i pieprzu i ugotować(...)średnio rozgrzanego wrzucić mięso i lekko podsmażyć, następnie dodać kapustę, wymieszać z mięsem, podlać odrobiną wywaru, dodać 1/2 łyżeczki tymianku, 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie, 1 łyżeczkę papryki słodkiej mielonej, 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego i 1 łyżeczkę vegety, chwilę poddusić, a następnie doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie pozostałymi przyprawami. Mięso z kapustą

Mix smaku
Żurek poświąteczny czyli resztkowy 129

składniki * 1 butelka żurku * 20-30 dag resztek wędlin poza kiełbasą  * 20 dag żeberek lub kości wędzonych * 20 dag żeberek lub kości na zupę surowych * cebula * liście laurowe * ziele angielskie * 1 kostka bulionowa drobiową * przyprawa typu vegeta * majeranek * sól, pieprz * chrzan tarty  Sposób wykonania Umyć żeberka, włożyć do garnka z wodą (3 litry wody), włożyć również żeberka

Mix smaku
(Przed)sylwestrowe sposoby antykacowe 381

opuszczanie większości posiłków. Nie dość, że organizm jest wyczerpany imprezą, to w dodatku nie dostarczasz mu na bieżąco nowej energii. Zjedz lekkie śniadanie, a na obiad wybieraj lekkie zupy kremy, gotowane bądź pieczone mięso. Jeśli nie masz apetytu i nadal Cię mdli – zjedz coś kwaśnego. Żurek, zupę ogórkową, kefir, kanapkę suto obłożoną kiszonym ogórkiem. Kwas mlekowy zawarty w kiszonych produktach

W kuchni Katie
Wegetariański kapuśniak 139

solą i świeżo zmielonym pieprzem. Obficie posypujemy natką pietruszki. Kapusta leczy (ponoć też kaca), zapobiega, podnosi, zapewnia… a w dodatku ma mało kalorii. Czy trzeba lepszej rekomendacji dla zupy z niej przygotowanej? Szybko, lekko i w dodatku smacznie, więc… smacznego. Wydrukuj przepis The post Wegetariański kapuśniak appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Pieczone kasztany 107

Wyjmujemy je, a gdy lekko przestygną (po ok. 2 min.) jeszcze ciepłe obieramy z łupinek. Pieczone kasztany, to najłatwiejszy i najprostszy sposób ich podania. Można z nich przygotować desery, zupy, sosy… i nie tylko. Kupione, muszą być w krótkim czasie przygotowane, zostawione – wyschną lub spleśnieją. Upieczone są miękkie, mają słodki, lekko orzechowy smak. Można je zjeść same, z miodem(...)syropem klonowym, albo oprószone… solą – do wyboru. Nadają się zarówno do potraw słodkich (torty, ciasta), jak i wytrawnych (zupy, purée, różne farsze). Świetnie komponują się z wanilią, czekoladą, grzybami, dynią i cieciorką. Spróbować na pewno warto. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć Wam… smacznego.   Wydrukuj przepis The post Pieczone kasztany appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Boże Narodzenie 126

Pierożki z migdałami i batatami Zupa rybna Zupa czosnkowa Greckie ciasto orzechowe Torcik marchewkowy Galette des Rois Soczewica na Nowy Rok Kalafiorowe gratin Cynamonowe palmier Waniliowe sable Migdałowe polvorones Hiszpańskie tradycje Panforte, piernik ze Sieny Włoskie tradycje Lasagne bożonarodzeniowa

Chilli Czosnek i Oliwa
Potrawy wegańskie 173

Zupa z kapustą i fasolą Bruschetta z pieczoną papryką Zupa z pieczonej dyni i czosnku Pieczone pomidory z Prowansji Placki z pomidorów z Santorini Grecka gemista Sałatka z fasolki i pomidorów Sałatka z bobu Ladenia, grecka pizza Turecki gulasz z bakłażana Paella z warzywami Gazpacho andaluz Horta vrasta Pasta z fasoli i suszony pomidorów Turecka sałatka z fasoli Duszona marchewka

Chilli Czosnek i Oliwa
Losoś na warzywno kokosowej potrawce czyli Środowe Rybki odc.35 162

Ależ miałam ochotę na łososia!!! Zapraszam dzisiaj na potrawkę warzywną z łososiem a wszystko pachnące kokosem i kolendrą. Przepis powstał w mojej głowie dziś rano. Miałam gotować zupę z przepisu znalezionego w necie, ale znowu zupa... nie... i wpadłam na pomysł połączenia różnistych warzyw i kawałków soczystej ryby. Przyznam, że danie okazało się pyszne, delikatne ale jednocześnie pełne

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy zakwas na żurek z receptury dziadka-piekarza 177

wąchajmy go  :)  Ż eby nam nie spleśniał pamiętajmy o dobrze  wygotowanym słoiku. Słoik przykrywamy lnianą ściereczką albo gazą.  Po ukiszeniu wlewamy zakwas do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody i odstawić(...)Odstawiamy go na parę dni w ciepłe miejsce. Musi się zakisić. Od 3 do 5 dni w zależności jaką mamy temperaturę w mieszkaniu. Po ukiszeniu wlewamy żurek do przygotowywanej zupy i zostawiamy odrobinę zakwasu w słoiku, który chowamy do lodówki. Gdy będziemy ponownie zakwas kisić wystarczy dodać 5 czubatych łyżek mąki żytniej i dolać kolejny 1 litr ciepłej wody

Bon Appetit Małgorzaty
Kiszony kalafior 132

takich propozycji pojawiało się na blogach. Postanowiłam, że i ja spróbuję. Kupiłam jednego dużego kalafiora i ukisiłam. Bardzo mi posmakował, podałam go do obiadu, zrobiłam z niego sałatkę i zupę. Wyszło mi trzy słoiki. Polecam. Składniki: kalafior Zalewa (proporcje na 1 litr wody): 1 litr wody 1 łyżka soli kamiennej + do każdego słoika wkładamy łodygę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku(...)wymieszać. Gorącą zalewą zalać kalafior, zakręcić słoiki. Nasz kalafior bardzo dobrze się przechowywał. Po pół roku był jeszcze twardy. Jak już wspominałam wcześniej, można z niego zrobić sałatkę, zupę czy po prostu schrupać :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania