0,5 kg fasoli Mamut 2 czerwone papryki 2 czerwone cebule mały przecier pomidorowy 2 łyżeczki łagodnej pasty paprykowej 2 łyżeczki czubrycy zielonej 0,5 łyżeczki
Humanistka w kuchni100 g gorzkiej czekolady 125 g serka Mascarpone 2 łyżki cukru pudru 6 łyżek mocno zaparzonej kawy 150 ml śmietany 30% Czekoladę rozpuszczamy w
Humanistka w kuchni4 duże czerwone lub żółte papryki 3 kromki razowego chleba 2 pomidory 20 dag fety ¼ pęczka bazylii sól, pieprz, czosnek Paprykę myjemy, odkrawamy wierzchy. Myjemy, drążymy
Humanistka w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
Humanistka w kuchniNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 350 ml
Humanistka w kuchni2 jaja 50 g masła 1/2 szklanki wody 75 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 1 żółtko do posmarowania eklerki 250 ml śmietany kremówki 1 łyżka
Humanistka w kuchni3 kiwi 1 banan 2 pomarańcze 2 łyżeczki miodu małe opakowanie jogurtu naturalnego Owoce umyć, obrać i zmiksować. Dodać jogurt i miód. Ponownie zmiksować
Humanistka w kuchniChyba szybszej do zrobienia zupy nie znam. Przygotowanie to około 20-30 minut i gotowe. Ale nie obawiajcie się, że niby szybko to niesmacznie. Przeciwnie, zupa jest pyszna. Ja podałam ją z serem korycińskim i prażonymi płatkami z migdałów. Można również z grzankami, groszkiem ptysiowym lub bez dodatków. Składniki: 1 puszka groszku konserwowego 250 ml bulionu 1 łyżka masła
Ala piecze i gotujeDzisiejszą zupę przygotowałam dzięki mojemu nowemu, kuchennemu pomocnikowi. Nazywam go pieszczotliwie Termomiś ;) Przyznaję, że zdecydowanie ułatwia pracę w kuchni, pozwalając zaoszczędzić przede wszystkim dużo czasu. Wiem, że nie każdy takiego pomocnika posiada, ale nie martwcie się taką zupę można przygotować w tradycyjny sposób :) SKŁADNIKI: 200 g pieczarek 400 g wody 300 g bulionu 200 g mleka 1 łyżeczka mąki
Kuchnia w opałachJeszcze można kupić dynię, więc poniżej przepis na kremową zupę dyniową curry. To przepis, zdrowy, prosty, bez dziwnych dodatków, jak serki topione i rosołki w kostce. Dynia musi być piękna. Składniki (na dwa duże pełne talerze): - pół dyni, jak na powyższym zdjęciu, - mały korzeń pietruszki, - mała marchewka, - mały ziemniak, - olej rzepakowy - przyprawy: łyżka dobrego świeżego curry, szczypta czerwonej papryki słodkiej(...)zawsze przydadzą się po wysuszeniu na przyszły rok), marchewkę, pietruszkę i ziemniaka na plasterki i wrzucamy na patelnie ze sporą ilością rozgrzanego oleju (olej będzie potem jedynym tłuszczem w zupie i przyda się do aromatyzowania grzanek, więc nie należy żałować) i dodajemy połowę przypraw. 2. Powyższe składniki mają się zeszklić, nie usmażyć, więc smażymy je powoli na delikatnym ogniu
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisytylko już nie gotować, please!), - doprawiamy bo smak lekko się rozwodnił ;) - dolewamy oliwy, jeśli tłuszczyku za mało, - posypujemy świeżą zieloną pietruszką - i mamy pyszną, sycącą jarzynowo-kaszowo-soczewicową ZUPĘ :)) No to tyle, serdeczne pozdrowienia
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEKażda zupa krem z takimi grzankami będzie smakować świetnie. Ja podałam grzanki do zupy cebulowej. To mój kuchenny debiut! :) Składniki: -kilka kromek pieczywa tostowego -łyżka masła -2 wyciśnięte ząbki czosnku -zioła prowansalskie lub inne -pieprz i sól Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy
KasiekGotujezupa cebulowa. taka niby banalna, ale jakże smaczna! wyrazisty smak zupy i do tego czosnkowe grzanki polecam, cebulowa naprawdę zachwyca :) Składniki: (na 2 porcje) -500 ml bulionu warzywnego -500-600 g cebuli obranej -3 łyżki masła -3 ząbki czosnku -2-3 łyżki gęstej śmietany 18% -sól, pieprz, magi, gałka muszkatołowa -grzanki lub groszek ptysiowy -natka pietruszki do dekoracji Wykonanie
KasiekGotujeChciałabym Wam dzisiaj zaproponować pomysł na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i cebulką. Danie to ma wiele plusów, przede wszystkim jest tanie, po drugie jest bardzo syte
Kuchnia Pełna Pasjiprawda moi drodzy,wywodzi się z kuchni żydowskiej z języka jidisz "forszmak" znaczy przystawka i jest to śledź bardzo bardzo drobno pokrojony z cebulą, niby zupa ale nie zupa,taki trochę gulasz śledziowy. Widziałam, to na własne oczy podczas szabatu. Oczywiście w kuchni polskiej przeszedł ogromną ewolucję i w niczym nie przypomina oryginału. Przeglądałam różne przepisy i można go spotkać
pieprzny smaczek