zupa - 38908 przepisów (strona:129/2594)

Zupa pomidorowa z imbirem 92

Znana i przez większość osób lubiana zupa pomidorowa w nieco odświeżonej  wersji. Dodatek imbiru i oregano bardzo ożywił smak zupy i podkreślił smak pomidorów. Zupa pomidorowa z imbirem najsmaczniejsza jest ugotowana na wywarze drobiowym i z przecieru ze świeżych pomidorów. Zimą pomidorówkę robię na bazie passaty pomidorowej, gdyż pomidory dostępne w sklepach nie mają zbyt dobrego smaku ani aromatu(...)Zupa pomidorowa jest chyba najszybszą zupą do zrobienia i u mnie wszystkim bardzo smakuje zarówno z ryżem, jak i makaronem. Zachęcam do zrobienia pomidorowej z dodatkiem imbiru, który dodaje przyjemnej świeżości. Ilość porcji: 2 litry Czas przygotowania: 50 minut Składniki na zupę pomidorową z imbirem: 700 ml passaty pomidorowej  2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego litr wywaru drobiowego 2 marchewki

Gotuj w domu
Zupa kalafiorowa 155

Zdrowa, lekka, smaczna i łatwa do zrobienia zupa kalafiorowa. Idealna zupa na obiad w lecie. Latem gotuję zupy raczej lżejsze i proste do przygotowania. Kalafior jest idealnym warzywem na zupę, gdyż nie wymaga długiego gotowania, jest zdrowy, ma mało kalorii, a do tego bardzo dobrze smakuje. Kalafiorową zazwyczaj gotuję na wywarze z kurczaka, ale jeśli nie mam dużo czasu, robię(...)wersję lżejszą i gotuję ją tylko z dodatkiem masła. Według mnie jest to najszybsza zupa do zrobienia, odpowiednia i dla dzieci i dla osób dorosłych, a nawet będących na diecie. Ilość porcji: 5 - 6 (3 litry) Czas przygotowania: 50 minut Składniki na zupę kalafiorową: 1 średni kalafior 3 ziemniaki 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku mały pęczek koperku mały

Gotuj w domu
Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych 91

Zupa ogórkowa to jedna z ulubionych zup mojego dzieciństwa, tuż obok pomidorowej. W sezonie bardzo lubię robić zupę ogórkową, z ogórków małosolnych, z młodymi ziemniakami, zabielana śmietanką. PRZEPIS NA ZUPĘ OGÓRKOWĄ Składniki na zupę ogórkową: 1 kg ziemniaków 6 ogórków małosolnych 1 cebula 1 łyżeczka masła klarowanego 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1 liść laurowy(...)ziela angielskiego sól pieprz 150 ml śmietanki świeże zioła do podania: koperek, pietruszka lub inne ulubione Jak zrobić zupę ogórkową: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Marchew, pietruszkę obieramy, ścieramy na tarce. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą (ok 1,5l), dodajemy przyprawy, gotujemy do miękkości. Ogórki ścieramy na tarce, dodajemy do zupy razem

Dorota Smakuje
POMIDORÓWKA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 109

Zupa pomidorowa to klasyka kuchni polskiej. W polskich domach pojawia się najczęściej w poniedziałek, gotowana na rosole pozostałym z niedzieli 😉😂 Zapewne nie ma osoby, która nie znałaby jej smaku. Przygotowywana jest zazwyczaj na bazie przecieru pomidorowego, ale o tej porze roku, aż żal nie skorzystać ze świeżych, pachnących pomidorów. Pomidorówka ze świeżych pomidorów smakuje całkiem inaczej od tej na przecierze(...)koncentracie i też trochę inny jest sposób jej przyrządzania. Świeże pomidorki najpierw podsmażone są z cebulką i czosnkiem, następnie zalane bulionem i zblendowane na gładki krem. Dzięki temu zupa jest gęsta i kremowa. Jednak gęstość dopasowujemy do własnych preferencji poprzez dodanie odpowiedniej ilości bulionu. Zupa jest bardziej aromatyczna od tradycyjnej pomidorówki i czuć w niej smak prawdziwych pomidorów. Gotowa

Kuchnia MagdaLeny
Zupa z zielonych szparagów 99

Zupa z zielonych szparagów to moja propozycja na rozpoczęcie sezonu szparagowego. Nie sądziłam, że w maju nadal będzie trwał u mnie sezon na zupy, w dodatku takie, których celem jest rozgrzanie, ale pogoda lubi płatać figle Dlatego zamiast zajadać się szparagami z grilla, stawiam na zupy I Wam również bardzo polecam zupę z zielonych szparagów. Jest prosta, szybka i mega(...)smaczna. Zupa z zielonych szparagów porcja dla dwóch osób pół pęczka zielonych szparagów 3 średnie ziemniaki 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego łyżka masła łyżka oliwy ząbek czosnku cebulka dymka koperek 150 ml śmietany 12% sól, pieprz + dowolny ser, u mnie pleśniowy Cebulkę dymkę drobno posiekaj, szczypiorek obierz i również pokrój go w cienkie plasterki. W garnku z grubym dnem

365 dni dookoła kuchni
ZUPA ZIEMNIACZANA: tradycyjna zupa ziemniaczana z kiszonymi ogórkami, na rosole 109

Prawdziwa zupa ziemniaczana. Przepis na tradycyjną zupę ziemniaczaną z kiszonymi ogórkami na rosole.      Domowa, pyszna zupa ziemniaczana na rosole, z marchwią i majerankiem z dodatkiem kiszonych ogórków. Tradycyjna zupa ziemniaczana na zasmażce z mąki i masła, a do tego zabielana śmietaną - treściwa i sycąca. Zobacz wyjątkowy, łatwy przepis, składniki i przygotowanie poczciwej kartoflanki krok po kroku. Polecam(...)Składniki i przyprawy na zupę ziemniaczaną: 1,5 l rosołu 700g ziemniaków 1 marchew 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 kubeczka śmietany 18% lub 22% ( ok. 100g) 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela ang. 1 ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 3 kiszone ogórki sól i  pieprz do smaku posiekana natka pietruszki Przepis na zupę ziemniaczaną krok

Moja Książka Kucharska
Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą 1264

Zupa fasolowa z boczkiem i kiełbasą Pomysł na smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad. Treściwa zupa z białą fasolą, wędzonym boczkiem, kiełbasą i warzywami zasmakuje z pewnością każdemu, nawet dzieciom. Przygotowanie zupy należy jednak zacząć dzień wcześniej, gdyż fasola wymaga wcześniejszego namoczenia, dzięki czemu przyspiesza się jej gotowanie.     Składniki: 250g białej fasoli „Piękny Jaś” 200g wędzonego boczku(...)liść laurowy oraz po trochu soli, papryki i majeranku. Kminek wsypujemy do szklanki zalewamy 100ml gorącej wody, zaparzamy przez około 5 minut i sam wywar (bez ziarenek) wlewamy do zupy. Całość gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu *** *** Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: ziemniaki, marchew, pietruszkę oraz seler. Gotujemy pod przykryciem, aż wszystkie warzywa zmiękną *** *** Na patelni podsmażamy pokrojony

Blog z Apetytem
Czosnkowe grzanki 139

Czosnkowe grzanki idealnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw choćby sałatek. Jednak mogą być także świetną przekąską albo lekką kolacją. Czosnkowe grzanki bardzo często są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa z boczniakami, pyszna i prosta w przygotowaniu 111

Zupa z boczniakami, pyszna i prosta w przygotowaniu Uwielbiam boczniaki, fakt najchętniej smażone, ale tym razem zrobiłam z nich zupę ! Zupa z boczniakami.       Tak jak już wspomniałam uwielbiam boczniaki, fakt najchętniej smażone i panierowane . Tym razem wykorzystałam je inaczej, a okazały się być równie smaczne. Tak, więc szczerze Wam tą zupę polecam. Prosta i łatwa w przygotowaniu(...)Zupa z boczniakami 25 dkg boczniaków 25 dkg włoszczyzny mrożonej 1 łyżka majeranku suszonego 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 liście laurowe 1 łyżka musztardy francuskiej pieprz / sól do smaku 1 łyżka pasty paprykowej 1/2 łyżeczka chili woda   Do garnka wlałam wodę dodałam przyprawy i włoszczyznę i zagotowałam. Boczniaki opłukałam i pokroiłam w paseczki. Ponieważ zupa

Kuchnia na wzgórzu
Piątek: Najlepsza pomidorowa z ravioli szpinakowym 102

Kultowa zupa, stały element menu w każdym polskim domu. Jak zrobić najlepszą pomidorową? Sprawa jest prosta, bo zupa robi się sama. W każdym razie w tym przepisie. Czas : 45 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji : 2 duże Gdyby zrobić listę polskich zup narodowych to wydaje się, że pomidorowa miałaby spore szanse, żeby zająć wysokie miejsce. Nie barszczyk, żurek kapuśniak(...)sięgały, gdy już nic nie było w domu, gotowana w sytuacjach awaryjnych na koncentracie pomidorowym. Pomidorowa z przetartych pomidorów to sztandarowe danie babci Agnieszki, delikatna, lekko słodka, zaciągnięta śmietaną zupa, sięgająca aż po same złote ranty głębokiego staroświeckiego talerza, podawana najczęściej z drobnym makaronem. Pomidorowa Jest Najlepsza Pomidorowa to w naszej rodzinie instytucja, danie pomnikowe, dlatego jest też częstym gościem

Niedzielny kucharz
Zupa pieczarkowa 173

Zupa pieczarkowa na domowym rosole. Szybko i smacznie. Składniki: około 2,5 litra wody porcja rosołowa + 2 skrzydełka + udko 2 płaskie łyżeczki domowej Vegety (suszone warzywa) liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu czarnego (polecam przyprawy Skworcu ) sól do smaku mały seler por 2 marchewki 1 korzeń pietruszki ------------------------------------------ 500 g pieczarek olej około 100 ml śmietany 18% natka(...)Całość nadal gotujemy na bardzo małym ogniu (około godziny). Dodajemy warzywa (seler, por, marchewkę, pietruszkę) i sól. Gotujemy do miękkości warzyw (około 40 minut) Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso i warzywa. Mięso oddzielamy od kości i ponownie dodajemy do zupy. Marchewkę kroimy na małe kawałki i również ponownie dodajemy do zupy.  Pieczarki myjemy, kroimy na małe kawałki

Smak mojego domu
Holenderska zupa z grochu (erwtensoep) 179

Jaka część z Was jest entuzjastą zupy grochowej? Pewnie znajdzie się sporo takich osób, ale trzeba przyznać, że to dość „kontrowersyjna” potrawa. Dlatego będzie również wielu takich, którzy popularnej „grochówki” nie dotkną nawet kijem. Prawdę powiedziawszy ja sam należę do tej drugiej opcji. Ale kto powiedział że zupa z grochu występuje tylko w jednej możliwej odmianie? W gruncie rzeczy(...)bardzo stara potrawa, więc być może więc znajdzie się taki przepis, który przekona nieprzekonanych? Odpowiedzią może być receptura poniżej. Choć nadal jest to zupa z grochu, to jednak w wersji znanej z kuchni niderlandzkiej. Jako taka różni się od „grochówki” z naszej części Europy, więc na pewno warto spróbować. Lista składników i sposób przygotowania jest w miarę bliski tradycyjnym recepturom

Kulinarna Pokusa
Holenderska zupa z kurczaka 108

Już od dosyć dawna można znaleźć u nas zarówno przepis na znany wszystkim rosół z kury lub wołowiny , jak i na warzywną zupę z kurczaka przeznaczoną do przygotowania raczej „na szybko”. Dzisiaj zaproponujemy coś tyleż zbliżonego, co zarazem bardzo odmiennego. W pewnym skrócie chciałoby się powiedzieć, że to taki „rosół z warzywami i mięsem”. Sporo byłoby w tym prawdy(...)doskonale na zdjęciu, ostateczny skład i sposób podania to przede wszystkim dużo kolorowych warzyw korzennych. Z pewnością bardzo właściwa propozycja na jesień i zimę. W naszej wersji przygotowanie zupy jest dwuetapowe. Pierwszy etap jest zdecydowanie najdłuższy, chociaż nie aż tak bardzo angażujący. Gotujemy wówczas wywar i zajmuje to ok. 3-4 godziny. W tym czasie można już ugotować całkiem sensowny

Kulinarna Pokusa
Kapuśniak z kiszonej kapusty 117

Określenie „kapuśniak z kapusty” być może nie wygląda na zbyt dobrą polszczyznę, jednak chcieliśmy podkreślić, że chodzi dokładnie o „kwaśną” wersję tej zupy. Prawda jest bowiem taka, że pod słowem „kapuśniak” rozumie się przeróżne zupy z jakiejkolwiek wersji tego warzywa. Zależnie od regionu, kucharza czy rodziny. Z racji jego popularności zapewne każdy się już z jakimś wariantem kapuśniaka spotkał. Dlatego(...)pytanie jak kwaśny powinien on być. To oczywiście kwestia gustu – my preferujemy umiarkowane rozwiązania w tym zakresie. Dlatego wyciskamy sok z kapusty i nie dodajemy go już potem do zupy, ale też kapusty dodatkowo nie płuczemy. Na wszelki wypadek warto jednak wyciśnięty sok zachować. Jeśli pod koniec gotowania zupy uznamy, że chcielibyśmy mieć ją nieco kwaśniejszą, zawsze będziemy wtedy mogli

Kulinarna Pokusa
Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy 159

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mercimek çorbasi – Turecka zupa z soczewicy Mercimek çorbasi – to tradycyjna bardzo prosta i smaczna turecka zupa z soczewicy z dodatkiem pomidorów, cebuli i marchwi, podawana w formie kremu w niemal każdym domu w Turcji. Będąc na wakacjach w tym pięknym kraju na pewno znajdziemy ją w menu hotelowych restauracji. Poniżej sprawdzony przepis na ta pyszną potrawę(...)mieszamy wszystkie składniki. Całość zalewamy 1,5L bulionu drobiowego, dodajemy sól, pieprz do smaku i pół łyżeczki suszonej mięty, lub kilka listków świeżej jeżeli taką mamy. Mięta spowoduje że zupa będzie miała wyraźniejszy aromat. Zupę gotujemy przez 25-30 minut po czym dokładnie miksujemy blenderem. W czasie gdy gotujemy zupę przygotowujemy dressing z masła i papryki, którym polejemy każdą porcję

Księga-Smaku