bowiem tartę z zielonymi szparagami, stanęłam przed dylematem czy wylać bulion z gotowania szparagów do tarty i czy wyrzucić zdrewniałe i odłamane końcówki. Postanowiłam wykorzystać te resztki i ugotować zupę. I tak oto powstała ta pyszna, wiosenna “ Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem “. W zupie tej wykorzystałam ugotowanego batata, który należy do tzw. “superfoods(...)przeciwieństwie do ziemniaków wliczany jest do “Pięciu porcji warzyw i owoców dziennie”. Ale oczywiście możecie użyć zwykłych ziemniaczków. Polecam! Składniki zupy z zielonych szparagów: (2 porcje) zdrewniałe końcówki odłamane z pęczka zielonych szparagów (pęczek ważył ok. 500 g) ok. 800 ml wody z gotowania zielonych szparagów lub samej wody 1 średni ziemniak lub ok. 100 g ugotowanego batata (pokrojonego
Moja DelicjaZupa pieczarkowa na domowym bulionie warzywnym z dodatkiem pieczarek . Sycąca i rozgrzewająca (szczególnie jeśli nie pożałujecie świeżo mielonego czarnego pieprzu). Idealna na chłodne dni. Jest to zupa – krem, gdyż wszystko na końcu miksujemy blenderem. Zupę pieczarkową można podawać samą, ale również świetnie smakuje z makaronem (np. łazankami). Polecam również inny, prostszy przepis na “ Zupę pieczarkową ” z mniejszą ilością składników. Składniki(...)bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 150 g masła 50 g wytrawnego wermutu 80 g śmietanki 30% 40 g mleka sól morska, świeżo mielony czarny pieprz świeża natka pietruszki Przygotowanie zupy pieczarkowej: Wszystkie warzywa pokroić w plasterki. 2 średnie cebule 1 nieduży obrany ziemniak 800 g pieczarek oczyszczonych szczoteczką 2 pory (tylko białe części) W garnku roztopić masło, dodać pokrojone ziemniaki
Moja DelicjaZupa tajska. Zupa tajska - klasyczny i prosty przepis. Pyszny przepis na szybką zupę tajską z kurczakiem i mleczkiem kokosowym. Zupa z dodatkiem tajskiego czerwonego curry, czerwonej cebuli i pomidorków koktajlowych, doprawiona kolendrą i sosem sojowym. Ta zupa tajska jest niewiarygodnie łatwa do ugotowania i można ją przygotować na wiele sposobów. Doskonale smakuje z kurczakiem albo z krewetkami(...)zupy można dodać kawałki trawy cytrynowej i grzyby. Zupę tajską najlepiej podawać z ryżem albo z makaronem. Zupa tajska- składniki: 2 łyżki oleju lub masła klarowanego 1-1 1/2 łyżki tajskiej, czerwonej pasty curry 1 czerwona cebula, pokrojona w piórka ok. 300 g filetu z kurczaka, pokrojonego w kostkę 2 liście limonki kaffir (mogą być suszone) 400ml mleczka kokosowego
Moja Książka KucharskaZupa warzywna z mnóstwem świeżych sezonowych warzyw. Moja zupa ma w swoim skladzie żółtą i zieloną fasolkę szparagową, jest też kalafior, młoda marchewka, pietruszka oraz młode buraczki. Do zupy możecie dodać również brokuły, kalarepę, młodą kapustę. Tak naprawdę możecie ją modyfikować dowolnie w zależności od tego, które warzywa lubicie najbardziej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa warzywna. Składniki garść fasolki żółtej(...)liśćmi 2 średnie marchewki pół średniego kalafiora 1 średnia pietruszka 3-4 średnie ziemniaki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka masła (jeśli gotujecie zupę bez wywaru mięsnego) 4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe sól do smaku pieprz do smaku 1 udko z kurczaka lub kawałek żeberka wieprzowego Instrukcje W przypadku jeśli gotujecie zupę
To co lubię - gotuję i polecamZupa ogórkowa z kiszonych ogórków to klasyka kuchni polskiej. Nie ma chyba osoby, która by jej nie znała. Przepisów jest pełno, bo można wykonać ją na żeberkach lub kurczaku, z ziemniakami lub makaronem, z ogórkami tartymi lub pokrojonymi w kostkę. Każdy ma swój ulubiony przepis. Oto mój... Zupa ogórkowa przygotowana na wywarze drobiowym, z ziemniakami, tartą marchewką oraz tartymi ogórkami(...)kiszonymi, zabielona kwaśną śmietaną. Poza tym, do zupy dodaję wodę z kiszonych ogórków, bo lubię gdy jest dość kwaśna. No i na końcu obowiązkowo dużo świeżego koperku, bo bez niego to nie smakuje już tak dobrze 😉 Do zupy dodaję zawsze domowe ogórki kiszone, a jak już kupione to tylko ekologiczne, gdyż w sklepach często spotyka się kiszonki sztucznie kwaszone, które
Kuchnia MagdaLenyZupa bezrybna Tematy bezrybne nie są mi obce. Od lat przygotowuję takie hiciory jak wegański paprykarz , pastę bezrybną , a ostatnio nawet paluszki bezrybne . Brakowało mi jednak w moim menu zupy… Nosiłem się z jej przygotowaniem już od dłuższego czasu, no i wreszcie powstała… Jedyna w swoim rodzaju, wegańska zupa rybna , czyli zupa bezrybna 😅 Skąd wegańska zupa rybna(...)głównej mierze wpływają na jej wspaniały smak. Dostaniesz je w większości supermarketów, a czasami również w popularnych dyskontach. Co zrobić z pozostałymi płatami nori? Możesz ukręcić wegańskie sushi ! Zupa bezrybna – porady Pamiętaj, że olej laniny ma być dodany do zupy zaraz przed jej podaniem. Najlepiej wlać dosłownie jedną łyżeczkę na dno miseczki, napełnić ją zupą i posypać posiekaną zieloną
BlendmanCzas czytania: 2 min W oryginalnej wersji zupa ta nazywa się Tom Khaa Gai -czyli kokosowa zupa z kurczakiem z dodatkiem galaganu. Kuchnia tajska pozwala na swobodę i improwizację , więc pozwoliłam sobie zaszaleć i odrobinę zmienić składniki. Kurczaka zastąpiłam krewetkami, co z pewnością nie zaszkodziło zupie, wręcz przeciwnie, wyszła wyborna. Doprawiłam ją na lekko ostrą nutę, ale możecie regulować ilość(...)przypraw, dostosowując do swojego podniebienia. Koniecznie spróbujcie, bo zupa jest warta grzechu, a przy tym jest bardzo prosta do przygotowania. Niewiele jest miejsc na świecie, gdzie można zjeść naprawdę dobrą zupę, no oczywiście poza Polską i właśnie Tajlandią. Warto poszerzyć swoją mapę kulinarną i sięgnąć po przepisy z tamtej części świata. Print Tom Khaa Gun - zupa kokosowa z krewetkami .wprm
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: < 1 min Zupa dyniowa na mleczku kokosowym. To kolejna odsłona zupy z dyni, tym razem przygotowana na mleku kokosowym z kolendrą i krewetkami. Mleczko kokosowe nadaje zupie cudowną aksamitną gładkość i lekko słodki smak. Zupę doprawiłam imbirem , prażonymi wiórkami kokosowymi i kolendrą tak na egzotyczną, karaibską nutę. Do tych wszystkich smaków i aromatów dołożyłam krewetki , krewetki czynią(...)zupy konkretne sycące danie. Gorąco polecam! Print Zupa dyniowa na mleczku kokosowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromatyczna pyszna zupa dyniowa z krewetkami. Course Zupy Cuisine Polska Keyword dynia, krewetki Prep Time 20 minutes Cook Time 35 minutes Total Time 55 minutes Servings 7 Author Anna Ingredients 1,2 kg dyni obranej i pokrojonej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Flaczki z boczniaków najlepsza wegetariańska zupa Flaczki z boczniaków , to pyszna wegetariańska wersja klasycznej zupy o tej kontrowersyjnej nazwie. Klasyczna wersja flaków przygotowywana jest z żołądków, ale w tej wersji ich nie znajdziecie! Jako dziecko często byłam zmuszana do próbowania tej zupy. Powiem szczerze, że zawsze mnie odrzucało na widok pofalowanych paseczków z żołądka. Natomiast bardzo(...)smakował mi rosół z flaczków i udało mi się odtworzyć ten smak. Flaczki z boczniaków przygotowałam w wersji wegetariańskiej bez żołądków! Boczniaki ostrygowe Do przygotowania zupy niezbędne będą grzyby zwane boczniakami, bez niech zupa się nie uda. Boczniaki można kupić w większości sklepów na targach lub w warzywniaku. Wiecie, że boczniaki dostarczają łatwo przyswajalnego białka tak ważnego dla wegetarian
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy, wystarczy 20 minut i można rozkoszować się jej smakiem. Dzięki dodatkowi mleczka kokosowego zupa nabiera cudownego, bardzo delikatnego smaku. Czosnek, cebula, kminek, pomidory, to ideale połączenie z czerwoną soczewicą. Zupę koniecznie podajemy ze świeżą miętą, spróbujcie, bo jest rewelacyjna, idealna na lato. Kiedyś proponowałam już Wam zupę z czerwonej soczewicy , tamta(...)jest kremowa, gęsta, rozgrzewająca odpowiednia na chłodniejsze dni. Zapraszam do spróbowania nowej wersji! Print Błyskawiczna zupa z czerwonej soczewicy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszna i pożywna! Course Obiad Cuisine International Keyword sozczewica, sozczewica Prep Time 10 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 30 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 100 g ziaren czerwonej
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Zupa dyniowa po raz kolejny tym razem jest to zupa dyniowa z miętą, trawą cytrynową i mleczkiem kokosowym. Zupa, a właściwie krem z dyni jest bardzo aromatyczny i bardzo, ale to bardzo smaczny. Mięta, cytryna i gałka muszkatołowa tworzą fantastyczne zestawienie i idealnie komponują się z lekko słodką dynią. Nie mogło oczywiście zabraknąć w tym przepisie(...)mleczka kokosowego, ale to już moje osobiste uzależnienie. Mleczko można zamienić na śmietanę lub jogurt albo śmietankę owsianą. Zupę dyniową można podać z makaronem ryżowym, z którym bardzo dobrze smakuje albo z lekkim groszkiem ptysiowym . Smacznego! Print Zupa dyniowa z miętą. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Jesienna zupa dyniowa z orzeźwiającą nutą mięty i mleczkiem
SprawdzonaKuchnia.plZupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Zupa szczawiowa jest prostym daniem, które niegdyś gotowano na tygodniu, kiedy nie było wiele czasu na „szykowanie” obiadu. Jeśli z niedzieli został rosół, szczawiowa gotowana była na jego bazie, dzięki czemu miała bogatszy smak. Gdy rosołu nie było, gotowano ją na wodzie. W odróżnieniu od szczawiowej na przetartym szczawiu, wersja ze szczawiem krojonym jest(...)nieco kwaśniejsza. Młode ziemniaki i gotowane jajko podawane z zupą czyniły z niej kompletne danie, które czasem musiało wystarczyć za cały obiad. Przepis na szczawiową z ziemniakami pochodzi z Cmolasu (powiat kolbuszowski), z terenów dawnej Puszczy Sandomierskiej. Zupa szczawiowa z ziemniakami – kuchnia podkarpacka Składniki na 4 porcje: 1,5 l rosołu lub wody 200 g liści szczawiu* 2 łyżki masła
Trzeci talerzDzisiaj przychodzę do Was z przepisem na lekka wiosenna zupę, botwinkę. Trudno mi wyobrazić sobie wiosnę bez tej zupy. Młode, delikatne liście buraka i młode buraczki, o tej porze roku, są pełne smaku i aromatu. Zupa ta dla mnie to również wspomnienia z dzieciństwa. SKŁADNIKI: 1.5 – 2 L WYWARU WARZYWNEGO LUB MIĘSNEGO 2 PĘCZKI BOTWINKI OKOŁO(...)PRZECIŚNIĘTYM PRZEZ PRASKĘ CZOSNKIEM. LISTKI SMAŻYMY DOSŁOWNIE KILKA MINUT. NASTĘPNIE NA PATELNIE DODAĆ MAKE, DOBRZE WYMIESZAĆ I PODSMAŻYĆ 2 MINUTY. DO TAK PRZYGOTOWANEJ ZASMAŻKI WLAĆ TROCHĘ GOTUJĄCEJ SIĘ ZUPY. OKOŁO 3/4 SZKLANKI. DOBRZE WYMIESZAĆ A NASTĘPNIE PRZELAĆ DO GARNKA Z GOTUJĄCĄ SIĘ BOTWINKA I BURAKIEM. CAŁOŚĆ DOBRZE WYMIESZAĆ, PRZYKRYĆ POKRYWKA I POGOTOWAĆ 5 MINUT. POD KONIEC GOTOWANIA ,MARCHEW I PIETRUSZKĘ
Pani M - kuchnia smakowitaWegetariańska zupa szparagowa z ziemniakami , marchewką, koperkiem i kozim serem, który świetnie podkręca smak zupy. To jedna z moich ulubionych bezmięsnych zup. A, że sezon szparagowy trwa krótko, korzystajmy w pełni z dobrodziejstw tego warzywa. Nie dość, że są bardzo zdrowe to również wyjątkowo smaczne i można z nich wyczarować mnóstwo potraw. Polecam! Składniki: 10 średnich zielonych szparagów 4 ziemniaki(...)prawie miękkie. Następnie dodać pokrojone szparagi i gotować przez 4 minuty. Wrzucić posiekany koperek i wlać śmietanę kremówkę oraz sok z cytryny. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę przełożyć na talerze i posypać pokrojonym kozim serem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa szparagowa z komosą ryżową, kurczakiem i serem lazur → Zupa z bobem, cukinią
Oryginalny smakjest możliwe 😁 Może więc kiedyś i ja spróbuję takich pierożków. Na razie jednak, podłapując pomysł z pokrzywą, wyruszyłam na łowy na ogródek, aby przygotować znaną u mnie i lubianą zupę z pokrzywy. Jeśli Was także najdzie ochota na zebranie listków tego chwasta pamiętajcie o paru rzeczach: przede wszystkim - rękawiczki! Świeża pokrzywa parzy, to wie chyba każde dziecko, zaopatrzcie się więc(...)kwitnąć, to niestety musicie odpuścić, takich listków już nie zbierajcie. Jeśli macie już zebrane swoje listki, to czas na przepis. Dziś pokażę Wam najprostszy, bazowy przepis na zupę z pokrzywy - możecie go dowolnie korygować dodając przyprawy, które najbardziej lubicie, aby nadać jej dodatkowego, ulubionego przez Was smaku. A wszystkich bardziej zainteresowanych zdrowotnymi właściwościami zachęcam do przeczytania mojego artykułu
Z notatnika dietetyka