Warzywna zupa Shurba z Omanu Shurba lub inaczej zwana Shorba – to warzywna zupa bez mięsa. Można zrobić ją również w wersji mięsnej. Bez wątpienia sekret tej zupy polega na dość długim gotowaniu warzyw (plus ewentualnie mięsa) aby całość była bardzo delikatna. Bezsprzecznie jest to danie na zimowe dni. Miska gorącej zupy warzywnej jest tym, czego potrzebujesz, by się ogrzać(...)posilić. Zupa ta jest obowiązkowa w czasie Radamanu, kiedy po całym dniu postu potrzebujesz energii. Na zakończenie mojej nudnej opowieści, życzę Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 60 minut 🇴🇲 – Oman 🫒 – Dom Oliwny Potrzebujemy oczywiście kilku składników 1 cebula drobno pokrojona 2 łyżki masła 1 marchewka drobno pokrojona 2 ziemniaki obrane i oczywiście drobno pokrojone 0/5 główki
RafalCookKapuśniak z kiszonej kapusty Tradycyjna polska zupa, czyli domowy kapuśniak z kiszonej kapusty na żeberkach i wędzonce. Przepis na tradycyjny kapuśniak z kiszonej kapusty to idealna propozycja na pyszną i rozgrzewającą zupę na zimowe dni. Na wyjątkowy smak tej bardzo lubianej przez nas zupy składają się wszystkie zawarte w niej składniki. Aromatyczne i soczyste żeberka, pachnący wędzonką boczek oraz pyszna(...)kiszonej kapusty. Uzupełnieniem smaków są delikatne ziemniaki, a także cudowne przyprawy jak kminek, majeranek i nieodzowny czarny pieprz. Kapuśniak przepisy Kapuśniak na żeberkach to jedna z wersji tej pysznej zupy. Jak gotować kapuśniak? Żeberka i kiszona kapusta to wręcz idealne połącznie smaków. Poza tym występuje jeszcze kapuśniak na rosole , a wiosną na naszych talerzach pojawia się pyszny kapuśniak z młodej
Kuchnia Na WypasieZimowa zupa zbójnicka Rozgrzewająca, gęsta, bogata w składniki i bardzo sycąca zupa. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, no i przede wszystkim przepyszna. Idealna na zimowy obiad. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 1 marchew 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego(...)razem podsmażamy przez kilka minut *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez 30 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem, bazylią, chili oraz cukrem (dodałam dwie łyżeczki cukru). Opcjonalnie możemy zupę dodatkowo
Blog z ApetytemZupa krem z zielonego groszku i pora jest wyjątkowo prosta do przygotowania i bardzo sycąca. Do tego smakuje przepysznie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-z-zielonego-groszku-i-pora-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-z-zielonego-groszku-i-pora-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/06\/zupa-z-zielonego-groszku-i-pora-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 ma\u0142a cebula,\r","500 g wody,\r","1 puszka zielonego groszku(...)oliwa,\r","szczypta chilli,\r","s\u00f3l, pieprz."],"name":"Zupa krem z zielonego groszku i pora","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H20M","prepTime":"PT0H5M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobniutko. Zeszkli\u0107 j\u0105 na oliwie.\r","Doda\u0107 groszek, pokrojonego pora i wod\u0119. Przyprawi\u0107. Gotowa\u0107 ok 20 minut.\r","Ca\u0142o\u015b\u0107 zmiksowa\u0107 na krem."],"keywords
Bardzo Gruby Smokzwiązku z tym, że blender jest moim nieodłącznym kompanem w kuchni, postanowiłem przyrządzić przy jego pomocy nową propozycję obiadową. Tym razem jest to prosta, delikatna, kremowa i lekko słodka zupa krem z kukurydzy konserwowej . Zanim zacząłem blogowanie, bardzo rzadko zabierałem się za samodzielne gotowanie zup. Myślałem wtedy, że jest to zajęcie czasochłonne i mało efektywne, bo przecież tak trudno najeść(...)się samą zupą… Z biegiem czasu doszło do mnie, że w życiu nie chodzi tylko o to, żeby się najeść po korek, ale przede wszystkim o to, żeby zjeść smacznie i czerpać zarówno z gotowania, jak i z jedzenia nieprzemijającą przyjemność. W zupach drzemie ogromny potencjał, który cały czas, łyżka po łyżce odkrywam Krem z kukurydzy z puszki
BlendmanZupa ziemniaczana z czosnkiem – kuchnia podkarpacka We wsi Huzele, położonej u podnóża Bieszczad, gotuje się zupę, która mogłaby uchodzić za wzorzec dania dawnej kuchni chłopskiej. Zupa ziemniaczana z czosnkiem przygotowana jest na bazie ziemniaków i marchewki, czyli tanich warzyw, które dostępne są przez cały rok. Mimo niewielu składników zupa ma mocny aromat dzięki czosnkowi, który dodany pod koniec gotowania zachowuje(...)mocny, świeży smak. Jednak zupa ta nie tylko jest smaczna i syci, ale ma również dodatkowe właściwości – rozgrzewa i wzmacnia odporność. Ten dawny przepis znalazł swoje miejsce w publikacji pt. „Potrawy bieszczadzkie polsko-ukraińskiego pogranicza” autorstwa Roberta Bańkosza. Zupa ziemniaczana z czosnkiem – kuchnia podkarpacka Składniki: 5 ziemniaków 2 litry wody 2 marchewki średniej wielkości 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka
Trzeci talerzZupy jarzynowe zawsze są mile widziane u nas w domu. I o dziwo, bez wyjątku, wszyscy je lubimy. Jest sezon na młodą kapustę, więc postanowiłam zrobić z niej zupę. Przypomniałam sobie też o kalarepie, która była w lodówce i tak powstała naprawdę pyszna zupa. Na początku chciałam zrobić z niej minestrone, ale jakoś skończyłam na klasyce. I dobrze. Dodatkowo kalarepa(...)dodaje zupie charakteru. Zresztą sami wiecie jak smakuje gotowana kalarepa – nadaje się wprost idealnie do tego typu zup. Składniki: 2 l wody pół główki młodej kapusty 1 kalarepa z liśćmi 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 1 łodyga selera naciowego mała jasna część pora pół pęczka koperku 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki śmietany
KardamonovyPodczas wieczerzy wigilijnej na polskich stołach pojawiają się dwie zupy: barszcz czerwony i zupa grzybowa. Którą z nich zjemy w Wigilię, zależy od tradycji panującej w naszych domach. W moim zawsze musiał być czerwony barszcz mojej mamy, który jest najlepszy na świecie. Ja, niestety, nie umiem ugotować aż tak dobrego barszczu jak mama. A to kolor nie jest idealny(...)smakowi czegoś brakuje. No cóż, może kiedyś osiągnę ideał, ale póki co, zostawiam barszcz do przygotowania mamie, a sama gotuję zupę grzybową. Aby smakowała tak, jak chciałam, musiałam wypróbować wiele przepisów. Ten, który Wam proponuję, to moja wersja zupy grzybowej. Zupa jest pyszna, gęsta, esencjonalna – smakuje świetnie. Naprawdę polecam. Składniki: • 2 ziemniaki • 2 marchewki • 1 cebula
W mojej kuchnizupa grzybowa będzie świetnym daniem do podania na święta ale i nie tylko. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów leśnych , selera, pietruszki oraz ziemniaków. Doprawiłam ją śmietanką i estragonem, po czym podałam z ugotowanym makaronem. Do zupy sięgnęłam po mieszankę grzybów leśnych. Normalnie użyłabym suszonych borowików, jednak nigdzie nie mogłam ich dostać. Jeśli znajdziecie w sklepie suszone borowiki to polecam(...)użyć zamiast mieszanki grzybów. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa grzybowa zbielana Składniki na zupę grzybową zabielaną. 4 dkg suszonych grzybów leśnych 5 dkg korzenia pietruszki 10 dkg selera korzeniowego 25 dkg ziemniaków 2 pełne łyżeczki soli 1/2 łyżeczka pieprzu czarnego 2 l wody 1,5 łyżki masła 1 łyżeczka suszonego estragonu
MeCooksZupa z rzepy - kuchnia podkarpacka Wielu obcokrajowców w kuchni polskiej najbardziej ceni sobie zupy. Również podkarpacka kuchnia obfituje w przepisy na przeróżne polewki, zalewajki, kapuśniaki i barszcze. Prosta codzienna kuchnia naszego regionu to zarówno typowo polskie zupy, znane w całym kraju, jak i dania wyjątkowe, unikatowe, związane z lokalną tradycją. W żadnym zbiorze regionalnych przepisów z różnych zakątków naszego województwa(...)znalazłam tyle przepisów na dania z rzepy, co w publikacjach dotyczących Powiatu Kolbuszowskiego. Jest wśród nich między innymi zupa z rzepy – skromna, delikatna, gotowana na wywarze warzywno-mięsnym. Zupa z rzepy zabielana jest śmietaną i zagęszczona zasmażką, mimo to zachowuje lekkość i świeży smak dzięki rzepie, która jest jej głównym składnikiem. Przepis na zupę z rzepy Pani Marii Rzeszutek
Trzeci talerzKrótka historia warzywnej Zupy z kurczakiem Warzywna Zupa z kurczakiem, czyli Gentse Waterzooi, to jedno z najlepszych dań kuchni Belgijskiej, robionych z… ryby. Bez wątpienia oczekujesz na wyjaśnienie, tej zagadki i nieścisłości, oczywiście postaram się ją rozwiązać. Przede wszystkim musimy wyjaśnić nazwę dania, która swoje korzenie ma od flamandzkiego słowa „zooien” co znaczy(...)czyli „woda” drugi jak już wyjaśniłem to gotować. Gotować na wolnym ogniu w wodzie, cóż w tym dziwnego i co robią tam ryby, podczas gdy ta zupa jest z kurczaka. Niewątpliwie dojdziemy i do tego. Po drugie pierwszy człon nazwy to Gentse, które odnosi się do miasta w Belgii Gandawa, które jest poprzecinane kanałami i rzekami
RafalCookZupa warzywna prosto z Prowansji. Zupa warzywna, czyli Soupe au Pistou bezsprzecznie wygląda i smakuje fantastycznie, chociaż jest bardzo łatwa w przygotowaniu, bez wątpienia kolory zupy w pierwszej chwili przyciągają wzrok. Dla wyjaśnienia czym jest Pistou… czy to pesto? Pesto to rodzaj sosu, dresingu z kuchni liguryjski, niewątpliwie najbardziej znane jest Pesto alla Genovese , składające się z oliwy, orzeszków pini(...)bazylii. Wydaje się, że Pistou to francuski, mniej znany kuzyn, włoskiego Pesto, w którego skład wchodzą bazylia, oliwą i czosnek, czasami można dodać ser. Soupe au Pistou to zupa warzywna w związku z tym. Po pierwsze musisz użyć dobrej jakość warzyw. Po drugie musi ich być dużo. Z pewnością żadna inna zupa, nie odzwierciedla Prowansji lepiej niż Soupe au Pistou
RafalCookZupa pieczarkowa inaczej, bo zabielana jest mlekiem kokosowym, które nadaje kremowi niesamowity, delikatny i aksamitny smak. Czas : 40 minut Poziom trudności: Bardzo łatwe Liczba porcji: 2 duże Kiedy ugotowałem tę zupę, wzorowaną na przepisie z bloga Gimmesomeoven.com powiedziałem do Agnieszki: „Gdybym nie był twoim mężem to po zjedzeniu tej zupy poprosiłabyś, żebym nim został”. Serio – zupa pieczarkowa z mlekiem kokosowym(...)niebywały sposób z zapachem kokosa. Szczerze, gdy zobaczyliśmy ten przepis na Gimmesomeoven poczuliśmy mocny dysonans poznawczy, bo jak tak łączyć pieczarki z mleczkiem kokosowym? No i jeszcze jedna kontrowersja: zupa pieczarkowa w zestawie składników ma i marchew i batata. Słodko robi się od samego czytania. Z tych powodów strona z przepisem na zupę pieczarkową przez dość długi czas leżała odłogiem
Niedzielny kucharzJesień i zima to u mnie ( i pewnie nie tylko u mnie ) taka pora, kiedy zdecydowanie chętniej sięgam po wszelkiego rodzaju gorące zupy albo dania jednogarnkowe. Inspirują mnie targi, stragany pełne warzyw i jesienne pola uginające się pod ciężarem dyni. Kocham smaki jesieni! Kocham smaki jesieni, bo własnie do tych jesiennych smaków tak bardzo pasują moje ukochane orientalne smaki(...)kumin, kurkuma, curry, szafran itd. Dziś przygotowałam dla Was pomysł na przepyszną rozgrzewającą zupę, do której wykorzystałam nowość od marki PURENA – zagęszczoną ZUPĘ KREM MARCHEW-DYNIA ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ. Jest to kompozycja słodkiej marchwi i delikatnej dyni, doprawiona świeżą kolendrą, odrobiną soli morskiej oraz czarnym pieprzem. Bez cukru, konserwantów i skrobi. Do przygotowania w zaledwie 30 sekund – nie tylko
Ostra na SłodkoKolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, sycącą i bardzo zdrowa. Ma inny smak, bardziej słodki o tej prezentowanej wcześniej na blogu ( Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a ), którą wyróżniała przyprawa(...)bulionu warzywnego lub drobiowego sól morska i świeżo mielony pieprz odrobina soku z cytryny Dodatkowo: garść natki pietruszki lub świeżej kolendry 4 łyżki jogurtu greckiego na każdy talerz zupy (pomijamy w diecie bez nabiału) Przygotowanie zupy z soczewicy: Przygotować warzywa : Obraną cebulę i marchew, seler naciowy, chili pokroić w drobną kostkę (jeśli wolicie, to z chili usuńcie pestki – zupa będzie
Moja Delicja