zupa - 38908 przepisów (strona:128/2594)

Brokułowa zupa-krem 115

Uwielbiam pyszne zupy. Taka właśnie jest zupa-krem brokułowa. Tak szybko została zjedzona, że następnym razem zrobię podwójną porcję. Nie dość, że pyszna, to jeszcze gotowa dosłownie w pół godzinki, zagęszczona serkiem topionym i podana z domową bagietką czosnkową. Możecie podać z ulubionymi dodatkami, u mnie akurat była to świeżutka, pachnąca domowa bagietka. Zupę dodatkowo udekorowałam rzeżuchą. Zróbcie koniecznie taką(...)zupę. Warto :) Potrzebujemy: Na zupę: 50 dag różyczek brokuła ( świeży lub mrożony ) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 łyżka masła lub margaryny 5 dag dowolnego serka topionego bulion warzywny według uznania pieprz czarny mielony do smaku sól do smaku lubczyk suszony według uznania pietruszka suszona według uznania Dodatkowo: domowa bagietka lub inne dodatki Wykonanie pysznej zupy

Izabelawkuchni
Zupa ogórkowa 105

Zupa ogórkowa to jedna z  bardziej popularnych tradycyjnych polskich zup, a przygotowana z ogórków ukiszonych samodzielnie latem smakuje jeszcze lepiej. A wiadomo, jak to z klasyką bywa - co dom, to przepis 😉 Ta zupa to dla mnie wspomnienie dzieciństwa - pyszny, lekko kwaskowy i bardzo charakterystyczny smak, zawsze była jedną z moich ulubionych zup. W moim rodzinnym domu zupa ogórkowa zawsze(...)występowała w wersji z ziemniakami, choć wiem, że istnieje także wersja z ryżem - kiedyś z ciekawości na pewno spróbuję taką zrobić. Ale dziś klasycznie, z ziemniaczkami. Zupa ogórkowa z ziemniakami - przepis na 8 porcji Do przygotowania zupy będziesz potrzebować: 2 ćwiartki z kurczaka, 2,5l wody, 2 marchewki, 2 pietruszki, 5 średnich ziemniaków, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego

Z notatnika dietetyka
Zupa ziemniaczana po bułgarsku 93

Zupa ziemniaczana po bułgarsku to pomysł na szybki obiad, tani, pożywny i bardzo smaczny. Kiedy nie wiem co zrobić na obiad nastawiam zupę – podsmażam na oleju lub maśle cebulkę, wlewam wodę, dodaję sól, liść laurowy i ziele angielskie. Potem idzie marchewka i co tam jeszcze mam z włoszczyzny, kilka ziemniaków, czasami łyżka kaszy np pęczaku i to już jest baza(...)pyszną zupę ziemniaczaną. Może się gotować jak jest, można nadać jej charakteru przez dodatki. Ja wymyśliłam sobie zupę ziemniaczaną po bułgarsku – dodałam paprykę czerwoną i chili a także paprykę w proszku, pomidory i przyprawiłam czubrycą zieloną i tadaaam – fajna zupa gotowa! Polecam! PRZEPIS ZUPA ZIEMNIACZANA PO BUŁGARSKU Składniki na zupę ziemniaczaną po bułgarsku: 700g ziemniaków 2 marchewki 1 cebula

Dorota Smakuje
Zupa grzybowa 142

znam tradycji podawania zupy grzybowej na Wigilię. Pojawiła się raz, ale nie mam akurat z tym świątecznym wieczorem miłych wspomnień... Jednak sama zupa grzybowa przy każdej innej okazji - jak najbardziej!  Tu pojawiła się przy okazji przygotowywania farszu do uszek, które tradycyjnie lepię jakieś 2-3 tygodnie przed świętami. W tym roku przeliczyłam się nieco z ilością i nie pytajcie(...)lesie rosły pieczarki, to miałabym więcej odwagi ;)  Składniki i proporcje dobrane są tak, że spokojnie powinno starczyć na ok. 6 porcji. Dzięki wodzie, w której gotowały się grzyby, zupa ma intensywny kolor i aromat. Jeśli nie zrobiłabym zupy grzybowej, to pewnie zamroziłabym ten wywar po grzybach i na jego bazie powstałby sos do świątecznej pieczeni. Tak przynajmniej robiłam

bistro mama
Kremowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym 111

Kremowa zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym. Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na naszą ulubioną kremową zupę pieczarkową. Serwuję ją najczęściej jesienią i zimą. Zupy krem, to idealne rozgrzewające danie, które można przygotować dosłownie w kilka minut. Wystarczy mieć dobrej jakości blender, dzięki któremu możemy wszystko dokładnie i szybko zmiksować. U mnie sprawdza się blender ręczny Kernau KSHB(...)którym mogę z łatwością przygotować nie tylko zupy krem, ale też np. zdrowy domowy shake z mrożonych owoców. Więcej na temat używanego przeze mnie blendera możecie przeczytać pod przepisem. A wracając do mojej kremowej zupy pieczarkowej… to szczerze Wam ją polecam. W przepisie do zagęszczenia użyłam mąki, ale jeśli nie możecie jej jeść ze względu na dietę, to polecam

Słodkie okruszki
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA RYBNA ZE SZPINAKIEM 97

Rozgrzewająca i bardzo aromatyczna zupa rybna z dorsza oraz łososia, z dodatkiem warzyw - pora, marchewki, pietruszki oraz świeżych liści szpinaku. Dodatkowo, dla podkręcenia smaku zupa zawiera papryczkę chili oraz świeży, tarty imbir, stąd jej właściwości rozgrzewające. Idealnie sprawdzi się podczas mroźnych dni. Zupa ma wspaniały aromat i pyszny, trochę orientalny smak. Podajmy ją z makaronem ryżowym, którego nie trzeba wcześniej(...)gotować - wystarczy zalać gorącą zupą i poczekać kilka minut, aż zmięknie. P.S. Przepis mojego autorstwa. Składniki: ok. 300-350 g świeżego łososia ok. 300 - 350 g świeżego dorsza 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 1 duża marchewka 1 pietruszka garść świeżych liści szpinaku 1 papryczka chili ok. 3 cm świeżego imbiru 1 limonka 2 łyżki sosu sojowego (bez glutenu

Kuchnia MagdaLeny
Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 102

mnie ta cała zabawa z gotowaniem kapusty, odkrajaniem twardych kawałków, i formowaniem gołąbków. Strasznie dużo z tym roboty. Żeby jednak mieć ten sam smak przy mniejszym nakładzie pracy robię zupę o smaku gołąbków. To zupa pomidorowo-kapuściana z małymi klopsikami i ryżem. Czyli wszystko co w gołąbkach, ląduje w zupie. Mniej pracy a poza tym w taką pogodę zupy(...)najlepsze. Ta jest tak pożywna, że zastępuje cały obiad. Zupa pomidorowo-kapuściana o smaku gołąbków 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki oleju 2 litry wywaru warzywnego ( albo mięsnego) 2 marchewki (można użyć wcześniej ugotowanej z wywaru) 100 g ryżu ( najlepiej w torebce) mała puszka przecieru pomidorowego sól, pieprz do smaku KLOPSIKI 500 g mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowe) 1 cebula

Smaczny zeszyt
Zupa krem z kurek 131

Opis Zupa krem z kurek: Zupa krem z kurek to sycąca, pyszna i aromatyczna zupa, która zasmakuje każdemu. Jest sezon na grzyby kurki, więc obowiązkowo trzeba przygotować z nich pyszną zupę. Jest delikatna, zdrowa (ze względu na dodatki warzyw), kremowa i bardzo rozgrzewająca. Sukcesem tej zupy jest minimalizm składników, dzięki któremu w kremie triumf święcą kurki ze swoim lekko pikantnym(...)bardzo wykwintnym smakiem. Najlepszy smak zupy jest wtedy, kiedy używamy świeżo zebranych grzybów. Jednak takie rarytasy mogą trwać maksymalnie do późnej jesieni, ale to już zależy od pogody i ich urodzaju. Jednak kiedy nadejdzie nas ochota na zupę poza sezonem, możemy ją bez problemy wykonać z mrożonych grzybów. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 50 dkg kurek

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kalafiorowo fasolowa z pęczakiem 107

Lekka warzywna zupa z kalafiorem i fasolką w roli głównej. Pamiętam z dzieciństwa jak moja babcia takie zupy zaciągała zasmażką. Chciałam sobie przypomnieć smaki dzieciństwa. Zupę tak naprawdę ugotujecie w 30 minut. Kurczaka i kalafior dodaje na końcu bo one szybko dojdą, a kalafior lubię jak jest chrupiący  a nie rozgotowany. zupa: 1 cebula 1 kawałek selera korzeń(...)ziela angielskie natka pietruszki  1 korzeń pietruszki 1 pierś z kurczaka sól, pieprz czarny i czerwony 2 ziemniaki olej rzepakowy zasmażka: 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka masła Zupa: Pierś z kurczaka kroję w małą kostkę. Posypuje solą, pieprzem. Warzywa wszystkie obieram i myję. Kalafior dziele na różyczki małe, fasolkę kroję na trzy części. Marchewkę na plastry. Seler

wesoła kuchnia
Zupa gołąbkowa z klopsikami 1406

Zupa gołąbkowa z klopsikami Gęsta, pożywna i przepyszna zupa z ryżem, kapustą, klopsikami i przecierem pomidorowym. Inspirowana znanymi i lubianymi gołąbkami. Palce lizać!     Składniki: 1/3 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 niewielka marchewka 1,5 – 2 litra wody lub bulionu 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 100g białego ryżu Przyprawy: sól(...)przez chwilę ciągle mieszając *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy suchy ryż, mieszamy i gotujemy dalej, przez około 15 minut *** *** Po tym czasie do zupy dodajemy przecier pomidorowy lub koncentrat, mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut *** *** Całość doprawiamy

Blog z Apetytem
KREM BROKUŁOWY Z GORGONZOLĄ 142

Kremowa zupa z całego brokuła z dodatkiem sera gorgonzola. Gotowa w niecałe 30 minut! Gorgonzola to ser dojrzewający z niebieską pleśnią, który jest intensywny w smaku i świetnie komponuje się z delikatnym, lekko mdłym brokułem. Ser ten nadaje zupie wyrazistości i ostrości, dzięki temu nabiera ona ciekawego smaku oraz aromatu. Do przygotowania zupy wykorzystujemy zarówno różyczki, jak i łodygę brokuła(...)która jest równie smaczna i zawiera nawet więcej składników odżywczych niż same różyczki. Zupa wychodzi gęsta i kremowa, a do tego jest szybka i prosta w wykonaniu. Można ją podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowy, a także z kawałkami gorgonzoli lub/i ziarnami słonecznika....  Składniki: 1 duży brokuł 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1 litr bulionu

Kuchnia MagdaLeny
Botwinka – zupa z młodych buraków 86

Botwinka to inaczej zupa z młodych buraczków oraz ich liści. Przygotowuje się ją zazwyczaj wiosną lub wczesnym latem, kiedy buraczki mają odpowiednią wielkość i nie są jeszcze wyrośnięte. Jednak jak sami wiemy, dziś możemy botwinkę dostać w większości sklepów i cieszyć się jej smakiem każdego dnia. Na pewno botwinka będzie smakować fanom barszczu czerwonego oraz miłośnikom buraczków. Jest bardzo dużo(...)podsmażam ją na maśle, aby wydobyć z niej więcej smaku. Nie dodaję także do botwinki ziemniaków, ponieważ po przygotowaniu podaję ją z ubitymi ziemniaczkami. Jednak jeżeli chcielibyście dodać do zupy ziemniaki, zróbcie to w momencie dodawania warzyw. Zapraszam Was serdecznie na przepis! Zobacz też: Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Zupa krem z buraków Przepis na zupę botwinkę Drukuj przepis

Kuchnia Bazylii
Kremowa zupa z cukinią i grzankami 79

Kremowa zupa z cukinią i grzankami Delikatna, letnia zupa krem z cukinii, ziemniaków, pora i cebuli. Podana z chrupiącymi grzankami i prażonymi ziarnami słonecznika oraz keksem śmietany lub jogurtu naturalnego smakuje wyśmienicie. Polecam!     Składniki: 3 młode cukinie 3 niewielkie ziemniaki pół pora – zielona część 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu lub rosołu 1 łyżka masła(...)jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Do garnka przekładamy pokrojoną cebulę oraz ziemniaki i całość smażymy ciągle mieszając przez około 3 minuty *** *** Następnie całość zalewamy bulionem lub rosołem i zagotowujemy *** *** Zupę gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw – przez około 20 minut *** *** Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej *** *** Przygotowujemy grzanki

Blog z Apetytem