zupa - 38908 przepisów (strona:120/2594)

Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Małgosia z bloga Ósmy kolor tęczy + Linkowe Party 158

kolor tęczy , autorkę nastrojowych zdjęć w stylu, który nazwałabym melancholijno-babcinym :) Małgosia dostarczyła mi dużo świetnego materiału, zobaczycie więc m.in., jak wygląda jej domowe studio, jak stylizuje zupy oraz jak osiąga w postprodukcji matowe wykończenie swoich zdjęć.  Małgosia jest bardzo skromną osobą. Gdy zaprosiłam ją do wpisu gościnnego, zastanawiała się, czy się nadaje, a przecież robi przepiękne(...)lubię, czy raczej wybrać coś, co bywa problematyczne, lubi płatać figle i przyprawiać młodych fotografów o bóle głowy. W końcu zdecydowałam się na coś pośredniego - na zupę. Mają one to do siebie, że bywają nudne, nijakie, bez wyrazu, prawda? Ich płynna konsystencja i brak wyraźniej struktury sprawia, że zdjęcia zup bywają nieciekawe i bez charakteru i zupełnie nie oddają smaku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 191

Zupy rybne i owoce morza kochamy i uwielbiamy ;) i nie trzeba jakichś szczególnych talentów kulinarnych żeby ugotować sobie gar aromatycznej i rozgrzewającej zupy, która zadowoli najbardziej wymagające kubki smakowe. Podstawa to dobre produkty, w tym świeże ryby i bulin, najlepiej ugotowany na białych rybach i rybich szkieletach po wcześniejszym oczyszczeniu i usunięciu skrzeli i oczu. Do wywaru można dodać owoce(...)morza, a pod koniec gotowania kilka pancerzyków krewetek lub kraba, uzyskamy wówczas bardziej złożony smak. Po 20 minutach gotowania przelewamy bulion przez sito i mamy bazę do naszej zupy.  Jeśli nie macie wywaru rybnego możecie użyć warzywnego, choć rybny byłby lepszy.  Do zupy dodajemy drobno posiekane warzywa, a kilka minut przed końcem gotowania  owoce morza

SzczyptaSmaQ
Zupa miso z tofu i kapustą pekińską 126

Zupa miso z tofu i kapustą pekińską Czym jest zupa miso ? W skrócie jest to taki odpowiednik naszego rodzimego rosołu z wkładką. To co wyróżnia ten azjatycki rosół na tle innych zup, to tytułowa pasta miso. Dzięki występującym w paście bakteriom mlekowym wspiera pracę jelit. Pokarm jest łatwiej trawiony i lepiej wchłaniany. Wspomaga również układ odpornościowy w walce z wirusami(...)dlatego zupa miso jest zalecana podczas przeziębienia i grypy. Ważne jednak jest to, żeby zupy po dodaniu pasty miso nie zagotować! Inaczej jej magiczne właściwości uciekną, a nam zostanie jedynie gar pysznej i aromatycznej zupy. Jeśli chcesz podgrzać zupę, to jedynie na małym ogniu. Przepis na zupę miso jest bardzo prosty i myślę, że nie ma osoby, która by spartoliła

Blendman
Zupa brokułowa z cheddar 139

Zimno i mokro! Na taką pogodę pasuje zupa brokułowa z cheddar. Zazwyczaj przyrządzam brokułowy krem . Moje dzieci jednak miały ochotę na brokułową w całości. Bardzo smaczna zupa brokułowa! Naturalnie zielona….Dodaję brokuły pod koniec gotowania zupy tak aby zachowały swój soczysty zielony kolor. Brokuły podobnie jak i inne zielone warzywa szybko tracą swój naturalny kolor pod wpływem wysokiej temperatury(...)zupie jest to nieuniknione. Po kilku minutach brokuły i tak będą “wypłowiałe”. Całe szczęście, że smak zupy na tym nie cierpi! Zupa brokułowa Składniki: 1 świeży brokuł, 500 g 3 ziemniaki 3 marchewki 1 pietruszka 2 l bulionu z kurczaka 200 ml śmietanki 2 łyżki oliwy 1 cebula sól do smaku po ½ łyżeczce białego i czarnego pieprzu szczypta

codojedzenia
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 158

nich – Brukselka, jest teraz dostępna. Dziś więc moja sentymentalna opowieść z dzieciństwa o tym „małym” zimowym warzywie. Pamiętam, że kiedy dorastałem, częstym gościem na naszym stole była zupa jarzynowa o śmiesznej nazwie „Śmieciówka”. Nigdy nie zapytałam mamy skąd jej nazwa, ale jakoś skojarzyłam, że prawdopodobnie stąd, że była wykonana z przypadkowych warzyw, które akurat mieliśmy pod ręką. Prawdziwa(...)zupa z pozostałości warzyw i ze skrawków mięsa, które w innym wypadku mogłyby „iść do śmieci”. Zwykle składała się z podwiędniętej włoszczyzny, którą moja mama trzymała w dużym plastikowym wiadrze pod kuchennym blatem. Jak na Polkę przystało, dodawała do niej na ziemniaki oraz w zależności od pory roku warzywa sezonowe. Najczęściej kalafiora i fasolkę szparagową – jeśli mieliśmy szczęście

Jem więc Jestem
Zupa piwna z serem i kiełbasą 155

Zupa piwna z serem i kiełbasą – gęsta, kremowa, idealna na zimne dni. Zupa piwna z serem i kiełbasą ma lekko wyczuwalną goryczkę na końcu języka od piwa, ale jednocześnie ma delikatną słodycz od jabłek. Dobrze podsmażona kiełbasa jest świetnym akcentem zupy piwnej z serem. Zupa piwna z serem i kiełbasą to danie kuchni niemieckiej, która rzadko się(...)pojawia. A niemieckie zupy w ogóle stanowią rzadkość. Jednak właśnie zupa piwna z serem i kiełbasą, razem z krupnikiem na suszonych śliwkach, jest tradycyjną niemiecką zupą. Składniki: 350 ml piwa jasnego 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 115g śmietany kremówki (ewentualnie minimum 18%) 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 85g sera typu cheddar 50g mąki 6 łyżek masła 2 łyżki

Pociąg Do Kuchni
Zupa rybna z pomidorami 160

Zupa rybna z pomidorami – przypominające węgierską zupę halaszle. My przedstawiamy ją w wersji wigilijnej, czyli z karpia (wersja zupy rybnej z pomidorami – halaszle – jest właśnie na rybach słodkowodnych), ale można ją z powodzeniem przygotować na rybach morskich. Zupa rybna z pomidorami jest bardzo lekka (nie zaciągamy jej ani mąką, ani śmietaną), esencjonalna (na rybnym wywarze), delikatnie słodkawa(...)pomidorów i lekko pikantna. Taka wersja zupy rybnej z pomidorami z pewnością odmieni świąteczny stół, ale także zupełnie bez okazji zabierze Was nad jezioro lub morze. Nasza zupa rybna z pomidorami oprócz wspomnianej kuchni węgierskiej jest także wariacją na temat kuchni włoskiej dzięki tymiankowi i bazylii. Składniki: ok. 1 kg ryby (w przypadku zupy wigillinej – 1 karp) z głową

Pociąg Do Kuchni
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 228

Jesteśmy fanami dalekowschodnich zup w każdej odsłonie. Czy to tom yum khai , czy miso-shiru czy ramen – na jesieni i w zimie to one rządzą na naszych talerzach. O ile dwie pierwsze cudnie rozgrzewają i sycą lekko, o tyle ramen to już dla nas pełne danie obiadowe – zawiesisty bulion podaję zawsze z grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem(...)garnku zagotowujemy wodę i na bulgoczący wrzątek wrzucamy oczyszczone żeberka – gotujemy je 4 -5 minut na bardzo dużym ogniu. Takie potraktowanie wieprzowego mięsa ograniczy wydzielanie szumowin w trakcie gotowania zupy i sprawi, że ramen zostanie klarowny. Odcedzamy mięso, wodę po blanszowaniu wylewamy. Mięso wołowe oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem z ewentualnych resztek kości po krojeniu. Na dużym ogniu rozgrzewamy patelnię z grubym

Karo in the Kitchen
RECENZJA - Zupy odchudzające :) 174

książkę, zachęcającą do zmiany dotychczasowego "niezdrowego" stylu życia i zamienia go na pełnowartościowe posiłki, które nie tylko smakują, ale i ciekawie urozmaicają codzienny jadłospis. Tym razem głównym tematem są zupy, a dokładnie "Zupy odchudzające". Zainteresowanych zachęcam do zapoznania się z pozostałymi recenzjami lektur tej autorki, które znajdziecie u mnie  TUTAJ , a tymczasem zapraszam do przeczytania opinii o "Zupach odchudzających(...)Magdalenę Makarowską jest wydana bardzo estetycznie, barwnie, zachęcająco. Mnóstwo kolorowych zdjęć, przejrzysta i czytelna treść to cechy, które charakteryzują tę pozycję.  Głównym tematem poruszanym w owej lekturze są zupy, które niekiedy są zapominane i nie cenione za walory odżywcze. Zaczynając jednak od początku. Autorka przytacza kilka istotnych informacji dotyczących zasad prawidłowego odżywiania się. Porusza tematykę jelit, flory bakteryjnej, probiotyków

Zdrowie na języku :P
Szczawiowa wiosna na talerzu 125

szukam szczawiu. Nigdy nie smakuje tak, jak wiosną, gdy jest młody, świeży i kruchy. Świetnie sprawdza się do sałatki, na kanapkę zamiast sałaty, ale ja wiosną najbardziej czekam na zupę. Jest to jedno z tych dań, które przyrządzane i podawane jest w sposób wieloraki. Subtelny kwaśny smak szczawiu pozwala poszaleć i zestawić go z pikantną kiełbaską czy słodyczą jajka. Moja(...)wersja jest dość klasyczna i sycąca. To jakby pierwsze i drugie danie w jednym, choć na dwóch talerzach. Zupa dobrze smakuje uwarzona na rosole. W polskich domach króluje on na stołach podczas niedzielnych obiadów. Następnego dnia, zamiast sztampowo tworzyć z rosołu pomidorówkę- czemu nie zaszaleć i nie przerobić go na szczawiową? Jeśli wywar gotuję od początku to staram się żeby

Pichceniomania
Chrzanimy tę zupę 125

Dzisiaj propozycja w związku z nadchodzącą zimą, Jest to bardzo sycąca, rozgrzewająca zupa chrzanowa, która gości na naszym stole od kilku lat. Przepis pochodzi z programu Roberta Makłowicza. Zupa jest tak  prosta, że nawet nowicjuszowi w kuchni powinna się udać, a jak twierdzi moja chrześnica, karmiąca nią już także swoją kilkuletnią córeczkę, nie jest dobra, jest pyszna! Tym samym(...)można powiedzieć, że nieskomplikowana receptura  na zupę chrzanową przeszła na kolejne pokolenie :). Jej zaletą jest bardzo szybki czas przygotowania. Praktycznie potrzeba tyle czasu ile gotują się ziemniaki, plus jakieś 15 minut, obejmujące krojenie składników. Potrzeba: 30 dag boczku wędzonego 4-5 ziemniaków 1 cebula 2 listki laurowe 1 ziarno ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 3 łyżki śmietany 1 duża

I tu będę miała takie te
Zupa rybna z dorszem, krewetkami, a i łosoś też się w niej znajdzie 116

Mój pierwszy raz z zupą rybną. Zadziwiająco smaczny, pierwszy raz. Tak więc nie ostatnie to spotkanie, bo pokochałam zupę i za smak i za krewetkowy wsad (za duże, pyszne krewety dam się pociąć ) Nie ukrywam, z zupą się wręcz bawiłam. Taki miałam dzień. Pyrkotała sobie na kuchence, na wolnym ogniu ok dwóch godzin. I może tu tkwi tajemnica jej intensywnego(...)łagodnego smaku. Zapewne można taką zupę machnąć i w pół godziny, ale uwierzcie – warto jednak dać jej więcej czasu. Składniki: 1 wyfiletowany dorsz (u mnie był mrożony ze skórą) 200 g krewetek białych (u mnie również mrożone, oczyszczone). Mogą być oczywiście tygrysie (to już full wypas). Generalnie te większe. Są po prostu smaczniejsze. kawałki filetu z łososia (opcjonalnie. Ponieważ

gutfut
Wegańska zupa z młodej kapusty 200

Ponownie na nasze stoły wkracza wiosenna zupa. Tym razem pierwsze skrzypce gra młoda kapusta, jak zatem łatwo się domyślić dzisiaj kolejny majowy klasyk w wersji wegańskiej. Nie ma się co długo zastanawiać tylko lecieć do warzywniaka i zaopatrzyć się w młodą kapustę, a później rozkoszować się jej cudownym smakiem. Spieszmy się, bo wiosna już niebawem się kończy, ale spokojnie - lato(...)też ma swoje warzywne przyjemności :) Zapraszamy na wiosenną zupę z młodej kapusty!  Wegańska zupa z młodej kapusty Przepis na 8-10 porcji  Potrzebujemy:  1 młodą kapustę 3 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszkę  1 cebulę 1 puszkę groszku konserwowanego/ 400g groszku świeżego lub mrożonego kawałek pora 2 ząbki czosnku 2,5 l bulionu warzywnego - najlepiej ugotowanego

Bananowe Pole
Zupa z kurczaka z dzikim ryżem i warzywami – kremowa, sycąca i zdrowa 194

Bardzo kremowa i bardzo gęsta. To jest naprawdę tak treściwa i sycąca zupa, że spokojnie weźmie na siebie cały ciężar bycia obiadem. Pełna warzyw i chudego drobiowego mięsa. Bogata w ryż – niezwykły, bo ryż dziki i brązowy, nieoczyszczony – pełna błonnika i smaku. Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w dwucentymetrową kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem. Zostawiamy mięso w przyprawach na czas szykowania(...)mięso kurczaka. Smażymy krótko, tak żeby zamknąć mięso z każdej strony, przez około 5-7 minut. Mięso nie musi, a nawet nie powinno być całkowicie usmażone – kurczak dojdzie w zupie i zostanie wilgotny, nie suchy. Zamknięte z każdej strony mięso zdejmujemy do miseczki z pieczarkami, odstawiamy. W garnku znowu rozgrzewamy tłuszcz – tym razem 3 łyżki oleju i 3 łyżki masła

Karo in the Kitchen
Przepis na zupę chrzanową 117

Smaczna zupa, o zdecydowanym chrzanowym aromacie, z dodatkiem białej kiełbasy i jajka na twardo. Idealna propozycja na wielkanocny stół, lub po prostu na szybki, rozgrzewający obiad. Zupa chrzanowa jest bardzo łatwa i bardzo szybka w przygotowaniu, smakiem przypominająca tradycyjny barszcz biały. Składniki na zupę chrzanową: 4 białe kiełbasy 2 marchewki 5 kulek ziela angielskiego, 4 listki laurowe 1 pietruszka(...)małe cebule 2 duże ząbki czosnku 3 spore łyżki chrzanu 4 łyżki śmietany garść majeranku garść szczypiorku, lub natki pietruszki 3 jajka na twardo Przygotowanie zupy chrzanowej: Białe kiełbasy gotujemy w 1,5 litra wody, z zielem i liśćmi laurowymi. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, szklimy cebule pokrojone w drobną kostkę, do uzyskania złocistego koloru. Dodajemy do gotującej się

NiePieprz.pl